از غربالگری تا درمان اتیسم در سالی که گذشت
در سال 2023، مهم ترین یافته ها در تحقیقات و آمار اوتیسم شامل افزایش میزان شیوع است، به طوری هم اکنون از هر 36 کودک، یک کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) تشخیص داده می شود بنابر همین گزارش از میگنا...

از غربالگری تا درمان اتیسم در سالی که گذشت
در سال 2023، مهم ترین یافته ها در تحقیقات و آمار اوتیسم شامل افزایش میزان شیوع است، به طوری هم اکنون از هر 36 کودک، یک کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) تشخیص داده می شود بنابر همین گزارش از میگنا این افزایش ممکن نتیجه توسعه خدمات غربالگری نیز باشد هم چنین ممکن است آگاهی و دسترسی به خدمات بهداشتی و مراقبتی بویژه در کشورهای کمتر برخودار این تحول را موجب شده باشد.
لیلا حضرتی روانشناس و مدرس دانشگاه در ادامه این مطلب آورده است که بهرحال افزایش شیوع اتیسم نیاز فوری به حمایت‌ و دسترسی یکسان و عادلانه به خدمات بهداشتی در جامعه اوتیسم و همچنین اهمیت شناسایی و مداخله زودهنگام را به جهانیان یادآور میگردد.
بر این اساس انجمن اوتیسم آمریکا توصیه می کند که کودکان حداقل سه بار قبل از سه سالگی غربالگری شوند این میتواند در طولانی مدت نتایج مثبتی برای مبتلایان و همچنین سازمانهای بهداشتی بدنیال داشته باشد.

علاوه بر توسعه غربالگری و افزایش شیوع، پیشرفت های چشمگیری نیز در درک عوامل موثر در اوتیسم نیز اتفاق افتاده است.
محققان و متخصصان در زمینه اتیسم اعلام کرده اند که بررسی در زمینه نقش ژنتیک و فعل و انفعالات محیطی با پیشرفتهای خوبی همراه بوده است.
همراه با این دستاوردها مفهوم "اوتیسم عمیق" هم مورد بررسی دقیق تری واقع شده است این پدیده اندسته از بیماران را توصیف میکند که نیاز به حمایت 24 ساعته دارند و یا دارای IQ زیر 50 هستند توصیح اینکه اوتیسم عمیق یا Profound autism اصطلاحی است که برای توصیف افرادی در طیف اوتیسم استفاده می‌شود که وابستگی یا نیازهای حمایتی بالایی دارند که اغلب با داشتن IQ کمتر از 50 مشخص می‌شود. کودکان مبتلا به اوتیسم عمیق به کمک در کارهای روزانه مانند لباس پوشیدن و حمام کردن نیاز دارند. اتیسم عمیق ممکن است با مشکلات پزشکی دیگری مانند صرع و .. همراه باشد.

تحول یا دستاورد دیگری که میتواند در زمینه مطالعات اتیسم به یاری روانشناسان و پزشکان بیاید فناوری و هوش مصنوعی (AI) برای کاهش زمان تشخیص و بهبود دسترسی به مداخلات اولیه است .

علاوه بر توسعه غربالگری و گسترش دسترسی به خدمات درمانی و پا به عرصه گذاشتن هوش مصنوعی در زمینه اتیسم شاهد اتفاقات خوبی هم در زمینه درمان و مداخلات پزشکی بوده ایم آخرین یافته ها در سال میلادی 2023 شامل طیف وسیعی از مداخلات دارویی و رفتاری است.
در مسیر درمان دارویی هم اکنون بیش از 25 داروی بالقوه موثر در مراحل مختلف پیشرفت تحت بررسی هستند.
که البته علاوه بر مداخلات دارویی، در درمان های مبتنی بر ژنتیک نیز پیشرفت هایی حاصل شده است که جا دارد مورد توجه قرار بگیرند .
همچنین دانشمندان چینی تزریقی ابداع کردند که شای بتواند علائم اوتیسم را از طریق ویرایش ژنومی در مغز معکوس کند و نتایج مثبتی را در موش های مبتلا به ASD نشان دهد. این درمان بالقوه ممکن است نه تنها برای بیماران مبتلا به ASD بلکه برای افراد مبتلا به سایر اختلالات عصبی رشدی ژنتیکی قابل استفاده باشد.
در زمینه تاب آوری روانی مطالعات سال گذشته اهمیت حمایت اجتماعی، تنظیم هیجان، و عملکرد انطباقی و سازگارانه والدیندر کاهش فشار مراقبین و بهبود نتایج سلامت روان برای والدین کودکان اوتیسم را مورد تاکید قرار داده است ( نانلی و همکاران ، 2023).
خاتمه کلام اینکه فناوری و هوش مصنوعی (AI) برای کاهش زمان تشخیص و بهبود دسترسی به مداخلات اتیسم استفاده شده است و این زمینه مطالعاتی نوظهور میتواند منشا تحولات بزرگی هم در زمینه تشخیص و هم در زمینه مداخلات دارویی و رفتاری باشد .