فساد مسری است
فساد، به معنی سوءاستفاده از قدرت عمومی برای منافع خصوصی، مشکلی فراگیر است که بسیاری از کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعات اقتصادی جدید در حوزه فساد شواهد آماری جالبی را نشان می دهد مبنی بر...

فساد مسری است
فساد، به معنی سوءاستفاده از قدرت عمومی برای منافع خصوصی، مشکلی فراگیر است که بسیاری از کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار می دهد.
مطالعات اقتصادی جدید در حوزه فساد شواهد آماری جالبی را نشان می دهد مبنی بر اینکه پس از هر رسوایی مالی یا اختلاس که در روزنامه ها منتشر می شود، احتمال دزدی در فروشگاه های مواد غذایی به میزان 16درصد افزایش پیدا می کند. این مطالعات از داده های دو شهرستان در استان امیلیا-رومانیا در ایتالیا استفاده می کند که به داشتن کارخانه های لامبورگینی و فراری شهرت دارند.
فساد، به معنی سوءاستفاده از قدرت عمومی برای منافع خصوصی، مشکلی فراگیر است که بسیاری از کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به گستردگی این پدیده، سازمان ملل متحد فساد را به عنوان یکی از بزرگ ترین موانع دستیابی به اهداف توسعه پایدار می شناسد.
سیاستگذاران و محققان نگران هستند که اثرات مخرب فساد ممکن است شامل آسیب های اجتماعی گسترده ای باشد که فراتر از هزینه های مستقیم اقتصادی هنگفت آن است. این فرضیه با شواهد تجربی که نشان می دهد فساد در یک کشور ممکن است بر رفتار ضداجتماعی مردم آن تاثیر بگذارد، تقویت می شود.در این مطالعه، به طور تجربی ثابت می شود که قرار گرفتن در معرض اخبار مربوط به فساد باعث می شود افراد رفتاری غیرصادقانه داشته باشند. برای آزمون این فرضیه، تاثیر رسوایی های مالی و فساد محلی بر رفتار مردم در سوپرمارکت ها بررسی می شود.
برای جمع آوری اطلاعات درباره رسوایی های مالی، از آرشیو آنلاین دو روزنامه اصلی محلی در این دو شهرستان، استفاده شده است. علاوه بر این، محتوای مقالات این روزنامه ها برای رمزگذاری رسوایی های فساد اداری دولتی در سطح شهرداری مورد استفاده قرار می گیرد. برای شناسایی اینکه آیا یک خریدار در معرض تاثیر یک رسوایی فساد قرار گرفته است یا خیر، از شهر محل اقامت او و روز خرید استفاده شده و در نهایت با محل رسوایی فساد و روزی که رسوایی علنی شده مطابقت داده شده است. با استفاده از یک مدل تجربی تفاوت در تفاوت، نشان داده شده است که در روزهای پس از انتشار خبر یک رسوایی مالی، مردم ساکن در شهری که این رسوایی رخ داده 2.3درصد بیشتر از مردم ساکن در شهر دیگر اقدام به سرقت می کنند. با توجه به اینکه به طور متوسط 14درصد از خریداران دست به این اقدام می زنند، این به معنای افزایش 16درصدی در احتمال دزدی است.
این اثر از روز پس از علنی شدن رسوایی فساد آغاز می شود و به ویژه در چهار روز اول پس از انتشار رسوایی، بسیار بزرگ است. حتی 20روز پس از آن نیز، می توان تاثیرات کوچک تری از آن را تشخیص داد. نکته ای که باید در نظر گرفت، این است که اگرچه اثرات تخمین زده شده گذرا و مربوط به سرقت های کوچک از سوپرمارکت است، اما اثر کلی رفتار غیرصادقانه می تواند به دلیل فراوانی بالای رسوایی های فساد محلی و ملی بسیار زیاد باشد.افراد ممکن است از قوانین رفتاری پیروی کنند که دزدی نکردن را تجویز می کند. اما قرار گرفتن در معرض یک رسوایی مالی یا فساد ممکن است این قوانین درونی رفتار را تغییر دهد. از یک طرف، یک رسوایی فساد ممکن است درک یک فرد را از میزان گسترده رفتار غیرصادقانه تغییر دهد.
یافته ها نشان می دهد که این می تواند بر هزینه های مربوط به شکستن چنین هنجارهای اخلاقی درونی تاثیر بگذارد. همین طور نشان داده شده است که اعتقادات درباره سهم افراد ناصادق در درون گروه در تعیین هنجارهای اخلاقی گروه اهمیت ویژه ای دارد. از سوی دیگر، قرار گرفتن در معرض فساد ممکن است یک واکنش عاطفی ایجاد کند که توانایی فرد در کنترل رفتار خود را کاهش می دهد و به طور لحظه ای توانایی او را برای پیروی از قوانین درونی رفتار خود تغییر می دهد.
مالیات دهندگان باید به ویژه نسبت به این محرک های احساسی حساس باشند.به طور خلاصه فساد نه تنها با هدر دادن منابع عمومی هزینه های اقتصادی هنگفتی ایجاد می کند، بلکه ممکن است اثرات منفی اجتماعی بسیار گسترده تری داشته باشد. این اثرات شامل از بین رفتن اعتماد به دیگران و کاهش ننگ ناشی از رفتار ضد اجتماعی است.
این مطالعه با بهره برداری از داده های منحصربه فرد مشتریان سوپرمارکت ها، شواهد سیستماتیکی ارائه می کند که نشان می دهد رفتار غیرصادقانه و قابل مشاهده مقامات دولتی برجسته منجر به افزایش رفتار غیرصادقانه و فساد در میان مردم می شود. همان طور که اشاره شد اخبار مربوط به رسوایی های فساد محلی، احتمال سرقت یک خریدار از سوپرمارکت را حداقل تا 16درصد افزایش می دهد.