ستاره | سرویس زناشویی - آزمایش های قبل از ازدواج، یکی از کارهایی است که زوجین باید پیش از ازدواج انجام دهند. برای بسیاری ممکن است، چرایی و چگونگی این آزمایشها سوال باشد. آزمایشات قبل از ازدواج برای تایید سلامت زوجین، و سنجش احتمال بارداری و میزان سلامت جنین در صورت بارداری انجام میشوند. در این مقاله بیشتر در رابطه با مراحل این آزمایشها آشنا خواهید شد.
انواع آزمایش های قبل از ازدواج
در آزمایشگاه از شما یک نمونه خون و یک نمونه ادرار گرفته میشود. نمونه خون را برای تشخیص تالاسمی، بیماریهای مقاربتی و بیماریهای ژنتیکی بررسی میکنند و ادرار برای تست اعتیاد بررسی میشود. مدارک لازم برای انجام آزمایش های قبل از ازدواج برای هر یک از زوجین شامل کارت ملی، دو قطعه عکس و برگه تائیدیه محضر است.
۱. آزمایش تالاسمی
آزمایش خون جهت بررسی تالاسمی در طرفین ازدواج، یکی از آزمایشهای اجباری پیش از عقد است. در طی این آزمایش بررسی میشود که آیا یکی یا هر دو زوجین به تالاسمی مینور مبتلا هستند یا خیر. افرادی که تالاسمی مینور دارند، تنها انتقال دهنده این بیماری هستند و خود هیچ علائمی از بیماری را نشان نمیدهند. درصورتی که تنها یکی از طرفین تالاسمی مینور داشته باشد، فرزند آنها نیز تالاسمی مینور خواهد داشت که خطرناک نیست، اما اگر هردو نفر به این بیماری مبتلا باشند، فرزند آنها در معرض خطر ابتلا به تالاسمی ماژور قرار میگیرد که بسیار خطرناک است و معمولا از چنین تولدی باید پیشگیری به عمل آید.
در اینصورت زوجین باید تصمیم بگیرند که با یکدیگر ازدواج نکنند، بارداری را به فراموشی بسپارند یا گزینه آخر این است که در صورت بارداری با انجام آزمایشهای ژنتیکی لازم از سلامت جنین مطمئن شوند. با آزمایشهای غربالگری شناسایی زوجهای دارای تالاسمی مینور به سادگی امکانپذیر است.
اما چرا باید نگران تالاسمی ماژور بود؟ تالاسمی ماژور یک کم خونی بسیار شدید است که خطر مرگ را برای فرد مبتلا به همراه دارد. به طوری که برای زنده ماندن، لازم است در دورههای زمانی مشخص، خون به فرد مبتلا تزریق شود که هزینه و انرژی زیادی صرف میکند.
در اینصورت زوجین باید تصمیم بگیرند که با یکدیگر ازدواج نکنند، بارداری را به فراموشی بسپارند یا گزینه آخر این است که در صورت بارداری با انجام آزمایشهای ژنتیکی لازم از سلامت جنین مطمئن شوند. با آزمایشهای غربالگری شناسایی زوجهای دارای تالاسمی مینور به سادگی امکانپذیر است.
اما چرا باید نگران تالاسمی ماژور بود؟ تالاسمی ماژور یک کم خونی بسیار شدید است که خطر مرگ را برای فرد مبتلا به همراه دارد. به طوری که برای زنده ماندن، لازم است در دورههای زمانی مشخص، خون به فرد مبتلا تزریق شود که هزینه و انرژی زیادی صرف میکند.
۲. بیماریهای مقاربتی
درآزمایشگاه، همانطور که گفته شد از روی نمونه خونی که برای آزمایش های قبل از ازدواج میدهید، وضعیت سلامتی شما از لحاظ بیماریهای مقاربتی که ممکن است به آنها ابتلا داشته باشید، نیز بررسی میشود. بیماریهای مقاربتی بیماریهایی هستند که احتمالا در طی رفتارهای پرخطر جنسی به بدن فرد مبتلا انتقال پیدا کردهاند، از جمله بیماریهای مقاربتی که در آزمایش پیش از ازدواج بررسی میشوند میتوان به سفلیس، سوزاک و ایدز اشاره کرد.
سفلیس نوعی عفونت باکتریایی است که صرفا از طریق رابطه جنسی به فرد دیگری انتقال پیدا میکند. این بیماری قبل از ازدواج بررسی میشود چرا که در صورت ابتلا یکی از زوجین، دیگری نیز مبتلا خواهد شد. از جمله عوارض سفلیس میتوان به ضایعات قلبی، عروقی و عصبی اشاره کرد که در نهایت منجر به مرگ بیمار میشود. علاوه بر رابطه جنسی، سفلیس از مادر مبتلا به جنین نیز منتقل میشود.
متاسفانه بسیاری از زوجین، از انجام آزمایش ایدز سرباز میزنند چرا که آن را نوعی توهین به حساب میآروند. عباس صداقت، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت در این رابطه گفت: «افرادی که احتمال ابتلا به این بیماری را میدهند، حتما داوطلبانه اقدام کنند.» زوجین میتوانند برای کاهش هزینههای آزمایش HIV به کلینیکهای مثلثی که تحت مدیریت مراکز بهداشتی هستد مراجعه کنند. در این کلینیک ها، آزمایش بدون دانستن نام مراجعه کننده و تنها بر اساس یک کد، به صورت رایگان انجام خواهد شد. لازم به ذکر است که آزمایش HIV جزو آزمایشهای اجباری پیش از ازدواج نیست، اما انجام آن میتواند از ابتلا به این بیماری پیشگیری کند.
هپاتیت ب ویروسی است که کبد را تحت تاثیر قرار میدهد و یکی از علل مرگ در سنین پایین است. اگرچه تست ابتلای فرد به این بیماری جزو آزمایشهای اجباری پیش از ازدواج نیست، اما برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری و انتقال آن به نسل بعد، انجام این آزمایش پیش از ازدواج خالی از لطف نیست. در آزمایش هپاتیت، حضور آنتی ژن ویروس هپاتیت ب در خون بررسی میشود. شایعترین نوع هپاتیت، هپاتیت نوع ب یا HBV است. این ویروس میتواند در طول بارداری از مادر به جنین منتقل شود. همچنین از آنجا که هپاتیت، ویروسی موجود در خون است، از طریق رابطه جنسی پر خطر، تماس با خون آلوده و تماس با ابزار آلوده به خون حاوی ویروس نیز منتقل میشود.
۳. آزمایش ژنتیک
آزمایش ژنتیک، برای همه زوجها اجباری نیست و تنها در مواردی زوجین باید این آزمایش را انجام دهند. آزمایش ژنتیک در موارد زیر اجباری است:
ازدواجهای فامیلی
در مواقعی که نزدیکان یکی از زوجین مبتلا به بیماری ارثی یا خاص باشند
در صورتی که یکی از زوجین در مراکز کاری پرخطر مانند آزمایشگاههای هستهای فعال باشد
برای شرایطی که یکی از طرفین ازدواج به بیماری مادرزادی مبتلا باشد
این آزمایش در دو نوع ژنتیک آزمایش بررسی کروموزمها یا همان کاریوتایپ و آزمایش بررسی ژنها انجام میشود. گفتنی است که آزمایش ژنتیک برای همه یکسان نیست و اینکه کدام آزمایش برای چه کسانی انجام شود، بسته به این است که احتمال وجود چه بیماریهایی در افراد وجود دارد.
در پاسخ این آزمایش به زوجین گفته میشود که چه میزان خطر در صورت بارداری آنها و جنین را تهدید میکند. در مواردی که احتمال ابتلا بالای ده درصد باشد، زوجین از بارداری منع میشوند و در مواردی با ریسک کمتر، خطرات به آنها گوشزد میشود و توصیههایی برای مراقبتهای مربوط به بارداری انجام میگیرد. در چنین مواردی در صورت بروز بارداری، آزمایشهایی به منظور بررسی سلامت جنین انجام خواهد شد.
اما در مورد بررسی کروموزومها، آزمایش برای همه یکسان است و لازم به بررسی سابقه پزشکی افراد و خانوادههای آنها نیست.
اما در مورد بررسی کروموزومها، آزمایش برای همه یکسان است و لازم به بررسی سابقه پزشکی افراد و خانوادههای آنها نیست.
۴. آزمایش اعتیاد
همانطور که گفته شد، در آزمایشهای قبل از ازدواج یک نمونه ادرار نیز گرفته میشود. برای انجام این آزمایش، در مکان مشخصی، فرد باید در حضور دوربین یا در حضور یک مراقب نمونه ادرار بدهد تا اعتیاد او بررسی شود. نتایج این آزمایش تا یک ماه معتبر است و از لحاظ قانونی اجباری برای انجام آن وجود ندارد. توجه داشته باشید که یک هفته قبل از انجام آزمایش، از مسکنهای کدئین دار و ویتامین ب. کمپلکس اجتناب کنید.
در آزمایش ادرار، وجود کوتینین، که ناشی از متابولیسم نیکوتین در بدن است نشان از مصرف سیگار دارد. کوتینین میتواند تا ده روز در ادرار یافت شود. همچنین در صورت درخواست از طریق آزمایش خون، آزمایش بزاق و آزمایش مو نیز میتوان تا ده روز بعد از مصرف، وجود نیکوتین را در بدن ردیابی کرد.
۵. واکسیناسیون
پس از انجام این آزمایشها، نوبت به تزریق واکسن کزاز میرسد. این واکسن برای خانمهایی که قبلا آن را تزریق نکردهاند یا بیش از ده سال از آخرین تزریق آنها میگذرد اجباری است. این واکسن همراه با واکسن دیفتری و سیاه سرفه تزریق میشود تا از احتمال ابتلای جنین به کزاز پیشگیری به عمل آید.
مشاوره قبل از ازدواج
همه شاید فکر کنید که درباره ازدواج و روابط زناشویی آگاهی کافی دارید، اما معمولا این از نظر قانون کافی نیست. پس از ثبت رسمی ازدواج، لازم است زن و شوهر در کلاسهای آموزشی شرکت کنند. در کلاسهای مشاوره قبل از ازدواج مواردی از قبیل روشهای پیشگیری از بارداری، مراقبت ها، بهداشت و ... مطرح و تشریح میشوند.
هزینه آزمایش های پیش از ازدواج
به طور میانگین هزینه آزمایشهای قبل از ازدواج حدود ۱۲۵ تا ۱۶۰ هزار تومان است. این مبلغ مربوط به دو آزمایش اجباری خون و ادرار است. در صورت تمایل، برای انجام آزمایش ژنتیک باید حداقل یک میلیون تومان، اضافه بر مبلغ قبل پرداخت کنید.
نظر شما چیست؟ آیا تجربهای در زمینه آزمایش های قبل از ازدواج دارید؟ لطفا تجربیات خود را با ما و مخاطبان ستاره، در قسمت «ارسال نظر» به اشتراک بگذارید.