عمل خونریزی مغزی در چه شرایطی توصیه می شود؟
آنچه در این مقاله می‌خوانید عمل خونریزی مغزی نوعی عمل جراحی اورژانسی برای جلوگیری از بروز عوارض ناشی از خونریزی مغزی است. این عمل باید با سنجش شرایط بیمار و بدون هیچ وقفه‌ای انجام گیرد. عمل خونریزی مغزی ممکن است گاهی بیشتر از ۱۲ ساعت طول بکشد.

عمل خونریزی مغزی به‌منظور جلوگیری از عوارض ناشی از خونریزی مغز صورت می‌گیرد. خونریزی مغزی (خونریزی داخل جمجمه‌ای) نوعی سکته مغزی است که باعث خونریزی در سر می‌شود. از آنجایی که مغز نمی‌تواند اکسیژن را ذخیره کند، برای تامین اکسیژن و مواد مغذی خود به یک سری رگ‌های خونی متکی است. شاید تمایل داشته باشید که با این عمل مهم و نکات آن آشنا شوید. شاید هم برای عمل جراحی خونریزی مغزی به دنبال پزشکی متخصص و توانمند هستید؛ وبسایت دکتترتو می‌تواند به شما کمک کند تا از بهترین پزشکان جراح مغز و اعصاب در زمینه عمل جراحی خونریزی مغزی نوبت مشاوره آنلاین یا حتی ویزیت حضوری دریافت کنید.

عمل خونریزی مغزی چیست؟

خونریزی مغزی چیست؟ هنگامی که خونریزی مغزی رخ می‌دهد، یک رگ خونی نشت کرده یا پاره می‌شود. در نتیجه این اتفاق هم خون در جمجمه و مغز شما جمع می‌شود. این اتفاق باعث فشار روی مغز و جلوگیری از رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به بافت‌ها و سلول‌های مغز می‌شود.

وقوع خونریزی مغزی پس از زمین خوردن یا آسیب‌های تروماتیک موضوعی شایع است. در افراد مبتلا به فشار خون بالای کنترل نشده نیز امکان بروز خونریزی مغزی وجود دارد. همچنین افرادی که بیماری‌هایی مانند هموفیلی و کم خونی داسی شکل دارند، بیشتر در معرض خونریزی مغزی هستند و دسته بعدی بیمارانی هستند که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می‌کنند. خونریزی مغزی یک اتفاق اورژانسی با درصد تهدید کنندگی زندگی است. تنها سه تا چهار دقیقه طول می‌کشد تا سلول‌های مغز شما اکسیژن کافی دریافت نکنند. به همین خاطر درمان سریع خونریزی مغزی می‌تواند منجر به ایجاد بهترین نتیجه شود.

مطالعات اخیر نشان می‌دهد که به عنوان یک روش جراحی خونریزی مغزی، انجام یک کرانیوتومی کوچک (باز کردن یک پنجره استخوانی در جمجمه) و وارد کردن یک لوله کوچک که از طریق آن می گ‌توان لخته خون را خارج کرد، می‌تواند بسیار مفید باشد.

درمان خونریزی مغزی چگونه است؟در صورتی که دچار خونریزی مغزی شوید باید روند درمان و عمل جراحی خونریزی مغزی بدون هیچ وقفه‌ای انجام گیرد.

انواع عمل خونریزی مغزی

در حالی که برخی از خونریزی های مغزی نیازی به جراحی ندارند اما این تصمیم به اندازه، علت و محل خونریزی و سایر عوامل موثر بر سلامت عمومی تاثیر دارد.

عمل خونریزی مغزی می‌تواند برای توقف خونریزی و رفع علت زمینه‌ای آن انجام شود. انواع مختلف عمل خونریزی مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

نوع جراحیتوضیحات
رفع فشاریک سوراخی در جمجمه ایجاد شده تا خون را تخلیه و فشار را کاهش دهد.
کرانیکتومیجراح تکه‌ای از جمجمه را برای کاهش فشار برمی دارد. هنگامی که جمجمه باز است، جراح می‌تواند منبع خونریزی مغزی را درمان کند.
کرانیوتومیجراح تکه‌ای از جمجمه را برای کاهش فشار و مدیریت خونریزی برداشته و جایگزین می‌کند.
انواع عمل خونریزی مغزی

جراحی اورژانسی خونریزی مغزی چیست؟

در شرایط اورژانسی جراح سوراخی در جمجمه ایجاد می‌کند تا خون را تخلیه و فشار را کاهش دهد. این روش همان جراحی رفع فشار است که پیش از این توضیح داده شد.

کاربرد عمل خونریزی مغزی

عمل خونریزی مغزی برای افرادی که دچار خونریزی و تجمع خون در مغز شده‌اند انجام می‌شود. این عمل با احتیاطاتی خاص و با توجه به شرایط جسمانی و میزان تحمل او انجام می‌گیرد تا فواید آن بیشتر از عوارض احتمالی باشند.

می‌خوای درباره عمل خونریزی مغزی مشاوره بگیری؟

برای مشاوره کلیک کن.

متن انگلیسی:
You may be more at risk of a brain bleed if you experience the following: High blood pressure (hypertension). Tobacco use
ترجمه متن:
اگر این موارد را تجربه می‌کنید، بیشتر در معرض خطر خونریزی مغزی هستید: فشار خون بالا (هایپرتانسیون) و مصرف تنباکو.

my.clevelandclinic

چه افرادی نیاز به عمل خونریزی مغزی دارند؟

به طور کلی عمده‌ترین مواردی که نیاز به جراحی مغز دارند عبارتند از افراد مبتلا به سرطان مغز، سکته مغزی و هیدروسفالی. در صورت عدم درمان این شرایط، احتمال بروز آسیب بیشتر به مغز وجود خواهد داشت

چه افرادی نباید عمل خونریزی مغزی انجام دهند؟

در بعضی شرایط، عمل جراحی خونریزی مغزی اگر عوارض بیشتری نسبت به فواید داشته باشد، توصیه و انجام نخواهد شد.

مزایای عمل خونریزی مغزی

یکی از مزایای این عمل این موضوع بوده که لازم نیست بیماران به طور کامل بیهوش شوند و مورد دیگر تاثیر بالای این جراحی در توقف خونریزی و رفع علت زمینه‌ای بیماری است.

نحوه انجام عمل خونریزی مغز

هر یک از انواع مختلف جراحی خونریزی مغزی به شکل خاصی انجام می‌شود. مثلا جراحی رفع فشار با ایجاد سوراخی در جمجمه که به کمک آن خون را تخلیه و فشار را کاهش می‌دهند انجام می‌گیرد. در روش کرانیکتومی هم جراح تکه‌ای از جمجمه را برای کاهش فشار برمی‌دارد. هنگامی که جمجمه شما باز است، جراح شما می تواند منبع خونریزی مغزی را درمان کند. آخرین مورد هم کرانیوتومی است که جراح تکه‌ای از جمجمه را برای کاهش فشار و مدیریت خونریزی برمی‌دارد و آن را با جمجمه مصنوعی جایگزین می‌کند.

نمی‌دونی آنوریسم هم نیاز به عمل خونریزی مغزی داره یا نه؟ مشاوره بگیر.

عمل خونریزی مغزی چقدر طول میکشد؟

عمل خونریزی مغزی ممکن است گاهی بیشتر از ۱۲ ساعت طول بکشد و در تمام مدت بیمار باید در بیهوشی کامل باشد. مدت زمان به هوش آمدن از ۴۵ دقیقه تا یک ساعت متغیر است که در این مدت بیمار در اتاق ریکاوری به‌سر می‌برد.

متن انگلیسی:
After a brain hemorrhage, a person will be able to live for 5 years. But this 5 year survival is dependent on so many factors
ترجمه متن:
پس از خونریزی مغزی، فرد می‌تواند ۵ سال زندگی کند. اما این طول عمر ۵ ساله به عوامل زیادی وابسته است.

jaipurneuro

مدت زمان بیهوشی بعد از عمل خونریزی مغزی

اکثر افراد چند ساعت پس از جراحی مغز از خواب بیدار می‌شوند. اما گاهی اوقات بنابر تشخیص جراح بیمار تا چند روز در حالت بیهوشی نگه داشته می‌شود تا بهبودی با سرعت بیشتری اتفاق افتد. در این مدت از داروهای آرام بخش برای خواباندن بیمار استفاده می‌شود. در چنین شرایطی بیماری در حالی که خواب است، از طریق دستگاهی به نام ونتیلاتور نفس می‌کشد.

آمادگی برای عمل خونریزی مغزی

اولین قدم هنگام برنامه ریزی برای جراحی مغز، درک روند بهبودی خونریزی مغزی است. قبل از جراحی، آزمایش‌های تصویربرداری متعددی گرفته خواهد شد تا پزشک پس از بررسی آن‌ها بهترین تصمیم را برای شروع روند درمان بگیرد. همچنین بیمازی تحت آزمایش‌های سلامتی قرار خواهد گرفت تا تایید شود که آیا برای انجام عمل جراحی مناسب است یا خیر.

در هفته‌های منتهی به عمل هم پزشک بیمار را ویزیت کرده و به بررسی داروهایی که در حال مصرف آن است می‌پردازد. آخرین مرحله هم توجه به ناشتا بودن به مدت ۲۴ ساعت و شستن موها با صابون مخصوص پیش از عمل است.

مراقبت های بعد از عمل خونریزی مغزی

در مرحله اول مراقبت‌های جسمی و نحوه صحیح نگهداری از بیمار چه در بیمارستان و‌چه در خانه است. مثلا تعویض به موقع پانسمان، بررسی ژخم‌ها و لوله‌های متصل به بیمار همگی مراقبت‌ها و‌اختیاطات پس از عمل جراحی هستند.

در کنار موارد کفته شده، بخشی از بهبودی و توانبخشی پس از خونریزی مغزی ممکن است شامل گفتار درمانی، کاردرمانی یا فیزیوتراپی باشد. این روش‌های درمان خونریزی مغزی می‌تواند به افراد کمک کند تا عملکردهای مغزی (مانند توانایی صحبت کردن) را که ممکن است تحت تاثیر خونریزی مغزی قرار گرفته باشند، به دست آورند. پس توصیه می‌شود پس از بهبودی و با توجه به نظر پزشک دوره‌های گفتار درمانی، کاردرمانی و فیزیوتراپی را شروع کنید و با جدیت ادامه دهید.

مزیت عمل خونریزی مغزی چیست؟یکی از مزایای عمل خونریزی مغزی توقف خونریزی در این ناحیه است.

مراقبت های بعد از عمل خونریزی مغزی در بیمارستان

موارد مراقبتی با اهمیت بعد از عمل‌ خونریزی مغزی در بیمارستان عبارتست از:

  • تعویض پانسمان
  • سنجش هوشیاری بیمار
  • استحمام بعد از عمل خونریزی مغزی
  • بررسی زخم، پانسمان و بخیه
  • تغذیه افراد بعد از جراحی خونریزی مغزی
  • لوله‌های متصل به بیمار
  • تجویز و مصرف به موقع مسکن
  • شروع دوره‌های توانبخشی ( فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی)

مراقبت های بعد از عمل خونریزی مغزی در خانه

پس از آنکه بیمار در شرایطی قرار گرفت که به خانه بازگشت لازم است احتیاطات و‌ مراقبت‌هایی در رابطه با او انجام گیرد. از جمله مراقبت‌های بعد از عمل خونریزی مغزی در خانه می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • حمام کردن
  • مصرف به موقع داروها
  • تعویض درست و‌به موقع پانسمان‌ها
  • بررسی زخم‌ها و جای بخیه
  • احتیاطات مرتبط با تغذیه بیمار

عوارض بعد از عمل خونریزی مغزی

خونریزی پس از عمل (POH)، یک عارضه غیر معمول پس از عمل خونریزی مغزی بوده که ممکن است منجر به بستری طولانی مدت پس از عمل، اختلالات عصبی شدید یا حتی مرگ شود.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

پیش از انجام عمل خونریزی مغزی، تیم جراحی و متخصصین در این زمینه به نقطه نظری مشترک درباره ضرورت آن می‌رسند. شرایطی که برای فرد بیشترین فواید و کمترین عوارض را به همراه داشته باشد و بتوان شرایط بیماری را به بهترین شکل مدیریت کرد. به همین خاطر توصیه می‌شود که اگر شخصی از اطرافیان شما دچار خونریزی مغزی شده به مشاوره با یک متخصص اکتفا نکنید. بهتر است به دنبال بهترین و باتجربه‌ترین پزشکان در این زمینه باشید و اطلاعات خود را تکمیل کنید و بعد اقدام به تصمیم گیری نهایی نمایید.

وبسایت دکترتو فضایی است که می‌توانید در آن با بهترین پزشکان متخصص جراح مغز و اعصاب و متخصص نورولوژی آشنا شوید و به اطلاعات تکمیلی درباره آن‌ها دست یابید. برای دریافت نوبت مشاوره غیرحضوری و آنلاین و حتی ویزیت حضوری از وبسایت دکترتو کمک بگیرید. با کمک مشاوره آنلاین جراح مغز و اعصاب دکترتو همچنین دکتر آنلاین مغز و اعصاب می‌توانید به صورت متنی یا تلفنی با پزشکان بیشتری در ارتباط بوده و با آنها مشورت کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!