انواع کیست تخمدان و روش های درمان آن
تخمدانها چگونه کار میکنند؟
تخمدانها دو اندام کوچک و لوبیا شکل هستند که بخشی از سیستم تولید مثل هستند. یک خانم دو تخمدان دارد- هر یک از تخمدان ها در یک طرف رحم قرار دارند. تخمدان دو وظیفه اصلی دارد:
– هر ۲۸ روز تخمک را به عنوان بخشی از چرخه قاعدگی آزاد می کند
– هورمون های زنانه، استروژن و پروژسترون، که نقش مهمی در تولید مثل دارند را آزاد می کند
کیست های تخمدان ممکن است به صورت همان زمان دو تخمدان را تحت تاثیر قرار دهند یا ممکن است تنها بر روی یک تخمدان اثر بگذارند.
علائم کیست تخمدان چیست؟
کیست تخمدان معمولا در صورتی که دچار پارگی شود، خیلی بزرگ باشد، یا منبع خون به تخمدان را مسدود کند، علائمی ایجاد می کند. در این موارد، ممکن است علائم زیر را داشته باشید:
۱- درد لگن – این درد می تواند از یک احساس ناخوشایند، درد شدید تا ناگهانی، درد شدید و تیز باشد
۲- درد در هنگام رابطه جنسی
۳- مشکل تخلیه روده
۴- نیاز مکرر به ادرار کردن
۵- پریودی های سنگین، دوره های نامنظم یا دوره های سبک تر از حد طبیعی
۶- التهاب و تورم شکم
۷- احساس سیری زیاد کمی پس از خوردن
۸- مشکل حاملگی – اگرچه در بسیاری از خانم ها حاملگی تحت تاثیر کیست تخمدان قرار نمی گیرد.
اگر علائم پایدار کیست تخمدان دارید، به پزشک مراجعه کنید. اگر درد ناگهانی و شدید لگن دارید، باید بلافاصله با پزشک، اورژانس یا نزدیکترین درمانگاه تماس بگیرید.
کیست تخمدان و باروری
کیست تخمدان معمولا از بارداری شما جلوگیری نمی کند، گرچه بعضی اوقات ممکن است مشکل ساز شود. اگر نیاز به عمل برای برداشتن کیست دارید، جراح به شما کمک می کند در حین برداشتن کیست به باروری شما آسیبی وارد نشود. این به معنی برداشتن کیست و دست نخورده ماندن تخمدان ها و یا برداشتن یک تخمدان می باشد.
در برخی موارد، جراحی برای برداشتن هر دو تخمدان ضروری است. در این صورت شما دیگر تخمکی نخواهید داشت. حتما قبل از عمل با جراح خود درباره اثرات بالقوه جراحی بر باروری صحبت کنید.
انواع کیست تخمدان را بشناسید:
کیست تخمدان زمانی بزرگ است که بیش از ۵ سانتیمتر باشد و کیست تخمدان غول پیکر بیش از ۱۵ سانتیمتر است. در کودکان، کیست تخمدان بالای سطح ناف بزرگ در نظر گرفته می شود.
کیست تخمدان عملکردی
اکثر کیست های تخمدان به طور طبیعی به عنوان نتیجه چرخه قاعدگی در طول سالهای باروری خانم ایجاد می شوند. پیش از تخمک گذاری، فولیکول های کوچک در تخمدان ایجاد می شوند. این فولیکول ها هورمون ها را آزاد می کنند و هنگام تخمک گذاری تخمک را خارج می کنند. گاهی اوقات، یک فولیکول طبیعی به رشد خود ادامه می دهد و پس از چرخه قاعدگی مایع خود را حفظ می کند؛ این حالت کیست عملکردی می باشد. این کیست ها تقریبا بی ضرر هستند و معمولا طی چهار تا هشت هفته به صورت خود به خودی ناپدید می شوند. کیست های عملکردی به عنوان بخش نرمال چرخه قاعدگی شکل می گیرند. چندین نوع از این کیست وجود دارد:
۱- کیست فولیکولار:
رایج ترین نوع کیست تخمدان است. در خانم هایی که پریود می شوند، فولیکول حاوی تخمک بارور است که در طول تخمک گذاری پاره می شود. اگر این اتفاق نیفتد، قطر کیست فولیکولر بیشتر از ۲٫۵ سانتی متر می شود.
۲- کیست جسم زرد:
بعد از تخمک گذاری ظاهر می شود. جسم زرد باقی مانده فولیکول بعد از تخمک گذاری (تعیین زمان تخمک گذاری بعد از پریود ) است که به لوله فالوپی منتقل می شود. جسم زردی که بزرگتر از ۳ سانتی متر است تبدیل به کیست می شود.
۳- کیست لوتین تکا:
در داخل لایه تکال سلول های اطراف تخمک های در حال رشد تشکیل می شود. در اثر هورمون زیاد hCG، سلول های تکال می توانند تکثیر و تبدیل به کیست شوند. این اتفاق معمولا در هر دو تخمدان رخ می دهد.
کیست تخمدان غیر عملکردی
کیست غیر عملکردی شامل موارد زیر است:
۴- تخمدان با تعداد زیادی کیست، که ممکن است در زنان عادی یا در محیط سندرم تخمدان پلی کیستیک یافت شود.
۵- کیست های ناشی از آندومتریوز، به نام کیست های شکلاتی (کیست شکلاتی یا اندومتریوما : علائم، تشخیص و ۱۰ درمان خانگی کیست)
۶- کیست تخمدان هموراژیک (آیا کیست هموراژیک (خونی) خطرناک است؟)
۷- کیست درموئید (کیست مویی چیست و چگونه درمان میشود)
۸- سیست ادنوما سروز تخمدان
۹- سیست ادنوم موکینوس تخمدان
۱۰- کیست پارااوارین (همه چیز درباره کیست پارااورین تخمدان)
۱۱- آدنفیفرم کیستی
۱۲- کیست تومورال مرزی
درمان کیست تخمدان چگونه است؟
کیست های وابسته به کم کاری تیروئید (۱۶ علائم کم کاری تیروئید در زنان ) یا سایر مشکلات غدد درون ریز با درمان مشکلات زیر کنترل می شوند. حدود ۹۵٪ کیست های تخمدان خوش خیم هستند و سرطانی نیستند.
– کیست های عملکردی و کیست تخمدان هموراژیک معمولا به صورت خود به خودی برطرف می شوند. با این حال، هر چقدر کیست تخمدان بزرگتر باشد، احتمال این که خود به خود ناپدید شود کمتر می شود. اگر کیست طی چند ماه از بین نرود، رشد کند یا باعث افزایش درد شود درمان مورد نیاز خواهد بود.
– کیست هایی که بیش از دو یا سه دوره قاعدگی ادامه می یابند و یا بعد از یائسگی رخ می دهند ممکن است بیماری جدیتری را نشان دهند و باید از طریق اورولوژی و لاپاروسکوپی بررسی شوند. چنین کیست هایی نیاز به بافت برداری دارند. علاوه بر این، قبل از عمل آزمایش خون برای بررسی CA-125 افزایش یافته، نشانگر تومور، که اغلب در سطوح بالای سرطان تخمدان مشاهده می شود، مورد نیاز است.
درمان درد ناشی از کیست تخمدان
درد همراه با کیست های تخمدان را می توان به روش های زیر درمان کرد:
– داروهای مسکن مانند استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، یا مواد مخدر.
– در حالیکه روش های هورمونی ضدبارداری مانع رشد کیست های جدید می شوند، اما برای درمان کیست های فعلی مفید نیستند.
عمل جراحی برای کیست تخمدان
اگر چه در اغلب موارد کیست تخمدان نیاز به نظارت دارد، اما در برخی از موارد عمل جراحی مورد نیاز است. عمل جراحی شامل برداشتن کیست، یا یک یا دو تخمدان است. در عمل جراحی معمولا از لاپروسکوپی استفاده می شود، مگر اینکه کیست بزرگ باشد یا تصویربرداری قبل از عمل بدخیمی یا آناتومی پیچیده کیست را نشان دهد. کیست هایی که به جراحی نیاز دارند عبارتند از:
– کیست تخمدان پیچیده (compelex) و پایدار
– کیست های پایدار که باعث ایجاد علائم می شوند
– کیست تخمدان پیچیده و بزرگتر از ۵ سانتی متر
– کیست تخمدان ساده که بزرگتر از ۱۰ سانتیمتر است یا کیست تخمدان ساده که در بیماران پس از یائسگی بزرگتر از ۵ سانتیمتر است
درمان کیست های خوش خیم نئوپلاستیکی
– کیست های خوش خیم تخمدان در دخترها قبل از قاعدگی علائمی ندارد. حدود ۶۸٪ این کیست ها در دختران ۱۲-۲ سال و ۸۴٪ در تخمدان دختران ۰-۲ ساله یافت میشوند. اکثر این کیست ها کوچکتر از ۹ میلی متر است در حالیکه حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از آنها بزرگتر هستند. کیست های کوچکتر در عرض ۶ ماه ناپدید می شوند اما کیست های بزرگتر پایدارتر هستند.
– این نوع کیست ها نادر هستند و در شکل های مختلف وجود دارند. این کیست ها با رشد غیرطبیعی بافت مشخص می شوند. شایع ترین نوع کیست های خوش خیم نئوپلاستیک، کیست تراتوم است که به عنوان کیست درموئید نیز شناخته می شود. این کیست ها شامل انواع مختلفی از بافت، از جمله غدد سباسه، سلول های پوست یا فولیکول های مو می باشند. گاهی اوقات این کیست ها هیچ علائمی ندارند، اما گاهی اوقات عوارض پزشکی و درد لگنی ایجاد می کنند. معمولا این نوع کیست ها به صورت خود به خودی برطرف نمی شود.
درمان کیست آندومتریوز
این کیست ها در اثر رشد بافت های شبیه به اندومتریوز در خارج از رحم ایجاد می شوند و به تخمدان می چسبند. در طول دوره قاعدگی هورمون ها باعث می شوند بافت رحمی پس از تخمک گذاری فرو بریزد و از بدن خارج شود. بافت آندومتر در تخمدان ها ریخته نمی شود بنابراین باعث می شود بافت انباشته شود و کیست های قهوه ای تیره ایجاد شود.به همین علت، کیست آندومتریوز معمولا “کیست های شکلاتی” نامیده می شود. این کیست ها معمولا خود به خود برطرف نمی شوند و اگر پاره شوند، باعث درد لگن، چسبندگی و ناباروری می شوند.
درمان کیست های بدخیم تخمدان
– در اکثر خانم ها در سن باروری در هر ماه کیست های کوچک ایجاد می شود. کیست های بزرگ که باعث ایجاد مشکل می شوند در حدود ۸٪ از خانم ها قبل از یائسگی ایجاد می شوند. کیست تخمدان در حدود ۱۶٪ از خانم ها بعد از یائسگی ایجاد می شود و در صورت تشکیل این کیست احتمال سرطان زیاد است.
– اکثر کیست ها خوش خیم هستند، اما هر نوع کیستی می تواند بدخیم یا سرطانی شود. کیست بدخیم، یا تومور، نشان دهنده سرطان تخمدان است. هنگامی که مشخصه خاصی در طی معاینه فیزیکی، سونوگرافی یا پرونده پزشکی بیمار مشاهده شود، کیست مشکوک به بدخیم است. در این وضعیت، بافت برداری یا حذف کامل کیست توصیه می شود.
منبع: ooma.org
cloob اشتراک در فیس نما هم میهن