فهرست مطالب
برخی از داروها از جمله قرص هالوپریدول که در دسته داروهای ضد سایکوز قرار میگیرند، برای درمان انواع مشکلات و اختلالات روانی استفاده میشوند. یکی از بیماریها یا اختلالات مهم روانی، بیماری اسکیزوفرنی است که در آن افراد ممکن است صدایی را بشنوند و چیزهایی را ببینند که واقعیت ندارد و غیرمعمول است. به هم ریختگی افکار، توهم، اختلال دوقطبی و مشکلات شدید خلقوخو، همگی از انواع مشکلاتی است که این دسته از بیماران دارند. یکی از داروهای مهم تجویزی برای درمان این طیف از مشکلات روانی، داروهای هالوپریدول است. در این مقاله به معرفی قرص هالوپریدول میپردازیم و با موارد مصرف و عوارض استفاده از این دارو بیشتر آشنا میشویم. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصص روانپزشک در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان و همچنین مشاوره دارویی وجود دارد.
قرص هالوپریدول چیست؟
هالوپریدول یک داروی ضد روانپریشی است که با مسدود کردن انواع خاصی از فعالیت سلولهای عصبی (نورون) در مغز عمل میکند. این دارو میتواند به کنترل احساس اضطراب و سایر علائم شرایط سلامت روان در بیماران اسکیزوفرنی کمک کند (بیماری اسکیزوفرنی چیست؟). همچنین به مسدود کردن فعالیت در ناحیهای از مغز که احساس و بیماری را کنترل میکند، کمک خواهد کرد. هالوپریدول به صورت قرص خوراکی، محلول خوراکی و شکل تزریقی موجود است. قرص خوراکی هالوپریدول برای درمان طیف وسیعی از اختلالات مخرب روانی، مشکلات رفتاری و مشکلات حرکتی استفاده میشود.
اسامی رایج دارو:
- قرص هالوپریدول-مینو ۰.۵ میلی گرم
- قرص هالوپریدول-پی دی ۲ میلی گرم
- قرص هالوپریدول-سبحان ۰.۵ میلی گرم
- قرص هالوپریدول-سبحان ۵ میلی گرم
- آمپول هالوپریدول-اکسیر ۵ میلی گرم/ ۱ میلی لیتر
- آمپول هالدول دکانواس ۵۰ میلی گرم/میلی لیتر
- آمپول دکالدول ۵۰ میلی گرم/ ۱ میلی لیتر
- قطره خوراکی هالوپریدول سبحان ۲ میلی گرم/میلی لیتر ۱۵ میلی لیتر
نحوه مصرف قرص هالوپریدول
مصرف این دارو باید حتماً بر اساس دستور پزشک انجام شود، چرا که استفاده سرخود از این دارو ممنوع است و دارو بدون نسخه پزشک به فروش نمیرسد. میتوان دارو را با غذا یا بدون غذا به صورت خوراکی مصرف کرد. برای مصرف فرم مایع یا قطره دارو، باید از قطرهچکان استفاده کرد و دوزها را دقیقاً مطابق دستور مصرف کرد. دوز تجویزی دارو بر اساس وضعیت پزشکی هر فرد، پاسخ به درمان و البته سن بیمار متفاوت است.
مصرف منظم این دارو بسیار مهم است، چرا که فراموشی دوز میتواند یک سری عوارض را به دنبال داشته باشد. به هیچ عنوان نباید مصرف قرص هالوپریدول را بدون نظر پزشک و به صورت ناگهانی قطع کرد. هالوپریدول فرم تزریقی هم دارد که در صورت نیاز و دستور پزشک به صورت عضلانی یا وریدی تزریق میشود.
آیا قرص هالوپریدول برات مناسبه یا نه؟
سوالاتت رو از پزشک بپرس.
قرص هالوپریدول هر چند ساعت باید مصرف شود؟
دوز و تعداد قرصهایی که هر فرد باید در روز مصرف کند بسته به شرایط بیماری و تشخیص پزشک متفاوت است. با این حال مهم است که حتماً دارو را در فواصل زمانی مشخص مصرف کرد. به صورت معمول بسته به شرایط بیمار، این دارو دو تا سه بار در روز باید مصرف شود.
بهترین زمان مصرف قرص هالوپریدول
میتوان هالوپریدول خوراکی را هم با غذا و هم بعد از غذا با مقدار زیادی آب مصرف کرد.
نحوه مصرف قطره هالوپریدول
دوز و مقدار مصرف هالوپریدول باید دقیقاً مطابق دستور پزشک باشد. با این حال مهم است که قطره را با استفاده از یک قطرهچکان مدرج و دقیق مصرف کرد، تا مقدار مصرف در هر نوبت کاملاً دقیق و یکسان باشد.
آمپول هالوپریدول
تزریق هالوپریدول باید حتماً در بیمارستان و توسط پزشک، به صورت عضلانی انجام شود. تزریق هالوپریدول معمولاً در صورت نیاز برای تحریک و رفع تیکهای حرکتی یا تیکهای کلامی انجام میشود. تزریق به صورت تک دوز است و در صورت نیاز دوزهای بیشتر تجویز میشود. تزریق طولانی مدت هالوپریدول معمولاً هر ۴ هفته یک بار انجام میشود.
موارد مصرف قرص هالوپریدول (قرص هالوپریدول برای چیست؟)
قرص هالوپریدول برای درمان بیماریهای عصبی، عاطفی و روانی از جمله درمان بیماری اسکیزوفرنی استفاده میشود. همچنین برای کنترل علائم اختلال تورت نیز کاربرد دارد. این دارو نباید برای درمان مشکلات رفتاری در بیماران مسن که زوال عقل دارند استفاده شود.
قطره هالوپریدول برای کودکان
هالوپریدول همچنین برای درمان مشکلات رفتاری شدید (بهعنوانمثال، رفتار پرخاشگرانه، تکانشی) یا بیشفعالی (اختلال adhd) در کودکانی که قبلاً تحت درمان رواندرمانی یا سایر داروهایی قرار گرفتهاند که بهخوبی جواب ندادهاند، استفاده میشود. معمولاً برای کودکان از قطره هالوپریدول استفاده میشود. هالوپریدول برای کودکان کمتر از ۳ سال تایید نشده است.
هالوپریدول و لاغری
قرص هالوپریدول دارای اثر لاغری است و در صورت مصرف منجر به کاهش وزن میشود. اما با این حال، هالوپریدول یک داروی ضد روانپریشی است و به هیچ عنوان نباید از آن با هدف لاغری و کاهش وزن استفاده کرد.
تاثیر قرص هالوپریدول بعد از چند روز است؟
قرص هالوپریدول و فرم مایع آن بعد از ۱ تا ۲ ساعت شروع به کار میکنند. اگر آن را برای یک بیماری روانی شدید و برای طولانی مدت مصرف میکنید، ممکن است چندین هفته طول بکشد تا فواید کامل آن را احساس کنید.
دوز مصرفی قرص هالوپریدول
داروی هالوپریدول در چند دوز مختلف موجود است. کمترین دوز دارو، قرصهای ۰.۵ میلی گرمی است. دوزهای بعدی شامل قرصهای دو، پنج؛ ده میلی گرمی و ۲۰ میلی گرمی میشود. فرم محلول خوراکی آن به صورت محلول ۲ میلیگرم بر میلیلیتر موجود است. فرم تزریق دارو نیز در دو دوز ۵۰ و ۵ میلیگرم بر میلیلیتر موجود است. دوز تجویزی توسط پزشک تشخیص داده میشود. دوز بر اساس سن بیمار، شرایط بیماری، هدف درمان و میزان پاسخ به درمان متفاوت است. به صورت معمول دوز تجویزی بر اساس سن به صورت زیر است:
- برای بزرگسالان ۱۸ تا ۶۴ سال: دوز معمول ۰.۵ تا ۵ میلیگرم که دو تا سه بار در روز باید مصرف شود. حداکثر دوز مصرف نیز ۱۰۰ میلیگرم به صورت روزانه است.
- دوز مصرفی در بچههای ۳ تا ۱۲ سال با وزن ۱۵ تا ۴۰ کیلوگرم: ۰.۰۵ تا ۰.۱۵ میلیگرم به ازای هر کیلو وزن بدن به صورت روزانه مصرف شود.
- در افراد مسن بالای ۶۵ سال: ۰.۵ تا ۲ میلیگرم دو تا سه بار در روز
هالوپریدول ۵/۰
این دارو در کمترین دوز نیم میلیگرمی برای کودکان و افراد مسن تجویز میشود. در بزرگسالان نیز بسته به نوع بیماری، درمان ابتدا با دوز کم نیم میلیگرم شروع شده و سپس در صورت نیاز تا ۵ میلیگرم افزایش می یابد.
قطره هالوپریدول ۲ میلی گرم
محلول خوراکی یا قطره هالوپریدول در دوز دو میلیگرم بر میلیلیتر و معمولاً برای کودکان تجویز میشود. میزان مصرف بر اساس سن و وزن کودک، توسط پزشک معالج تعیین خواهد شد.
عوارض جانبی مصرف قرص هالوپریدول
عوارض جانبی دارو شامل یک سری عوارض رایج و یک سری عوارض خطرناکتر میشود. عوارض رایج استفاده از این دارو شامل موارد زیر میشود:
- یبوست یا اسهال
- اثرات روی سیستم عصبی مرکزی
- حالت تهوع یا استفراغ
- اثرات هورمونی از جمله:
- کاهش توانایی جنسی
- تغییر چرخه قاعدگی ماهانه
- افزایش سطح پرولاکتین
- دهان خشک
- تاری دید
عوارض جدیتر مصرف این دارو شامل موارد زیر میشود:
- درد و تورم سینه یا تولید غیرعادی شیر مادر (فقط زنان)
- مشکل در دفع ادرار یا از دست دادن ناگهانی کنترل مثانه
- سرگیجه یا سبکی سر
- تب، لرز یا گلودرد
- پوست گرم و خشک، گرمازدگی یا عدم تعریق
- تشنج
- بثورات پوستی
- سفتی، اسپاسم یا لرزش
- حرکت آرام
- بیقراری
- سفتی غیرطبیعی عضلات
- حرکت پیچشی سر، گردن یا زبان
- حرکات غیرقابلکنترل مداوم در پاها
- حرکات غیرقابلکنترل زبان یا جویدن
- اسپاسم عضلانی غیرقابلکنترل در صورت، دستها، بازوها یا پاها
- حرکات پیچشی بدن
- مشکل در تنفس
- مشکل در صحبت کردن و بلع
- از دست دادن تعادل یا مشکل در راه رفتن
- فشار خون پایین
- ضربان قلب نامنظم
- خستگی
- زرد شدن پوست یا سفیدی چشم
- عفونت ریه به نام برونکوپنومونی
اسکیزوفرنی داری و میخوای هالوپریدول مصرف کنی؟ قبلش مشاوره بگیر.
عوارض هالوپریدول بر مغز
بخش مهمی از تاثیرات منفی مصرف قرص هالوپریدول، تاثیراتی است که روی سیستم عصبی مرکزی و مغز میگذارد. عوارض این دارو روی مغز میتواند موجب اضطراب یا بیقراری، خستگی و مشکلات خواب شود. در برخی از افراد نیز اثر این دارو روی مغز، موجب خوابآلودگی بسیار شدید میشود.
قرص هالوپریدول چاق کننده است؟
برخی منابع نشان میدهد که این دارو میتواند یک سری اثرات آنتی کولینرژیک نیز داشته باشد که یکی از نشانههای آن افزایش وزن و چاقی است.
عوارض قطع ناگهانی قرص هالوپریدول
در صورت قطع مصرف ناگهانی دارو ممکن است یک سری عوارض مانند اضطراب شدید، ضعف، اختلالات شدید خواب و تغییرات خلقوخوی شدید ایجاد شود.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص هالوپریدول
کسانی که سابقه حساسیت دارویی دارند، باید قرص هالوپریدول را بااحتیاط مصرف کنند. همچنین در مواردی که فرد مبتلا به افسردگی است یا سابقه بیماری تیروئید و گلوکوم یا تشنج دارد، نباید دارو را بدون نظر پزشک مصرف کند.
مصرف این دارو در افراد بالای ۶۵ سال با سابقه زوال عقل یا روانپریشی میتواند خطر مرگ را افزایش دهد. این دارو همچنین برای افراد مبتلا به بیماریهای عروق مغزی هم ممنوع است و میتواند موجب سرگیجه و غش کردن شود.
مصرف داروی هالوپریدول برای افراد مبتلا به پارکینسون، افرادی که میزان گلبول سفید خون آنها پایین است، افراد مبتلا به شیدایی، افرادی که میزان پتاسیم و منیزیم بدن آنها کم است و سایر موارد بدون نظر پزشک ممنوع است.
مصرف قرص هالوپریدول در بارداری
هیچ مطالعه کنترل شدهای در خصوص تاثیر هالوپریدول در زنان باردار وجود ندارد. گزارشهایی از نقایص مادرزادی وجود دارد، اما مشخص نیست که آیا هالوپریدول علت آن بوده است یا خیر؛ بنابراین نباید این دارو را بدون نظر پزشک مصرف کرد.
مصرف قرص هالوپریدول در شیردهی
مصرف این دارو برای زنان شیرده ممنوع است. زنان شیرده باید در زمان مصرف این دارو از شیردهی خودداری کنند، چرا که دارو از شیر مادر عبور کرده و میتواند به کودک آسیب برساند.
تداخل دارویی قرص هالوپریدول
قرص خوراکی هالوپریدول میتواند با سایر داروها، ویتامینها یا داروهای گیاهی که ممکن است مصرف کنید تداخل داشته باشد. تداخل زمانی است که یک ماده نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد. این میتواند مضر باشد یا از عملکرد خوب دارو جلوگیری کند. معمولاً داروی هالوپریدول با داروهای زیر تداخل دارد:
- داروی اختلال دوقطبی: استفاده از لیتیوم با هالوپریدول میتواند منجر به سندرم انسفالوپاتیک شود. این وضعیت میتواند منجر به آسیب مغزی شود.
- داروهایی که برای تنظیم ریتم ضربان قلب مصرف میشوند: مصرف همزمان این داروها با هم میتواند موجب ضربان قلب نامنظم شود. داروهایی مانند دوفتیلید یا کینیدین از جمله این داروها هستند.
- داروهای ضدانعقاد یا رقیقکننده خون: مصرف وارفارین همراه با هالوپریدول ممکن است اثربخشی وارفارین را کاهش دهد.
- داروهای بیماری پارکینسون مانند لوودوپا، پرامیپکسول و روپینیرول
- داروهای ضدتشنج: هالوپریدول خطر تشنج را افزایش میدهد. از جمله این داروها میتوان به کاربامازپین، فنیتوئین و اکساربازپین اشاره کرد
- برخی از آنتیبیوتیکها
- داروهای فشار خون مانند اپینفرین
اطلاعات دارویی هالوپریدول
در جدول زیر میتوانید اسامی رایج این دارو، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن را مشاهده کنید.
اسامی رایج دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص هالوپریدول-مینو ۰.۵ میلی گرم | گرفتگیهای شدید عضلانی | داروهای فشار خون |
قرص هالوپریدول-پی دی ۲ میلی گرم | بی خوابی و مشکلات خواب | داروهای ضد پارکینسون |
قرص هالوپریدول-سبحان ۰.۵ میلی گرم | اضطراب و بیقراری | داروهای ضدتشنج |
قرص هالوپریدول-سبحان ۵ میلی گرم | مشکلات گوارشی | داروهای کنترلکننده ضربان قلب |
آمپول هالوپریدول-اکسیر ۵ میلی گرم/ ۱ میلی لیتر | مشکلات قلبی عروقی | آنتیبیوتیکها |
آمپول هالدول دکانواس ۵۰ میلی گرم/میلی لیتر | توهم | – |
آمپول دکالدول ۵۰ میلی گرم/ ۱ میلی لیتر | – | – |
قطره خوراکی هالوپریدول سبحان ۲ میلی گرم/میلی لیتر ۱۵ میلی لیتر | – | – |
مکانیسم عملکرد داروی هالوپریدول
داروهای ضد روانپریشی مانند هالوپریدول از طریق اثرگذاری روی دوپامین در مغز عمل میکنند. با کاهش میزان دوپامین ترشح شده در مغز، این دارو ممکن است به درمان روانپریشی کمک کند. این دارو همچنین به صورت ضعیفی میتواند سایر مواد شیمیایی مغز را مسدود کرده تا به این ترتیب اختلالات روانی مرتبط را مدیریت کند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروهایی که در دسته داروهای ضد روانپریشی قرار میگیرند نباید به هیچ عنوان بدون نظر پزشک مصرف شوند. دوز مصرف این داروها و بررسی ایمن بودن آنها برای هر فرد تنها باید توسط یک متخصص اعصاب و روان تعیین شود. پزشک میتواند بر اساس سن، شرایط تحت درمان، شدت بیماری و علائم، سایر بیماریهای زمینهای و نحوه پاسخگویی به درمان، دوز و نحوه مصرف قرص هالوپریدول را تعیین کند.
قبل از مصرف این دارو حتما با روانپزشک خوب مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین روانپزشک و همچنین مشاوره دارویی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!