میومکتومی روشی برای درمان فیبروم های رحمی
آنچه در این مقاله می‌خوانید میومکتومی (Myomectomy) روشی کم تهاجمی برای درمان فیبروم های رحمی است و در مواردی که بدن به سایر روش‌های درمانی پاسخ ندهد انجام می‌شود. این روش انواع مختفی دارد و برحسب تشخیص پزشک برای بیمار تجویز می‌شود.

میومکتومی نوعی روش جراحی برای برداشتن فیبروم های رحمی است که با نام لیومیوم هم شناخته می‌شود. این توده‌های غیرسرطانی رایج در رحم ظاهر می‌شوند و عوارضی مانند ناباروری به همراه خواهند داشت. به همین دلیل لازم است در زمان درست بهترین روش درمانی برای آن‌ها زیر نظر یک پزشک متخصص آغاز شود. هدف جراح در طول میومکتومی برداشتن فیبروم های ایجاد‌کننده علائم و بازسازی رحم است. برخلاف هیسترکتومی که در آن کل رحم شما را برمی دارند، در میومکتومی فقط فیبروم ها برداشته می‌شوند. درباره ضرورت انجام این روش درمانی از یک متخصص زنان یا جراح سرطان زنان مشاوره بگیرید. بهترین پزشکان در این زمینه را می‌توانید در وبسایت دکترتو پیدا کنید و نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری از این متخصصین را در زمانی کوتاه دریافت کنید.

میومکتومی چیست؟

عمل میومکتومی از جمله روش های درمان فیبروم رحم است که در مواردی که بدن به سایر روش‌های درمانی پاسخ ندهد انجام می‌شود. این عمل جراحی انواع مختلفی دارد که تفاوت آن‌ها در نحوه عمل و عوارض احتمالی هر یک است. (فیبروم رحم چیست؟)

انواع روش های میومکتومی

جراحی میومکتومی را می‌توان به روش‌های مختلف انجام داد. بسته به اندازه، تعداد و محل فیبروم ممکن است واجد شرایط میومکتومی شکمی، میومکتومی لاپاروسکوپی، میومکتومی رباتیک یا میومکتومی هیستروسکوپی باشید. در ادامه هر یک از انواع میومکتومی را به طور کامل توضیح داده‌ایم.

۱. میومکتومی از طریق لاپاراتومی

در عمل میومکتومی شکمی (لاپاراتومی)، جراح یک برش شکمی باز برای دسترسی به رحم و برداشتن فیبروم ایجاد می‌کند. جراح معمولاً ترجیح می دهد در صورت امکان یک برش افقی و کم (در ناحیه خط بیکینی) ایجاد کند. در این روش برش‌های عمودی برای رحمی که بزرگ‌تر باشد هم ایجاد می‌شود.

۲. جراحی میومکتومی شکمی

جراحی میومکتومی شکمی به نام میومکتومی باز هم ​​شناخته می‌شود. میومکتومی شکمی یک روش جراحی بزرگ است. این عمل شامل ایجاد یک برش از طریق پوست در قسمت تحتانی شکم، معروف به برش بیکینی و برداشتن فیبروم ها از دیواره رحم است. پس از ایجاد برش، عضله رحم با استفاده از چندین لایه بخیه به هم دوخته می‌شود.

جراحی میومکتومی از طریق شکم چگونه انجام می شود؟جراحی میومکتومی شکمی به اسم میومکتومی باز هم شناخته می‌شود.

۳. میومکتومی با لاپاراسکوپی

میومکتومی لاپاروسکوپی یک روش کم تهاجمی برای برداشتن فیبروم رحم است. جراح چهار برش کوچک در شکم ایجاد می‌کند و سپس از لاپاراسکوپ (ابزاری که حاوی نور و دوربین فیلمبرداری است.) استفاده می‌شود. در طول این روش، جراح روند جراحی را روی یک مانیتور ویدیویی مشاهده می‌کند.

۴. جراحی میومکتومی هیستروسکوپی

میومکتومی هیستروسکوپی برای برداشتن فیبروم های زیر مخاطی موجود در حفره رحم انجام می‌شود. با این روش، فیبروم ها با استفاده از ابزاری به نام رزکتوسکوپ هیستروسکوپی که از طریق واژن و کانال دهانه رحم به داخل حفره رحم منتقل می‌شود برداشته می‌شود.

متن انگلیسی:
Some women with new or recurring fibroids may choose a hysterectomy if they have completed childbearing
ترجمه متن:
برخی از زنان مبتلا به فیبروم جدید یا عود‌کننده ممکن است در اتمام دوران بارداری، انجام هیسترکتومی را انتخاب کنند.

mayoclinic

۵. میومکتومی واژینال

میومکتومی واژینال یک روش کم تهاجمی برای برداشتن فیبروم های زیر مخاطی یا پولیپ‌های آندومتر است که در حفره رحم یافت می‌شوند. میومکتومی با نام هیستروسکوپی هم شناخته می‌شود. هنگامی که میومکتومی واژینال انجام می‌شود، هیچ برشی ایجاد نمی‌شود و بنابراین بهبودی سریع و عوارض بسیار نادر است.

فواید و کاربرد میومکتومی

مزیت اصلی میومکتومی حفظ قدرت باروری زن است. به همین علت افراد مبتلا به فیبروم می‌توانند پس از برداشتن فیبروم خود باردار شوند. اگر فیبروم ها مانع بارداری شوند، این روش حتی باروری را بهبود می‌بخشد. با این حال، میومکتومی شکمی و لاپاراسکوپی نیاز به برش‌هایی دارد که میومتر را به خطر می‌اندازد.

نیاز به عمل میومکتومی داری اما مطمئن نیستی برات خوب باشه؟

با یک متخصص مشورت کن.

میومکتومی برای چه افرادی مناسب است؟

برای زنانی که فیبروم داشته و تصمیم به بارداری در آینده دارند میومکتومی بهترین گزینه درمانی است. با وجود موثر بودن میومکتومی، فیبروم ها می توانند دوباره رشد کنند. هر چه جوانتر باشید و فیبروم های بیشتری در زمان میومکتومی داشته باشید، احتمال اینکه در آینده دوباره به فیبروم مبتلا شوید بیشتر است.

میومکتومی برای چه افرادی مناسب نیست؟

مانند هر روش جراحی، میومکتومی با خطرات خاصی همراه است. عوارضی از جمله از دست دادن بیش از حد خون، عفونتی که نیاز به درمان آنتی بیوتیکی دارد، ایجاد بافت اسکار و عوارضی برای زایمان.

نحوه انجام عمل میومکتومی

یک برش بزرگ در دیواره شکم ایجاد می‌شود تا ورود به رحم ممکن شود. این برش معمولاً به صورت افقی و در خط بیکینی ایجاد می‌شود. در برخی موارد هم برشی عمودی در دیواره شکم ایجاد می‌شود. لیزر فیبروم را از بین‌ می‌برد و دیواره رحم و شکم بخیه زده می‌شود.

مدت زمان عمل میومکتومی (عمل میومکتومی چقدر طول میکشد؟)

مدت زمان عمل میومکتومی بستگی به نوع عمل، محل فیبروم‌ها و تعداد فیبروم‌ها دارد. در بیشتر موارد، می‌توانید انتظار داشته باشید که جراحی بین دو تا سه ساعت طول بکشد.

مدت زمان عمل میومکتومی چقدر است؟بسته به اندازه و نوع عمل، مدت زمان جراحی میومکتومی متفاوت است.

احتیاطات پیش از عمل میومکتومی

احتیاطات پیش از عمل میومکتومی را جدی بگیرید. این احتیاطات عبارتند از:

  • قبل از انجام عمل جراحی، پزشک ممکن است برای کاهش اندازه فیبروم ها و راحت‌تر برداشتن آنها، دارویی تجویز کند. این داروها را برحسب تجویز پزشک به صورت منظم مصرف کنید.
  • آگونیست‌های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین، مانند لوپرولید (لوپرون)، داروهایی هستند که تولید استروژن و پروژسترون را مسدود می‌کنند. این داروها زنان را دچار یائسگی موقت می‌کنند. پس از قطع مصرف این داروها، دوره قاعدگی شما برمی گردد و بارداری ممکن است.
  • هنگامی که با پزشک خود ملاقات می‌کنید تمامی سوالات خود در رابطه با این روش درمانی را به طور کامل بپرسید.
  • ممکن است برای اطمینان از سلامت شما انجام آزمایشاتی نیاز باشد؛ از جمله آزمایش خون، نوار قلب، اسکن ام‌ آر آی و سونوگرافی لگن.
  • ممکن است مجبور شوید قبل از میومکتومی، مصرف برخی داروها را متوقف کنید. در مورد هر دارویی که مصرف می‌کنید، از جمله ویتامین‌ها، مکمل‌ها و داروهای بدون نسخه با پزشک خود صحبت کنید. از پزشک خود بپرسید که چه داروهایی را باید قبل از جراحی قطع و چه مدت باید از مصرف آن‌ها خودداری کنید.
  • اگر سیگار می کشید، شش تا هشت هفته قبل از جراحی خود سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن می‌تواند روند بهبودی را کند کند و همچنین خطر بروز حوادث قلبی عروقی را در طول جراحی افزایش دهد. سما می‌توانید از پزشک خود درباره ترک سیگار راهنمایی بخواهید.
  • از نیمه شب قبل از روز عمل خود، خوردن و آشامیدن را قطع کنید.

مراقبت های بعد از عمل میومکتومی

بهبودی پس از میومکتومی شکمی چهار تا شش هفته طول می‌کشد. در این مدت باید از بلند کردن اجسام سنگین یا هر نوع فعالیت شدید خودداری کنید. اگر شرایط ماندن در خانه را دارید، ممکن است به شما پیشنهاد شود چهار تا هشت هفته از کارتان مرخصی بگیرید.

مهم است که در دوران نقاهت با پیاده‌روی روزانه تحرک داشته باشید. بی‌تحرکی می‌تواند خطر ترومبوز ورید عمقی را افزایش دهد.

بعد از عمل میومکتومی چی بخوریم؟

بعد از عمل میومکتومی می‌توانید رژیم غذایی معمول خود را ادامه دهید. اگر مشکل معده دارید از غذاهای ملایم و کم چرب مانند برنج ساده، مرغ کبابی، نان تست و ماست استفاده کنید و مایعات فراوان بنوشید. (مگر اینکه پزشک این مورد را منع کرده باشد.)

نزدیکی بعد از عمل میومکتومی

تا شش هفته پس از عمل میومکتومی باید از رابطه جنسی خودداری کنید. به طور کلی در طول دوران نقاهت پس از عمل هیچ چیزی نباید وارد واژن شوذ.

اولین پریود بعد از عمل میومکتومی

ممکن است برای چند هفته ترشحات قهوه ای یا قهوه‌ای مایل به قرمز یا خونریزی واژینال خفیف یا لکه بینی داشته باشید که طبیعی است. البته ممکن است پریود شما در دو دوره اول پس از عمل زودتر یا دیرتر شروع شود و دردناک‌تر یا سخت‌تر از همیشه باشد.

حاملگی بعد از عمل میومکتومی (احتمال بارداری بعد از عمل میومکتومی)

اگر مبتلا به فیبروم رحمی هستید و تحت عمل جراحی برداشتن فیبروم مانند میومکتومی قرار گرفته‌اید، حداقل تا شش ماه برای اقدام به بارداری صبر کنید. اگر بلافاصله پس از میومکتومی در دوره نقاهت باردار شوید، احتمال سقط جنین زیاد است. همچنین اگر بارداری بعد از میومکتومی رخ دهد، زایمان به احتمال زیاد نیاز به سزارین خواهید داشت. (فیبروم در بارداری خطرناک است؟)

احتمال باردار شدن یک زن پس از جراحی فیبروم بر اساس شرایط فردی او از ۳۹ تا ۵۶ درصد متغیر است. هیچ متخصص زنان و زایمانی نمی‌تواند تضمین کند که یک زن بعد از جراحی میومکتومی می‌تواند به طور صد در صدی باردار شود.

زایمان طبیعی بعد از عمل میومکتومی

در بین انواع زایمان بعد از عمل میومکتومی نرخ زایمان واژینال موفقیت‌آمیز در میان زنان بستری شده ۹۰.۴ درصد اعلام شده است.

نگران زایمان بعد از برداشتن فیبروم هستی؟ کلیک کن و مشاوره بگیر.

عوارض بعد از عمل میومکتومی

عمل میومکتومی هم مانند هر جراحی دیگری عوارضی به همراه دارد. برخی از رایج‌ترین عوارض بعد از عمل میومکتومی عبارتند از:

  • خونریزی
  • آسیب به رحم
  • آسیب به اندام‌های مجاور سیستم ادراری
  • تشکیل بافت اسکار (چسبندگی) در داخل رحم
  • عفونت
  • لخته شدن خون
  • رشد مجدد فیبروم

درد بعد از عمل میومکتومی

پس از جراحی، ممکن است تا چند روز کمی احساس درد در ناحیه شکم خود داشته باشید. همچنین ممکن است شکم دچار گرفتگی یا تورم شده باشد.

خونریزی بعد از عمل میومکتومی

داشتن خونریزی و ترشحات واژن به مدت ۱ تا ۲ هفته پس از جراحی طبیعی است. اما این نکته را بدانید که ترشحات و خونریزی باید به تدریج و به مرور زمان کاهش یابد.

هزینه عمل میومکتومی

برای اطلاع از هزینه عمل میومکتومی می‌توانید پس از دریافت نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری از پزشکان متخصص، در طول جلسه ویزیت و مشاوره خود از پزشک خود درباره هزینه‌ها سوال بپرسید.

متن انگلیسی:
At discharge from the hospital, your doctor prescribes oral pain medication, tells you how to care for yourself, and discusses restrictions on your diet and activities
ترجمه متن:
هنگام ترخیص از بیمارستان، پزشک داروهای ضد درد خوراکی تجویز می‌کند، به شما درباره نکات مراقبتی می‌گوید و در مورد محدودیت‌های رژیم غذایی و فعالیت‌هایتان بحث می‌کند.

mayoclinic

تفاوت میومکتومی با هیسترکتومی

در جدول زیر تفاوت میومکتومی با هیسترکتومی را مشاهده می‌کنید.

میومکتومی هیسترکتومی
برداشتن فیبروم ها در رحمبرداشتن رحم و عدم برداشتن لوله‌ها و تخمدان‌ها
حفظ قدرت باروریاز بین رفتن توانایی بارداری
خونریزی زیادخونریزی کمتر نسبت به میومکتومی
تفاوت میومکتومی با هیسترکتومی

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

میومکتومی روشی کم تهاجم برای درمان فیبروم ها در درونی‌ترین لایه رحم است. این روش توسط پزشکان به بسیاری از مبتلایان به فیبروم در شرایطی که سایر روش‌های درمانی جوابگو و اثربخش نباشند انجام می‌شود. اما انجام آن نیاز به بررسی شرایط بیمار و انجام آزمایش‌ها و تست‌های تشخیص مختلف دارد. اگر نیاز به مشورت با یک متخصص زنان و زایمان یا جراح سرطان زنان را دارید می‌توانید از طریق وبسایت دکترتو برای دریافت مشاوره کمک بگیرید.

دکترتو یک پلتفرم آنلاین نوبت دهی برای ثبت نوبت مشاوره هم به صورت حضوری و هم آنلاین از متخصصان مختلف است. شما می‌توانید به کمک آن نوبت ویزیت خود را در نزدیک‌ترین زمان و به سادگی ثبت نمایید و یا از خدمات مشاوره آنلاین دکتر زنان استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!