علت خشکی پوست چیست؟
ممکن است بار‌ها کلمۀ خشکی پوست را شنیده باشید، اما دقیقاً ندانید که منظور از خشکی پوست چیست. پوست بزرگ‌ترین ارگان بدن به شمار می‌رود که در ساختار آن سلول‌ها، پروتئین‌ها و مولکول‌های مختلفی نقش دارند.

ممکن است بار‌ها کلمۀ خشکی پوست را شنیده باشید، اما دقیقاً ندانید که منظور از خشکی پوست چیست. پوست بزرگ‌ترین ارگان بدن به شمار می‌رود که در ساختار آن سلول‌ها، پروتئین‌ها و مولکول‌های مختلفی نقش دارند.

در ساختار پوست آب و یک سری لیپید‌ها ترکیب اصلی و حیاتی هستند. گاهی به دلایل مختلف، رطوبت و چربی پوست کم می‌شود و موجب خشک‌شدن و چروکیده‌شدن بافت پوست می‌شود. این حالت ممکن است موجب ترک‌خوردگی، خارش، پوسته‌ریزی، درد و خشن‌شدن بافت پوست شود.

علائم خشکی پوست

علائم خشکی پوست، باتوجه‌به سن، رنگ پوست، نژاد، وضعیت عمومی سلامت بدن، محیط زندگی، عاملی که باعث خشکی شده و میزان قرارگیری در برابر نور خورشید، از یک شخص به شخص دیگر تفاوت دارد. علائم اصلی خشکی پوست عبارت‌اند از:

احساس خشکی و خشن بودن پوست.

خارش.

پوسته‌پوسته شدن.

ترک‌خوردگی.

خونریزی ترک‌های عمیق.

سوزش.

قرمزی و التهاب.

پوست چرا خشک می‌شود؟

همان گونه که گفتیم، خشکی پوست علت‌های مختلفی دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

گرما: ساکنین مناطقی با آب‌وهوای گرم و افرادی مانند نانوا‌ها که به واسطه شغلشان در معرض گرما هستند بیشتر دچار خشکی پوست می‌شوند.

سرما: همانند گرما، سرمای زیاد نیز موجب خشکی پوست می‌شود.

زیاد حمام‌کردن و شست‌وشوی زیاد دست‌ها یا بدن نیز موجب خشکی پوست می‌شود؛ زیرا، با شست‌وشوی زیاد چربی‌های نگهدارندۀ رطوبت پوست از بین می‌روند.

صابون‌ها و مواد شوینده نیز با از بین بردن چربی‌های پوست موجب از دست رفتن آب پوست می‌شوند.

حساسیت به بعضی مواد می‌تواند موجب التهاب و خشکی پوست شود.

بیماری‌های پوستی مانند اگزما، پسوریازیس، قارچ‌ها و ….

بعضی از بیماری‌های سیستمیک مثل کم‌کاری تیروئید.

مصرف بعضی از دارو‌ها یا مراحل درمانی مثل دیالیز.

با افزایش سن ضخامت پوست کاهش می‌یابد و چربی‌های نگهدارندۀ رطوبت پوست از بین می‌روند.

چه کسانی بیشتر به خشکی پوست مبتلا می‌شوند؟

افرادی که سن بالای ۴۰ سال دارند اغلب به خشکی پوست مبتلا هستند؛ چراکه با افزایش سن توانایی پوست برای حفظ رطوبت کاهش می‌یابد، اما در این حالت اغلب خشکی پوست خیلی شدید نیست.

کسانی که در مناطقی با آب‌وهوای سرد و خشک و بادخیز زندگی می‌کنند.

مشاغلی که باعث تماس زیاد با آب یا مواد حساسیت‌زا مثل سیمان و خاک رس می‌شوند.

شنای مکرر در استخر‌هایی حاوی مقادیر زیادی کلر.

افراد مبتلابه سوء تغذیه و بیماری‌های زمینه‌ای غددی، کلیوی و ….

درمان پوست خشک چیست؟

تا اینجای کار علائم و علل خشکی پوست را بررسی کردیم. حال می‌خواهیم ببینیم که، درمان پوست خشک چیست و برای پوست خشک چه بخوریم تا پوستی نرم‌تر و مرطوب‌تر داشته باشیم.

در وهلۀ اول برای درمان پوست خشک باید رطوبت پوست را حفظ کرد. رعایت موارد زیر تا حد زیادی به حفظ رطوبت پوست کمک می‌کند:

از مرطوب‌کننده و ضدآفتاب استفاده کنید.

پوست خود را کمتر در معرض آب قرار دهید و برای مثال هنگام شستن ظروف از دستکش استفاده کنید.

از صابون‌ها و مواد شویندۀ بدون الکل و مواد حساسیت‌زا استفاده کنید.

هنگام تراشیدن مو‌ها سعی کنید با دقت عمل کنید. در جهت رویش مو‌ها اصلاح کنید، قبل از اصلاح از کرم مخصوص یا صابون استفاده کنید و بعد از اصلاح از مرطوب‌کنندۀ پوست استفاده کنید.

در هوای سرد و باد پوست خود را بپوشانید.

هنگام انجام کار‌هایی مانند باغبانی یا فعالیت‌های شغلی خشن از دستکش استفاده کنید.

مصرف منظم و کافی آب و مایعات را فراموش نکنید.

برای پوست خشک چه بخوریم؟

مصرف بعضی مواد غذایی به حفظ سلامت پوست کمک می‌کند. مواد غذایی که حاوی ویتامین‌های E، B و C هستند از ضروریات داشتن یک پوست سالم‌اند. میوه‌ها، سبزیجات، گوشت ماهی و گوشت قرمز از منابع خوب این ویتامین‌ها هستند. ویتامین‌های ذکرشده به ساخت بافت پوستی سالم کمک می‌کنند.

مصرف مایعات کافی نیز یک مرحلۀ مهم در بهبود خشکی پوست است. در طول روز حداقل باید ۶ تا ۸ لیوان آب یا مایعات بدون کافئین بنوشید تا بدن دچار کم آبی نشود.

صدف، لوبیا، گوشت قرمز و آجیل‌ها حاوی روی هستند که یکی از موارد ضروری برای سلامت پوست است. غذا‌های دریایی همچنین حاوی سلنیوم و ویتامین D نیز هستند که کمبود این دو نیز باعث بروز خشکی پوست و بیماری‌های پوستی مختلفی می‌شود.

اگر خشکی پوست شما را کلافه کرده است، شاید این سؤال که برای پوست خشک چه قرصی بخوریم برایتان ایجاد شده باشد و دنبال درمان و دارویی باشید تا برای همیشه این مشکل را حل کنید.

در اغلب موارد بهبود خشکی پوست با اصلاح سبک زندگی و رعایت مواردی که گفته شد انجام می‌شود. در واقع شما باید به جای اینکه دنبال پاسخ این سؤال باشید که، برای پوست خشک چه قرصی بخوریم باید عواملی که باعث خشکی پوست شما شده است را حذف کنید.

در مواردی که یک بیماری زمینه‌ای مثل کم‌کاری تیروئید، بیماری کلیوی، فیبروز کیستیک، درماتیت، پسوریازیس و… موجب خشکی پوست شما شده باشد، باید نسبت به درمان این بیماری اقدام کنید که ممکن است نیاز به مصرف دارو‌هایی باشد. در اغلب موارد با رفع بیماری زمینه‌ای، مشکل خشکی پوست نیز برطرف می‌شود.

درصورتی‌که در رژیم غذایی شما مواردی که گفته شد وجود ندارد، می‌توانید از مکمل‌های روی و ویتامین‌ها استفاده کنید؛ اما باید توجه داشته باشید که، نباید در مصرف آن‌ها زیاده روی کنید چراکه موجب تجمع آن‌ها در بدن شده و عوارضی را به دنبال خواهد داشت.