درمان مکیدن شست کودک، عوارض مکیدن انگشت، علت مکیدن انگشت شست در کودکان، آیا کودک پیش دبستانی شما مکیدن انگشت شست خود را متوقف نمی کند؟ به فرزندتان کمک کنید تا انگشت مکیدن در کودکان را برای همیشه ترک کند.
ترک انگشت مکیدن به عنوان یک عادت می تواند کار سختی برای کودکان باشد. در این مقاله به شما خواهیم گفت چگونه به کودک کمک کنید تا انگشت مکیدن خود را کنار بگذارد. انگشت مکیدن یک عادت متداول در میان کودکان است.
گاهی اوقات شما ممکن است بگویید “بسه دیگه، خسته شدم” ما اینجا به شما کمک می کنیم که بدایند چگونه کودک خود را به ترک این عادت تشویق کنید.
انگشت مکیدن در کودکان
کودکان به صورت طبیعی بازتابهای گونه و مکیدن را دارا هستند که منجر میشود آن ها انگشت خود را در دهان فرو ببرند گاهی حتی این اتفاق قبل از تولد رخ میدهد. از آنجایی که مکیدن انگشت در کودکان به آن ها احساس ایمنی می دهد این حالت را به صورت عادت در می آورند و هر زمان که نیاز به آرامش دارند و هنگام به خواب رفتن این کار را انجام می دهند.
برای مطالعه بیشتر:
اختلالات عادتی مانند انگشت مکیدن کدامند؟
ترک عادت انگشت مکیدن در کودکان
بسیاری از کودکان خودشان مکیدن انگشت را کنار میگذارند، حدود ۲ تا ۴ سالگی. اما برای کودکان بزرگتر که مکیدن انگشت را در دوران دبستان ادامه می دهند فشار همسالان در مدرسه معمولاً این عادت را پایان خواهد داد. به یاد داشته باشید کودکی که عادت مکیدن انگشت را کنار گذاشته است ممکن است گاهی اوقات به این حالت بازگردد مخصوصا زمانی که دچار استرس و اضطراب می شود.
عادت انگشت مکیدن تا زمانی که دندان های دائمی کودک در نیامده اند نگران کننده نیست. در این زمان انگشت مکیدن می تواند روی سقف دهان یا چگونگی ردیف شدن دندان ها تاثیر بگذارد.
این مساله ممکن است هنگامی که کودک انگشتش را به شدت درد می مکد بیشتر شود مخصوصا هنگامی که آن را به صورت منفعلانه در دهانش میبرد. بهر حال، انگشت مکیدن پرخاشگرانه میتواند مشکلاتی را در دندان های کودک ایجاد کند.
آکادمی تب کودک آمریکا میگوید درمان معمولا محدود به کودکانی است که وارد ۵ سالگی میشوند و بعد از پنج سادگی انگشت مکیدن را ادامه میدهند.
یعنی بهتر است قبل از پنج سالگی درمان جدی شروع نشود. با کودک خود در مورد انگشت مکیدن صحبت کنید اگر در کودک شما خودش بخواهد انگشت مکیدن را کنار بگذارد شما در توقف آن موفقتر خواهید بود و این مسئله به انتخاب روش ترک انگشت مکیدن کمک خواهد کرد.
درمان مکیدن شست کودک
در برخی موارد بی توجهی به انگشت مکیدن در کودکان برای توقف آن کافیست، مخصوصا زمانی که کودک این کار را برای جلب توجه انجام می دهد. اگر نادیده گرفتن کارساز نشود یکی از راه کارهای زیر را امتحان کنید:
۱. از تقویت مثبت استفاده کنید
برای کودک خود پاداش یا جوایز کوچک فراهم کنی، مانند وقت گذاشتن بیشتر برای خواند قصه شب یا به پارک بردن وی، زمانی که کودک انگشت خود را نمی مکد. استیکر هایی روی تقویم بچسبایند برای یادآوری روزهایی که کودک شما با موفقیت از انگشت مکیدن اجتناب کرده است.
۲. محرک های انگشت مکیدن در کودکان را شناسایی کنید
اگر کودک شما انگشت خود را در پاسخ به استرس می مکد موضوع اصلی را مشخص کنید و در آن زمان و سیله آرامش وی را به روش های دیگر فراهم کنید مانند در آغوش کشیدن یا گفتن کلمات اطمینان بخش. همچنین می توانید یک بالش یا عروسک پولیشی به کودک خود بدهید تا در هنگام استرس آن را فشار دهد.
اگر انگشت مکیدن در کودکان بیشتر بدون هدف است تا اینکه به دنبال توجه باشد، به آرامی به وی یادآور شوید که آن را متوقف کند. از پرخاشگری، عصبانیت و سرزنش کردن پرهیز کنید. برای پیشگیری از خجالت کشیدن کودک در جلوی جمع، از علامت هایی مثل تکان دادن دست، یا دیگر علامت های شخصی استفاده کنید تا دیگران متوجه تذکر شما نشوند.
۳. مراجعه به دندانپزشک
برای برخی از کودکان، صحبت های دندانپزشک در مورد تاثیرات انگشت مکیدن در کودکان بر روی دندانها، در کنار گذاشتن انگشت مکیدن موثر خواهد بود. ممکن است پزشک از گاردهای مخصوص دندان یا دیگر ابزارهای دندان پزشکی برای توقف انگشت مکیدن در کودکان استفاده کند.
۴. مراجعه به روانشناس
پزشکان و روانشناسان استفاده از تکنیک های ناخوشایند را توصیه می کنند مانند پوشاندن ناخن انگشت با یک لاک تلخ، پوشاندن ناخن یا باندپیچی کردن انگشت.
۵. سعی کنید مدت مکیدن انگشت شست را به اتاق خواب یا خانه محدود کنید، نه در جمع. به او توضیح دهید که این فعالیت در رختخواب در زمان چرت زدن و در شب است و نمی تواند در جمع آن را انجام دهد.
۶. دعوا نکنید
به فرزندتان نگویید «دیگر نمی توانی شست خود را بمکی». سعی کنید او را بشناسید و زمانی که انگشت شست خود را نمی مکد به جای انتقاد از او تحسین کنید.
۷. اگر فرزندتان بعد از آسیب دیدگی یا اضطراب سعی کرد شست یا انگشتانش را بمکد او را منع نکنید. او باید در منطقه آسایش خود باشد و اگر نگذارید او به آنجا برود، تنها به او آسیب بیشتری وارد میکنید.
۸. از چیزهای بد مزه ای که برای توقف مکیدن شست و مکیدن انگشت به بازار عرضه می شود استفاده نکنید. این کار باعث می شود که کودک شما اعتماد خود را از دست بدهد و آسیب های زیادی را به همراه دارد.
برای بیشتر کودکان کنار گذاشتن انگشت مکیدن کار سختی است اما به یاد داشته باشید بیشتر اوقات فشار همسالان منجر خواهد شد که کودکان را در نهایت کنار بگذارد. لازم به ذکر است که بگوییم، سعی نگران نباشید فشار زیاد روی کودک برای توقف انگشت مکیدن تنها این فرایند را به تاخیر خواهد انداخت.
عوارض مکیدن انگشت
۱. اوربایت (Overbites)
این نوع مشکل دندانی با بیرون زدگی دندان های بالایی حدود ۲ میلی متر به دلیل نامرتبی فک مشخص می شود. این نتیجه مکیدن مداوم انگشت شست حتی زمانی که یک بچه به ۲ سالگی می رسد است. برخی از کودکان این عادت را حتی در سن ۵ سالگی یا بیشتر دارند که به محض رویش دندان های دائمی آن ها با مشکلات بیشتری همراه است.
۲. اختلال گفتار (speech disorder)
انگشت مکیدن در کودکان باعث حرکت زبان به جلو و عقب می شود. مکیدن مکرر انگشت شست ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در هنگام صحبت کردن و همچنین مشکلاتی در هنگام بلع شود.
۳. اپن بایت (Open Bite)
این عارضه زمانی اتفاق می افتد که دندان ها به درستی در راستای بسته شدن دهان قرار نگیرند. ناهماهنگی دندان ها در اثر عمل مکرر قرار دادن انگشت شست در بین دندان ها ایجاد می شود.
۴. افزایش حساسیت سقف دهان
مکیدن شست می تواند باعث شود کام کمی حساس تر شود زیرا انگشت شست به طور مرتب سقف دهان را لمس می کند.
۵. مشکلات تنفسی.
اگرچه ممکن است زیاد قابل توجه نباشد، تغییرات در الگوهای تنفسی کودک احتمالاً به دلیل ناهماهنگی فک رخ می دهد. به این دلیل که وقتی سقف دهان بلندتر و باریک تر باشد، مجرای سینوسی و همچنین ساختار بینی تحت تأثیر قرار می گیرد و در نتیجه تنفس را با مشکل مواجه می کند.
۶. تغییر شکل فک
وقتی کودک در سنین بالاتر شست خود را می مکند، موقعیت زبان پایین می آید و فشار بیشتری بر فک ایجاد می کند. این افزایش فشار می تواند منجر به تغییرات قابل توجهی در فک بالا شود که سقف دهان را بلندتر و باریک می کند. هنگامی که فشار قوی به طور مکرر به فک وارد می شود، شکل فک به احتمال زیاد دستخوش تغییراتی شده و آن را توسعه نیافته می کند.
۷. تحریف ساختار صورت
از آنجایی که مکیدن انگشت باعث تغییر شکل و هم ترازی فک کودک می شود، ممکن است منجر به برخی تغییرات غیر طبیعی در ساختار صورت کودک شود.
۸. عفونت باکتریایی
مکیدن انگشت شست (صرف نظر از تمیز بودن یا نبودن آن) احتمال بیشتری برای ورود میکروب ها یا باکتری ها به بدن کودک شما دارد که ممکن است منجر به عفونت شود.
علت مکیدن انگشت شست در کودکان
انگشت مکیدن در کودکان خردسال اثر تسکین دهنده و آرام بخش دارد. این می تواند به کودک شما کمک کند تا احساس امنیت و آرامش کند، به همین دلیل است که او ممکن است عادت مکیدن انگشت شست را در زمانی که به کمی آرامش یا قبل از خواب نیاز دارد، شروع کند. بنابراین، زیاد نگران این موضوع نباشید، این کاملا طبیعی است که کودک شما شست خود را بمکد.
در برخی موارد، شاید اگر کوچولوی شما بیش از حد احساس آسیب پذیری یا استرس داشته باشد، ممکن است حتی گاهی تا حدود ۸ سالگی شست خود را بمکد.
چرا کودک ۵ ساله من انگشتانش را می جود؟
در سن ۳ سالگی، کودکان به طور معمول مرحله دندان درآوردن را کامل کرده اند. این زمانی است که آنها اشیاء یا انگشتان خود را می جوند تا درد لثه خود را کاهش دهند. علاوه بر این بچه هایی که همه چیز را می جوند این کار را انجام می دهند زیرا به ورودی حسی حرکتی دهانی نیاز دارند .
آن ها علاقه به فشار عمیقی که جویدن به لثه هایشان وارد می کند، دارند. آن ها اساسا از جویدن به عنوان راهی برای مقابله و خودتنظیمی استفاده می کنند.
سخن پایانی
انگشت مکیدن در کودکان جای نگرانی نیست. این یک رفتار رایج است که برای بسیاری از نوزادان و کودکان خردسال آرامش ایجاد می کند. این احتمال وجود دارد که کودک شما در سن ۴ سالگی و حتی زودتر، این کار را به طور طبیعی متوقف کند.
اما اگر بعد از ۵ سالگی متوجه شدید که کودک شما گاهی اوقات انگشت شست خود را می مکد، بهتراست دنبال درمان باشید زیرا باعث آسیب هایی می شود که در مقاله توضیح داده شد.
منبع: Children’s health
سوالات متداول
۱ - آیا مکیدن شست برای نوزادان مفید است؟
مکیدن شست باعث آرامش می شود و می تواند برای کودک شما آرامش بخش باشد، اما هیچ فواید خاصی برای سلامتی نداشته و حتی باعث آسیب می شود. در کودکان زیر ۵ سال، به طور کلی بی ضرر است، اما می تواند مشکلاتی برای دهان و دندان های دائمی در کودکان ایجاد کند.
۲ - عوارض مکیدن شست چیست؟
با رشد دندان های دائمی، مکیدن انگشت شست می تواند بر شکل دهان و هم ترازی دندان ها تاثیر بگذارد، باعث مشکل تنفس، بلع و ورود باکتری شود.