عمل فتق بیضه چگونه انجام می شود؟
آنچه در این مقاله می‌خوانید شاید در وهله اول، عمل فتق بیضه ترسناک به‌نظر برسد، اما جای نگرانی ندارد چرا که جراحان قرن‌ها است که عمل جراحی فتق بیضه انجام می‌دهند. روش‌های جدید مانند لاپاروسکوپی و تجهیزات و مواد اولیه جدید مانند مش‌های جراحی، عمل فتق بیضه را ساده‌تر و راحت‌تر کرده و احتمال عود فتق و دوره بهبودی را کمتر کرده‌اند. حتما با جراح متخصص...

فتق بیضه بیماری شایع و غیرخطرناکی است، اما عدم درمان آن ممکن است عوارض جدی ایجاد کند. یکی از روش‌های درمانی، عمل فتق بیضه است. جراحی فتق بیضه به روش‌های سنتی باز یا لاپاروسکوپی انجام می‌شود. در ادامه این مطلب از دکترتو همراه ما باشید تا با عمل فتق بیضه، انواع عمل فتق بیضه، کاربرد و مراقبت‌های بعد از جراحی فتق بیضه بیشتر آشنا شوید. اگر ناراحتی خاصی را در این ناحیه تجربه می کنید بهتر است با یک متخصص اورولوژیست یا جراح عمومی در این باره مشورت کنید. شما می‌توانید از خدمات نوبت‌دهی دکترتو برای دریافت وقت ویزیت حضوری و یا از خدمات آنلاین برای مشاوره متنی یا تلفنی با بهترین پزشکان استفاده کنید.

عمل فتق بیضه چیست؟

عمل فتق بیضه جراحی است که برای درمان فتق بیضه انجام می‌شود. فتق چیست؟ فتق بیضه به وضعیتی گفته می‌شود که در آن بخشی از محتویات حفره شکم (مانند روده) از طریق نقطه ضعیفی در دیواره شکم به کیسه بیضه فرو می‌روند. این جراحی به دو روش باز و لاپاروسکوپی انجام می‌شود. این عمل معمولا برای جلوگیری از عوارض احتمالی مانند گیر افتادن روده در فتق است.

انواع عمل فتق بیضه

به‌طورکلی، سه نوع عمل فتق بیضه داریم که عبارتند از:

نوع عملتوضیح
عمل فتق بیضه بازجراح فقط با یک برش بافت ورم کرده را عمل می‌کند. سپس اندام‌ها و بافت را سر جای خود می‌گذارد و برش را بخیه می‌زند. در جراحی فتق بیضه باز از مش جراحی برای تقویت بافت استفاده می‌کنند.
عمل فتق بیضه با روش لاپاروسکوپیاز چند برش بسیار کوچک (معمولا سه یا چهار برش) برای عمل استفاده شده و جراح لوله نازکی که سر آن یک دوربین بسیار کوچک قرار دارد (لاپارپسکوپ) وارد بدن کرده تا تصاویر داخلی را روی مانیتور ببیند.
عمل فتق بیضه روباتیکدر این روش، جراح با استفاده از یک کنسول رباتیک، عمل جراحی را انجام می‌دهد.
انواع عمل فتق بیضه

کاربرد عمل فتق بیضه

کاربرد اصلی جراحی فتق بیضه، درمان و از برگرداندن فتق به جای اصلی خود است. از دیگر کاربردهای آن عبارتند از:

  • درمان فتق بیضه
  • بهبود ظاهر بیضه

متن انگلیسی:
Most men decide to have surgery if their hernia is painful or simply becomes bothersome. The hernia may grow larger over time, and even slide down into the scrotum in rare cases. Another reason to have surgery is to avoid complications: When the bowel pushes through the opening, it may be pinched or become twisted
ترجمه متن:
اکثر مردان در صورتی که فتق آنها دردناک یا آزاردهنده شود تصمیم به جراحی می‌گیرند. فتق ممکن است در طول زمان بزرگتر شود و حتی در موارد نادر به داخل کیسه بیضه سر بخورد. یکی دیگر از دلایل انجام جراحی، اجتناب از عوارض است؛ هنگامی که روده از سوراخ عبور می‌کند، ممکن است نیشگون بگیرد یا پیچ خورده شود.

ncbi.nlm.nih
عمل فتق بیضه برای چه کسانی مناسب است؟بیشتر مردان در صورت دردناک شدن یا آزاردهنده شدن فتق، تصمیم به عمل جراحی می‌گیرند.

عمل فتق بیضه در کودکان

فتق بیضه در کودکان بسیار شایع بوده و نیاز به درمان دارد. این مشکل به دلیل عدم بسته شدن کامل کانال بین شکم و کیسه بیضه در دوران جنینی ایجاد می‌شود. شیوع فتق بیضه در کودکان حدود ۳ تا ۵ درصد است. معمولا بهترین زمان برای انجام عمل جراحی فتق بیضه در کودکان، ۶ تا ۱۲ ماهگی است، زیرا در این سن ریسک بروز عوارض احتمالی فتق مانند گیر افتادن روده کمتر است.

عمل فتق بیضه برای چه کسانی مناسب است؟

عمل جراحی فتق بیضه برای افراد زیر مناسب است:

  • نوزادان و کودکان با فتق بیضه
  • افرادی که فتق بیضه دارند و دچار درد بیضه، ناراحتی یا عوارض می‌شوند.
  • افرادی که فتق بیضه آن‌ها از سنین پایین با رشد و بزرگ شدن بدن تشدید می‌شود.

عمل فتق بیضه برای چه کسانی مناسب نیست؟

افرادی که شرایط زیر را دارند، گزینه مناسبی برای عمل فتق بیضه نیستند:

  • سیگاری‌ها
  • دیابتی‌ها
  • افراد با چاقی مفرط
  • افراد با بیماری زمینه‌ای

فتق بیضه داری و نمی‌دونی جراحی برات گزینه خوبیه؟

همین الان از بهترین متخصص سوال کن.

عمل فتق بیضه چگونه انجام میشود؟

عمل فتق بیضه با بیهوشی موضعی و مسکن یا بیهوشی عمومی انجام می‌شود و جراح برشی در قسمت کشاله ران زده و بافت بیرون زده را به داخل شکم برمی‌گرداند. سپس جراح قسمت بافت ضعیف شده را بخیه می‌زند، گاهی هم برای تقویت بافت از مش استفاده می‌کند.

عمل فتق بیضه چقدر طول میکشد؟

جراحی فتق بیضه معمولا بین ۳۰ تا ۴۰ دقیقه طول می‌کشد و در بیشتر موارد بیمار همان روز عمل از بیمارستان مرخص می‌شود. در برخی موارد اگر فرد بیماری دیگری داشته باشد یا همراهی برای مراقبت در خانه نداشته باشد، یک شب در بیمارستان بستری می‌شود.

آمادگی برای انجام جراحی فتق بیضه

مراحل کلی آمادگی برای عمل عبارتند از:

  • سونوگرافی برای تعیین محل و شدت فتق
  • پرهیز از مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین از یک هفته قبل عمل
  • قطع مصرف داروهای گیاهی و مکمل‌ها دو هفته قبل عمل
  • بهتر است شب قبل عمل معده خالی باشد و چیزی نخورید و ننوشید.
  • از یک هفته قبل عمل مصرف سیگار و نوشیدنی‌های الکلی را متوقف کنید.
  • استفاده از اسپری، لوسیون یا دئودورانت قبل عمل ممنوع است.

مراقبت های بعد از عمل فتق بیضه

مراقبت‌های بعد از عمل فتق بیضه روند بهبودی را تسریع می‌کنند و ریسک بروز عوارض جانبی را به حداقل می‌رساند:

  • برای کاهش تورم، هر ۲ ساعت به مدت ۱۵ دقیقه از کمپرس یخ استفاده کنید.
  • اگر پانسمان خشک باشد و محل عمل التهاب و قرمزی نداشته باشد، نیازی به تعویض آن نیست.
  • می‌توانید ۴۸ ساعت پس از جراحی استحمام کنید. استحمام روزانه با شامپو بچه مشکلی ندارد.
  • از کشیدن لیف و کیسه روی محل عمل خودداری کرده، ناحیه را پس از استحمام خوب خشک کنید.
  • برای کاهش درد می‌توانید طبق تجویز پزشک، قرص ضد درد و مسکن مصرف کنید.
  • برای جلوگیری از ایجاد لخته خون، روزانه ۵-۶ بار پیاده‌روی کنید.
  • تا ۶ هفته پس از عمل، از انجام کارهای سنگین و بلند کردن اشیای سنگین خودداری کنید، چراکه احتمال پارگی ناحیه فتق و عود مجدد وجود دارد.
  • بهتر است تا ۲ هفته بعد عمل از رانندگی خودداری کنید.
  • تا ۶ هفته بعد از عمل جراحی باز و تا ۴ هفته بعد عمل لاپاروسکوپی، انجام ورزش شدید ممنوع است.
  • حین سرفه یا عطسه، محل عمل را با دست محکم نگه دارید.
  • حین دفع از زور زدن زیاد خودداری کنید.
  • مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، تخم‌مرغ، مواد محرک مثل ترشیجات، فلفل و انواع سس‌ها را بعد عمل به حداقل برسانید و غذاهای پروتئینی را به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید.
  • مایعات و آب فراوان مصرف کنید.
  • بهتر است ۴ تا ۶ هفته بعد از عمل فتق بیضه از رابطه جنسی پرهیز کنید.
بعد از عمل فتق بیضه چه بخوریم؟بعد از جراحی فتق بیضه، رعایت رژیم غذایی مناسب و توصیه‌های پزشک در مورد تغذیه بسیار مهم است.

پماد بعد از عمل فتق بیضه

پماد‌های آنتی‌بیوتیک برای پیشگیری از عفونت زخم استفاده می‌شوند مانند موپیروسین یا پماد‌های حاوی پلی‌میکسین B و نئومایسین. پماد‌های کورتیکواستروئیدی برای کاهش تورم و التهاب محل عمل استفاده می‌شوند مانند پماد‌های هیدروکورتیزون یا بتامتازون. همچنین پماد‌های مرطوب کننده حاوی گلیسرین یا پترولاتوم برای نرم کردن پوست و جلوگیری از خشکی زخم استفاده می‌شوند.

درمان سوزش بعد از عمل فتق بیضه

بعد از جراحی فتق بیضه، سوزش در ناحیه عمل یکی از عوارض شایعی است که ممکن است بیمار تجربه کند. برای درمان این سوزش، استراحت کافی و محدود کردن فعالیت‌های فیزیکی به مدت چند روز اول پس از عمل، موجب بهبود و کاهش سوزش خواهد شد. در صورت شدت سوزش، پزشک داروهای مسکن خوراکی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن و کیسه یخ را توصیه می‌کند.

ورزش بعد از عمل فتق بیضه

معمولا توصیه می‌شود که بیمار در چند هفته اول پس از عمل، از انجام هرگونه فعالیت فیزیکی یا ورزش شدید پرهیز کند تا فشار بر ناحیه عمل کاهش یافته و از بروز عوارض احتمالی جلوگیری شود. پس از گذشت ۲-۴ هفته از جراحی و با اجازه پزشک، می‌توان به تدریج فعالیت‌های بدنی سبک را از سر گرفت مانند پیاده‌روی آرام و محدود.

بعد از عمل فتق بیضه چه بخوریم؟

بعد از جراحی فتق بیضه، رعایت رژیم غذایی مناسب و توصیه‌های پزشک در مورد تغذیه بسیار مهم است:

  • مایعات کافی
  • غذاهای سبک و قابل هضم مثل سوپ، ماکارونی، برنج و سبزیجات پخته
  • اجتناب از غذاهای چرب و سنگین
  • مصرف پروتئین‌های سفید مانند گوشت مرغ، ماهی و تخم مرغ
  • مصرف کربوهیدرات‌های سالم مانند نان سبوس دار، برنج قهوه‌ای و سیب زمینی پخته
  • مصرف فیبر کافی مانند میوه‌ و سبزی‌
  • محدودیت در مصرف الکل

دوران نقاهت بعد از عمل فتق بیضه

دوران نقاهت بعد از عمل فتق بیضه بسته به نوع عمل بین یک تا ۴ هفته طول می‌کشد. بیمار باید حداقل ۱-۲ هفته استراحت کامل داشته باشد و فعالیت‌های فیزیکی سنگین را به تدریج و با نظر پزشک آغاز کند. جهت جلوگیری از ایجاد فشار و تنش در ناحیه عمل، انجام فعالیت‌های جسمی و ورزشی شدید باید در دوران نقاهت بعد از عمل فتق بیضه به حداقل برسد.

باید جراحی فتق انجام بدی ولی نگران عوارضش هستی؟ مشاوره بگیر.

عوارض عمل فتق بیضه

برخی عوارض جراحی فتق بیضه عبارتند از:

  • خونریزی و تورم
  • عفونت زخم
  • درد و ناراحتی در ناحیه بیضه
  • آتروفی (کوچک شدن) بیضه

۱. ورم بیضه بعد از عمل فتق (تورم بیضه بعد از عمل فتق)

بازکردن و بازگرداندن بیضه به داخل کیسه بیضه باعث التهاب و تورم در ناحیه بیضه می‌شود. معمولا ورم بیضه بعد از عمل فتق در چند روز اول بعد از عمل اتفاق می‌افتد و طی یک تا دو هفته به طور کامل بهبود می‌یابد. میزان تورم بسته به نوع عمل و میزان آسیب به بافت‌ها متفاوت است. برای کاهش تورم و درد بیمار باید از کمپرس سرد، استراحت و مصرف داروهای ضد درد استفاده کند.

۲. کبودی بیضه بعد از عمل فتق

بعد از جراحی، به دلیل آسیب به عروق خونی و بافت‌ اطراف بیضه، ممکن است خونریزی کمی در این ناحیه ایجاد گردد که منجر به کبودی می‌شود و به‌تدریج طی یک تا دو هفته بهبود می‌یابد. کبودی بیضه بعد از عمل فتق بیضه طبیعی و نشان‌دهنده جریان طبیعی بهبود زخم و ترمیم بافت‌ها است.

عمل فتق بیضه چقدر طول میکشد؟معمولا ورم بیضه بعد از عمل فتق در چند روز اول بعد از عمل اتفاق می‌افتد و طی یک تا دو هفته به طور کامل بهبود می‌یابد.

۳. علائم عفونت بعد از عمل فتق بیضه

بعد از عمل جراحی فتق بیضه، احتمال بروز عفونت در محل عمل وجود دارد که ممکن است منجر به عوارض جدی شود. علائم رایج عفونت بعد از عمل فتق بیضه عبارتند از تورم و قرمزی بیش از حد در ناحیه بیضه، افزایش درد و حساسیت، ترشح چرکی از زخم، افزایش دمای بدن و لرز. در موارد شدید ممکن است تب و سایر نشانه‌های عفونت سیستمیک نظیر کاهش اشتها و احساس بی‌حالی نیز رخ دهد.

۴. بزرگ شدن بیضه بعد از عمل فتق

افزایش حجم و تورم بیضه به دلیل خونریزی و تجمع خون در بافت بیضه (هماتوم)، التهاب و ادم بافتی، یا انتقال مایع به داخل بافت بیضه در چند روز اول پس از عمل جراحی فتق بیضه است.

۵. حال بیمار بعد از عمل فتق بیضه

بهبودی بعد از عمل به عواملی چون سلامت عمومی قبل از عمل، پیچیدگی جراحی، میزان التهاب و تورم بعد از عمل و رعایت دستورات پزشک بستگی دارد. اکثر بیماران طی ۱ تا ۲ هفته به زندگی عادی بازمی‌گردند.

هزینه عمل فتق بیضه

هزینه عمل فتق بیضه به نوع عمل، نوع بیهوشی، امکانات و تجهیزات و موقعیت جغرافیایی کلینیک، تخصص جراح و شدت و ناحیه عمل بستگی دارد. جهت اطلاع از هزینه عمل فتق بیضه با پزشک و جراح مشورت کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

شاید در وهله اول، عمل فتق بیضه ترسناک به‌نظر برسد، اما جای نگرانی ندارد چرا که جراحان قرن‌ها است که عمل جراحی فتق بیضه انجام می‌دهند. روش‌های جدید مانند لاپاروسکوپی و تجهیزات و مواد اولیه جدید مانند مش‌های جراحی، عمل فتق بیضه را ساده‌تر و راحت‌تر کرده و احتمال عود فتق و دوره بهبودی را کمتر کرده‌اند. حتما با پزشک جراح عمومی یا متخصص اورولوژیست مجربی برای جراحی فتق بیضه مشورت کنید تا ریسک بروز عوارض جانبی به حداقل برسد. شما می‌توانید از خدمات غیرحضوری دکترتو برای ویزیت آنلاین جراح عمومی یا مشاوره آنلاین دکتر اورولوژی کمک بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!