عقد آریایی چگونه است
عقد آرایی چیست ؟ متن عقد آریایی،آیا عقد آرایی مجاز است ؟
آشنایی با عقد آریایی و آمار چند وقت اخیر:
طبق آمارگیری انجام شده ۹۵ درصد از زوج های امروزی در دفترخونه ها درخواست عقدی آریایی دارند.اما طبق دیگر آمار به دست آمده در بین این ۹۵ درصد متقاضی ۸۵ درصد از آنها این عقد را درکنار عقد رایج کشور درخواست میکنند.
همانطور که در دوسطر پیشین خواندید دو روایت در رابطه با عقد آریایی وجود دارد.نمیتوان خیلی در رابطه با اینکه ای عقد از کجا آمده و چه کسی و چه چیزی موجب فراگیری آن شده صحبت کرد،زیرا تاریخچه ای با صحت کامل در دسترس عموم قرار ندارد.
عقد آریایی یا پیمان ازدواج آریایی یکی از مواردی است که در چند سال گذشته مورد استقبال بعضی از زوج ها و خانواده های آن ها قرار گرفته است.
عقد آرایی چیست؟
زبان برگزاری عقد آریایی از فارسی سلیس است که مهمانان حاضر در جشن هم باید عروس و داماد را در بیان جملات عقد آریایی همراهی کنند. تنها علل برگزاری این نوع عقد، قسم خوردن عروس و داماد مقابل یکدیگر و در حضور مهمانان است. جمله ای که معمولاً بارها در عقد آریایی تکرار میشود ، تعهد دادن جهت وفادار بودن به همسر میباشد که هم عروس و هم داماد باید آن را تکرار کنند.
هزینه برگزاری عقد آریایی معمولاً رایگان است و دفترهای ازدواج اینکار را بصورت رایگان و تنها به تقاضا عروس و داماد انجام میدهند بعضی میگویند عقد آریایی، همان عقد شرعی است و تنها به جای کلمات عربی، از کلمات فارسی استفاده میشود اما برای عقد شرعی حتماً باید از کلمات عربی استفاده شود تا عقد رسمی باشد.
در برخی از دفتر خانه های ازدواج هم، پس از خواندن عقد شرعی، دوباره همان عقد شرعی را به زبان فارسی برای عروس و داماد با مثال هایی از شعرهای حافظ و مولانا می خوانند تا هر دو بهتر متوجه متنی که در عقد خوانده میشود ، بشوند. اما همان طور که در آغاز مقاله یادآوری شد، عقد آریایی حتماً باید پس از عقد شرعی برپا شود و تنها خواندن عقد آریایی سبب محرم شدن عروس و داماد نخواهد شد.
اما از نگاهی دیگر، بعضی ها علل برگزاری عقد آریایی را زبان فارسی میدانند. برای این که بیشترین ها زبان عربی را متوجه نمی شوند و بدین ترتیب در طول مدت خوانده شدن خطبه عقد، تنها کلمات عربی می شنوند و معنای آن را متوجه نخواهند شد.
متن پیمان سوگند زناشویی آریایی
در این متن واژگان نوشاد، اروس و پیمان بان به ترتیب معادل داماد، عروس و عاقد میباشند .
سوال پیمان بان از نوشاد برای سوگند اول
در نزد انجمن( نام نوشاد) آیا به طراوت بهاران سوگند یاد میکنی تا همواره آنچه بر خود روا می داری بر همسر خویش روا داری و آنچه بر خود نمی پسندی بر او نیز نپسندی ؟! برای او شوئی وفادار و برای فرزندانت پدری خردمند و راهگشا باشی ؟!
پاسخ نوشاد:سوگند یاد می کنم.
پرسش پیمان بان از اروس برای سوگند اول
در نزد انجمن( نام اروس) آیا به سرسبزی و باروری تابستان سوگند یاد میکنی تا با همسر خویش مهربان و هم دل باشی و غرور و بزرگداشت او را همواره به جای آوری ؟! نیاز وی را نیاز خود و در بی نیازی و نیازمندی همسازو همگام وی باشی ؟!
پاسخ اروس:سوگند یاد میکنم.
پرسش پیمان بان از نوشاد برای سوگند دوباره
در نزد انجمن( نام نوشاد) آبا به رنگارنگی پائیز سوگند یاد می کنی تا همواره پشتیبان و یاور وی باشی در شادیها، غمها، دارائی و ناداری، تندرستی و بیماری ؟! و جایگاه بانوی خویش را در تنهائی و در میان انجمن چون گوهری یگانه پاس داری ؟!
پاسخ نوشاد:سوگند یاد می کنم.
پرسش پیمان بان از اروس برای سوگند دوباره
در نزد انجمن( نام اروس) آیا به سپیدی وپاکی زمستان سوگند یاد می کنی که همواره اجاق گرمی بخش بختتان را روشن و پر فروغ نگه داری و برای او همسری وفادار و برای فرزندانت مادری دلسوز و مهربان باشی؟! به خانه ات شادی و گرمی بخشیده و هر آنچه در توان داری را در آذین بندی و پاکی آن به کار گیری ؟!
پاسخ اروس:سوگند یاد میکنم.
متن عقد آریایی
عروس و داماد دست در دست هم می ایستند و عاقد آغاز به خواندن متن عقد آریایی میکند ، و بعد از پایان آن جملات زیر به وسیله عروس و داماد به ترتیب خوانده میشود
– داماد:به نامه نامی یزدان
من تورا برگزیدم از میان همه خوبان
میان این گواهان بر لب ارم این سخن با تو
برای زیستن با تو
وفادار تو خواهم بود در هر لحظه و هرجا
پذیرا میشوی آیا؟
تو با من این چنین هستی که من با تو؟
– عروس:به نام نامی یزدان
پذیرا میشم مهر تو را از جان
هم اکنون باز میگویم میان انجمن با تو
وفادار تو خواهم بود، در هر لحظه، در هرجا
برای زیستن با تو
تو هم با من چنان با مهر پیمان کن، که من با تو
عروس و داماد:تو چون هم آشیان خواهی شد با من
تمام عمر خواهم بود یک جان در دو بدن با تو
بهشت عشق سازم خانه را
سرشار از مهرو نورو عطرو یاسمن با تو
گواهان این پیوند:همایون باد این پیمان
همایون باد این پیوند
گرامی باد این سوگند
همایون باد
تب و مد جدیدی این روزها به مراسم های عقدکنان سرایت نموده است .« عقد آریایی» معجونی از میهن پرستی ایرانی، رسم و رسوم و رسوم دینی و فرهنگ غربی! ما در قانون و شرع چیزی به نام عقد آریایی نداریم و دفاتری که این مراسم را اجرا میکنند ، غیر مجاز هستند.
عقدی که در دفترهای ازدواج غیرمجاز انجام میشود در هیچ جا ثبت نمی شود و در آینده برای زوجین مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
عقد آریایی در واقع ریشه ای برای این جملات در قالب یک مراسم عقد وجود ندارد که مثلاً بگوییم در زمان یک پادشاه از سلسله پادشاهان ایران باستان، مراسم عقد به این روش خوانده میشده است. از آن طرف درست است که مطالعه و پژوهش علمی دقیقی روی این موضوع انجام نشده اما نگاه سرانگشتی به جملاتی که تحت عنوان عقد آریایی خوانده می شود نشان میدهد که این کلمات از نظر ساختار جملات و زبان کاملاً امروزی است. برای مثال فقط کلمه “آیا” را به آخر جمله برده اند تا ظاهر و یا حس تلفظ یک متن قدیمی به گوینده و شنونده دست بدهد. »
در واقع شاید ریشه این عقد، همان احساسات ملی گرایانه افراطی باشد که معتقد است هرآنچه از زبان عربی در فرهنگ ما وجود ندارد اصالت ندارد و باید از بین برود. اگرچه این اشخاص درهم تنیدگی فرهنگ ایرانی و اسلامی و قدرت این دو در کنار هم برای بارور شدن فرهنگ یک جامعه را نادیده میگیرند، اما در واقع خودشان هم موضوع قابل ارائه ای در برابر چیزی که نفی میکنند، ندارند»
آغاز زندگی مشترک با یک کوه تناقض!
افراد زیادی در شبکه های اجتماعی به تناقض یک عقد آریایی در کنار عقد مرسوم و شرعی اشارهکرده اند و اغلب از طرفداران این مراسم شنیده اند که قانون آنها را ملزم به عقد شرعی با قرائت خطبه عربی میکند.اما درواقع این تنها تناقض عقد آریایی نیست و اغلب خانواده ها چون به خاطر پیروی از مد دنبال اجرای این مراسم هستند متوجه نیستند که در شروع زندگی مشترک یک زوج، چقدر تناقض به بار می آورند.
شاید آگهی که چند وقت پیش در فضای مجازی دست به دست شد نمونه بارزی از این تناقض شد. آگهی که « به مناسبت نیمه شعبان» در دفترخانه ای، عقد آریایی را با تخفیف برگزار میکرد! البته رقم یک میلیون تومانی برگزاری این عقد هم باعث تعجب خیلی ها شد اگرچه بسیاری از دفترخانه ها این کار را رایگان برای عروس و دامادها انجام میدهند، نبودن نرخ مشخص و رسمی برای عقد آریایی زمینه بروز سو استفاده هایی مثل این آگهی را هم دارد.
اغلب خانواده هایی که عقد آریایی برگزار میکنند، هنوز هم به خوش یمن بودن روزهای مذهبی و اعیاد مذهبی برای اجرای مراسمشان پاییدند و اگر این هم نباشد یقیناً «مهریه» که سنتی دینی و اسلامی است را فاکتور نخواهند گرفت. حتی گاهی دیده شده عروس و دامادها تاریخ عقد یا عدد مهریه را با یک تاریخ میلادی هماهنگ میکنند!
از آن طرف خیلی ها معتقدند شکل اجرای این مراسم دقیقاً شبیه مراسم عقد ازدواج مسیحیان در کلیسا است. «پیمان بهابرگ» همان پدر روحانی است که مابین عروس و داماد قرار میگیرد. کتابی در دست دارد و جملاتی را از روی آن میخواند که عروس و داماد هم رو درروی هم آن را تکرار کنند و در پایان هم آنها را زن و شوهر اعلام میکند.
اصالت عقد مرسوم، در کنار ابتکاری زیبا
بسیاری از دفترداران و عاقدها به سفارش خانوادهها، حاضر هستند در پایان جاری کردن خطبه عقد به زبان عربی، متن فارسی آن را هم برای عروس و داماد و حضار بخوانند. حتی بعضی ها در ابتکاری جدید قبل از شروع خطبه عقد، مراسم را با خواندن ابیاتی از حافظ و مولانا شروع میکنند.این دست کارها هم فضای تکراری اجرای مراسم عقد را از بین میبرد، هم حضار را متوجه معانی بزرگی که در خطبه عربی وجود دارد میکند و مهتر از همه تک تک این کلمات و رسوم از یک منبع اصیل و با قدمت زیاد سرچشمه میگیرند که میتوانند بهترین انتخاب برای شروع یک زندگی بر پایه اصالت و با امید به قدمت باشد.
بیشتر بدانید: آیا خودمان می توانیم صیغه بخوانیم
به نقل از arousema.ir
مشاهده : همه محتوای مربوط به مطالب قبل از ازدواج
بازدید : 27