در عوض، از این واقعیت بهره برداری می کنند که اغلب خرد بسیار اندکی در بقیه افراد دیده می شود. آنها همچنین به خوبی می دانند که چگونه از فقدان خرد به نفع خود استفاده کنند. با این حال، به وضوح در عصری که بحران هایی مانند پاندمی، گرمایش جهانی، تهدیدهای هسته ای، تروریسم، جنگ، مهاجرت، نابرابری های شدید درآمدی و کمبودهای غذایی وجه تمایز آن است، بیش از همیشه نیاز به کسب و کارهایی حساس و رهبران سازمانی خردمند احساس می شود.
سوال اینجاست که چرا خرد تا این حد کمیاب است؟ چرا بسیاری از افراد دانا و دانشمند از کمبود خرد رنج می برند؟ همچنین خرد به طور کلی چیست؟ جواب دادن به چنین سوالاتی ساده نیست. به طور کلی می توان خرد را توانایی تشخیص حقیقت و اعتبارسنجی دانش اکتسابی تعریف کرد؛ به این معنی که شما در چالش برانگیزترین شرایط نیز قوه تشخیص و قضاوت درباره اقدامات درست را خواهید داشت. بر اساس این تعریف، می توان گفت که خرد، مجموعه دانش اکتسابی به همراه قوه تشخیص و تحلیل این دانش از طریق درک اخلاقی جهانی است که در آن زندگی می کنیم. به عبارت دیگر، تفاوت اصلی بین خرد، دانش و هوش آن است که در خرد، میزان مناسبی از ژرف اندیشی و توانایی قضاوت های قابل اتکا درباره چالش هایی که پیش رویمان قرار می گیرد، دیده می شود.
پنجره ای که به سمت خرد باز می شود، «شناخت خویشتن» است.
این نکته را در تاریخ و ادبیات یونان باستان هم می توان مشاهده کرد و بر سر در معبد آپولو نیز نوشته شده است. در حقیقت، شناخت خود و فهم از خویشتن، راه دستیابی به خردهای فراوان است.
از طریق این تامل عمیق (برای شناخت خود) است که می توان یادگیری را به خرد تبدیل کرد. واضح است که برای کسب خرد، به سفری درونی برای اکتشاف خود نیاز است. البته افراد خردمند اغلب متوجه نیستند که صاحب خرد هستند. همان طور که سقراط به خوبی بیان کرده است: «تنها خرد واقعی، دانستن این است که هیچ نمی دانید.»
هیچ ندانستن، خود نوعی دانستن است. همچنین مایل به اعتراف این نکته خواهید بود که چقدر کم می دانید.
من در زندگی شخصی خود، زمانی قابل توجه به تفکر درباره همه چیزهایی اختصاص دادم که از مدیران پیرامون خود آموخته ام. به واقع نیز با مدیران زیادی همکار بوده ام. برخی از آنها سرپرست و مدیر خودم بوده اند و برخی همکار و هم سطحم به شمار می رفته اند.
همچنین برای بسیاری از آنها نقش مشاور و راهنما را داشتم. زمانی که درباره تعاملات خودم با آنها فکر می کردم، به این می اندیشیدم که چه سخنان خردمندانه ای از آنها همچنان در ذهنم مانده است؟ هرکدام از آنها چه درس هایی از زندگی به من آموخته اند؟ گاه از آنها می خواستم که فرض کنند در یک مراسم فارغ التحصیلی قصد سخنرانی دارند. هرکدام از آنها در چنین مراسمی برای فارغ التحصیلان چه خواهند گفت؟ چه درس های خردمندانه ای نقل خواهند کرد؟
درس 1: کنفوسیوس زمانی گفت: «آنچه در حق خود نمی پسندی، بر دیگران روا مدار.»
واضح است که ما با این قانون طلایی آشنا هستیم. این قانون طلایی توصیه می کند که شیوه رفتار ما با مردم همان گونه باشد که دوست داریم با ما رفتار شود. آنچه دوست ندارید کسی با شما بکند، در حق دیگران نکنید. به عبارت دیگر، بخش مهمی از معادله خرد، داشتن همدردی نسبت به دیگران است. با آنکه این قانون طلایی بسیار روشن و بدیهی به نظر می رسد، متاسفانه بسیار مهجور است. بسیاری از افرادی که در زندگی با آنها مواجه می شوید، از قانون طلایی پیروی نمی کنند. آنها رفتاری محترمانه با دیگران ندارند. بنابراین، طبق قانون طلایی، پیش از آنکه سخنی به کسی بگویید، همواره از خود بپرسید که خودتان در صورت شنیدن آن حرف چه احساسی پیدا می کردید.
همچنین احساساتی که باعث می شوید دیگران نسبت به خود داشته باشند، اطلاعات بسیاری درباره شخصیت شما برملا می کند. در پیروی قانون طلایی، باید به خودتان یادآوری کنید که هیچ عمل مهربانانه ای، هر قدر هم که کوچک باشد، هیچ گاه از بین نمی رود. درک این نیاز برای مهربانی، بخش مهمی از معادله خرد است. علاوه بر آن، در برخورد با افراد ناخوشایند و آزاردهنده، تلاش کنید که ورای آن رفتار را ببینید. در تلاش برای درک این فرآیند پیچیده روابط بین فردی، به یاد داشتن گفته کارل یونگ، مفید خواهد بود: «هر چیزی درباره (رفتار و گفتار) دیگران که ما را آزار می دهد، می تواند درک ما از خود را افزایش دهد.»
درس 2: درس دیگری از زندگی که معادله خرد را ارتقا می دهد، داشتن نگرشی بخشنده است.
هرقدر که خرد ما افزون شود، تمایل بیشتری به بخشش خواهیم داشت. یکی از نشانه های حقیقی خرد این است که هنگام آزار دیدن از دیگران، برای درک چرایی رفتار او تلاش کنیم؛ نه آنکه ناخودآگاه به دنبال تلافی و انتقام برآییم. همان طور که بارها گفته شده است، «چشم در ازای چشم» باعث می شود که همه جهان کور شوند. همواره به خود یادآوری کنید که خشم می تواند آسیب های زیادی بزند. زمانی که خشم کنترل را در دست بگیرد، خرد ناپدید می شود. واقعیت آن است که بدون بخشش، به سادگی درگیر چرخه هایی بی پایان از تنفر و انتقام خواهید شد. با این حال، اگر بتوانید ببخشید، خود را آزاد ساخته اید. این نکته را هم باید به خود یادآوری کنید که بخشش، ویژگی بزرگان و قدرتمندان است. علاوه بر آن، بخشش شامل مولفه ای از همدردی با خود است؛ به این معنی که باید قادر به بخشیدن خود هم باشید. باید به خود یادآوری کنید که به قدر کافی خوب هستید.
درس 3: یکی دیگر از درس های زندگی مرتبط با معادله خرد، مربوط به احساسی تاریک به نام حسادت است.
همان طور که شاید خودتان هم متوجه شده باشید، زمانی که همواره به مقایسه خود با دیگران می پردازید، ذهن تان در صلح و آرامش نخواهد بود. تعیین ارزش خود از طریق دیگران، روش (مناسبی برای) زندگی نیست. با بنده حسادت بودن، فقط به خود و اطرافیانتان آسیب خواهید زد. به راستی، تلاش برای بالا کشیدن خود از طریق زمین زدن دیگران، فقط به یک زندگی محنت بار می انجامد. در طرف مقابل، خرد به معنای آن است که بی نیاز از مقایسه دائمی زندگی خود با دیگران، از آن لذت ببرید. تعجب ندارد که مردم خردمند می دانند چگونه احساسات تنگ نظرانه خود را محدود کنند.
درس 4: متاسفانه یکی از ضعف های اساسی ما به عنوان انسان، ناتوانی در تمایز نیازهایمان از «حرص ها» است.
اگر مستعد حرص هستید، خردمندانه است به خودتان یادآوری کنید که ادامه این مسیر به نارضایتی شما می انجامد؛ چرا که هیچ گاه قادر به تامین تمام خواسته هایتان نخواهید بود. در حقیقت، می توان حرص را به سطلی تشبیه کرد که یک سوراخ در ته آن است. هیچ وقت نمی توانید چنین سطلی را پر کنید. واضح است که افراد حریص، ارزش خود را با جایگاه مالی شان تعیین می کنند. در نتیجه برای افزایش امتیاز خود، به دنبال مادیات، قدرت و جایگاه می روند. از طرف دیگر، حرص شدید، به واقع یک مساله مالی نیست. ریشه آن را باید در ذهنی ناآرام جست. به نوعی می توان آن را اعتیاد دانست. متاسفانه افراد حریص از طریق ذهن ناآرام خود برای دیگران نیز دردسر ایجاد می کنند. اگر به دنبال خرد هستید، گفته سرخپوستان سنکا را به یاد داشته باشید: «انسانی که دارایی کمی دارد، فقیر نیست؛ انسانی که خواسته های زیادی دارد، فقیر است.»
درس 5: ضرب المثل ها به ما آموخته اند که «حتی یک احمق تا زمانی که ساکت باشد و لب هایش را نگشاید، خردمند به نظر می رسد.»
همه تا زمانی که سخن نگفته باشند، خردمند به نظر می رسند. در طرف مقابل، ممکن است در سخن نگفتن، خردی واقعی نهفته باشد. افراد خردمند می دانند که چه زمانی سخن بگویند و چه زمانی سکوت کنند. آنها درک می کنند که شنیدن چقدر مهم است. آنها ممکن است این نکته را هم کشف کرده باشند که هرقدر کمتر حرف بزنند، بیشتر گوش خواهند داد. به کلام دیگر، افراد خردمند در سکوت شیواترند. در طرف دیگر، افراد نادان بیش از آنکه ببینند یا فکر کنند، سخن می گویند. آنها متوجه نیستند که واژگان بیان شده را به سختی می توان بازگرداند. همچنین مهم است که به سخنان گفته نشده، گوش داد.
درس 6: یکی دیگر از نشانه های خرد، انتخاب خردمندانه جنگ هایتان است.
مردم خردمند می دانند که هرچیزی ارزش جنگیدن را ندارد. آنها می دانند که چگونه مسائل مهم را از غیرمهم تفکیک کنند. آنها درک می کنند که گاهی خردمندانه تر آن است که دست به چیزی نزنند. علاوه بر آن، متوجه هستند جنگ هایی را که در آنها شرکت نکرده اند، لزوما نباخته اند و به این نتیجه رسیده اند که حفظ آرامش اغلب بسیار بهتر از آن است که حق با آنها باشد.
آنها در انتخاب جنگ هایشان به ویژه این نکته را در نظر دارند که هیچ گاه با یک نادان بحث نکنند. همان طور که گفته اند «هیچ گاه با یک خوک کشتی نگیرید؛ هر دوی شما گل آلود می شوید و خوک از آن لذت می برد.»
درس 7: شجاعت بخش مهم دیگری از معادله خرد است.
یک نکته مهم که باید به یاد داشته باشید، این است که شجاعت فقدان ترس نیست بلکه پیروزی بر آن است. ممکن است از چیزهایی بترسید که به تصور خود توان انجام آنها را ندارید. شجاعت به معنای غلبه بر این ترس است؛ به اینکه اجازه ندهید ترس شما را کنترل کند. با این حساب، هنر زندگی انتخاب گزینه های ایمن و کم خطرتر نیست. برخلاف آن، زندگی کردن به معنای اتخاذ شیوه ای است که ارزش زیستن داشته باشد. مردم خردمند جنبه ای از حقیقت را در این گفته فردریش نیچه تشخیص می دهند که «آنچه ما را نکشد، قوی ترمان خواهد کرد». بسیاری از ابداعات و دستاوردهای بزرگ بشر در زندگی، توسط افرادی انجام شده است که هنگام کم امیدی و حتی ناامیدی، شجاعت ادامه مسیر را داشته اند. شاید بدیهی باشد ولی بهتر است حسرت کارهایی را داشته باشیم که کرده ایم، نه کارهایی که نکرده ایم.
درس 8: افراد خردمند می دانند که شادی در بیرون نیست؛ درون شماست.
به عبارت دیگر، برای شاد بودن نباید به دیگران (و شرایط بیرونی) تکیه کنید. شادی مسوولیت شماست. افراد خردمند متوجه شده اند که بخشی از معادله شادی، پایان دادن به نگرانی درباره چیزهایی است که توان تغییرش را ندارند.
در عوض، می توانید انرژی خود را روی مواردی بگذارید که توان تغییرشان را دارید. همچنین شادی از به دست آوردن چیزی که فاقدش هستید، ایجاد نمی شود. شادی، ناشی از تشخیص و قدردانی از چیزهایی است که هم اکنون دارید. به عبارت دیگر، شاد بودن تا حد زیادی ناشی از نگرش فرد است. ناشی از شیوه نگاه او به زندگی است.
ظهور رهبران سازمانی خردمند
خردمندان می دانند که زندگی مانند جزر و مد حرکت می کند. در زندگی با بالا و پایین های زیادی مواجه خواهیم شد. از این رو، می توان آن را شبیه یک سفر دانست نه یک مقصد. در این سفر، ممکن است تغییرات، رشد و اکتشاف های مختلفی را تجربه کنیم. هنگام این تجربیات و تغییرات، یک انتخاب خواهیم داشت: می توانیم خردمند شویم یا کور بمانیم. خوشبختانه، در طی این سفر، هنر پیر شدن مهربانانه و باآرامش، بخشی از معادله خرد خواهد بود.متاسفانه همان طور که بنجامین فرانکلین گفته است «تراژدی زندگی این است که بسیار زود پیر می شویم و بسیار دیر خردمند.» البته این احتمال وجود دارد که برای پیر و خردمند شدن، باید ابتدا جوان و احمق باشیم.
این مقاله که برگرفته از کتاب «رهبری خردمندانه» (Leading Wisely) بود و ابتدا در آوریل 2022 در پایگاه علمی وایلی منتشر شد، تلاش کرد که درس هایی از خرد صدها مدیر و رهبر سازمانی را به شما انتقال دهد. از نظر نویسنده، خرد لازمه حل چالش های بزرگ و پیچیده کسب و کارها در محیط های پرتلاطم امروزی است.
از طریق آن می توان نگاهی متفاوت و بدون استرس به موضوعات و انتظارات امروزی داشت. به عنوان مثال، همدردی به عنوان نخستین مولفه پیشنهادی نویسنده در معادله خرد، به سادگی باعث می شود که نگاه متفاوتی به سیاست های سازمانی نسبت به کارکنان، جامعه، محیط زیست و به طور کلی ذی نفعان آن داشته باشیم.
افزایش قدرت تصمیم گیری و سرعت تشخیص عمیق و ریزنگری در مسائل، آن هم در جهانی که احتمالا بیش از هر زمان ما را سطحی نگر و شتابان کرده است، از مهم ترین مزایایی است که کسب خرد می تواند نصیب رهبران کسب و کار کند. در هر صورت، بهره گیری از خرد و اشتراک آن با دیگران به نوعی از الزامات این مسیر خرداندوزی است. اگر نتوانیم خردی را که در طول زمان کسب می کنیم، با دیگران به اشتراک بگذاریم، به موهبتی بلااستفاده دست یافته ایم. با این حساب، چالش دیگر شما، انتقال خرد خود به نسل بعد است.