خودمراقبتی معنوی چیست؟
خودمراقبتی معنوی چیست؟ معنویت برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد که اغلب تحت تأثیر ایدئولوژی‌های مذهبی بوده و فرد با آن بزرگ شده است.درباره اهمیت پرورش جسم از طریق رژیم غذایی و ورزش مطالب زیادی گفته...

خودمراقبتی معنوی چیست؟
خودمراقبتی معنوی چیست؟ معنویت برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد که اغلب تحت تأثیر ایدئولوژی‌های مذهبی بوده و فرد با آن بزرگ شده است.درباره اهمیت پرورش جسم از طریق رژیم غذایی و ورزش مطالب زیادی گفته می‌شود، اما بعد خودمراقبتی معنوی اغلب فراموش شده یا نادیده گرفته می‌شود. برای داشتن یک زندگی شاد و موفق، باید به تمام جنبه‌های زندگی (ذهنی، جسمی، عاطفی و معنوی) توجه شود تا بتوانید رفاه عمومی خود را حفظ کنید. توجه داشته باشید که تمرکز خود را بر روی کدام قسمت از زندگی خود گذاشته‌اید و چه مواردی ممکن است نیاز به توجه بیشتر داشته باشد. اگر معنویت رو به زوال است، روش هایی برای زنده کردن آن وجود دارد که سعی کرده‌ایم در ادامه مطلب برخی از آن‌ها را بررسی کنیم.

خودمراقبتی معنوی چیست؟
معنویت برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد که اغلب تحت تأثیر ایدئولوژی‌های مذهبی بوده و فرد با آن بزرگ شده است. شاید شما معنویت را با دین یا سنت‌های فرهنگی مرتبط کنید؛ در این حالت رعایت تشریفات، شرکت در مراسم و مطالعه متون مذهبی، روش‌هایی برای مراقبت از خود در بعد معنوی هستند. شاید مفهوم معنویت برای شما در طبیعت، در یکدیگر یا در درون خود باشد.
برای همین این نوع خود مراقبتی می‌تواند از طریق هنر، موسیقی و رقص تامین شود. در نهایت خود مراقبتی معنوی می‌تواند هر چیز معنی‌داری باشد که احساس مقدس بودن را القا کند، حتی اگر فقط توسط شما احساس شود. معنویت یک عمل شخصی است و مهم نیست که چه راهی انتخاب کنید چون همه چیزی که شما می‌خواهید اعم از حس اتصال به یک نیروی لایتناهی، خوشبختی و هدفمند بودن همگرا هستند.
شما می‌توانید سالم‌ترین فرد باشید اما هنوز احساس کنید که مشکلی پیش آمده یا بیماری روحی و جسمی دارید. در این شرایط بهزیستی عاطفی و معنوی نفوذ عمیقی بر روی سلامت روانی و جسمی دارند. مطالعات نشان داده است که چگونه پرورش بعد معنوی می‌تواند فواید بیشماری برای سلامتی داشته باشد.

یک تمرین خودمراقبتی معنوی می‌تواند به شما در داشتن ذهن آرام و کاهش حس آشفتگی کمک کند. حتی این امر می‌تواند به شما در داشتن جسارت برای انجام اقدامات لازم برای یک تغییر خوب در زندگی کمک کند. همچنین روابط و ارتباطات با دیگران را بهبود ببخشید و آرامش درونی بیشتری را تجربه کنید. در نهایت احساس یگانگی و جهانی بودن را تقویت کنید و احساس انزوا و تنهایی را کاهش دهید.

روش‌های دستیابی به خودمراقبتی معنوی
برای تعمیق و دستیابی به خودمراقبتی نمی‌دانید از کجا شروع کنید؟ در ادامه چند نکته و روش برای شروع این کار آورده شده که رعایت آن‌ها تا حد زیادی در رسیدن به این نوع خود مراقبتی کمک خواهد کرد.
یوگا تمرین کنید
هدف یوگا هماهنگی بدن، ذهن و روح شما است. فواید جسمی آن به خوبی شناخته شده است، اما یوگا بیشتر از آنکه یک تمرین خوب برای سلامت جسم باشد یک تمرین معنوی است. این امر به شما کمک می‌کند تا با احساسات ذخیره شده در اعماق قلب ارتباط برقرار کنید.
این روش خودمراقبتی معنوی به عدم قضاوت و پذیرش راجع به مکانی که در آن زندگی می‌کنید، کمک کرده و برای شما در ایجاد بنیانی محکم برای یک زندگی توانمندتر مفید خواهد بود. یوگا انواع مختلفی دارد که بهتر است با یک فرد متخصص در این زمینه برای انتخاب بهترین روش و تمرین درست مشورت کرده و در کلاس‌های مربوطه شرکت کنید.

مراقبه کنید
مدیتیشن یکی از آسان‌ترین و در دسترس‌ترین روش‌ها برای خودمراقبتی معنوی به شمار می‌رود. برای شروع ممکن است کمی تشویق و تمرین لازم داشته باشید، اما وقتی کار را شروع کردید تصور زندگی بدون آن دشوار است. فواید تمرین مدیتیشن بیشمار است و شامل کاهش استرس و ارتباط واضح‌تری با اینکه چه کسی هستید و از زندگی چه می‌خواهید، می‌شود.میتوانید در هر زمان و هر مکان می‌توانید این کار را انجام دهید.
پیاده روی را امتحان کنید
شاید تصور شود که پیاده‌روی یک فعالیت کم ارزش است، اما تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که از شرایط روانی حادی رنج می‌برند و به دنبال یک روش برای خودمراقبتی معنوی هستند، می‌توانند از فواید پیاده‌روی بهره‌مند شوند. هر نوع فعالیت بدنی برای بعد معنوی نیز مفید است، اما راه رفتن متفاوت است. این امر به شما امکان می‌دهد کمی از شلوغی زندگی دور شده و فقط در لحظه باشید. نفس کشیدن در هوای تازه، و دیدن آسمان از روش‌های ظریف برای تغذیه حواس هستند. آگاهانه راه رفتن و در حین آن تفکر عملی است که مزایای بزرگی برای خودآگاهی معنوی به همراه دارد.
پاکسازی فضای اطراف خود را فراموش نکنید
همانطور که دوست ندارید فضای اطراف شما مملو از زباله باشد، یک تمرین خوب برای خودمراقبتی معنوی هم به حفظ فضای خوب و شفاف اطراف بعد روانی و معنوی شما کمک می‌کند. شما به طور مداوم در حال تبادل انرژی و اطلاعات با دیگران هستید و طبیعی است که در نهایت به نوعی تحت تأثیر قرار بگیرید.
اگر احساس خستگی دارید و دشوار است که به خود واقعی خود متصل شوید، بهتر است کمی از افراد دور و برتان دور شوید. استفاده از انواع عود و بخور گیاهی چون مریم گلی، سرو یا پالو سانتو راهی عالی برای پاکسازی فضای خود (از جمله فضای ذهنی) است. این امر چه برای بالا بردن قدرت بویایی باشد و چه قصد پاک کردن انرژی منفی، کارساز است.

با انجمن ها و فعالیت های داوطلبانه ارتباط برقرار کنید
انسان‌ها نقاط مشترک معنوی بسیاری دارند؛ بنابراین یکی از راه‌های خودمراقبتی معنوی و بازیافتن خود ارتباط با دیگران است. متأسفانه، سبک زندگی که امروزه دنبال می‌شود، اغلب از این ارتباطات دور است. در صورتی که ارتباط موثر، شادی، تبادل افکار، حمایت عاطفی و قدرت استقامت از جمله مواردی است که می‌توانید از طریق اجتماع تجربه کنید. اگر از قبل اینگونه ارتباطات را ندارید، بهتر است از انزوای خود خارج شوید و آن‌ها را بشناسید. در اجتماعات مذهبی یا فرهنگی شرکت کنید، از گروه‌های همفکر خود میزبانی کنید یا به یک کتابخانه بپیوندید.
مطالب الهام بخش را بخوانید
این روش خودمراقبتی معنوی ساده به نظر می‌رسد اما می‌تواند تغییری بزرگ و مهمی در دیدگاه شما نسبت به زندگی ایجاد کند. توجه داشته باشید که روزانه در معرض چه چیزهایی هستید و چه احساسی در شما ایجاد می‌کند. اغلب ما در معرض بمباران اطلاعاتی هستیم که متاسفانه، همه آن‌ها مثبت نیستند. در نتیجه، گاهی احساس پوچی به ما دست می‌دهد.
داشتن کتاب‌ها و فایل‌های صوتی الهام بخش و گوش دادن به آن‌ها می‌تواند نگرانی‌ها و حس پوچی را تا حد زیادی کاهش دهد. برای این کار بهتر است درست قبل از خواب اقدام کنید و به جای اینکه به روز و نگرانی خود فکر کنید، آخرین افکارتان مثبت باشد. خواندن چند صفحه در صبح نیز می‌تواند شروع خوبی برای روز باشد.

کمی از فناوری فاصله بگیرید
در حالی که فناوری یک نعمت بزرگ برای زندگی امروزی به شمار می‌رود، این نکته منفی را هم دارد که باعث حواس پرتی می‌شود. شما احتمالاً به طور مداوم دستگاه‌های الکتریکی خود چون گوشی، تلویزیون و … را بررسی می‌کنید، ح بدون اینکه متوجه شوید این کار باعث می‌شود که بعد معنوی شما آسیب دیده و جایی برای خودمراقبتی معنوی باقی نماند. روش‌های مفیدی برای سم زدایی دیجیتال و به ویژه دور شدن از گوشی هوشمند وجود دارد که با اجرای آن‌ها می‌توانید وقت بیشتر برای مشاهده درونیات خود، افزایش خلاقیت و بهبود روابط داشته باشید و در نهایت به احساس بهتر در شما کمک خواهد کرد.
در طبیعت باشید
بودن در طبیعت علاوه بر خودمراقبتی معنوی و عاطفی، می‌تواند التیام بخش باشد. بوی خاک، صدای پرندگان یا آب، دیدن درختانی که در باد تکان می‌خورند یا موجی که به ساحل می‌رسد می‌تواند حواس شما را زنده کند. با این کار شما در لحظه هستید و احساس می‌کنید که نیرویی بزرگتر از خودتان وجود دارد. هرچقدر که می‌توانید برای در طبیعت بودن وقت بگذارید، حتی اگر فقط چند دقیقه کنار درخت نشسته باشید.
بخشش را تمرین کنید
فراموش نکنید که “اشتباه کردن امری انسانی و بخشش کاری الهی است “. زندگی بسیار کوتاه‌تر و ارزشمندتر از آن است که ذهن خود را درگیر اشتباهات دیگران کنید. وقتی قادر به بخشش کسی نیستید، خودمراقبتی معنوی دچار آسیب شده و ذهن شما با افکار انتقام جویانه پر خواهد شد. در واقع بجای آنکه انرژی خود را برای کارهای مفید اختصاص دهید، آن را به سمت افکار منفی هدایت کرده و این انرژی را هدر می‌دهید.
سخن پایانی
بعد معنوی در زندگی امروزی اغلب نادیده گرفته می‌شود و در واقع این امر باعث می‌شود تا افراد خودمراقبتی معنوی را به فراموشی بسپارند. در صورتی که این امر در شناخت خود و ارتباط با جهان پیرامون بسیار موثر است. روش‌های گفته شده برای این امر روش‌های آزموده شده بودند که برای هر کسی مشترک است. در کنار آن‌ها با توجه به اعتقادات مذهبی هر شخص، می‌توان از راه‌های دیگری نیز برای دستیابی به این نوع خود مراقبتی استفاده کرد.