به گزارش ایران اکونومیست؛ کاهش وزن غیرمنتظره به کاهش وزنی گفته می شود که از 5 تا 10 درصد کل وزن بدن در کمتر از شش ماه بیشتر شود. شرایط جدی مانند سرطان یا دیابت ممکن است باعث بروز علائم کاهش وزن غیرقابل توضیح باشد. در چنین شرایطی، دریافت کمک پزشکی بسیار مهم است.
چه کسانی در معرض خطر کاهش وزن ناگهانی هستند؟
هر کسی می تواند کاهش وزن ناگهانی را تجربه کند با این حال، در بزرگسالان بالای 65 سال شایع تر و نگران کننده تر است. حتی کاهش وزن کمتر از 5 درصد از وزن بدن یا 10 پوند در افراد مسن ممکن است نشان دهنده یک بیماری بالقوه خطرناک باشد.
برای مثال زنان بالغ بین 25 تا 29 سال و همچنین افراد بالای 35 سال در مقایسه با مردان در خطر ابتلا به بیماری کرون شانس بیشتری دارند. از سوی دیگر، مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به کولیت اولسراتیو پس از 45 سالگی هستند.
علل کاهش وزن ناگهانی
کاهش وزن ناخواسته اغلب در نتیجه شرایط پزشکی مزمن رخ می دهد. با این حال، بیماری های کوتاه مدت مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی نیز می توانند به دلیل ناراحتی گوارشی منجر به کاهش وزن شوند.
- تیروئید بیش فعال: این وضعیت معمولاً باعث مشکلات خواب، تپش قلب و گرمای مداوم می شود. غده تیروئید به تنظیم متابولیسم بدن کمک می کند و تیروئید پرکار می تواند باعث افزایش مصرف کالری و در نتیجه کاهش وزن شود.
- دیابت: دیابت توانایی بدن برای جذب گلوکز و سایر مواد مغذی را مختل می کند و با دفع مواد مغذی باعث کاهش وزن سریع می شود.
- غذا خوردن ناکافی: با افزایش سن افراد، فعالیت بدنی کاهش می یابد، سبک زندگی بی تحرک تر می شود و متابولیسم کند می شود که می تواند منجر به احساس رضایت برای دوره های طولانی تر شود. علاوه بر این، بخشی از مغز که گرسنگی و سیری را تنظیم می کند با افزایش سن ضعیف می شود.
- اضطراب: افراد مبتلا به اضطراب اغلب سطوح بالایی از هورمون کورتیزول دارند که می تواند اشتها را سرکوب کرده و منجر به کاهش وزن شود.
- افسردگی: افراد افسرده با کاهش سطح هورمونی که فشار خون، متابولیسم و سطح گلوکز را تنظیم می کند، کاهش اشتها پیدا می کنند.
- بیماری آدیسون: اگرچه نادر است، اما این وضعیت خودایمنی می تواند باعث کاهش وزن شود. در بیماری آدیسون، سیستم ایمنی بدن به غدد فوق کلیوی آسیب می رساند و منجر به کمبود تولید هورمون می شود که بر متابولیسم و گرسنگی تأثیر می گذارد.
- بیماری سلیاک: این وضعیت خودایمنی زمانی رخ میدهد که پاسخ ایمنی بدن با مصرف گلوتن به روده کوچک آسیب میزند و در نتیجه نفخ، اسهال و کاهش وزن ایجاد میشود.
- آرتریت روماتوئید: این اختلال خود ایمنی بدن به بافت های سالم حمله می کند و باعث التهاب و مشکلات مفصلی می شود. همچنین می تواند بر متابولیسم روده تأثیر بگذارد و منجر به کاهش وزن شود.
- پانکراتیت: لوزالمعده آنزیم هایی تولید می کند که به هضم غذا کمک می کند. التهاب در لوزالمعده می تواند ظرفیت آن را کاهش دهد و در نتیجه باعث کاهش وزن شود.
- بیماری های التهابی روده: التهاب در دستگاه گوارش ناشی از بیماری هایی مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو هضم غذا را مختل می کند و منجر به اسهال و کاهش وزن می شود.
- آتروفی عضلانی: آتروفی عضلانی یا از دست دادن عضله زمانی رخ می دهد که عضلات از بین بروند یا کاهش پیدا کنند که ممکن است به دلیل سوءتغذیه یا بستری بودن اتفاق بیفتد.
- دیسفاژی: افراد مبتلا به دیسفاژی با بلع دست و پنجه نرم می کنند و اغلب از مصرف غذاهای جامد اجتناب می کنند. سوء تغذیه و کاهش وزن می تواند پیامدهای بالقوه آن باشد.
- سرطان: سرطان وضعیتی است که در آن سلولهای انسان رشد میکنند و بهطور نامناسبی جهش مییابند و بر بافتها و اندامهای سالم تأثیر میگذارند. کاهش وزن بسته به اندازه و مرحله سرطان می تواند یک عارضه جانبی باشد.
سایر عوامل خطر کاهش وزن ناگهانی
عوامل متعددی می توانند احتمال کاهش وزن را بدون دلیل روشن افزایش دهند:
- در افراد مسن: حدود 15 تا 20 درصد از افراد 65 ساله و بالاتر، کاهش وزن غیرقابل توجیهی را تجربه می کنند، با سیگار کشیدن و توزیع چربی بیشتر بدن نیز این خطر در افراد مسن افزایش پیدا می کند..
- در کودکان و نوجوانان: عوامل خاصی می توانند منجر به کاهش وزن ناخواسته در کودکان شوند:
- چالش های شیردهی: والدین جدید ممکن است در شیردهی یا تهیه شیر خشک با مشکلاتی مواجه شوند که بر وزن نوزاد تأثیر می گذارد. مهم است که وزن کودک را کنترل کنید و در صورت نیاز از متخصص اطفال کمک بگیرید.
- آلرژی: نوزادان ممکن است به شیرخشک های خاصی حساسیت داشته باشند که تشخیص آن زمان می برد.
- اختلالات خوردن: حدود 2.7 درصد از نوجوانان با اختلالات خوردن دست و پنجه نرم می کنند و دختران بیشتر از پسران درگیر این اختلال هستند. کاهش وزن غیرقابل توضیح می تواند نشانه ای باشد که یک نوجوان ممکن است برای این موضوع نیاز به ارزیابی داشته باشد.
- در مردان در مقابل زنان: مردان معمولاً دارای میزان بالاتری از شرایط خاص مانند اندوکاردیت، سرطان پانکراس و سرطان ریه هستند . زنان بیشتر به بیماری انسداد مزمن ریه (COPD) مبتلا می شوند و به طور قابل توجهی بیشتر در معرض پرکاری تیروئید و آرتریت روماتوئید (RA) هستند.
-
کاهش وزن ناگهانی در زنان در مقابل مردان
کاهش وزن غیرقابل توضیح می تواند نگران کننده باشد و ممکن است نشان دهنده مشکلات سلامتی باشد. اگرچه ممکن است هم برای مردان و هم برای زنان اتفاق بیفتد، دلایل آن ممکن است متفاوت باشد.
در زنان:
- تغییرات هورمونی: یائسگی یا عدم تعادل هورمون ها می تواند بر وزن تأثیر بگذارد.
- سلامت روان: شرایطی مانند اضطراب، افسردگی یا اختلالات خوردن می تواند منجر به کاهش وزن شود.
- بیماری مزمن: بیماری هایی مانند اختلالات خود ایمنی یا مشکلات تیروئید ممکن است باعث تغییر وزن شوند.
- سوء تغذیه: رژیم غذایی نامناسب یا مشکلات جذب می تواند منجر به کاهش وزن شود.
در مردان:
- سرطان: برخی از سرطان ها اغلب منجر به کاهش وزن قابل توجهی می شوند.
- تغییرات هورمونی: سطوح پایین تستوسترون می تواند بر وزن بدن تأثیر بگذارد.
- سلامت روان: افسردگی می تواند بر اشتها تأثیر بگذارد و منجر به کاهش وزن شود.
- شرایط مزمن: مشکلات قلبی یا دیابت نیز می تواند باعث کاهش وزن شود.