فهرست مطالب
درد قفسه سینه تجربه ترسناکی است که باعث میشود روزانه افراد زیادی به مطب پزشک یا اورژانس مراجعه کنند. اکثر بیماران فکر میکنند که علت این درد، اختلالات قلبی است؛ اما در بسیاری از موارد، اضطراب و استرس عامل اصلی این درد هستند. اگر شما هم گاهوبیگاه دچار درد قفسه سینه ناشی از استرس میشوید و میخواهید بیشتر با این عارضه و درمان آن آشنا شوید، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید. اگر در ناحیه قفسه سینه درد شدیدی را حس میکنید، حتما در سریعترین زمان به متخصص مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان متخصص روانپزشک و دکتر روانشناس در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان وجود دارد.
درد قفسه سینه ناشی از استرس
این که گاهی احساس نگرانی، ترس یا عصبانیت داشته باشید کاملا طبیعی است. این احساسات نوعی واکنش به اتفاقات غیرمعمول در زندگی روزمره هستند. اما اگر مکررا دچار استرس میشوید، ممکن است علائم فیزیکیای را نیز تجربه کنید که درد قفسه سینه یکی از آنها است.
از آنجایی که قفسه سینه محل قرارگیری قلب است، خیلی از افراد نگران میشوند و گمان میکنند که این درد ناشی از حمله قلبی یا سایر بیماریهای قلبی است. اما در حقیقت گاهی حمله پانیک یا واکنش افراطی به استرس، عامل اصلی درد قفسه سینه هستند.
ایا استرس باعث درد قفسه سینه میشود؟
بله استرس میتواند باعث درد در قفسه سینه شود. خیلی از افراد گمان میکنند که این درد به خاطر ترس رخ میدهد و در حقیقت هیچ منشأ فیزیکیای ندارد. اما این تصور اشتباه است و این درد منشأ فیزیکی دارد.
علائم درد قفسه سینه ناشی از استرس
درد قفسه سینه ناشی از استرس معمولا به صورت یک درد تیز و ناگهانی شروع میشود و گاهی با علائم استرس عصبی همچون این موارد نیز همراه است:
- سرگیجه
- از حال رفتن
- تنگی نفس
- لرزیدن بدن
- تغییرات دمای بدن
- بیحسی و تعریق در دستها و پاها
- تپش قلب
- داشتن حالت تهوع یا اسهال
- داشتن مشکل در تمرکز
- عصبی شدن
تفاوت بین درد ناشی از استرس و دردهای قلبی
اگرچه شباهتهایی بین درد قفسه سینه و درد ناشی از حمله قلبی وجود دارد، اما تفاوتهای قابل توجهی نیز بین این دو درد وجود دارد. برای مثال درد قفسه سینه ناشی از اضطراب یا حمله پانیک زمانی ایجاد میشود که فرد در حال استراحت است. در مقابل، درد حمله قلبی اغلب زمانی رخ میدهد که فرد فعال است.
درد ناشی از حمله قلبی اغلب از قفسه سینه به سایر قسمتهای بدن (همچون فک، شانهها و بازوها) منتقل میشود. این در حالی است که درد قفسه سینه ناشی از استرس، معمولا در قفسه سینه باقی میماند. از این گذشته درد قفسه سینه ناشی از استرس ممکن است شدیدتر از درد ناشی از حمله قلبی باشد و اکثر افراد اغلب آن را به عنوان احساس فشار شدید و سنگین توصیف میکنند.
در آخر طبق تحقیقات صورت گرفته، زنان بیشتر در معرض حملات پانیک هستند و مردان بیشتر در معرض حملات قلبی قرار دارند.
نمیدونی درد قفسه سینهات بهخاطر مشکل قلبیه یا استرس؟
همین الان مشاوره بگیر.
علت درد قفسه سینه ناشی از استرس
اگر بعد از هر اتفاق استرسزا دردی در قفسه سینه احساس میکنید، حتما باید به دنبال علت آن باشید. دردی که پس از استرس در ناحیه قفسه سینه حس میشود، از علائم حمله پانیک بوده و به دلایل گوناگونی همچون این موارد رخ میدهد:
۱. واکنش بدن به استرس و تاثیر آن بر سیستم قلبی – عروقی
هنگامی که استرس دارید، مغز مقادیر زیادی از آدرنالین و کورتیزول را به سایر نقاط بدن میفرستد. این هورمونها بلافاصله باعث افزایش ضربان قلب و فشارخون میشوند. در نتیجه، بسیاری از افراد، علائمی همچون درد قفسه سینه و تعریق را تجربه میکنند.
افزایش ناگهانی آدرنالین میتواند شریانهای قلب را باریک کند و باعث اختلال در عملکرد قلب شود. این وضعیت که کاردیومیوپاتی استرس نامیده میشود، چه از نظر علائم و چه از نظر تغییرات در فعالیت الکتریکی قلب شبیه حمله قلبی است. اگرچه کاردیومیوپاتی استرس معمولا طی چند روز یا چند هفته بهبود مییابد، اما ممکن است سبب ضعیف شدن عضلات قلب، نارسایی قلب و غیرطبیعی شدن ضربان قلب شود.
۲. افزایش تنش عضلانی
دردی که به خاطر اضطراب در دیواره قفسه سینه احساس میشود، ناشی از کشیدگی عضلات یا اسپاسم شدید عضلانی است. این درد گاهی اوقات میتواند ساعتها یا روزها پس از حمله عصبی یا حمله پانیک ادامه داشته باشد.
۳. تغییرات در الگوهای تنفسی
هورمونهای استرس میتوانند در عملکرد سیستم تنفسی نیز اختلال ایجاد کنند. زمانی که سطح هورمونهای آدرنالین و کورتیزول در بدن بالا میرود، بدن تلاش میکند که خون غنی از اکسیژن را سریعتر در کل بدن پخش کند و سرعت پمپاژ آن بالا میرود. در نتیجه این اتفاق، سرعت تنفس نیز افزایش پیدا میکند و با تغییر در الگوی تنفس، این احتمال وجود دارد که دچار درد در ناحیه قفسه سینه شوید.
۴. تاثیر استرس بر سیستم گوارشی و قلبی
استرس میتواند سیستم گوارشی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال بسیاری از بیماریهای معده و روده همچون سندرم روده تحریکپذیر، کرون و کولیت اولسراتیو ناشی از استرس و افسردگی هستند. استرس همچنین ترشح اسید معده را هم افزایش میدهد و باعث بروز زخم معده میشود. در این شرایط ممکن است دردی را در ناحیه شکم و قفسه سینه تجربه کنید که همچون حمله قلبی به نظر میرسد.
تشخیص درد قفسه سینه ناشی از استرس
علاوه بر بیماری قلبی، چندین اختلال دیگر (همچون رفلاکس اسید معده، ذاتالریه، آمبولی ریه و بیماری کیسه صفرا) نیز ممکن است باعث درد قفسه سینه شوند. به همین خاطر اگر درد قفسه سینه را تجربه میکنید، باید به پزشک مراجعه کنید تا پزشک علت زمینهای را تشخیص دهد و بر اساس آن درمان را تجویز کند.
برای تعیین اینکه چه چیزی باعث درد یا فشار در قفسه سینه شده، پزشک از شما یک سری سوالات میپرسد، علائم حیاتیتان را بررسی میکند و از شما میپرسد که آیا سابقه بیماری خاصی دارید یا نه. پزشک همچنین ممکن است بر اساس علائمی که دارید، آزمایش خون و آزمایشهای دیگری را تجویز کند. در صورتی که در خون مقادیر غیرعادی و بالای آدرنالین و کورتیزول یافت شود و پزشک مطمئن باشد که فشار قفسه سینه ناشی از استرس است، ممکن است شما را به یک تراپیست ارجاع دهد یا درمانهایی را برای کاهش استرستان تجویز کند.
درمان درد قفسه سینه ناشی از استرس
درمان درد قفسه سینه ناشی از استرس، به شدت این درد و آسیبی که به بدن وارد کرده بستگی دارد. برای حل این مشکل باید پزشک اقدامات لازم را برای درمان استرس و اضطراب انجام دهد. پزشکان معمولا از درمانهای زیر برای کنترل این عارضه استفاده میکنند:
۱. مدیریت استرس
چگونه استرس را کنترل کنیم؟ هر زمانی که دچار استرس شدید میتوانید با اقدامات زیر استرستان را کنترل کنید:
- تنفس عمیق را تمرین کنید. این تمرین میتواند هم ذهن و هم بدن شما را آرام کند. برای این منظور در یک اتاق ساکت بنشینید و چندین بار نفس عمیق بکشید. این کار را تا جایی که حس کردید ضربان قلبتان کاهش یافته ادامه دهید.
- تمرینات یوگا را انجام دهید. اگر فرصت شرکت در کلاسهای یوگا را ندارید، میتوانید در خانه، با کمک یوگا ضربان قلبتان را تنظیم کنید و درد قفسه سینه را از بین ببرید.
- اگر چیزی شما را نگران کرده، در مورد آن با یک دوست صحبت کنید. فرار از استرس و موقعیتهای استرسزا میتواند مشکلتان را دوچندان کند. پس بهتر است با آن روبرو شوید و با دریافت حمایت از یک دوست، اعضای خانواده یا تراپیست، سعی در حذف موقعیتهای تنشزا کنید.
۲. روان درمانی و ارزیابی سطح استرس
روان درمانی یک روش فوقالعاده برای کاهش استرس و در نتیجه تسکین درد قفسه سینه است. پزشک ابتدا سطح استرس را ارزیابی میکند و درمانهایی همچون این موارد را تجویز میکند:
روان درمانی برای استرس | توضیحات |
---|---|
درمان شناختی رفتاری (CBT) | این رویکرد به شما کمک میکند تا الگوهای فکری و رفتاری منفی که میتوانند باعث استرس شوند را شناسایی کنید و رفتارهای درستی را جایگزین آنها کنید. |
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) | این درمان به شما کمک میکند افکار و احساسات منفی را بدون قضاوت بپذیرید. همچنین در کنار آن بر اساس ارزشها و اهداف شخصیتان، استرس خود را کنترل کنید. |
مایندفولنس | این روش شامل مجموعهای از تمرینات است که به کاهش اضطراب، رسیدن به آرامش و افزایش تمرکز کمک میکنند. |
۳. دارو برای درمان استرس و درد قفسه سینه
معمولا از درمانهای دارویی برای استرس استفاده نمیشود؛ اما اگر استرس شدید باشد، احتمال دارد پزشک از داروها در کنار سایر درمانها استفاده کند. برخی از داروهایی که ممکن است برای درمان استرس و اختلالات اضطرابی تجویز شوند شامل این مواردند:
- داروهای ضدافسردگی
- مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)
- بنزودیازپینها (نوعی آرامبخش)
- بتابلاکرها
برای درمان درد قفسه سینه ناشی از استرس دارو بهترین گزینهست؟ از دکتر بپرس.
۴. تغییرات سبک زندگی برای درمان درد قفسه سینه ناشی از استرس
اگر سبک زندگیتان باعث تشدید استرس میشود، پزشک انجام این کارها را به شما توصیه میکند:
- مدیتیشن را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. حتی چند دقیقه مدیتیشن در روز میتواند از شما تا حد زیادی در مقابل استرس و عوارض آن محافظت کند.
- گاهی نداشتن خواب کافی باعث استرس و اضطراب میشود؛ بنابراین بهتر است برنامه خواب منظمی داشته باشید و هر روز در زمان مشخصی به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید.
- کافئین، الکل و نوشیدنیهای انرژیزا، شاید در ظاهر برای چند ساعت حال شما را خوب کنند؛ اما زیادهروی در مصرف آنها باعث استرس، بالا رفتن ضربان قلب و درد قفسه سینه میشود. پس مصرف این نوشیدنیها را محدود کنید.
عوارض درد قفسه سینه ناشی از استرس
ممکن است فکر کنید که استرس تنها اثرات روحی مخربی دارد، اما در حقیقت استرس گاهی با اثرات جسمی بسیار شدید و غیرقابلجبرانی نیز همراه است. زمانی که استرس شدید و مداوم باشد میتواند روی سیستم عضلانی، سیستم تنفسی، هورمونها، دستگاه گوارش، سیستم عصبی و حتی دستگاه تناسلی تاثیر منفی بگذارد. استرس همچنین با سرکوب سیستم ایمنی و اختلالاتی مانند دیابت، چاقی، افسردگی و خستگی مزمن نیز در ارتباط است.
علاوه بر موارد گفته شده، محققان دریافتهاند که استرس میتواند باعث بروز یا تشدید بیماریهای قلبی نیز شود. زمانی که استرس مزمن باشد، سطح آدرنالین و کورتیزول در بدن فرد، به حالت عادی برنمیگردد. در این حالت، فرد بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی قرار میگیرد. به همین خاطر است که نباید اثرات استرس روی بدن را دست کم بگیرید.
پیشگیری از درد قفسه سینه ناشی از استرس
درد قفسه سینه ناشی از استرس معمولا قابلپیشگیری است و شما با رعایت این نکات، میتوانید از ظهور این درد آزاردهنده جلوگیری کنید:
- ورزش کردن، هم یک روش پیشگیری و هم یک رویکرد درمانی برای استرس در نظر گرفته میشود. هر ورزشی حتی پیادهروی میتواند به تقویت روحیه و حذف عوامل تنشزا کمک کند.
- تاحدامکان وعدههای غذایی را حذف نکنید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید. دنبال کردن یک رژیم غذایی متعادل به بهبود سلامت ذهن و بدن کمک میکند و مانع از ظهور بسیاری از بیماریهای روحی و جسمی میشود.
- اگر زندگی پرمشغلهای دارید تا جایی که رسیدگی به خودتان را فراموش کردهاید، بیشتر در معرض استرس و درد قفسه سینه قرار دارید. در این شرایط بهتر است هر روز زمانی را به استراحت کردن، دراز کشیدن و تمرکز روی افکار مثبت اختصاص دهید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در برخی شرایط استرس میتواند باعث علائمی شود که همچون حمله قلبی به نظر میرسند. در این موقعیت بیمار دردی شدید و ناگهانی را در قفسه سینه تجربه میکند که اغلب با علائمی همچون تنگی نفس، از حال رفتن و افزایش ناگهانی فشار خون همراه است. اگر شما هم اخیرا درد قفسه سینه ناشی از استرس را حس میکنید که پس از گذراندن یک موقعیت استرسزا تشدید میشود، بهتر است قبل از جدی شدن مشکل به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند با درمان به موقع، از جدی شدن این عارضه و تاثیر آن روی سایر اندامها جلوگیری کند.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با روانپزشک خوب و متخصص روانشناسی در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین روانپزشک و تراپیست آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!