فهرست مطالب
lym در آزمایش خون چیست؟ این آزمایش چه کاربردی دارد و به شمارش چه چیزی میپردازد؟ پاسخ این سوالات را در ادامه خواهید خواند. لنفوسیتها نوعی گلبول سفید هستند که به سیستم ایمنی بدن کمک میکنند تا با سرطان، ویروسها و باکتریهای خارجی مبارزه کند. شمارش لنفوسیتها را میتوان با استفاده از یک آزمایش خون عادی انجام داد. سطح لنفوسیتها بسته به سن، نژاد، جنس، قد و سبک زندگی متفاوت خواهد بود. اگر تصمیم به انجام آزمایش lym و شمارش لنفوسیتهای بدن خود دارید، بهتر است در این مورد با یک پزشک عمومی یا هماتولوژی مشورت کنید. این مقاله از دکترتو برای آشنایی بیشتر شما با این آزمایش بهترین گزینه است. علاوهبراین، میتوانید از طریق وبسایت دکترتو هم از بهترین پزشکان نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری دریافت کنید و مشاوره بگیرید.
lym در آزمایش خون چیست؟
شمارش لنفوسیتها به راحتی و از طریق انجام یک آزمایش خون ساده امکانپذیر است. اگر تعداد لنفوسیتهای بدن بیشتر یا کمتر از حد متوسط باشد، ممکن است علت خاصی وجود داشته باشد یا کمی هم نگرانکننده به نظر برسد. به عنوان مثال، در بسیاری از مواقع کم یا زیاد بودن مقدار لنفوسیتها به معنی مبارزه یا عدم مبارزه بدن با ویروسها معنی میشود. به همین خاطر انجام این آزمایش ضرورت مییابد.
شاخص | توضیحات |
---|---|
هدف آزمایش | سنجش تعداد و عملکرد لنفوسیتها در خون |
اهمیت | تشخیص عفونتها، بیماریهای خود ایمنی، سرطان خون و اختلالات سیستم ایمنی |
مقادیر نرمال | ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ سلول در هر میکرولیتر خون (میزان نرمال بسته به سن و آزمایشگاه ممکن است کمی متفاوت باشد) |
تفسیر نتایج | لنفوسیت بالا: ممکن است نشاندهنده عفونتهای ویروسی، بیماریهای خود ایمنی، لوسمی لنفوبلاستیک حاد یا مزمن باشد. لنفوسیت پایین: ممکن است نشان دهنده عفونتهای باکتریایی، اختلالات مغز استخوان، ایدز، استفاده از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی یا استرس شدید باشد. |
علت درخواست آزمایش | تب طولانیمدت، عفونتهای مکرر، تورم غدد لنفاوی، کاهش وزن، خستگی مفرط |
بد نیست به این نکته هم آگاه باشید که به صورت کلی دو نوع اصلی لنفوسیت وجود دارد که در ادامه هر یک را بیشتر توضیح دادهایم.
معنی lym در آزمایش خون چیست؟
Lym در آزمایش خون نشاندهنده میزان لنفوسیتها است. لنفوسیتها نوعی گلبول سفید هستند. این گلبولها مسئولیت کمک به سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان، ویروسها و باکتریهای خارجی را بر عهده دارند. آزمایشی ساده که به صورت معمول در آزمایش خون دورهای مورد ارزیابی قرار میگیرد.
چرا آزمایش lymphocytes انجام می دهیم؟
همانطور که پیشتر هم اشاره شد، لنفوسیتها گلبولهای سفید خون هستند که به بدن در مبارزه با عفونت و بیماری کمک میکنند. محدوده طبیعی برای یک بزرگسال بین ۱۰۰۰ تا ۴۸۰۰ لنفوسیت در هر میکرولیتر (µL) خون است. پزشکان سطح لنفوسیت فرد را به عنوان بخشی از روند بررسی کامل خون اندازهگیری میکنند. با این سنجش، از توانایی بدن برای مقابله با عوامل بیماریزا آگاهی مییابند و در صورت کم یا زیادتر بودن آن نسبت به مقدار نرمال، راه حلی برای شرایط جسمانی فرد در نظر خواهند گرفت.
قیمت آزمایش خون lym
قیمت آزمایش شمارش لنفوسیت های خون به عوامل متعددی بستگی دارد. یکی از این عوامل، دولتی یا خصوصی بودن آزمایشگاه و دیگری تعرفههای هر بیمه است. البته که عوامل دیگری هم در هزینه نهایی آزمایش lym موثر هستند.
توصیه میکنیم اگر هزینه آزمایش برایتان اهمیت زیادی دارد، از پزشک خود یا آزمایشگاههای مختلف سوال بپرسید و سپس اقدام به دریافت نوبت نمایید.
انواع lymphocytes چیست؟
lymphocytes دو نوع مختلف دارد. یک نوع لنفوسیت، نوع B و دیگری T است که در ادامه هر یک را به شکل مجزا توضیح دادهایم.
لنفوسیت B
لنفوسیتهای B آنتی بادی میسازند. آنتی بادیها پروتئینهایی هستند که ویروسها، باکتریها و سایر مهاجمان خارجی را هدف قرار میدهند.
لنفوسیت T
لنفوسیتهای T پاسخ سیستم ایمنی بدن را کنترل میکنند. این نوع لنفوسیتها مستقیماً به سلولهای آلوده و تومورها حمله کرده و آنها را به طور کامل از بین میبرند.
تفسیر lym در آزمایش خون
میزان لنفوسیتها با توجه به عوامل مختلفی متقاوت است. جنسیت، سن، نژاد، سبک زندگی و قد برخی از عوامل موثر بر میزان گلبولهای سفید خون هستند. گاهی اوقات لنفوسیتها کمتر یا بیشتر از مقدار نرمال خود هستند. به عنوان مثال، افزایش تعداد لنفوسیتها برای مدت کوتاهی پس از عفونت اتفاقی معمول و تکرار شونده است.
آزمایش لنفوسیت خون دادی و میخوای تفسیرش کنی؟
کلیک کن و مشاوره بگیر.
مقدار نرمال lymphocyte در آزمایش خون
بازه طبیعی لنفوسیتها در بزرگسالان سالم، معمولاً بین ۱۰۰۰ تا ۴۸۰۰ لنفوسیت در هر میکرولیتر خون (۱.۰ تا ۴.۸ x 10^9/L) است. این محدوده در برگه آزمایش خون به این معنی است که لنفوسیتها معمولاً حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از تعداد کل گلبولهای سفید خون را تشکیل میدهند. این محدوده طبیعی در کودکان هم چیزی بین ۳۰۰۰ تا ۹۵۰۰ لنفوسیت در هر ۱ میکرولیتر خون است.
lym بالا در آزمایش خون چیست؟
سطوح بالای لنفوسیت خون اغلب نشان میدهد که بدن با یک عفونت یا برخی بیماریهای التهابی مواجه است. در این شرایط گلبولهای سفید خون وارد عمل شده تا بدن را از شر مهاجمی که بدن را بیمار میکنند، خلاص کند.
بالا رفتن تعداد لنفوسیت خون که معمولاً پس از یک بیماری ایجاد میشود، اغلب بیضرر بوده و دوام زیادی هم ندارد. اما برخی اوقات هم ممکن است تعداد بالاتر نتیجه مسائلی جدیتر مانند علایم سرطان خون یا عفونت مزمن باشد. تعداد بسیار بالاتر از ۳۰۰۰ لنفوسیت در یک میکرولیتر خون، لنفوسیتوز را در بزرگسالان مشخص میکند. در کودکان هم تعداد لنفوسیتهای بالا بسته به سن عددی متفاوت است.
پایین بودن lym در آزمایش خون
سطوح پایین لنفوسیت در خون، لنفوسیتوپنی یا لنفوپنی نامیده میشود. آنفولانزا یا سایر عفونتهای خفیف میتواند باعث لنفوسیتوپنی شود. اما پایین بودن مقدار آن میتواند ناشی از ابتلا به یک بیماری یا شرایط جسمی جدیتر از جمله موارد زیر هم باشد:
- HIV (ایدز): این تست فاکتوری در ازمایش hiv است.
- سل یا تب حصبه
- هپاتیت ویروسی
- بیماری های خونی مانند بیماری هوچکین
- انواع بیماری خود ایمنی مانند بیماری لوپوس
- شرایط ارثی نادر مانند نقص ایمنی ترکیبی شدید (SCID)، آتاکسی-تلانژکتازی، سندرم دی جورج و سندرم Wiskott-Aldrich
- پرتودرمانی یا شیمی درمانی
شرایط انجام آزمایش lym
پزشک با شما درباره موارد احتیاط و شرایط لازم برای انجام این آزمایش صحبت خواهد کرد. مثلا اگر نیاز به محدود کردن غذاها یا داروهای مصرفی باشد یا سایر موارد این چنینی، برایتان این موارد را توضیح خواهد داد. اگر پزشک یا مسئول آزمایشگاه به هر دلیلی این شرایط را برایتان شرح نداند، حتما از آنها سوال بپرسید.
برای گرفت نمونه هم مانند آزمایش خون cbc همیشگی، تنها از شما به مقدار لازم توسط یک سوزن نازک خون گرفته میشود. ممکن است در لحظه ورود سوزن به داخل پوست و رگ کمی احساس درد یا سوزش جزئی داشته باشید که اصلا نگران کننده نیست. این احساس بعد از مدت زمان کوتاهی به طور کامل از بین خواهد رفت.
علت بالا بودن لنفوسیت در آزمایش خون
ممکن است تعداد لنفوسیتها بالاتر از حد معمول باشد، اما علائم کمی داشته باشند. تعداد بالاتر معمولاً پس از یک بیماری اتفاق میافتد. این شرایط اغلب اوقات بیضرر بوده و دوام زیادی ندارد. اما در بعضی موارد هم ممکن است به دلیل مشکلات جدی مرتبط با سلامتی باشد. مثلا سرطان خون یا عفونت مزمن هر دو از عوامل موثر در بالا رفتن lymphocyte در آزمایش خون به شمار میروند. اما این همه مسئله نبوده و تعداد بالای لنفوسیتها میتواند نشانهای از شرایط زیر هم باشد:
- عفونت از جمله عفونت باکتریایی، ویروسی یا سایر انواع عفونتها
- سرطان خون یا سیستم لنفاوی
- یک بیماری خودایمنی ایجادکننده تورم و تحریک مزمن (التهاب)
- لوسمی لنفوسیتی حاد
- بابزیوز
- بروسلوز
- لوسمی لنفوسیتی مزمن
- عفونت سیتومگالوویروس (CMV)
- هپاتیت آ
- بیماری هپاتیت ب
- هپاتیت سی
- HIV/AIDS
- کم کاری تیروئید
- لنفوم
- مونونوکلئوز
- استرس شدید مانند تروما
- مصرف سیگار
- اسپلنکتومی
- سیفلیس
- توکسوپلاسموز
- سل
- سیاه سرفه
مقدار لنفوسیتت بالا رفته و فکر میکنی به خاطر عفونته؟ با دکتر مشورت کن.
کمبود لنفوسیت در آزمایش خون
کمبود لنفوسیت در آزمایش خون نشانهای از ابتلا به عفونتهای شدید یا مزمن است. علاوهبراین مصرف برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی، ابتلا به برخی بیماریها مانند انواع بیماری خودایمنی هم میتواند منجر به کاهش لنفوسیت شود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
لنفوسیتها به سیستم ایمنی بدن کمک میکنند تا به مبارزه با سرطان، انواع ویروسها و باکتریهای خارجی (آنتی ژن) بپردازند. لنفوسیتها به سیستم ایمنی شما کمک میکنند تا هر آنتی ژنی را که با آن در تماس است به خاطر بسپارد. پس از برخورد، برخی از لنفوسیتها به سلولهای حافظه تبدیل میشوند. هنگامی که سلولهای حافظه دوباره با آنتی ژن برخورد میکنند، آن را تشخیص داده و به سرعت به آن پاسخ میدهند. به همین دلیل است که شما بیش از یک بار به عفونتهایی مانند سرخک یا آبله مرغان مبتلا نمیشوید. این موارد را توضیح دادیم تا در پایان به یک دید جامعتری از این مقاله دست یابید و درباره لزوم بررسی lym در آزمایش خون آگاهی بدست آورید.
اگر علاوهبر اطلاعات این مقاله، سوالات بیشتری در ذهنتان وجود دارد که باید به صورت اختصاصی از یک دکتر عمومی یا دکتر فوق تخصص خون بپرسید، وبسایت دکترتو را به شما پیشنهاد میکنیم. دکترتو به شما فرصتی برای دریافت نوبت ویزیت آنلاین و حضوری در زمانی کوتاه و به شکلی بسیار ساده را ارائه کرده. شما میتوانید در یک جلسه مشاوره با دکتر عمومی آنلاین یا دکتر خون و سرطان آنلاین، تمامی سوالات خود را مطرح کنید و با خیالی راحت برای انجام آزمایش خود مراجعه نمایید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!