گردش خون نرمال با این روش‌های سریع
سلامت افراد در گرو عملکرد هر چه بهتر سیستم گردش خون می‌باشد. زیرا خون، اکسیژن و مواد مغذی را به بافت‌ها و سلول‌های بدن می‌رساند. در اینجا ۶ روش مؤثر برای بهبود گردش خون ارائه شده است.

سیستم گردش خون با پمپاژ قلب عمل کرده و این مایع قرمز رنگ را در کل بدن به گردش در می‌آورد. به طور کلی سلامت افراد در گرو عملکرد هر چه بهتر سیستم گردش خون می‌باشد. زیرا خون، اکسیژن و مواد مغذی را به بافت‌ها و سلول‌های بدن می‌رساند؛ بنابراین چگونه می‌توان عملکرد سیستم حیاتی مورد بحث را بهبود بخشید؟ به طور کلی به عنوان یک نقطه شروع، سه گام اساسی برای داشتن سیستم گردش خون بهتر، شامل ترک سیگار، کاهش مصرف چربی‌های اشباع شده و پرهیز از نشستن طولانی مدت، نیاز است.

در این مقاله ۶ روش مؤثر برای بهبود گردش خون که به وسیله یکسری مستندات علمی ثابت شده‌اند، ارائه شده است.

کنترل وزن بدن

اضافه وزن و چاقی، عملکرد سیستم گردش خون را مختل می‌کند. مطالعات علمی نشان داده کاهش وزن، سطح پروتئینی به نام آدیپونکتین در بدن را افزایش داده و باعث بهبود عملکرد رگ‌های خونی می‌شود.

ورزش‌های هوازی (پیاده‌روی تند)

پیاده‌روی تند و در حقیقت ورزش‌های هوازی باعث بهبود سیستم گردش خون می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که این دسته از ورزش‌ها، توانایی بدن در دریافت اکسیژن را بالا می‌برند.

ورزش‌های هوازی همچنین ظرفیت رگ‌های خونی را توسعه داده و باعث بالا رفتن کارایی آن‌ها می‌شود، در نتیجه ماهیچه‌ها راحت‌تر و بیشتر اکسیژن دریافت می‌کنند.

در نهایت بدن در اثر انجام فعالیت‌های روزانه دیرتر و کمتر خسته می‌شود.

یوگا

یوگا ورزشی است که برای افراد مبتدی بسیار مناسب می‌باشد. یوگا شامل حرکات کششی، چرخشی و خمشی بوده و باعث انبساط و انقباض در رگ‌ها می‌شود. در نتیجه اجرای این حرکات، وضعیت گردش خون بهبود می‌یابد. تحقیقات علمی صورت گرفته در سال ۲۰۱۴ اثبات می‌کند که یوگا برای قلب و عروق بسیار مناسب بوده و سوخت و ساز بدن را تنظیم می‌کند. برای این منظور می‌توانید از حرکت "سگ رو به پایین" را تمرین کنید.

برای اجرای این تمرین، مراحل زیر را انجام دهید:

۱- به صورت چهار دست و پا بنشینید. آرنج دست‌های خود را کشیده و قسمت بالای کمر بین دو شانه را آزاد کنید.

۲- نفس به درون بدهید.

۳- زانو‌ها را بالا آورده و در این حالت پشت خود را از لگن خاصره به سمت عقب بکشید. در این حالت بازو‌ها و کمر شما در یک خط قرار می‌گیرد.

۴- اکنون پا‌ها را بکشید و سرتان را بین بازوهایتان قرار دهید.

۵- بازو‌ها و پاهایتان را محکم و کاملاً صاف نگه دارید.

۶- وقتی کمر و سینه در وضعیت صحیح قرار بگیرد، می‌توانید به آرامی از شکم نفس بکشید. مراقب باشید قفسه سینه‌تان به پایین نیفتد و در عین حال، کمرتان گود نشود.

۷- اجازه دهید گردنتان در وضعیت آرامش قرار گیرد.

۸- در این حالت به اندازه سه بار تنفس عمیق باقی بمانید و به آرامی به حالت شروع در آیید.

این حرکت یوگا جریان گردش خون در بدن را بسیار خوب و روان می‌کند.

مصرف ماهی‌های چرب

اسید‌های چرب امگا ۳ که در ماهی‌های چرب از قبیل: سالمون، تن، ساردین و خال مخالی یافت می‌شوند در سلامت قلب و عروق و همچنین سیستم گردش خون نقش بسزایی ایفا می‌کنند. البته برای کسانی که گیاه خوار-خام خوار هستند بهترین منبع حاوی اسید‌های چرب امگا ۳، کلم بروکلی می‌باشد. علاوه بر این، می‌توان از مکمل‌های غذایی امگا ۳ نیز استفاده کرد.

نوشیدن چای

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای سبز و سیاه، سلامت قلب و عروق و همچنین بهبود عملکرد سیستم گردش خون را تضمین می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که چای روی سلامت عروق تأثیر مستقیم داشته و از بروز بیماری سرخرگ‌های کرونری جلوگیری می‌کند.

تنظیم سطح آهن خون

آهن یک ماده معدنی حیاتی برای عملکرد درست سیستم گردش خون می‌باشد. این ماده معدنی در تولید هموگلوبین که یکی از اجزای اصلی سلول‌های قرمز خون می‌باشد، مؤثر است.

هموگلوبین‌ها وظیفه حمل اکسیژن را بر عهده دارند. بنابراین، سعی کنید غذا‌هایی مثل گوشت قرمز و اسفناج که سرشار از آهن می‌باشند را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

البته فراموش نکنید که مصرف بیش از حد آهن نیز برای قلب و عروق مضر است و بنا بر تحقیقات پزشکی، بین آهن زیاد در خون و مشکلات قلبی و عروقی و همچنین کلسترول بالا، ارتباط مستقیمی وجود دارد.

به طور کلی همان‌طور که گفته شد، سیستم گردش خون گویای وضعیت سلامت بدن می‌باشد؛ بنابراین می‌توان عواملی را که روی سیستم گردش خون اثر منفی می‌گذارد و باعث نقص در عملکرد صحیح آن می‌شود به صورت زیر دسته بندی کرد:

عوامل خطرساز سیستم گردش خون

به طور کلی همان‌طور که گفته شد، سیستم گردش خون گویای وضعیت سلامت بدن می‌باشد؛ بنابراین می‌توان عواملی را که روی سیستم گردش خون اثر منفی می‌گذارد و باعث نقص در عملکرد صحیح آن می‌شود به صورت زیر دسته بندی کرد:

فشارخون

فشارخون در اثر فشاری که خون‌روی دیواره رگ‌ها ایجاد می‌کند به وجود می‌آید. فشارخون با فشار سیستولیک بر فشار دیاستولیک اندازه گیری می‌شود.

فشار سیستولیک به فشار ایجاد شده بر دیواره رگ‌ها موقعی که قلب خون را پمپاژ می‌کند گفته شده و به فشار وارد شده بر دیواره رگ‌ها زمانی که قلب، خون را به درون کشیده و به اصطلاح استراحت می‌کند، فشار دیاستولیک اطلاق می‌شود.

طبق تحقیقات پزشکی، فشارخون یک شخص بالغ سالم ۱۲ روی ۸ می‌باشد؛ بنابراین به طور کلی کسانی که دارای فشارخون بالاتر از این مقدار هستند در خطر ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی قرار دارند. اما از نظر سلامت قلب، برای کسانی که فشارخونشان پایین‌تر از این مقدار است، جای نگرانی وجود ندارد.

سلامت خون

همان‌طور که بیان شد خون وظیفه انتقال اکسیژن و مواد مغذی به سلول‌های بدن و محافظت از آن‌ها را دارد، بنابراین یک خون سالم باید دارای نسبت متعادلی از سلول‌های قرمز و سفید باشد.

سلامت قلب

قلب خون را در کل بدن پمپاژ می‌کند، بنابراین یک قلب سالم منجر به بهبود گردش خون شده و برعکس یک سیستم گردش خون سالم باعث سلامت قلب می‌شود.

سلامت عروق

در صورتی میزان کلسترول بد در خون بالا برود، دیواره رگ‌ها سخت شده و همچنین چربی، باعث گرفتگی عروق می‌شود. در نتیجه سیستم گردش خون تحت‌الشعاع قرار گرفته و درست کار نمی‌کند. البته عملکرد بد سیستم گردش خون باعث بروز بیماری‌هایی مثل چاقی و یا دیابت نیز می‌شود؛ بنابراین به طور کلی علائم و نشانه‌هایی که گویای عدم کارکرد صحیح سیستم گردش خون می‌باشد را می‌توان به صورت زیر توضیح داد:

* تپش قلب

* گزگز بدن

* بی‌حسی و بی‌حالی

* مور مور شدن

* گرفتگی عضلات

* احساس گرما یا سرما کردن

* تورم و التهاب

بدین ترتیب در صورت مشاهده این علائم فوراً باید به یک متخصص رجوع کرد.

در ضمن، روش‌های درمانی، عموماً تلفیقی از رژیم غذایی مناسب، ورزش و دارو است.

با توجه نشان دادن به این موارد، سیستم گردش خونتان را بهبود بخشید و از فواید آن بهره‌مند شوید.

منبع: پارسینه