نحوه انجام غربالگری سرطان دهانه رحم

نحوه انجام غربالگری سرطان دهانه رحم
غربالگری سرطان دهانه رحم یکی از روش های تشخیص سرطان است که به کشف و درمان این نوع سرطان در مراحل اولیه کمک می کند. از این روش برای کشف و بررسی تغییرات به وجود آمده در سلول های دهانه رحم که ممکن است در آینده به سرطان تبدیل شوند استفاده می شود. غربالگری سرطان دهانه رحم شامل دو آزمایش اصلی به منظور شناسایی تغییرات سلول های دهانه رحم و ویروس های...

غربالگری سرطان دهانه رحم یکی از روش های تشخیص سرطان است که به کشف و درمان این نوع سرطان در مراحل اولیه کمک می کند. از این روش برای کشف و بررسی تغییرات به وجود آمده در سلول های دهانه رحم که ممکن است در آینده به سرطان تبدیل شوند استفاده می شود. غربالگری سرطان دهانه رحم شامل دو آزمایش اصلی به منظور شناسایی تغییرات سلول های دهانه رحم و ویروس های مرتبط با آن است. در این مقاله ما به بررسی نحوه انجام غربالگری سرطان دهانه رحم، آزمایشات مربوطه و نحوه تفسیر نتایج آن می پردازیم. در این مقاله از بخش پزشکی دکتر سلام به بررسی غربالگری سرطان دهانه رحم می پردازیم.

سرطان دهانه رحم چیست؟

سرطان دهانه رحم در قسمت باریک و انتهای بخش پایینی رحم یعنی جایی که رحم به قسمت بالایی واژن متصل می شود رخ می دهد. عامل حدود 99 درصد از موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) شناخته شده است. این ویروس از طریق روابط جنسی منتقل می شود.

معمولا سیستم ایمنی بدن در مواجهه با ویروس HPV با آن مقابله و از آسیب دیدن بدن جلوگیری می کند. با این حال در موارد کمی ویروس در بدن برخی افراد تا سالها زنده می ماند و ممکن است در آینده باعث سرطانی شدن سلول های دهانه رحم شود. با اینکه ویروس HPV در بیشتر موارد منجر به سرطان نمی شود اما این ویروس مهمترین عامل خطر ساز برای ابتلا به سرطان دهانه رحم به شمار می رود.

معمولا سرطان دهانه رحم به تدریج و در طی چند سال گسترش پیدا می کند اما قبل از اینکه سرطان بروز کند سلول های دهانه رحم دچار تغییراتی می شوند که به آن دیسپلازی گفته می شود. در این مرحله سلول های غیر طبیعی در بافت رحم ظاهر می شوند و رفته رفته به شکل سلول های سرطانی شروع به رشد و گسترش عمیق تر در دهانه رحم و مناطق اطراف آن می کنند.

مولفه های اصلی غربالگری سرطان دهانه رحم تست پاپ اسمیر و آزمایش ویروس HPV هستند. طبق اعلام موسسه ملی سرطان، انجام منظم آزمایشات غربالگری خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم یا مرگ و میر ناشی از آن را تا 80 درصد کاهش می دهد. آمارها نشان می دهند که در حال حاضر به دلیل پیشرفت های مربوط به آزمایشات غربالگری و روش های درمان سرطان دهانه رحم مرگ و میر ناشی از این بیماری در آمریکا حدود 2 درصد کاهش پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: پاپ اسمیر و نحوه انجام آن + مراقبت های لازم قبل و بعد

عوامل سرطان دهانه رحم

عوامل زیر احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را بیشتر می کنند:

تعدد شرکای جنسی

هر چه تعداد شرکای جنسی فرد بیشتر باشد احتمال ابتلای او به ویروس HPV بیشتر می شود.

فعالیت جنسی زود هنگام

برقراری رابطه جنسی در سنین پایین خطر ابتلا به ویروس HPV را افزایش می دهد.

سایر عفونت های جنسی

ابتلا به بیماری های مقاربتی مثل کلامیدیا، سوزاک، سفلیس، سوزاک و اچ آی وی/ ایدز خطر ابتلا به ویروس HPV را بیشتر می کند.

سیستم ایمنی ضعیف

سیگار کشیدن

چرا غربالگری سرطان دهانه رحم (سرویکس) مهم است؟

معمولا چیزی بین 3 تا 7 سال طول می کشد تا تغییرات درجه یک در سلول های دهانه رحم به سرطان تبدیل شود. با غربالگری می توان این تغییرات را قبل از اینکه به سرطان تبدیل شوند تشخیص داد و درمان کرد. خانم هایی که نتایج آزمایشات غربالگری شان نشان دهنده تغییرات با شدت و درجه پایین است باید به دفعات مورد آزمایش قرار بگیرند تا مشاهد شود که آیا سلول ها به حالت عادی و طبیعی برمیگردند یا خیر اما آن دسته افرادی که تغییرات شدید و با درجه بالایی دارند باید برای درمان و از بین بردن سلول ها اقدام کنند.

غربالگری سرطان دهانه رحم چطور انجام می شود؟

غربالگری سرطان رحم شامل انجام تست پاپ اسمیر و یا آزمایش HPV است. علاوه بر این ممکن است پزشک معاینه فیزیکی بیمار را هم همزمان با تجویز این آزمایشات انجام بدهد.

پاپ اسمیر (نمونه برداری از سلول های دهانه رحم)

غربالگری منظم می تواند به تشخیص و جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم کمک زیادی کند. تست پاپ اسمیر توسط پزشک متخصص انجام می شود و طی آن با استفاده از ابزاری به نام اسپکولوم واژن باز می شود تا پزشک بتواند به دهانه رحم دسترسی پیدا کند. سپس از سلول های دهانه رحم نمونه برداری می کنند و آن را برای انجام آزمایشات و بررسی های بیشتر به آزمایشگاه می فرستند.

تکنسین های آزمایشگاه ظاهر سلول های نمونه را بررسی می کنند. غیر طبیعی بودن شکل و ظاهر سلول های دهانه رحم می تواند نشانه این باشد که سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه قرار دارد که به آن مرحله پیش سرطانی گفته می شود. درمان زود هنگام می تواند این تغییرات سلولی را اصلاح و از برزو سرطان دهانه رحم پیشگیری کند.

پاپ اسمیر چطور انجام می شود؟

آزمایش پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام می شود و حدود 10 تا 20 دقیقه طول می کشد. برای انجام این آزمایش از شما خواسته می شود از ناحیه کمر به پایین لباس هایتان را بیرون بیاورید. سپس باید روی تخت دراز بکشید و زانوهایتان را خم کنید. در ادامه پاهای شما درون رکاب هایی قرار می گیرد تا زانوها شل و پاها از هم باز شود.

پس از اینکه همه چیز آماده شد، پزشک وسیله ای به نام اسپکولوم را وارد واژن شما می کند. اسپکولوم دیواره های واژن را کاملا از هم جدا می کند و به این ترتیب پزشک به راحتی می تواند دهانه رحم را مشاهده کند. موقعی که پزشک اسپکولوم را وارد واژن می کند احتمالا در ناحیه لگن احساس فشار خواهید کرد. بعد از وارد شدن اسپکولوم، پزشک با استفاده از یک برس نرم و یک قاشقک که به آن اسپاتول گفته می شود از سلول های دهانه رحم نمونه گیری می کند. این کار معمولا ضرری برای شما ایجاد نمی کند.

تست HPV

انواع خاصی از ویروس HPV مثل نوع 16 و 18 خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می دهند. از آزمایش HPV برای تشخیص ویروس عامل تغییرات غیر طبیعی سلول ها که می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود استفاده می شود اما آزمایش HPV DNA می تواند عفونت های متعددی که به سرطان مرتبط نیستند را هم شناسایی کند.

نکته مهم این است که مثبت بودن تست HPV حتما به این معنا نیست که فرد به سرطان دهانه رحم مبتلا خواهد شد. در واقع مثبت بودن آزمایش HPV به معنی سرطان داشتن نیست؛ بلکه نشان می دهد فرد به ویروسی آلوده شده است که ممکن است در آینده او را به سرطان دهانه رحم مبتلا کند. با اینکه آزمایش HPV از اهمیت بالایی برخوردار است اما پزشکان توصیه می کنند فقط خانم هایی که در سنین 21 تا 29 سال به سر می برند تست پاپ اسمیر آنها غیر طبیعی گزارش شده آزمایش HPV بدهند.

عفونت HPV در این گروه سنی بسیار شایع است اما خوشبختانه اکثر این عفونت ها خود به خود و بدون نیاز به درمان از بین می روند. در عوض، زنانی که در این گروه سنی قرار دارند باید به طور مرتب تحت غربالگری با پاپ اسمیر قرار بگیرند. با اینکه پاپ اسمیر عفونت HPV را تشخیص نمی دهد اما یکی از علائم مهم عفونت یعنی تغییر غیر طبیعی سلول های دهانه رحم را نمایان می کند.

تست HPV چطور انجام می شود؟

برای انجام آزمایش HPV پزشک باید از سلول های دهانه رحم شما نمونه گیری کند. ضمنا برای انجام این کار معاینه لگن ضروری به حساب می آید. این تست نیز دقیقا مشابه با تست پاپ اسمیر انجام می شود. یعنی بعد از اینکه لباس هایتان را از کمر به پایین کالا بیرون آوردید باید روی تخت دراز بکشید، زانوهایتان را خم کنید و پاها را در رکاب های مخصوص قرار بدهید.

بعد پزشک اسپکولوم را وارد واژن شما می کند و بعد از دسترسی به دهانه رحم با استفاده از یک برس یا اسپاتول از سلول های دهانه رحم نمونه گیری می شود. این نمونه به آزمایشگاه فرستاده می شود تا از نظر وجود ویروس HPV بررسی شود. نتایج آزمایش نیز معمولا ظرف یک تا دو روز آماده می شود.

انجمن سرطان آمریکا برنامه ای برای غربالگری منظم سرطان دهانه رحم برای زنان در هر سنی تدوین کرده که به شرح زیر است:

زنان 21 تا 29 ساله

خانم هایی که در این محدوده سنی قرار دارند باید هر 3 سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر انجام بدهند. در این بازه سنی تست HPV ضروری نیست اما در صورت غیر طبیعی بودن نتایج تست پاپ اسمیر پزشک می تواند آزمایش HPV را همزمان با پاپ اسمیر پیگیری کند. بررسی های انجام شده نشان می دهند که 86.7 درصد از افرادی که آزمایش HPV مثبت داشته اند حداقل در 10 سال آینده به سرطان دهانه رحم مبتلا نشده اند.

زنان 30 تا 65 ساله

برای افرادی که در این سنین قرار دارند موارد زیر توصیه می شود:

هر 5 سال یکبار انجام همزمان تست پاپ اسمیر و HPV یا ترکیبی از هر دو آزمایش هر 3 سال یکبار انجام تست پاپ اسمیر

انجمن سرطان آمریکا هشدار می دهد که تست ترکیبی پاپ اسمیر و HPV می تواند به نتایج مثبت کاذب، آزمایشات بیشتر و اقدامات تهاجمی منجر شود.

زنان بالای 65 سال

زنان بالای 65 سال که در 10 سال گذشته غربالگری های منظم با نتایج روشن و واضحی داشته اند می توانند غربالگری را در این سن متوقف کنند اما اگر غربالگری های انجام شده طی 20 سال گذشته نشان دهنده علائم پیش آگهی جدی و مهمی باشند غربالگری باید تا 20 سال پس از مشاهده این پیش آگهی ها ادامه پیدا کند.

افرادی که در این گروه قرار دارند و واکسن HPV دریافت کرده اند همچنان باید تحت غربالگری سرطان دهانه رحم قرار بگیرند. همچنین افرادی که از ریسک بالای ابتلا به سرطان دهانه رحم برخوردارند باید به طور مکرر آزمایشات غربالگری را انجام بدهند. این مساله شامل افرادی می شود که سیستم ایمنی شان سرکوب شده مثل اشخاص مبتلا به HIV و یا کسانی که قبلا پیوند عضو انجام داده اند.

علاوه بر این احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم درکسانی که قبل از تولد در معرض مواجهه با داروی دی اتیل استیل بیسترول (DES) قرار گرفته اند نیز بیشتر است و باید به طور مکرر غربالگری انجام دهند. اگر فرد قبلا تحت عمل جراحی هیسترکتومی کامل که شامل خارج کردن رحم و دهانه رحم است قرار گرفته باشد نیازی به غربالگری ندارد اما اگر هیسترکتومی برای درمان سرطان انجام شده آزمایشات غربالگری باید ادامه داشته باشند.

علاوه بر این افرادی که قبلا به سرطان دهانه رحم مبتلا بوده اند و یا در حال حاضر به آن دچارند و یا علائم پیش سرطانی دارند هم مثل افراد مبتلا به عفونت HIV باید برنامه غربالگری و درمان خود را دنبال کنند. نتایج کاذب آزمایشات نه تنها ممکن است باعث ایجاد استرس شود بلکه می تواند به رویه های درمانی غیر ضروری نیز منتهی شود که خطرات طولانی مدت به همراه دارد به همین دلیل پزشکان غربالگری سالانه را توصیه نمی کنند.

بیشتر بخوانید: گارداسیل (Gardasil) یا واکسن سرطان دهانه رحم

تفسیر نتایج غربالگری سرطان دهانه رحم

نتایج آزمایش غربالگری دهانه رحم ممکن است طبیعی، نامشخص و یا غیر طبیعی باشد که بیان کننده موارد زیر است:

طبیعی

هیچ تغییری در سلول های دهانه رحم ایجاد نشده است.

نامشخص

به نظر می رسد که سلول ها غیر طبیعی اند ولی آسیب شناس نمی تواند تغییراتی که نشان دهنده علائم پیش سرطانی است را تشخیص بدهد. این غیر طبیعی بودن سلول ها ممکن است مربوط به HPV، عفونت، بارداری و یا تغییرات سبک زندگی باشند.

غیر طبیعی

در این حالت تکنسین های آزمایشگاه تغییراتی در سلول های دهانه رحم مشاهده کرده اند. البته سلول های غیر طبیعی همیشه نشان دهنده سرطان نیستند و پزشکان برای اطمینان از اینکه آیا این تغییرات سرطانی هستند یا نه آزمایشات بیشتری انجام می دهند. نتیجه نامشخص نشان دهنده تغییرات سلولی است اما معمولا سلول ها در این شرایط به حالت عادی بسیار نزدیکند و احتمالا بدون نیاز به درمان از بین می روند.

در چنین مواردی احتمالا پزشک انجام مجدد آزمایش ظرف 6 ماه آینده را تجویز می کند. افراد کم سن و سالتر مستعد ابتلا به ضایعات پوششی سنگفرشی با درجه پایین (LSIL) هستند که اغلب این مساله بدون درمان برطرف می شود. فرسایش دهانه رحم که در آن سلول های غدد اصلی در سطح دهانه رحم دیده می شوند نیز ممکن است باعث نامشخص شدن نتایج غربالگری شود.

فرسایش رحم مساله رایجی است؛ به خصوص بین نوجوانان، افراد باردار و یا کسانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند. در این حالت ممکن است بعد از رابطه جنسی فرد دچار خونریزی اندکی شود. با این حال اکثر موارد ابتلا به فرسایش رحم بدون درمان برطرف می شوند.

اگر نتایج غربالگری سرطان دهانه رحم نامشخص بود چه باید کرد؟

اگر پزشک متوجه غیر طبیعی بودن سلول های دهانه رحم شود ممکن است آزمایشات بیشتری را تجویز کند. نتیجه نامشخص به این معناست که آسیب شناس تغییرات غیر طبیعی را در دهانه رحم تشخیص داده است اما این نتیجه لزوما به این معنا نیست که فرد به سرطان دهانه رحم مبتلا شده است. در واقع در اکثر موارد سرطان وجود ندارد.

تغییرات غیر طبیعی در سلول های رحم اغلب به خاطر ابتلا به عفونت HPV رخ می دهند. تغییرات درجه پایین جزئی هستند و بیشتر آنها بدون درمان برطرف می شوند اما تغییرات درجه بالا جدی اند. معمولا 5 تا 7 سال طول می کشد ناهنجاری ها و تغییرات با درجه بالا یا شدید به سرطان دهانه رحم تبدیل شوند.

سلول هایی که تغییرات جدی تری دارند سرانجام به سلول های سرطانی تبدیل می شوند مگر اینکه پزشک آنها را از بین ببرد. بنابراین مداخلات زود هنگام برای درمان سرطان دهانه رحم بسیار حیاتی اند. برای تایید نتایج غیر طبیعی تست پاپ اسمیر و HPV پزشک آزمایشات بیشتری تجویز می کند. به ندرت اتفاق می افتد که نتایج آزمایشات نشان دهنده وجود نئوپلازی داخل دهانه رحم (CIN) باشد. این اتفاق به این معناست که در آزمایش های غربالگری سلول های پیش سرطانی پیدا شده است اما لزوما فرد به سرطان دهانه رحم مبتلا نشده است.

به طور کلی نتایج غربالگری موارد زیر را نشان می دهد:

CIN 1 (تغییرات سلولی جزئی)

یک سوم از ضخامت پوستی که دهانه رحم را پوشانده دارای سلول های غیر طبیعی است.

CIN 2 (تغییرات سلولی متوسط)

دوم سوم از ضخامت پوستی که دهانه رحم را پوشانده دارای سلول های غیر طبیعی است.

CIN 3 (تغییرات سلولی شدید)

تمام پوشش دهانه رحم دارای سلول های غیر طبیعی است. برای تایید هر یک از این نتایج پزشک انجام بیوپسی را توصیه می کند.

مشکلات تست های غربالگری سرطان دهانه رحم

با اینکه هر دو آزمایش استاندارد غربالگری سرطان دهانه رحم موثر و قابل اطمینان هستند اما ممکن است نتایج نامشخص یا غیر طبیعی به جای اینکه به خاطر تغییرات غیر طبیعی سلول ها باشند به دلیل مشکلات مربوط به معاینه ایجاد شوند. علاوه بر این در برخی موارد ممکن است به دلیل ناکافی بودن نمونه، فرد مجبور به تکرار آزمایش شود.

ناکافی بودن نمونه سلول های دهانه رحم معمولا به دلایل زیر اتفاق می افتد:

تعداد سلول ها در نمونه گرفته شده بسیار کم است وجود عفونت در نمونه باعث مبهم شدن وضعیت سلول ها شده است قاعده بودن فرد باعث سخت شدن مشاهده سلول ها شده است التهاب دهانه رحم مانع از دیده شدن سلول ها شده است

بنابراین قبل از انجام آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم باید اقدامات لازم برای مدیریت عفونت یا التهاب دهانه رحم انجام شود. غربالگری اغلب اوقات بسیار موثر است و می تواند به درمان زود هنگام منجر شود.

پیشرفت در زمینه غربالگری سرطان دهانه رحم

پیشرفت های بزرگ در غربالگیری میزان مرگ و مر ناشی از سرطان دهانه رحم را کاهش داده است. یکی از مهمترین پیشرفت ها در این زمینه تست پاپ اسمیر است. دومین پیشرفت در زمینه غربالگری سرطان دهانه رحم آزمایش سیتولوژی در محیط مایع (LBC) است. در ادامه این مطلب ما طیف گسترده ای از نقاط ضعف و قوت این آزمایش در غربالگری سرطان دهانه رحم را بررسی می کنیم. در حال حاضر بیش از 90 درصد تست های پاپ اسمیر انجام شده در ایالات متحده آمریکا به روش سیتولوژی در محیط مایع یا ال بی سی انجام می شود.

تفاوت تست پاپ اسمیر معمولی با پاپ اسمیر به روش ال بی سی در افزایش کیفیت نمونه، تکرار پذیری، خاص بودن تست ال بی سی و همچنین ویژگی هایی مثل امکان انجام آزمایش های واکنش مولکولی است. با این حال از زمان معرفی تست پاپ اسمیر به روش ال بی سی گهگاه در خصوص اینکه آیا این روش نسبت به تست پاپ اسمیر معمولی از مزایای بالینی بیشتری برخوردار است یا نه بحث هایی صورت گرفته است.

تکامل تست های غربالگری سرطان دهانه رحم

در دهه 1930 و 1940 یعنی زمانی که سرطان دهانه رحم علت اصلی مرگ و میر در زنان محسوب می شد دکتر جورج پاپانیکولا و همکارانش کشف کردند که می توان سلول های پیش سرطانی و سرطانی را در نمونه های سیتولوژیک از آسپیرات های واژن شناسایی کرد. این کشف منجر به انتشار اولین نمونه از تست پاپ اسمیر در سال 1941 شد.

به دنبال این یافته و در سال های بعد افزایش کیفیت کلی نمونه و همگن بودن آن به عنوان خط مشی مهمی دنبال شد و توجه جامعه پزشکی را به خود معطوف کرد تا بالاخره در سال 1957 استفاده از تست پاپ اسمیر را در برنامه غربالگری سرطان دهانه رحم مورد تایید انجمن سرطان آمریکا قرار گرفت. آمارها و تجزیه و تحلیل های انجام شده نشان دهنده موفقیت بالقوه تست پاپ اسمیر در کاهش بروز سرطان دهانه رحم هستند.

در یکی از تحقیقات انجام شده در چهار کشور فنلاند، سوئد، نروژ و ایسلند در سال 1960 مشخص شد که با انجام تست پاپ اسمیر طی دو دهه، شیوع سرطان دهانه رحم در فنلاند، سوئد و ایسلند حدود 50 درصد کاهش یافت اما در نروژ بدون تغییر باقی ماند. از طرف دیگر در برنامه غربالگری مبتنی بر جمعیت دیگری که در سال های 1955 تا 1988 در کلمبیا اجرا شد.

مشخص شد که مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم کاهشی 85 درصدی داشته است. مطالعات انجام شده حاکی از آن بودند که اصلی ترین عامل موفقیت در این زمینه اجرای آزمایش پاپ اسمیر به روش ال بی سی بوده است. تست پاپ اسمیر به روش ال بی سی با نمونه گیری توسط پزشک شروع می شود.

سپس با استفاده از یک دستگاه نمونه برداری دهانه رحم که به تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) رسیده نمونه به جای اینکه طبق روش معمول پاپ اسمیر در اسلایدهای میکروسکوپی گذاشته شوند در ویال های نگهدارنده قرار داده می شوند. سپس نمونه ها روی یک اسلاید میکروسکوپی پردازش و ذخیره می شوند. این پردازش باعث آماده سازی لایه ای می شود که می تواند توسط تصویرگرهای کامپیوتری مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد و به وسیله یک سیتوتکنولوژیست و یا یک آسیب شناس بررسی شود.

افزایش کیفیت نمونه سلول ها در آزمایش پاپ اسمیر ال بی سی باعث افزایش حساسیت بالینی این روش نسبت به پاپ اسمیر معمولی می شود و احتمال تشخیص ضایعات با درجات بالا را از 88 درصد به 93 درصد می رساند. بنابراین می توان گفت که پاپ اسمیر به روش سیتولوژی در محیط مایع (ال بی سی) در تشخیص ضایعات پیش سرطانی یا سرطانی دهانه رحم نقش بسیار موثری ایفا می کند.

چرا تست پاپ اسمیر LBC توصیه می شود؟

سیتولوژی در محیط مایع (ال بی سی) روش متفاوتی برای انجام آزمایش پاپ اسمیر است. این روش در دهه 1990 گسترش یافت.

موارد زیر نشان دهنده تفاوت این تست با تست پاپ اسمیر معمولی است که باعث افزایش حساسیت آن می شود:

جمع آوری نمونه و انتقال

در تست پاپ اسمیر معمولی سلول های جمع آوری شده از نمونه به طور مستقیم روی اسلایدهای شیشه ای ریخته می شوند و بلافاصله نیز باید ثابت شوند که برای این کار معمولا از اسپری های ثابت کننده استفاده می شود. یکی از مشکلات پاپ اسمیر معمولی این است که در این روش نه تنها همه سلول های نمونه به اسلایدها منتقل نمی شوند بلکه ممکن است این اسلایدها در حین جابجایی و حمل و نقل شکسته شوند و تا رسیدن به آزمایشگاه آسیب ببینند.

در پاپ اسمیر به روش ال بی سی سلول های نمونه به همراه یک نگهدارنده در یک ویال قرار می گیرند. این کار باعث می شود که از نمونه برای هفته ها محافظت شود و هنگام حمل و نقل آنها به آزمایشگاه نیز آسیبی نبینند. بعلاوه اینکه این اسلایدها به همراه سلول هایی که روی یک تک لایه قرار گرفته اند در آزمایشگاه آماده می شوند نه توسط پزشک و پرستار.

کفایت نمونه

در آزمایش پاپ اسمیر معمولی، نمونه های گرفته شده با خون، مخاط و سلول های التهابی همراهند و همین مساله باعث می شود که نمونه برای تفسیر نتایج کافی نباشد و در نتیجه اغلب بیماران باید برای تکرار تست مراجعه کنند.

وضوح اسلاید

اسلایدهای معمول پس زمینه مشخص و واضحی ارائه نمی دهند و سلول های نمونه را در یک واحد مشخص سازماندهی نمی کنند. این محدودیت ها باعث می شود که یافتن ناهنجاری های سلول ها سخت تر شود و همین امر روی صحت نتایج تاثیر می گذارد.

انعطاف پذیری

در آزمایش پاپ اسمیر معمولی تست های مولکولی و نشانگرهای اضافی قابل اجرا نیستند اما توانایی اجرای چنین آزمایشاتی در محیط های امروزی بسیار مهم است.

مقایسه تست پاپ اسمیر معمولی با پاپ اسمیر LBC

محققان هلندی طی بررسی هایشان متوجه شده اند که وقتی پای تشخیص ناهنجاری های دهانه رحم از جلمه سرطان به میان می آید هر دو روش استاندارد با هم برابر هستند. در یکی از تحقیقات بزرگ و آینده نگر که روی تعداد زیادی شرکت کننده انجام گرفت مشخص شد که هر دو روش پاپ اسمیر معمولی و سیتولوژی در محیط مایع (LBC) در تشخیص نئوپلازی داخل دهانه رحم (CIN) به یک اندازه خوب عمل می کنند.

علاوه بر این مزایا و ارزش های پیش بینی شده مثبت برای هر دو روش نیز یکسان است. بنابراین طبق این تحقیقات نیز می توان گفت که تست پاپ اسمیر به روش ال بی سی نسبت به پاپ اسمیر معمولی خاص تر و حساس تر نیست. اما از طرف دیگر از آنجایی که نمونه گیری از طریق پاپ اسمیر ال بی سی سریع تر و راحت تر است و از باقیمانده نمونه نیز می توان برای آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی استفاده کرد.

چون احتمال عدم کفایت نمونه در مقایسه با پاپ اسمیر معمولی بسیار کمتر است آزمایشگاه ها ترجیح می دهند از این روش برای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده کنند. برای مقایسه تست پاپ اسمیر معمولی با سیتولوژی در محیط مایع (LBC)، دانشگاه هلند نتایج تحقیق گسترده ای که روی 84322 زن 30 تا 60 ساله شرکت کننده در برنامه غربالگری این کشور انجام شده بود را بررسی و ارزیابی کرد. از این تعداد شرکت کننده 45818 نفر با روش سیتولوژی در محیط مایع (LBC) و 38504 با روش پاپ اسمیر معمولی غربالگری شدند.

در نهایت با استفاده از روش تصادفی سازی 122 نفر از افرادی که پاپ اسمیر ال بی سی و 124 مورد از کسانی که پاپ اسمیر معمولی انجام داده بودند به طور رندوم انتخاب شدند. در نهایت بررسی ها نشان داد که در جمعیت مورد نظر برای درمان، میزان تشخیص نئوپلازی و سرطان تایید شده تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند و هر دو گروه نسبت های نزدیک به هم ارائه دادند.

بیشتر بخوانید: ابتلا به سرطان دهانه رحم با استعمال دخانیات

جمع بندی غربالگری سرطان دهانه رحم

غربالگری سرطان دهانه رحم بخشی از روند بررسی وضعیت سلامت همه زنان به شمار می رود و برای انجام آن از دو آزمایش پاپ اسمیر و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) استفاده می شود. در هر دو آزمایش پزشک از سلول های دهانه رحم نمونه گیری می کند و آن را برای بررسی های بیشتر به آزمایشگاه می فرستد. تست پاپ اسمیر نمونه سلول های سرطانی یا سلول هایی که دچار تغییرات غیر طبیعی شده اند و ممکن است در آینده سرطانی شوند مورد بررسی قرار می گیرند.

در آزمایش HPV نیز آزمایشگاه نمونه جمع آوری شده را از نظر وجود عفونت ویروس HPV بررسی می کند. HPV ویروسی است که از طریق تماس جنسی منتقل می شود و گاهی اوقات می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. اگر پزشک تشخیص بدهد که نتایج غربالگری های شما غیر طبیعی است احتمالا آزمایشات بیشتری مثل بیوپسی را تجویز می کند.