کدام کمردرد‌ها نیازمند رسیدگی فوری است
تقریبا همه ما کم و بیش کمردرد را تجربه کرده‌ایم که گاهی از صبح شروع می‌شود و به خودمان که می‌آییم، می‌بینیم از بین رفته و یادمان هم نمی‌آید چرا و چطور؟

آفتاب‌‌نیوز :

تقریبا همه ما کم و بیش کمردرد را تجربه کرده‌ایم که گاهی از صبح شروع می‌شود و به خودمان که می‌آییم، می‌بینیم از بین رفته و یادمان هم نمی‌آید چرا و چطور؟ البته کمردرد را نباید با درد‌های عضلانی پشت کتف که اغلب در اثر خستگی پیش می‌آید، اشتباه گرفت.

روش اغلب کمردرد‌ها به همین صورت است که یک دفعه می‌آید و یک دفعه هم می‌رود، که باعث می‌شود بی توجه از کنارش بگذریم که اصلا کار درستی نیست. البته کمردرد را نباید با درد‌های عضلانی پشت کتف که اغلب در اثر خستگی پیش می‌آید اشتباه گرفت. کمر به قسمت پشت شکم از قفسه سینه تا لگن خاصره می‌گویند.

کمردرد از درد‌های ناگهانی و تیرکشیدگی‌های کوتاه‌مدت تا درد‌های شدید و گرفتگی‌های حاد متغیر است.

کمردرد‌هایی که نیاز به مراقبت فوری دارند

درد‌های شدید و حاد که در اثر حادثه و آسیب دیدگی کمر ایجاد شده اند، باید به سرعت توسط یک فوق تخصص معاینه شوند. درد کمر اگر همراه با سرفه، بی اختیاری روده و مجاری ادرار، پیدایش ضعف در پا‌ها و تب باشد بهتر است هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه شود.

کمردرد فشار عضلانی یا سیاتیک

اگر پس از ورزش سنگین کمردردی پیش آمد از جنس فشار عضلانی است، اما همین فشار عضلانی گاهی باعث آسیب دیدگی، پارگی یا جا به جایی دیسک کمر می‌شود که اگر در این جا به جایی دیسک به عصب سیاتیک آسیب وارد کند درد شدیدی ایجاد می‌شود که از پشت و کفل تا پا‌ها را تحت شعاع قرار می‌دهد و به آن کمردرد سیاتیکی می‌گویند.

کمردرد جا به جایی دیسک

هر انسانی حدودا ۲۶ مهره در ستون فقرات خود دارد که این مهره‌ها به وسیله صفحات انعطاف پذیر و ژله‌ای به نام دیسک از یکدیگر جدا می‌شوند.

این دیسک‌ها از حدود ۱۵ سالگی و به مرور زمان تحلیل می‌رود و آسیب پذیر می‌شود. حالا اگر دیسک دچار پارگی شود یا از محل خود جلوزدگی پیدا کند به آن دیسک فتق دار می‌گویند. این جلوزدگی گاهی باعث می‌شود دیسک به نخاع یا رشته‌های نخاعی فشار وارد کند که درد شدیدی همراه دارد.

دیسک فتق دار اگر به نخاع فشار آورده باشد علائمی مانند گزگز و مومور شدن، سرد و گرم شدن‌های بیش از حد یا ضعف و درد در ناحیه ساعد و کف دست و انگشتان ایجاد می‌کند.

درد‌های مزمن ستون فقرات

از جمله مشکلاتی که می‌توانند کمردرد‌های مزمن را ایجاد کند انقباضات ستون فقرات است که در اصل به معنای تنگ شدن مسیر طبیعی رشته‌های نخاعی در ستون فقرات است. التهاب ستون فقرات هم که تورم مهره هاست کمردرد‌های مزمن را ایجاد می‌کند. یکی دیگر از این مشکلات سندروم فیبرومالژیا است، که نوعی اختلال عضلانی است و به صورت درد‌های مزمن نمایان می‌شود.

درد‌های ناگهانی

گاهی اوقات کمردرد مربوط به شغل شما می‌شود، اگر در محل کار مدام مجبور به بلند کردن اجسام یا چرخش کمر هستید.

یا برای ساعات طولانی مجبور به نشستن روی صندلی‌های غیراستاندارد هستید همین موضوع درد‌های ناگهانی را ایجاد می‌کند. حمل کردن کیف و ساک سنگین به شکل مداوم هم می‌تواند منجر به کمردرد شود که این گونه کمردرد‌ها را می‌توان با حمام آب گرم یا استفاده از کیسه آب گرم و استراحت تسکین داد.

یوگا

تمرین‌های یوگا نقش مفیدی در کاهش کمردرد دارد. یک مربی با سابقه یوگا می‌تواند با آموزش حرکات ورزشی مناسب کمک زیادی داشته باشد.

ماساژ

ماساژ درمانی در محل‌های تایید شده و به وسیله افراد آموزش دیده به تسکین کمردرد کمک بسیاری می‌کند. یکی از فن‌های ماساژ که برای کمردرد انجام می‌شود، فن دستکاری ستون فقرات که با فشار دست بر نقاطی از ستون فقرات صورت می‌پذیرد که باعث بهبود عضلات آسیب دیده می‌شود.

دارو

برای آرام کردن موقتی کمردرد می‌توان دارو‌هایی را بدون تجویز پزشک از داروخانه تهیه کرد تا زمان آرامی را برای شما ایجاد کند که به پزشک متخصص مراجعه کنید. یکی از این دارو‌ها تاپروکسن (ادویل) است. البته پماد‌های مسکن مانند رزماری را نباید نادیده گرفت.

تزریق دارو‌هایی مثل شل‌کننده‌های عضلانی یا دارو‌های که موجب ترشح کورتیزون می‌شوند، می‌توانند در بهبود بعضی از کمردرد موثر واقع شوند.

جراحی

زمانی که دارو‌ها و ماساژدرمانی و یوگا تاثیری در کمردرد شخص نداشته باشد یا درد از نوع مزمن باشد یعنی بیش از سه ماه متداوم ادامه پیدا کرده باشد گاهی اوقات پزشک دستور جراحی می‌دهد.

پیشگیری همیشه بهتر از درمان

با وجود تمام این صحبت‌ها بهترین کار پیش گیری از کمردرد یا مزمن شدن کمردرد است که ما برای شما پیشنهاد‌های ویژه‌ای داریم.

۱٫ ورزش کنید، متداوم، منظم و با برنامه ورزش کنید. البته نه ورزش‌های سنگین.

۲٫ تناسب اندام و وزنتان را حفظ کنید.

۳٫ درصورت لزوم بلند کردن اجسام سنگین پاهایتان را خم کنید نه کمرتان را.

۴٫ جای نشستن‌تان در محل کار را استاندارد کنید.

۵٫ از کفش و کیف مناسب استفاده کنید؛ و سالم بمانید.