عامل اصلی سکته‌های قلبی و مغزی
لخته شدن خون در عروق شریانی رخ دهد دو ارگان اصلی قلب و مغز مورد هدف قرار می‌گیرند که در نهایت این لخنه شدن موجب سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود

حسین کامران زاده فوق تخصص خون و سرطان درباره لخته شده خون و دلایل ایجاد آن در بدن گفت: لخته شدن خون می‌تواند در عروق شریانی یا وریدی اتفاق بیفتد اگر لخته شدن خون در عروق شریانی رخ دهد دو ارگان اصلی قلب و مغز مورد هدف قرار می‌گیرند که در نهایت این لخنه شدن موجب سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود و در صورتیکه لخته شدن خون در عروق وریدی ایجاد شود موجب ترومبوز یا آمبولی ریه می‌شود اگرچه این لختگی می‌تواند در همه ارگان‌های بدن مثل ران یا ساق پا ایجاد شده و پس از حرکت به سمت ریه رفته و آمبولی ریه ایجاد کند.

وی افزود: افرادی معدود در جامعه وجود دارند به صورت مادرزادی ژن‌های معیوبی دارند که معمولا دچار لختگی خون می‌شوند، اما موارد غیر ارثی مثل بیماری‌های زمینه‌ای (فشار خون و دیابت)، چاقی، بیماری‌های بدخیم، بی‌تحرکی در سفر‌های طولانی‌مدت و بستری بودن در مدت طولانی می‌تواند لختگی خون را ایجاد نماید.

کامران زاده در خصوص ارتباط لختگی خون با تزریق واکسن کرونا گفت: توصیه علمی مبنی بر نقش واکسن در لختگی خون وجود ندارد و این اتفاق بسیار نادر است. در راستای این اتفاق، در تعدادی از کشور‌ها مطالعاتی انجام شد و رده بندی سنی برای تزریق برخی واکسن‌ها صورت گرفت. ولی اینکه به دلیل ترس از لختگی خون و ترومبوز واکسن نزنیم توصیه‌ای برای آن وجود ندارد و بررسی قبل از تزریق هم از نظر علمی نیاز نیست مگر افرادی که از نظر ارثی مشکل داشته باشند که باید پیش از تزریق با پزشک خود مشورت کنند.

این فوق تخصص خون و سرطان در پاسخ به اینکه آیا درصد احتمال لختگی خون با کووید ۱۹ بالا می‌رود گفت: این بیماری در ایجاد عوارض لختگی خون در عروق خطرناک‌تر از واکسن است. پزشکان برای افرادی که بواسطه ابتلاء به کووید ۱۹ بستری می‌شوند دارو‌های پیشگیرانه‌ای تجویز می‌کنند که خطر آمبولی را کاهش دهد. پزشکان ما تمامی دستورالعمل‌های سازمان‌های بین المللی و وزارت بهداشت را رعایت می‌کنند تا از لختگی خون ناشی از کرونا جلوگیری کنند و برای بیماران بستری معمولا از دارو‌های ضد انعقاد خون استفاده می‌شود.

کامران زاده در خصوص رابطه لخته خون و سکته مغزی گفت: سکته مغزی ناشی از لخته شدن خون در عروق مغز است که عوارض وخیمی را در پی دارد. از مهمترین عوامل ایجاد سکته مغزی می‌توان به بیماری‌های دیابت، فشار خون، چاقی، کلسترول بالا و ورزش نکردن و رژیم غذایی نامناسب اشاره کرد.

وی افزود: تاری دید، سردرد خفیف، لکنت زبان و فلج قسمتی از بدن از علائم سکته مغزی است. به محض مشاهده این علائم باید به سرعت به مراکز پزشکی مراجعه کرد.