فرق سی تی اسکن و ام آر آی در چیست؟
آنچه در این مقاله می‌خوانید آگاهی از تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی در مواقعی که می‌خواهید درست‌ترین انتخاب را داشته باشید اهمیت پیدا می‌کند. شما می‌توانید با شناخت این دو روش تصویربرداری تصمیم درستی درباره میزان موثر بودن هر روش در تشخیص بیماری خود داشته باشید.

فرق سی تی اسکن و ام آر آی را که بدانید می‌توانید در کنار نظرات و تشخیص پزشک خود، بهترین گزینه برای تصویربرداری و تشخیص شرایط پزشکی خود را انتخاب کنید. سی تی اسکن‌ها مجموعه‌ای سریع از عکس‌های اشعه ایکس را می‌گیرند که برای ایجاد تصاویری از ناحیه اسکن شده در کنار هم قرار می‌گیرند. در مقابل هم ام آر آی از میدان‌های مغناطیسی قوی برای گرفتن عکس از داخل بدن استفاده می‌کند. سی تی اسکن معمولا اولین انتخاب برای تصویربرداری است و ام آر آی برای بیماری‌های خاصی که سی تی اسکن قدرت تشخیص آنها را ندارد مفید است. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره این روش‌ها و تفاوت آن‌ها از تمامی جوانب با یکدیگر بدانید، تا انتهای این مقاله از دکترتو با ما همراه باشید. اما اگر برای شما این روش های تصویربرداری تجویز شده می توانید برای تفسیر آن از پزشک رادیولوژیست کمک بگیرید. شما می‌توانید علاوه بر نوبت‌دهی دکترتو با بهترین پزشکان به صورت آنلاین مشورت نمایید.

فرق سی تی اسکن و ام آر آی چیست؟

اگرچه پزشک از هر دو برای تصویربرداری استفاده می‌کند، اما ام آر آی و سی تی اسکن چندین تفاوت اساسی با یکدیگر دارند. با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که چرا ممکن است پزشک یکی از این روش‌ها را بر دیگری ترجیح دهد و تفاوت‌های اساسی آن‌ها چیست. پزشکان این روش‌ها را از هم متمایز می‌کنند و از این تفوت‌ها در انتخاب مناسب‌ترین روش برای تشخیص کمک می‌گیرند.

در حالی که هر دو روش نسبتاً کم خطر هستند، تفاوت‌هایی وجود دارد که ممکن است بسته به شرایط، گزینه بهتری برای هر شخص باشد. در ادامه پس از بیان اساس کار هر یک از این روش‌ها، فرقی بین آن‌ها را نام برده و توضیح داده‌ایم.

متن انگلیسی:
MRI scans are great for creating very detailed 3D images of soft tissues, tendons, ligaments, your spinal cord and your brain. CT scans are better suited for imaging injuries from trauma, staging cancer, and diagnosing conditions in blood vessels
ترجمه متن:
اسکن‌ MRI برای ایجاد تصاویر سه بعدی بسیار دقیق از بافت‌های نرم، تاندون‌ها، رباط‌ها، نخاع و مغز عالی است. سی تی اسکن هم برای تصویربرداری صدمات ناشی از تروما، مراحل سرطان و تشخیص شرایط عروق خونی مناسب‌تر است.

blog.radiology.virginia

اساس کار دستگاه ام آر آی چیست؟

ام ای ار چیست؟ یک میدان مغناطیسی ثابت و فرکانس‌های رادیویی از مولکول‌های چربی و آب در بدن شما منعکس می‌شوند. امواج رادیویی به یک گیرنده در دستگاه منتقل شده و به تصویری از بدن تبدیل می‌شود که برای تشخیص مشکلات مختلف مرتبط با سلاما استفاده می‌گردد. MRI دستگاهی با صدای بلند است. به طور معمول در زمان تصویربرداری به کمک این دستگاه، گوش گیر یا هدفون به بیمار داده می‌شود تا صدا را قابل تحمل‌تر کنید. همچنین از شما خواسته می‌شود که در حین انجام MRI بی حرکت دراز بکشید. با استفاده از امواج رادیویی و آهنربا، MRI برای مشاهده اجسام داخل بدن عمل می‌کند. از این روش اغلب برای تشخیص مشکلات اندام‌های زیر استفاده می‌شود:

  • مفاصل
  • مغز
  • مچ دست
  • مچ پا
  • سینه‌ها
  • قلب
  • رگ‌های خونی
تفاوت تصویربرداری ام آر آی و سی تی اسکن در چیست؟سرعت تصویربرداری ام آر آی کمی آهسته‌تر از سی تی اسکن است.

اساس کار دستگاه سی تی اسکن چیست؟

سی تی اسکن برای چیست؟ سی تی اسکن شکلی از اشعه ایکس است که قادر به ثبت تصاویر مختلف از اندام‌های بدن است. سی تی اسکن گاهی اوقات اسکن CAT هم نامیده می‌شود. در طول سی تی اسکن، از شما خواسته می‌شود که روی میز دراز بکشید. سپس میز از طریق سی تی اسکن حرکت می‌کند تا عکس‌های مقطعی از داخل بدن گرفته شود.

سی تی اسکن معمولا برای موارد زیر استفاده می‌شود:

  • شکستگی استخوان
  • تومورها
  • کنترل و بررسی مراحل سرطان
  • پیدا کردن خونریزی داخلی

تفاوت بین سی تی اسکن و ام آر آی (سی تی اسکن با ام ار ای چه فرقی دارد؟)

این که چه فرقی بین سی تی اسکن و ام آر آی وجود دارد موضوعی است که تقریبا ذهن همه افراد را به خود درگیر می‌کند. تفاوت این دو روش تصویر برداری از نوع امواج و نحوه تصویر برداری گرفته تا تشخیص نوع بیماری، نوع ماده حاجب و حتی قیمت و مراقبت‌های پس از آن متفاوت است.

ما در ادامه این قسمت، تفاوت‌های سی تی اسکن و ام آر آی را از تمامی جوانب مورد بررسی قرار داده‌ایم.

۱. تفاوت دستگاه سی تی اسکن و ام ار ای

این دو دستگاه تفاوت‌هایی با هم دارند که در جدول زیر مشاهده می‌کنید.

ویژگیسی تی اسکنام آر آی
نوع تصاویرمقاطع عرضی از بدنتصاویر سه بعدی از بدن
استفاده از اشعهبلهخیر
میدان مغناطیسیخیربله
استفاده از اشعهکوتاه‌تر (معمولاً چند ثانیه تا چند دقیقه)طولانی‌تر (معمولاً ۱۵ تا ۶۰ دقیقه)
جزئیاتجزئیات استخوان‌ها و بافت‌های متراکم را به خوبی نشان می‌دهد.جزئیات بافت‌های نرم مانند عضلات، رگ‌ها و اعصاب را به‌خوبی نشان می‌دهد.
کاربردهاتشخیص شکستگی استخوان، تومور، عفونت، خونریزی داخلیتشخیص بیماری‌های مغزی، نخاعی، عضلانی، اسکلتی، مفصلی و …
مزایاسریع، ارزان‌تر از ام آر آیجزئیات بیشتر از بافت‌های نرم، بدون اشعه
معایبقرارگیری در معرض اشعه، ممکن است برای افراد چاق یا دارای ایمپلنت فلزی مناسب نباشد.طولانی‌تر، گران‌تر از سی تی اسکن، ممکن است برای افراد دارای ترس از فضا یا ایمپلنت‌های خاص مناسب نباشد.
مقایسه دستگاه سی تی اسکن و ام آر آی

۲. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر نوع امواج و نحوه تصویر برداری

اگر به تصویر دقیق‌تری از بافت نرم، رباط‌ها یا اندام‌ها نیاز باشد، پزشک معمولا MRI را پیشنهاد می‌کند. مثلا برای تصویربرداری از. فتق دیسک، رباط‌های پاره شده و مشکلات بافت نرم می‌توان از ام آر آی کمک گرفت.

در مقابل هم اگر به یک تصویر کلی از ناحیه‌ای مانند اندام‌های داخلی خود یا به دلیل شکستگی یا ضربه، به تصویری از سر خود نیاز دارید، معمولاً سی تی اسکن توصیه انتخاب بهتری بوده و تصاویر بهتری هم ارائه می‌دهد.

نمی‌دونی کدوم عکس‌برداری برات مناسب‌تره؟

همین حالا از متخصص سوال کن.

۳. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر امکان ارائه تصویر از هر یک از اعضا و اندام ها

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی) در مقایسه با سی تی اسکن تصاویر واضح‌تری تولید می‌کند. به این موضوع پیش از این هم اشاره شد که ام آر آی توانایی ارائه تصاویری بهتر از بافت‌های نرم نسبت به اشعه ایکس یا سی تی اسکن را دارد. همچنین می‌تواند تصاویر بهتری از اندام‌ها و بافت‌های نرم مانند پارگی رباط‌ها و فتق دیسک در مقایسه با تصاویر CT ایجاد کند.

۴. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر سرعت ارائه تصویر

دستگاه سی تی اسکن بسیار سریع‌تر از ام آر آی تصاویر را ارائه می‌دهد و فوق العاده سریع است. آماده سازی فرد در این روش معمولاً بیشتر از خود اسکن طول می‌کشد. تصویر برداری با سی تی اسکن به طور معمول یک دقیقه یا کمتر طول می‌کشد. همچنین اگر کسی درد زیادی دارد، یا اگر ثابت ماندن برای مدت طولانی برایش سخت است، سی تی اسکن اغلب بهترین گزینه است.

اگر می‌توانید ساختارهای استخوانی را در اسکن خود ببینید و رنگ آن‌ها سیاه یا خاکستری تیره است، با MRI سروکار دارید. در سی تی اسکن هم استخوان همیشه سفید است زیرا کلسیم فوتون‌های اشعه ایکس را مسدود (تضعیف) می‌کند. کلسیم در اسکن MRI سیگنالی ساطع نمی‌کند و بنابراین تیره به نظر می‌رسد.

۵. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر تشخیص نوع بیماری

سی تی اسکن ها مجموعه‌ای سریع از عکس‌های اشعه ایکس را می‌گیرند که برای ایجاد تصاویری از ناحیه اسکن شده در کنار هم قرار می‌گیرند. MRI هم در مقابل از میدان‌های مغناطیسی قوی برای گرفتن عکس از داخل بدن استفاده می‌کند. سی تی اسکن معمولا اولین انتخاب برای تصویربرداری است. MRI برای بیماری‌های خاصی که سی تی اسکن توانایی تشخیص آن‌ها را ندارد مناسب است.

۶. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر تزریق یا عدم تزریق ماده حاجب

برای سی تی اسکن با کنتراست، تکنسین اغلب از یک ماده مبتنی بر ید یا ماده‌ای حاوی سولفات باریم، استفاده می‌کند. اگر اسکن MRI با کنتراست انجام می‌دهید هم تکنسین از رنگ کنتراست حاوی عنصر گادولینیوم استفاده می‌کند.

۷. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر نیاز به مراقبت پس از تصویر برداری

در روش ام آر آی نیاز به هیچگونه مراقبت خاصی پس از تصویربرداری وجود ندارد. در مورد سی تی اسکن اگر کنتراست خوراکی به شما داده شود، ممکن است بعد از عمل دچار اسهال یا یبوست شوید. در غیر این صورت نیازی به مراقبت خاصی نیست. شما بعد از سی تی اسکن می‌توانید به رژیم غذایی و فعالیت‌های معمول خود بازگردید، مگر اینکه پزشک دستور خاصی به شما دهد.

برات سی تی اسکن تجویز شده و نگران خطراتش هستی؟ مشاوره بگیر.

۸. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر مناسب بودن برای بیماران

تصویربرداری با سی تی اسکن سریع‌تر است و می‌تواند برای بیمارانی که توانایی ثابت ماندن طولانی در یک نقطه را ندارند مناسب‌تر باشد. ام آر آی هم در گرفتن تصاویر برای کمک به پزشکان در تعیین بافت‌های غیر طبیعی بدن مهارت بالایی دارد و بدین شکل تشخیص بیماری به سرعت اتفاق می‌افتد. اما جزئیات تصاویر ام آر آی کمتر است.

۹. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر عوارض و خطرات

هم سی تی اسکن و هم ام آر آی خطراتی را برای فرد به همراه دارند. خطرات بر اساس نوع تصویربرداری و همچنین نحوه انجام تصویربرداری متفاوت هستند.

خطرات سی تی اسکن عبارتند از:

  • آسیب به جنین
  • متغیر بودن دوز پرتو یونیزان بر اساس نوع خاص اسکن
  • احتمال بروز واکنش به ماده حاجب

خطرات ام آر آی عبارتند از:

  • واکنش‌های احتمالی به فلزات به دلیل وجود آهنربا
  • صداهای بلند دستگاه که باعث مشکلات شنوایی خواهند شد.
  • افزایش دمای بدن در طول MRI طولانی
  • کلاستروفوبیا
سی تی اسکن و ام آر آی هر یک دارای عوارضی هستند.سی تی اسکن و ام آر آی هر یک به خودی خود عوارض و خطراتی به همراه خواهند داشت.

۱۰. فرق سی تی اسکن و ام آر آی از نظر هزینه

بسته به عوامل متعددی از جمله مرکز تصویر برداری، ناحیه‌ای که تصویربرداری می‌شود و حتی نوع دستگاه هزینه نهایی ام آر آی و سی تی اسکن تعیین می‌گردد و متفاوت خواهد بود. به همین دلیل نمی‌توان پاسخ دقیقی به این سوال داد. پیشنهاد می‌شود اگر هزینه هر یک از این روش‌ها برای شما حائز اهمیت است، از طریق وبسایت دکترتو با مراکز ارائه دهنده این خدمات ارتباط گیرید و درباره تعرفه‌ها سوال بپرسید.

با اینحال به صورت کلی احتمال دارد که اسکن‌های ام آر آی کمی گران‌تر از سی تی اسکن باشند زیرا تجهیزات هزینه بیشتری داشته و فرآیند طولانی‌تر است.

متن انگلیسی:
If someone is in a lot of pain, or if they find it hard to hold still for long periods of time, then a CT scan is often your best option. We can see things more clearly sometimes with an MRI, but those take anywhere from 30 minutes to an hour to obtain, depending on how much of your body is being scanned
ترجمه متن:
اگر فردی درد زیادی داشته یا اگر ثابت ماندن برای مدت طولانی برایش سخت باشد، سی تی اسکن اغلب بهترین گزینه است. گاهی اوقات می‌توانیم با MRI واضح‌تر ببینیم، اما بسته به اینکه چه مقدار از بدن شما اسکن می‌شود، بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت طول می‌کشد.

mdanderson

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اگر بخواهیم به طور خلاصه درباره فرق سی تی اسکن و ام آر آی بگوییم، هم سی تی اسکن و هم MRI خطر نسبتا کمی برای افراد دارند. هر دو نوع تصویربرداری اطلاعات مهمی برای کمک به پزشک در تشخیص درست شرایط خاص ارائه می‌دهند. اما با توجه به نوع بیماری و شرایط هر فرد، توسط پزشک تعیین می‌شود که کدام روش می‌تواند مفیدتر باشد.

پزشکان فوق تخصص رادیولوژی در این زمینه بهترین افراد برای مشاوره گرفتن هستند. شما می‌توانید متخصصان مختلف در این زمینه را در وبسایت دکترتو بیابید و در سریع‌ترین زمان نوبت ویزیت حضوری خود را ثبت کنید. اگر نیازمند بررسی برگه نتایج خود هستید می‌توانید از مشاوره آنلاین متخصص رادیولوژی دکترتو کمک بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!