رایج‌ترین آزمایشات هورمونی زنان شامل چیست و چگونه انجام می‌شود
انواع مختلفی از آزمایشات هورمونی وجود دارد. نوع آزمایشی که انجام می‌دهید بستگی به این دارد که کدام هورمون‌ها را پزشک شما می‌خواهد بررسی کند.

آزمایشات هورمونی برای اندازه گیری سطح هورمون‌ها در خون انجام می‌شود. هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که توسط غدد درون ریز تولید می‌شوند و عملکرد‌های مختلفی در بدن دارند، از جمله:

  • رشد و نمو
  • تولید مثل
  • متابولیسم
  • خلق و خو
  • عملکرد جنسی

آزمایشات هورمونی می‌تواند برای تشخیص یا نظارت بر طیف گسترده‌ای از شرایط پزشکی استفاده شود، از جمله:

  • اختلالات تیروئید
  • مشکلات باروری
  • یائسگی
  • رشد غیرطبیعی
  • مشکلات قند خون
  • بیماری‌های غده فوق کلیوی

انواع مختلفی از آزمایشات هورمونی وجود دارد. نوع آزمایشی که انجام می‌دهید بستگی به این دارد که کدام هورمون‌ها را پزشک شما می‌خواهد بررسی کند.

برخی از آزمایشات هورمونی رایج عبارتند از:

  1. آزمایش خون: این رایج‌ترین نوع آزمایش هورمونی است. نمونه کوچکی از خون شما گرفته می‌شود و سپس سطح هورمون‌ها در آزمایشگاه اندازه گیری می‌شود.
  2. آزمایش ادرار: این آزمایش برای اندازه گیری سطح هورمون‌ها یا محصولات جانبی هورمون‌ها در ادرار شما استفاده می‌شود.
  3. آزمایش بزاق: این آزمایش برای اندازه گیری سطح هورمون‌ها در بزاق شما استفاده می‌شود.
  4. آزمایش تصویربرداری: این نوع آزمایشات برای ایجاد تصاویر از غدد درون ریز شما استفاده می‌شود. این می‌تواند به پزشک شما کمک کند تا ببیند آیا غدد به درستی کار می‌کنند یا خیر

بهترین زمان برای انجام آزمایش هورمونی زنان چه زمانی است؟

بهترین زمان برای انجام این آزمایش، روز دوم تا چهارم قاعدگی، به خصوص روز سوم است. در این زمان، هورمون‌ها در پایین‌ترین سطح خود قرار دارند و میزان آن‌ها پایدارتر است، که این امر تفسیر نتایج آزمایش را برای پزشک آسان‌تر می‌کند.

روز چهارم قاعدگی، کمی برای انجام آزمایش هورمونی دیر است.

رایج‌ترین آزمایشات هورمونی زنان عبارتند از:

در ادامه با کمک متخصصان آزمایشگاه دکتر صالحی شیراز این محتوا را آماده کرده ایم و رایج‌ترین آزمایش‌های هورمونی زنان و نکات لازم را برای این آزمایش توضیح داده‌ایم. اگر در شهر شیراز ساکن هستید می‌توانید برای آزمایش‌های هورمونی به آزمایشگاه دکتر صالحی که یکی از بهترین آزمایشگاه هورمونی شیراز است مراجعه کنید.

۱- آزمایش هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH):

این هورمون توسط غده هیپوفیز تولید می‌شود و نقش مهمی در رشد فولیکول‌ها در تخمدان دارد. سطح FSH در ابتدای سیکل قاعدگی در بالاترین سطح خود است و سپس با نزدیک شدن به تخمک گذاری کاهش می‌یابد.

۲- آزمایش هورمون لوتئینی (LH):

این هورمون نیز توسط غده هیپوفیز تولید می‌شود و باعث تخمک گذاری می‌شود. سطح LH در اواسط سیکل قاعدگی در بالاترین سطح خود است.

۳- آزمایش استرادیول:

استرادیول نوع اصلی استروژن است، هورمونی که مسئول بسیاری از ویژگی‌های جنسی زنانه است. سطح استرادیول در طول سیکل قاعدگی در نوسان است و در اواسط سیکل در بالاترین سطح خود است.

۴- آزمایش پروژسترون:

پروژسترون هورمونی است که توسط تخمدان‌ها تولید می‌شود و نقش مهمی در آماده سازی رحم برای بارداری دارد. سطح پروژسترون بعد از تخمک گذاری افزایش می‌یابد و در صورت عدم بارداری کاهش می‌یابد.

۵- آزمایش پرولاکتین:

پرولاکتین هورمونی است که توسط غده هیپوفیز تولید می‌شود و مسئول تولید شیر است. سطح پرولاکتین در زنان باردار در بالاترین سطح خود است.

آزمایش تستوسترون:

تستوسترون هورمونی جنسی مردانه است، اما در مقادیر کم در زنان نیز تولید می‌شود. سطح تستوسترون می‌تواند در زنان با افزایش سن افزایش یابد.

۶- آزمایش هورمون آنتی مولرین (AMH):

AMH هورمونی است که توسط تخمدان‌ها تولید می‌شود و نشان دهنده تعداد تخمک‌های باقی مانده است. سطح AMH با افزایش سن زنان کاهش می‌یابد.

آزمایش‌های هورمونی قبل از بارداری:

آزمایش‌های هورمونی قبل از بارداری، آزمایش‌هایی هستند که برای بررسی سلامت باروری زن انجام می‌شوند. این آزمایش‌ها می‌توانند به شناسایی هرگونه مشکلی که ممکن است بر باردار شدن یا داشتن بارداری سالم تأثیر بگذارد، کمک کنند.

چه کسانی باید آزمایشات هورمونی قبل از بارداری را انجام دهند؟

همه زنانی که قصد باردار شدن دارند، باید قبل از بارداری آزمایشات هورمونی را انجام دهند. این به ویژه برای زنانی که:

  • سابقه سقط جنین دارند
  • مشکلات باروری دارند
  • دوره‌های قاعدگی نامنظم دارند
  • ۳۵ سال یا بیشتر سن دارند

آزمایشات هورمونی قبل از بارداری چه چیزی را بررسی می‌کنند؟

آزمایشات هورمونی قبل از بارداری می‌توانند سطوح هورمون‌های مختلف را بررسی کنند، از جمله:

  • هورمون محرک فولیکول (FSH): این هورمون رشد فولیکول‌ها را در تخمدان‌ها تحریک می‌کند.
  • هورمون لوتئینه کننده (LH): این هورمون تخمک گذاری را تحریک می‌کند.
  • استرادیول: این هورمون ضخیم شدن پوشش رحم را برای کاشت تخمک تحریک می‌کند.
  • پروژسترون: این هورمون به حفظ بارداری کمک می‌کند.
  • پرولاکتین: این هورمون تولید شیر را تحریک می‌کند.
  • هورمون تیروئید: این هورمون‌ها برای رشد و تکامل جنین ضروری هستند.

شرایط انجام آزمایش هورمونی به نوع هورمونی که اندازه‌گیری می‌شود و همچنین شرایط سلامتی شما بستگی دارد.

نکاتی که قبل از آزمایش‌های هورمونی باید به آن‌ها توجه کنید

  1. قبل از انجام هرگونه آزمایش هورمونی، حتماً با پزشک خود در مورد سابقه پزشکی، دارو‌های مصرفی و هر گونه سوال مربوطه مشورت کنید.
  2. زمان آزمایش را مشخص کنید: بهترین زمان برای انجام آزمایش هورمونی زنانه به نوع هورمون‌هایی که اندازه گیری می‌شود بستگی دارد. به طور کلی، آزمایش هورمونی در دوران قاعدگی انجام می‌شود. پزشک شما به شما خواهد گفت که در چه زمانی از سیکل قاعدگی خود باید آزمایش دهید.
  3. ناشتا باشید یا نباشید: برخی از آزمایشات هورمونی نیاز به ناشتا بودن دارند، در حالی که برخی دیگر نیازی به این کار ندارند. پزشک شما به شما خواهد گفت که آیا باید قبل از آزمایش ناشتا باشید یا خیر.
  4. از مصرف برخی دارو‌ها خودداری کنید: برخی از دارو‌ها می‌توانند با نتایج آزمایش هورمونی تداخل داشته باشند. با پزشک خود مشورت کنید.
  5. از فعالیت بدنی شدید خودداری کنید: فعالیت بدنی شدید می‌تواند سطح هورمون‌ها را در بدن شما افزایش دهد و بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد. ۲۴ ساعت قبل از آزمایش از فعالیت بدنی شدید خودداری کنید.
  6. سیگار نکشید: سیگار کشیدن می‌تواند بر سطح هورمون‌ها در بدن شما تأثیر بگذارد. حداقل ۳۰ دقیقه قبل از آزمایش از سیگار کشیدن خودداری کنید.
  7. کافئین را محدود کنید: کافئین می‌تواند سطح هورمون‌ها را در بدن شما افزایش دهد. ۲۴ ساعت قبل از آزمایش از مصرف کافئین خودداری کنید.
  8. الکل ننوشید: الکل می‌تواند سطح هورمون‌ها را در بدن شما تغییر دهد. ۲۴ ساعت قبل از آزمایش از مصرف الکل خودداری کنید