زنان در روز نباید بیش از شش قاشق چایخوری قند مصرف کنند. این مقدار برای مردان به ۹ قاشق چایخوری محدود شده که معادل ۲۵ تا ۳۶ گرم یا حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کالری در روز است.
سازمان بهداشت جهانی نیز توصیه میکند که مصرف قند در روز نباید از ۵۰ گرم بیشتر باشد و بهتر است به ۲۵ گرم محدود شود.
این میزان ممکن است کم یا زیاد به نظر برسد، اما وقتی بدانید که یک قوطی نوشابه حاوی ۳۹ گرم قند است و حتی مواد غذایی «سالم» مانند یک گرانولای حاوی شکلات تختهای با هشت گرم قند و ماست یونانی (ماست چرب) با طعم بلوبری با ۱۴ گرم قند حاوی مقدار زیادی قند پنهان است، متوجه خواهید شد که اکثر ما بیش از دو برابر میزان توصیهشده، قند مصرف میکنیم.
قند پنهان در مواد غذایی
بیشتر قندی که مصرف میکنیم، عمدی نیست و در خوراکیهای شیرین، کیکها، آبمیوهها و بسیاری از غذاهای فراوریشده به صورت پنهانی وجود دارد. قند اغلب در فهرست مواد تشکیلدهنده با نامهای مختلفی ظاهر میشود که شناسایی آن را دشوار میکند. برخی از این نامها عبارتاند از:
ــ ساکارز: قند معمولی
ــ گلوکز یا شربت گلوکز: در بسیاری از مواد فراوریشده
ــ فروکتوز: قند موجود در میوهها و شربت ذرت
ــ شربت ذرت (با فروکتوز بالا): در نوشیدنیهای گازدار
ــ مالتوز: قند مالت که در نان و آبجو یافت میشود
ــ لاکتوز: قند موجود در لبنیات
ــ عسل، شربت آگاو، شربت افرا و شربت برنج: شیرینکنندههای طبیعی حاوی قند
به طور خلاصه، هر چیزی که به «-اوز» ختم میشود یا به عنوان «شربت» و «شیرینکننده» شناخته میشود، قند دارد.
علائم مصرف بیش از حد قند
تشخیص مصرف بیش از حد قند ممکن است دشوار باشد. با این حال به گفته دکتر للا اهلمان، متخصص تغذیه و پوست، علائم زیر میتوانند هشداری درباره مصرف بیش از حد قند باشند:
افزایش وزن و احساس گرسنگی مداومــ قند کالری زیادی دارد و سطح قند خون را سریع بالا میبرد، اما به دلیل نداشتن فیبر، باعث سیری پایدار نمیشود و گرسنگی مداوم و در نتیجه، افزایش وزن را به دنبال دارد.
آکنهــ قند سطح انسولین و هورمون عامل رشد شبهانسولین-۱ (IGF-۱ که یک هورمون پروتئینی است) را افزایش میدهد و باعث تحریک غدد چربی و بسته شدن آنها میشود و در نتیجه جوش و التهاب ایجاد میکند.
ولع غذایی و تغییرات خلقوخوــ افزایش ناگهانی سطح قند خون به ترشح انسولین منجر میشود. اما گاهی این ترشح به اندازهای زیاد است که سطح قند خون به زیر سطح طبیعی کاهش مییابد و به احساس گرسنگی، تغییرات خلقوخو و کج خلقی منجر میشود.
التهاب و ضعف سیستم ایمنیــ مصرف بیش از حد قند باعث افزایش رشد باکتریهای روده بزرگ میشود که حاوی سموم خاصیاند. این سموم میتوانند وارد جریان خون شوند و التهاب خاموش و ضعیف شدن سیستم ایمنی را به دنبال داشته باشند.
پیری زودرســ مصرف زیاد قند به تولید ترکیبات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) منجر میشود. ترکیباتی که از واکنش شکر با پروتئینها یا چربیها در بدن به وجود میآیند و در فرایند پیری و بروز بیماریهای مزمنی مانند دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و اختلالات کلیوی نقش مهمی دارند.
این ترکیبات همچنین باعث سفت و شکننده شدن کلاژن پوست میشوند و بدن نیز توانایی کمتری برای ترمیم آن دارد. این مسئله به مرور زمان کیفیت کلاژن را کاهش میدهد و به پیری زودرس میانجامد.