ارزیابی دقیق درد و داغ شدن کف پا امری حیاتی بوده تا بتوان تشخیص دقیقی از علت این حس داشته و در نتیجه درمانی مناسب را در اختیار بیمار قرار داد. در ادامه به معمولترین دلایلی که منجر به داغ شدن کف پا میشود، علائم و راه درمان داغ شدن کف پا میپردازیم.
۱- نوروپاتی محیطی
این عارضه ناشی از آسیبی است که به اعصاب پا وارد شده و از معمولترین دلایل این عارضه است. این عارضه در افرادی که دچار دیابت هستند و یا شکستگی و عفونت دارند شایع است که معمولا همراه با ضعف و یا احساس سوزن سوزن شدن کف پا خود را نشان میدهد و ممکن است ایجاد عدم تعادل کند.
روشهای درمان داغ شدن کف پا که ناشی از نوروپاتی محیطی است با توجه به علت نوروپاتی محیطی تعیین میشود که باید برای درمان آن به پزشک متخصص رجوع کرد.
۲- نوراما مورتون
این بیماری ضخیم شدن اعصاب محیطی کف پا است که میتواند ناشی از حالت غیر عادی پا، فعالیتهای بیش از حد و پر تکرار و دویدن با کفش نا مناسب و پوشیدن کفش پاشنه بلند باشد که در نتیجه آن کف پا داغ میشود. معمولترین علائم این بیماری شبیه به آن است که بر روی سنگ ریزه بدون کفش ایستاده اید.
برای درمان این بیماری استراحت کردن، یخ گذاشتن، داروهای ضد التهاب و استفاده از کفش مناسب توصیه میشود و باید برای بررسیهای بیشتر به پزشک مراجعه کرد.
۳- بیماری عروق محیطی (PVD)
این بیماری گرفتگی سرخرگهای کل بدن به جز اطراف مغز و قلب انسان را شامل میشود که جریان خون را محدود میکند، همچنین با نام بیماری سرخرگ محیطی هم شناخته میشود. علت این بیماری ضخیم شدن و نازک شدن دیوارهی سرخرگها و یا انعقاد خون است. از علائم آن داغ شدن کف پا به هنگام راه رفتن، ضعف و گرفتگی عضلانی، تغییر رنگ پوست، کاهش رشد مو و ناخن است.
هدف اصلی درمان این بیماری کاهش و بهبود علائم آن و متوقف نمودن پیشرفت بیماریست. معمولا تغییر الگوی زندگی و ورزش منظم، ترک دخانیات و رژیم غذایی سالم توصیه میشود. در بدترین شرایط ممکن است نیاز به جراحی باشد.
۴- متاتارسالژی
خارش و التهاباتی که در استخوان و بافت پیرامون متاتارس ایجاد میشود را بیماری متاتارسالژی میگوییم. پیاده روی و یا دویدن بیش از حد، ضعف و گرفتگی عضلانی و کفش نامناسب نیز میتواند منجربه ابتلا به این بیماری بشود.
از علائم این بیماری احساس داغ شدن کف پا (پایینتر از انگشت بزرگ پا) است که به هنگام راه رفتن و ایستادن بیشتر میشود و به مرور زمان این داغی، شدت مییابد. برای درمان این بیماری استراحت، یخ گذاشتن، ورزش، پدهای مناسب و برای درمان دقیقتر مراجعه به پزشک، توصیه میشود.
۵- سندرم تونل تارزال (استخوان قوزک پا Tarsal)
فشردگی اعصاب تیبالی که از تونل تارزال که در بخش داخلی پا نزدیک به قوزک پا است عبور میکند و منجر به داغی کف پا میشود. تومور، کیست، گانگلیون (تودهای از بافتها زیستی) و ورم پا میتواند منجربه این بیماری بشود.
داغ شدن کف پا، سوزن سوزن شدن کف پا، بی حسی پاشنه و انگشتان پا از علائم این بیماریست و معمولا یک پا را تحت تاثیر قرار میدهد. برای درمان استراحت، ورزش و مراجعه به پزشک توصیه میشود.
۶- دیابت
در افرادی که دچار دیابت نوع حاد هستند ممکن است به اعصاب محیطی آسیب برسد. این افراد در اثر بالا بودن قند خون در مدت طولانی که در نهایت سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار میدهد، به نوروپاتی دیابتی مبتلا میشوند.
بیمار دچار داغی کف پا و دست شده. معمولا داغی هنگام شب شدیدتر میشود؛ و این امر همراه با ضعف عضلانی است. درمان این بیماران همانند درمان دیابت است. آنها باید منظم و متناوب قند خون خود را تنظیم کنند.
۷- سندرم داغ شدن کف پا
همچنین با نام سندرم گریرسون-گوپالان شناخته میشود که نوعی آسیب به فیبرهای عصبی پا است. تقریبا عامل مشخصی ندارد، اما این نوع بیماری مرتبط با کمبود ویتامین B، دیابت، کم کاری تیروئید، آرتروز روماتوئید و مشکلات کلیوی است که معمولا این نوع سندرم را ژنتیکی در نظر میگیرند.
این بیماری همراه با داغ شدن کف پاست و معمولا این داغ شدن تا زیر زانو میرسد. داغ شدن کف پا هنگام شب بیشتر شده و همراه با سوزن سوزن شدن و بی حسی پا است. برای درمان این بیماری معمولا حمام آب سرد، مکمل ویتامین B و کفش مناسب نیز توصیه میشود.
دلایل دیگر داغ شدن کف پا
۱-اعتیاد به الکل
۳-کم کاری تیروئید
کاهش سطح هورمونهای تیروئید ممکن است منجربه تورم شده و بر روی اعصاب فشار وارد کند که منجربه داغ شدن کف پا میشود.
۴-ایدز
تقریبا یک سوم افرادی که مبتلا به ایدز هستند از آسیب عصبی رنج میبرند که منجربه داغی کف پا میشود.
۵-کمبود ویتامین
کمبود ویتامین B ۱۲ میتواند منجربه داغ شدن کف پا شود.
۶-شیمی درمانی
بعضی از شیمی درمانیها منجربه وضعیتی بنام اریترومایستزیم کف پا (Palmar-Plantar erythrodysesthesia) میشوند که علائمی نظیر تورم، قرمزی و داغی کف پا دارد.
در بیشتر موارد داغی کف پا مسئله بزرگی نیست که ایجاد نگرانی کند، اما در بعضی موارد ممکن است داغ شدن کف پا نشانهای از یک بیماری جدی، سکته و یا انعقاد خون باشد. اگر کف پایتان ناگهان شروع به داغ شدن کرد بابد به پزشک متخصص رجوع کرده تا تمامی عوامل ممکن بررسی شود.
درمان داغ شدن کف پا
بطور کلی برای درمان داغ شدن کف پا میتوانید با استفاده از روشهای خانگی زیر به بهبودی برسید.
۱- شستن پاها با آب سرد به پایین آمدن دمای بدن بسیار کمک کننده است.
۲- خوردن سرکه سیب با تنظیم ph بدن راه حلی برای درمان داغ شدن کف پا محسوب میشود.
۳- زرد چوبه به علت کاکامین موجود در آن جریان خون را در سرتاسر بدن تنظیم نموده و خاصیت ضد التهابی دارد.
۴- زنجبیل به علت داشتن ترکیبات فعال برای تنظیم جریان خون بسیار مفید بوده و در نتیجه باعث پایینتر آمادن دمای پا میشود.
۵- به نقل از گیاه شناسان آویشن برای درمان داغی کف پا مناسب بوده و برای تنظیم جریان خون و باز کردن رگهایی که دچار گرفتگی هستند هم مناسب است.
۶- ویتامین B ۳ یا همان نیاسین برای تقویت سیستم عصبی و جریان خون مفید بوده و منجربه پایین آوردن دمای کف پای شما میشود.
۷- ماساژ دادن کف پا همراه با روغن زیتون یا نارگیل و یا روغن خردل برای درمان بی حسی و ضعف پا که بر اثر داغی کف پا اتفاق افتاده، مفید است.
۸- ورزش کردن نیز با توجه به تنظیم سیستم گردش خون مفید بوده و از اختلالات سیستم عصبی جلوگیری میکند.
با توجه به موارد گفته شده در صورت داغ شدن کف پا بصورت مستمر و پیاپی اکیدا توصیه میشود به پزشک متخصص رجوع کرده و با انجام آزمایشات مختلف از علت و نحوهی درمان مطمئن شوید و تنها به مطالب گفته اکتفا نکنید.