نوعی زرد شدن دندان وجود دارد که پیشگیری از آن کاری سخت یا حتی غیرممکن است و آن زرد شدن دندانها در اثر بالا رفتن سن است. هرچه سن افراد بالاتر میرود، دندانهایشان هم بهتدریج زرد میشوند.
علت این امر بهخوبی ثابت شده است. به چند دلیل با افزایش سن، دندانها زرد میشوند:
۱. نازک شدن مینای دندان
مینای دندان که لایه بیرونی و محافظ دندان است، بهطور طبیعی با بالا رفتن سن نازکتر میشود و لایه زیرین دندان که عاج نام دارد و زرد است نمایان میشود.
مینای دندان برخی از افراد بهدلیل ژنتیک، نازکتر و شکنندهتر است و این افراد زودتر از دیگران گرفتار زردی دندان میشوند.
۲. تجمع پلاک و رنگدانهها
مواد غذایی، نوشیدنیها (مانند قهوه، چای و نوشابههای رنگی) و استفاده از دخانیات، بهمرور دندانها را زرد میکنند و در دوران پیری تجمع این پلاکها و رنگدانهها بیشتر و در نتیجه دندانها زرد میشوند.
۳. کاهش ترشح بزاق
بزاق دهان، نقش مهمی در تمیز نگهداشتن دندانها دارد. با افزایش سن، بزاق معمولا کمتر ترشح شده و دهان خشک میشود و درنهایت باکتری، مواد غذایی و رنگدانههای بیشتری روی دندانها میمانند. همانطور که گفتیم این وضعیت دندانها را زرد میکند.
۴. استفاده از داروها
استفاده برخی از داروها در بیماریهایی که بیشتر مواقع افراد مسن را به خود گرفتار میکنند هم در زرد شدن دندانها نقش دارند.
علاوهبر دلایل فوق، افرادی که به نوشیدنیهای الکلی عادت دارند و این عادت خود را تا دوران پیری حفظ میکنند، گرفتار زردی دندان میشوند. این نوشیدنیها باعث تغییر رنگ دندانها میشوند.
چه باید کرد؟
پرهیز از نوشیدنیهایی، چون قهوه، چای و الکلی، همچنین دوری از مصرف دخانیات میتوانید تا حد زیادی جلوی زرد شدن دندانهایتان را بگیرید. مراقبت منظم از دندانها هم باعث بهتر نگهداشتن مینای دندانها و در نتیجه سفید ماندن دندانها میشود.
استفاده از برخی محصولات سفیدکننده دندان و همینطور روکش دندان با کمک دندانپزشکهای حرفهای میتواند مشکل زردی دندانهای افراد مسن را برطرف کند.