فهرست مطالب
سندرم ایلیوتیبیال باند که به آن سندرم ITB یا سندرم نوار ایلیوتیبیال هم گفته میشود زمانی بروز میکند که تاندونی به نام باند ایلیوتیبیال در اثر مالش روی استخوانهای لگن یا زانو تحریک یا متورم میشود. تاندونها بافتهای فیبری انعطافپذیر و الاستیک مانند هستند که ماهیچهها را به استخوانها متصل میکنند. زمانی که عضلهای را فشار میدهید تاندون استخوان را میکشد و این باعث حرکت استخوان میشود. تاندون در قسمت بیرونی پا قرار دارد و از بالای استخوان لگن به سمت زانو میرود. هنگامی که بیش از حد سفت شود، به استخوانها میساید. در چنین شرایطی فرد مبتلا به سندرم ایلیوتیبیال باند است؛ وضعیتی که باید به موقع تشخیص داده شود و درمان آن آغاز گردد. اگر در چنین شرایطی هستید یا نیاز دارید درباره سندرم ایلیوتیبیال باند با یک پزشک صحبت کنید از طریق سایت دکترتو میتوانید با متخصص ارتوپد مشاوره آنلاین یا حضوری داشته باشید.
سندرم ایلیوتیبیال باند چیست؟
سندرم باند ایلیوتیبیال اغلب سندرم باند IT یا سندرون ITB نامیده میشود. این شرایط از بیماری های زانو بوده و باعث درد در قسمت خارجی زانو شده و معمولاً در ورزشکاران، به ویژه دوندگان یا افرادی که به تازگی ورزش را شروع کردهاند اتفاق میافتد.
علائم سندرم ایلیوتیبیال باند
ممکن است پزشک پس از بحث در مورد سابقه ورزش، علائم و انجام معاینه فیزیکی، ابتلا به سندرم ایلیوتیبیال باند را تشخیص دهد. در صورتی فرد مشکوک به سندرم ایلیوتیبیال باند است که علائم زیر را داشته باشد:
- اگر هنگام حرکت زانو یا لگن، صدایی شبیه به ساییدگی احساس میکنید.
- اگر دچار احساس درد در ناحیه تروکانتر بزرگ در یک یا هر دو لگن خود هستید.
- در صورت داشتن درد در اپی کندیل جانبی در یک یا هر دو زانو (علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن)
- احساس دردی که با ورزش بیشتر افزایش مییابد.
- دردی که با راه رفتن در سرازیری بدتر میشود (پا درد نشانه چیست؟).
علت سندرم ایلیوتیبیال باند
اگر در قسمت بیرونی زانوی خود احساس دردی آزاردهنده دارید، به خصوص اگر دونده هستید، میتواند نشانهای از سندرم باند ایلیوتیبیال (ای تی باند) باشد. این آسیب اغلب ناشی از فعالیتهایی است که در آنها زانوی خود را به طور مکرر خم میکنید؛ مانند دویدن، دوچرخه سواری و پیادهروی به خصوص در مسافتهای طولانی.
باند ایلیوتیبیال وقتی با فشار بیش از حد کشیده و به استخوان ساییده شود، تحریک شده و متورم میگردد. علل احتمالی سندرم ایلیوتیبیال باند عبارتند از:
- چرخش بیش از حد و طبیعی پا به سمت بیرون که باند ایلیوتیبیال را کشیده و به استخوانها نزدیک میکند.
- تضعیف توانایی چرخش لگن ممکن است باعث کشش باند ایلیوتیبیال شود.
- پیچ خوردگی داخلی تیبیا زمانی است که استخوان درشت نی به سمت داخل بدن پیچ خورده است. این اتفاق باند ایلیوتیبیال را به استخوانها نزدیک میکند.
- سفتی باند ایلیوتیبیال به صورت مادرزادی و از بدو تولد
- سرد شدن سریع بدن بعد از ورزش
- عدم استراحت کافی
- گرم نکردن بدن قبل از ورزش به میزان کافی
- دویدن روی سطح کج یا منحنی
- دویدن در سراشیبی
- کفش نامناسب
درد پاهات داره آزارت میده؟
میخوای زودتر از این درد راحت شی؟ کلیک کن.
۱. عادات تمرینی نادرست
سندرم ایلیوتیبیال باند یک آسیب ناشی از استفاده بیش از حد است، به این معنی که میتواند با تمریناتی که طول یا شدت آنها خیلی سریع افزایش مییابد، ایجاد شود. اگر تمرینات شما باعث درد باند IT میشود، سرعت یا شدت تمرین خود را کاهش دهید.
۲. تعادل عضلانی نامناسب
یک عدم تعادل عضلانی که باعث ایجاد سندرم ایلیوتیبیال باند میشود، اغلب بین عضلات غالب و بیش فعال چهارسر ران و خم کننده لگن در جلو و عضلات گلوتئال و همسترینگ کمتر غالب در پشت ایجاد میگردد.
این بیماری به دو شکل مختلف ظاهر می شود؛ یکی سندرم باند IT پروگزیمال در لگن و دیگری سندرم باند IT دیستال در زانو. دوندگان اغلب مستعد ابتلا به این بیماری هستند، به خصوص دوندگان مسافتی که به طور مکرر زانوی خود را برای مدت طولانی خم و راست میکنند.
۳. ناهنجاری آناتومی پا و پایین تنه
اگر مشخص شود که عضلات گلوتئال جانبی ضعیف هستند یا عملکرد نامناسبی دارند، میتواند منجر به انقباض بیش از حد باند ایلیوتیبیال شود. اگر گروههای گلوتئال خیلی کوتاه باشند، چرخش خارجی پا میتواند رخ دهد و روی باند ایلیوتیبیال تاثیر گذارد.
راه تشخیص سندرم ایلیوتیبیال باند
اگر در هر یک از شرایط زیر قرار دارید، ممکن است با علامتی از ابتلا به سندرم ایلیوتیبیال باند روبهرو باشید که متوجه آن نیستید. این موارد به عنوان راه تشخیص سندرم ایلیوتیبیال باند شناخته میشوند:
- هنگام حرکت زانو یا لگن متوجه صداهایی میشوید.
- در ناحیه تروکانتر بزرگ در یک یا هر دو لگن خود احساس درد دارید.
- دردی در اپی کندیل جانبی در یک یا هر دو زانو احساس میکنید.
- دردی را حس میکنید که با ورزش بیشتر افزایش مییابد.
- دردی که با رفتن به سرازیری تشدید میشود.
راه درمان سندرم ایلیوتیبیال باند
روشهای درمانی زیادی به بهبود شرایط بیماران مبتلا به سندرم ایلیوتیبیال باند کمک میکند. این راهها از داشتن یک روتین تمرینی گرفته تا کاهش وزن، درمان دارویی و حتی عمل جراحی متفاوت است. در ادامه به معرفی انواع روش درمان سندرم ایلیوتیبیال باند پرداختهایم.
داروها | تمرینات کششی | راههای درمان خانگی |
---|---|---|
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (مانند ایبوپروفن، ناپروکسن) | کشش نوار ایلیوتیبیال (قرار دادن یک پا روی پای دیگر و خم شدن به طرفین) | استفاده از کیسه یخ روی ناحیه دردناک |
تزریق کورتیکواستروئید | کشش عضله همسترینگ (نشستن و خم شدن به جلو برای کشیدن عضلات پشت ران) | استراحت و کاهش فعالیتهای فیزیکی |
مسکنها (مثل استامینوفن) | کشش عضله گلوتئال (قرار دادن یک پا روی پای دیگر و کشیدن زانو به سمت قفسه سینه) | استفاده از فوم رولر برای ماساژ نوار ایلیوتیبیال |
پمادهای موضعی ضد التهاب | کشش عضلات ران داخلی (قرار دادن پاها باز و خم شدن به سمت جلو) | استفاده از کفش مناسب و تغییر سطح فعالیت به فعالیتهایی که کمتر باعث فشار به نوار ایلیوتیبیال میشود |
۱. دارو برای سندرم نوار ایلیوتیبیال
NSAIDها مانند ایبوپروفن به کاهش تورم، درد و تب بیماران مبتلا به سندرم ایلیوتیبیال باند کمک میکنند. NSAIDها ممکن است در بعضی افراد باعث خونریزی معده یا مشکلات کلیوی شوند. اگر از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید، همیشه از پزشک خود درباره خطرناک بودن یا نبودن مصرف NSAIDها برای درمان سندرم نوار ایلیوتیبیال سوال بپرسید. برای برخی افراد هم تزریق استروئید ممکن است برای کاهش تورم توسط پزشک تجویز شود.
۲. فیزیوتراپی برای سندرم نوار ایلیوتیبیال
فیزیوتراپی برای درمان سندرم ایلیوتیبیال باند شامل کشش عضلات و مفاصل لگن و زانو توسط فیزیوتراپ، یا کمک به دامنه حرکتی لگن، زانو، پا و مچ پا با حرکتهای خاص مفصلی است. سندرم ایلیوتیبیال باند معمولاً از طریق فیزیوتراپی درمان میشود. فیزیوتراپیستها به افراد مبتلا به ITBS کمک میکنند تا در عین کمک به کاهش درد، به دامنه حرکت، فعالیت و ورزشهای روزمره بازگردند.
برای درد زانو و لگن ناشی از سندرم ITB دارو بهتره یا فیزیوتراپی؟ مشاوره بگیر.
۳. جراحی
شرایط بیمار مبتلا به سندرم ITB به ندرت تشدید شده و نیاز به جراحی پیدا میکند. شرایطی که گاهی اوقات بسیار آزاردهنده خواهد بود. جراحی معمولاً تنها در صورتی توصیه میشود که سایر درمانها در عرض ۶ ماه مؤثر واقع نشده باشند. پزشک با بیمار درباره شرایط فردی و نوع جراحی صحبت خواهد کرد.
۴. تمرینات کششی
در حالی که خود باند ایلیوتیبیال واقعاً نمیتواند کشیده شود (چرا که کمی با عضله متفاوت است)، اما کشش عضلات اطراف آن انعطافپذیری و دامنه حرکت را بهبود میبخشند. تقویت لگن و انجام تمرینات کششی اولین قدم در درمان سندرم باند ایلیوتیبیال است.
۵. انتخاب کفش مناسب و تصحیح نحوه راه رفتن
کفشهایی دارای پاشنه و با وجود جلوی پا در فاصله یکسان از سطح زمین برای بسیاری از افرادی که از درد سندرم ایلیوتیبیال باند رنج میبرند، مفید هستند. بهترین کفش برای سندرم IT Band دارای توزیع یکنواخت فشار در سراسر پا خواهد بود. چنین کفشهایی به کاهش فشار از روی زانوها و کاهش درد مرتبط با سندرم IT Band کمک میکنند.
۶. درمان خانگی سندرم ایلیوتیبیال باند
انواع روش درمان خانگی سندرم ایلیوتیبیال باند عبارتند از:
- استراحت کافی و اجتناب از فعالیتهایی تشدیدکننده این بیماری
- استفاده از یخ (کمپرس یخ)
- ماساژ
- تمرینات کششی و تقویتی
عوارض بیماری سندروم ایلیوتیبیال باند
پیشرفت بیماری شایعترین عارضه ITBS است. با پیشرفت بیماری، بیمار در تمام فعالیتها و حتی در حالت استراحت درد را تجربه میکند. علاوهبراین، به دلیل چسبندگی آن به کشکک جانبی، پیشرفت بیماری ممکن است منجر به سندرم کشکک رانی شود.
راه های پیشگیری از سندرم ایلیوتیبیال باند
برای کمک به پیشگیری از ابتلا به سندرم ایلیوتیبیال باند میتوانید:
- زمان زیادی را برای گرم و سرد کردن و همینطور انجام حرکات کششی بدن بگذارید.
- به بدن خود زمان کافی برای ریکاوری بین تمرینات بدهید.
- با گامهای کوتاهتر بدوید.
- روی سطوح صاف بدوید یا به طور متناوب در یک سمت مسیر بدوید.
- کفشهای خود را به طور منظم عوض کنید.
- نوار IT، عضلات لگن، عضلات ران و همسترینگ خود را تمرین دهید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در صورتی که در حال دستوپنجه زدن با سندرم ایلیوتیبیال باند هستید خیلی زود از یک متخصص نوبت ویزیت دریافت کنید. فرقی ندارید اولین مشاوره را آنلاین پشت سر میگذارید یا به صورت حضوری؛ با گذشت اولین جلسه ویزیت، پزشک روند درمان مناسب را برایتان شرح خواهد داد. چیزی که برای شما مهمتر است، شروع به موقع روند درمانیتان خواهد بود.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین متخصص ارتوپدی در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر ارتوپد آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!