بررسی آزلائیک اسید یا داروی آزلادرم؛ از موارد مصرف تا عوارض
آنچه در این مقاله می‌خوانید آزلائیک اسید یا آزلادرم دارویی برای درمان مشکلات پوستی مانند جوش، لکه‌های پوستی، روزاسه، ملاسما، فولیکولیت و پوست مرغی است. این دارو به عنوان ضدجوش و لایه‌بردار ملایم مصرف می‌شود و به شکل کرم یا پماد، ژل، سرم یا فوم در بازار یافت می‌شود.

بسیاری از ما در زندگی با مشکلات پوستی مانند جوش‌های مداوم، لکه‌های تیره یا قرمزی پوست مواجه شده‌ایم. این مشکلات نه تنها بر ظاهر، بلکه به اعتماد به نفس ما هم می‌توانند آسیب برسانند؛ اما خبر خوب این است که این مشکلات قابل درمان هستند. داروی آزلائیک اسید (Azelaic acid) یا آزلادرم، با خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی خود، به درمان جوش، لکه‌های پوستی و ملاسما کمک کرده و از بروز دوباره آنها جلوگیری می‌کند. همچنین، این دارو در درمان فولیکولیت و کراتوز پیلاریس (پوست مرغی) نیز مؤثر است. این مطلب از دکترتو با هدف ارائه اطلاعات جامع و کاربردی درباره آزلائیک اسید تهیه شده است، تا به شما کمک کند تصمیمات بهتری برای سلامت و زیبایی پوست خود بگیرید. شما می‌توانید در سایت دکترتو به صورت حضوری، تلفنی و آنلاین با بهترین متخصص پوست در ارتباط باشید.

آزلائیک اسید چیست؟

آزلائیک اسید دارویی از دسته دی‌کربوکسیلیک اسیدها است، و به طور طبیعی در مواد غذایی مانند گندم و جو یافت می‌شود. همچنین آزلائیک اسید توسط مخمری به نام مالاسزیا فورفور تولید می‌شود، که در انسان به طور طبیعی در سطح پوست سالم وجود دارد. این دارو برای درمان مشکلات پوستی به خصوص برای افرادی با پوست حساس یا مستعد جوش توصیه می‌شود. آزلادرم با خاصیت ضدباکتریایی و ضد التهابی، گزینه‌ای مناسب برای درمان مشکلاتی مانند آکنه، روزاسه و لکه‌های پوستی، فولیکولیت و کراتوز پیلاریس است. این دارو که به عنوان داروی ضد جوش و لایه‌بردار ملایم هم شناخته می‌شود، به شکل کرم یا پماد، فوم و سرم در بازار یافت می‌شود.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص آزلادرم چیست؟آزلادرم دارویی است که به صورت موضعی برای درمان آکنه و روزاسه استفاده می‌شود. این دارو با کاهش تولید سبوم (چربی پوست)، کاهش التهاب و از بین بردن باکتری‌های مولد آکنه عمل می‌کند.
نام عمومی داروآزلاییک اسید (Azelaic acid)
نام تجاریفیانسه (Finacea)، اسکاینورن (Skinoren)، آزلکس (Azlex)
نوع داروداروی ضد آکنه و ضد التهابی
فرمول شیمیاییHOOC(CH₂)₇COOH
دسته‌بندی بارداریدسته C: مطالعات کافی در مورد زنان باردار وجود ندارد. این دارو فقط در صورتی باید در دوران بارداری استفاده شود که مزایای آن بر خطرات احتمالی آن بر جنین بچربد.
نیمه عمرنیمه عمر آزلائیک اسید به شکل موضعی به طور دقیق مشخص نشده است.
دفع داروآزلائیک اسید عمدتاً از طریق پوست دفع می‌شود.
مکانیسم اثرکاهش تولید سبوم
کاهش التهاب
کاهش رشد باکتری‌های مولد آکنه (مانند پروپیونی باکتریوم آکنس)
بهترین شرایط نگهداریدارو را در دمای اتاق، دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت نگهداری کنید.
نحوه مصرفقبل از استفاده، پوست را تمیز و خشک کنید.
مقدار کمی از کرم را به آرامی روی نواحی آسیب دیده بمالید و به آرامی ماساژ دهید.
از تماس دارو با چشم‌ها و دهان خودداری کنید.
در صورت بروز هرگونه تحریک یا قرمزی، مصرف دارو را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
اشکال داروییکرم
ژل
داروهای هم گروهبنزوئیل پراکسید (Benzoyl peroxide): داروی دیگری است که برای درمان آکنه استفاده می‌شود و با مکانیسم مشابهی عمل می‌کند.
رتینوئیدها (Retinoids): ترکیبات مشتق شده از ویتامین A هستند که برای درمان آکنه، چین و چروک و سایر مشکلات پوستی استفاده می‌شوند.
آنتی‌بیوتیک‌های موضعی: مانند اریترومایسین و کلیندامایسین برای درمان آکنه‌های باکتریایی استفاده می‌شوند.
اطلاعات شناسنامه‌ای داروی آزلادرم

خواص آزلائیک اسید برای پوست

آزلائیک اسید، یک ترکیب طبیعی است که در غلاتی مانند گندم و جو یافت می‌شود. این اسید در سال‌های اخیر به دلیل خواص درمانی شگفت‌انگیزش برای پوست، به یکی از محبوب‌ترین ترکیبات در محصولات مراقبت از پوست تبدیل شده است. آزلائیک اسید با دارا بودن خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی، می‌تواند به درمان و پیشگیری از طیف وسیعی از مشکلات پوستی کمک کند. این دارو با خواص زیر به داشتن پوستی سالم و شفاف کمک می‌کند.

  • این دارو با خاصیت ضدباکتریایی، باعث مهار رشد باکتری‌هایی مانند کوتی‌باکتریوم آکنه و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس که عامل ایجاد جوش هستند می‌شود.
  • آزلادرم به عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند، و از پوست در مقابل آلودگی یا نور خورشید محافظت می‌کند.
  • یکی از دلایل اصلی آکنه یا جوش، تجمع سلول‌های مرده و مسدود شدن منافذ پوست توسط چربی یا سبوم است. آزلائیک اسید با تنظیم تولید کراتین از بسته شدن منافذ و با لایه برداری از تجمع سلول‌های مرده جلوگیری کرده و مانع از ایجاد جوش‌های جدید می‌شود.
  • آزلادرم با مهار تولید ملانین مانع از بروز لکه‌های تیره می‌شود و به روشن شدن پوست کمک می‌کند.
  • این دارو با خاصیت ضدالتهابی از ملتهب شدن و قرمز شدن پوست جلوگیری می‌کند.

از جوش خسته شدی و دنبال راه حلی؟
همین حالا از متخصص‌ پوست مشاوره بگیر.

نحوه مصرف آزلائیک اسید

داروی آزلائیک اسید باید یک یا دوبار به صورت موضعی روی ناحیه آسیب‌دیده اعمال شود. از تماس این دارو با چشم، دهان و مخاط خودداری کنید، در صورت تماس سریعا آن ناحیه را آب خنک به خوبی بشویید. این دارو باید به صورت منظم در زمان‌های خاصی از روز مصرف شود، و بدون دستور پزشک مصرف آن را متوقف نکنید. مصرف آزلائیک اسید بیشتر از زمان تعیین‌شده توسط پزشک نه تنها منجر به بهبود سریع‌تر نمی‌شود، بلکه ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد.

دوره مصرف آزلائیک اسید معمولاً بین ۴ تا ۱۲ هفته متغیر است و بستگی به شدت بیماری و نظر پرشک دارد. این دارو به شکل‌های زیر در بازار موجود است که هر کدام از آنها برای یک نوع پوست مناسب هستند.

  • کرم یا پماد آزلادرم برای افرادی با پوست نرمال تا خشک و برای درمان روزاسه و لکه‌های پوستی مناسب است.
  • ژل آزلائیک اسید برای افرادی با پوست چرب یا مستعد جوش مناسب است.
  • سرم آزلائیک اسید برای افرادی که به دنبال درمان لکه‌های تیره، جای جوش یا ملاسما هستند، توصیه می‌شود.
  • فوم آزلائیک اسید مناسب برای افرادی با پوست حساس یا کسانی که نیاز به درمان نواحی بزرگتر بدن دارند.

نحوه مصرف پماد آزلائیک اسید

آزلائیک اسید، یک ترکیب مؤثر برای درمان مشکلات پوستی مانند آکنه و روزاسه است. برای بهره‌مندی از خواص درمانی این ماده، استفاده صحیح از پماد آزلائیک اسید بسیار مهم است. هنگام استفاده از این پماد مراحل زیر را انجام بدهید.

  1. قبل از استفاده از این دارو دست های خود را بشویید.
  2. قسمت مورد نظر را با یک شوینده مناسب به خوبی بشویید و سپس کاملا خشک کنید.
  3. یک لایه نازک از پماد را روی ناحیه مورد نظر بمالید، و آن را به آرامی مالش دهید.
  4. ناحیه آسیب‌دیده را نپوشانید.
  5. صبر کنید تا پماد خشک شود، و پوست را از آب، لباس یا هر چیزی که به پوست مالیده می‌شود، محافظت کنید.
  6. بعد از هر بار استفاده دست های خود را بشویید.

متن انگلیسی:
You may apply make-up to your face after the medication is dry.
متن ترجمه:
بعد از خشک شدن کامل دارو، می‌توانید صورت خود را آرایش کنید.

medlineplus

دوز مصرفی آزلادرم

آزلائیک اسید با دوز ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد در بازار یافت می‌شود. دوز ۱۵ تا ۲۰ درصد آزلادرم تنها با نسخه پزشک برای درمان مشکلات پوستی شدید استفاده می‌شود. دوزهای پایین‌تر از ۱۵ درصد به صورت بدون نسخه (OTC) در دسترس است و معمولاً برای موارد مشکلات پوستی خفیفی مانند لکه‌های تیره و شفاف شدن پوست استفاده می‌شود.

نحوه مصرف آزلائیک اسید چگونه است؟این دارو معمولا دوبار در روز مصرف می‌شود.

موارد مصرف داروی آزلائیک اسید

آزلئیک اسید یک داروی موضعی است که برای درمان طیف گسترده‌ای از مشکلات پوستی استفاده می‌شود. مهم‌ترین موارد مصرف این دارو عبارت‌اند از:

۱. آزلائیک اسید برای درمان جوش و آکنه (ضد جوش آزلائیک اسید)

آزلائیک اسید با مهار رشد باکتری‌های آکنه‌زا در سطح پوست، تنظیم تولید کراتین و از بین بردن پوست‌های مرده و لایه‌برداری ملایم، به کاهش جوش‌های سرسفید، سرسیاه یا جوش‌های زیرپوستی کمک کرده و مانع از ایجاد جوش‌های جدید می‌شود. برخی از جوش‌های التهابی و چرکی مانند پاپول‌ها و پوسچول‌ها با قرمزی و تورم همراه هستند، این دارو با خاصیت ضدالتهابی می‌تواند به درمان جوش‌ هم کمک کند. استفاده طولانی‌مدت از آزلادرم نه تنها به درمان جوش‌های فعلی کمک می‌کند، بلکه از بروز جوش‌های جدید هم جلوگیری می‌کند.

جوش پوستی داری و می‌خوای آزلادرم مصرف کنی؟ مشاوره بگیر.

۲. آزلائیک اسید برای درمان روزاسه

روزاسه نوعی بیماری پوستی مزمن است که بیشتر در زنان و بعد از ۳۰ سالگی دیده می‌شود، و منجر به برافروختگی، قرمزی و خارش پوست می‌شود. این بیماری در صورت عدم درمان می‌تواند با جوش‌های التهابی همراه باشد. آزلادرم با کاهش التهابات و بهبود جریان خون زیر پوست، به کاهش التهاب و قرمزی پوست کمک می‌کند.

۳. داروی آزلائیک اسید برای درمان فولیکولیت

فولیکولیت یک بیماری پوستی است که در آن فولیکول‌های مو به دلیل عفونت با باکتری‌ها، قارچ‌ها یا مسدود شدن با سبوم و سلول‌های مرده، دچار التهاب می‌شوند. این بیماری می‌تواند باعث ایجاد جوش‌های کوچک قرمز یا چرکی شود. آزلائیک اسید با خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی خود به درمان این بیماری کمک کرده و از بروز مجدد آن جلوگیری می‌کند.

۴. درمان کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی با آزلائیک اسید

پوست مرغی یک بیماری پوستی شایع است که دلیل آن مسدود شدن منافذ پوست با سلول‌های مرده است. این بیماری که بی‌خطر است با لکه‌های خشک و برآمدگی‌های ریز روی بازوها، ران‌، گونه‌ها یا باسن همراه است. آزلائیک اسید با لایه‌برداری ملایم پوست و تنظیم کراتین از بسته شدن منافذ جلوگیری کرده، و به درمان کراتوز پیلاریس کمک می‌کند.

۵. آزلائیک اسید برای درمان تیرگی های پوستی و ملاسما

ملاسما یک نوع بیماری پوستی است که در آن پوست بدن یا صورت درگیر لکه‌های پوستی قهوه‌ای یا کک‌ و مک می‌شود و معمولا در اثر تغییرات هورمونی، بارداری، یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می‌شوند. آزلائیک اسید با جلوگیری از تولید بیش‌ازحد ملانین (رنگدانه‌)، به یکنواخت شدن رنگ پوست و کاهش لکه های تیره ناشی از آکنه، ملاسما و آفتاب‌سوختگی کمک می‌کند. همچنین این دارو با مهار فعالیت ملانوسیت‌ها (سلول‌های تولید کننده ملانین) از بروز لکه‌های جدید هم جلوگیری می‌کند.

آزلائیک اسید برای درمان جوش چقدر موثر است؟درمان جوش و جلوگیری از بروز مجدد آن با آزلادرم امکان‌پذیر است.

عوارض جانبی مصرف آزلادرم

در ابتدای مصرف، این دارو می‌تواند با عوارض خفیفی مانند سوزش، خارش، قرمزی، خشکی و پوسته‌ریزی ملایم همراه باشد. این عوارض معمولا با گذر زمان بهبود می‌یابند. در صورت عدم بهبود این عوارض یا بدتر شدن آنها، می‌توانید با پزشک مشورت کنید. در صورت بروز عوارض جانبی زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید.

  • تورم صورت، لب، دهان، گلو و چشم‌ها
  • مشکل در بلع یا تنفس
  • گرفتگی صدا
  • کهیر
  • قرمزی شدید پوست
  • تاول یا پوسته‌ریزی شدید

موارد احتیاط و منع مصرف داروی آزلائیک اسید

مصرف خودسرانه یا عدم توجه به موارد احتیاط، ممکن است باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته و تشدید مشکلات پوستی شود. بنابراین، قبل از شروع درمان با آزلائیک اسید، حتما با پزشک خود مشورت کرده و دستورالعمل‌های او را به دقت رعایت کنید. توجه به نکات زیر از بروز عوارض جانبی جدی جلوگیری می‌کند.

  • اگر تاکنون هر نوع واکنش آلرژیک نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری داشته‌اید، حتماً پزشک خود را مطلع سازید.
  • لیستی از تمام داروها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید (اعم از تجویزی یا بدون نسخه)، در اختیار پزشک قرار دهید.
  • اگر جوش یا آکنه تا ۴ هفته و روزاسه تا ۱۲ هفته بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.
  • در طول مصرف این دارو ممکن است هیپوپیگمانتاسیون رخ دهد. یعنی پوست شما در نواحی تحت درمان روشن‌تر از حالت طبیعی خود شود یا در آن ناحیه لکه‌های پوستی روشن دیده شود. در این صورت فورا با پزشک مشورت کنید.
  • در حین مصرف آزلائیک اسید، قبل از بیرون رفتن حتما ضدآفتاب بزنید.
  • از مصرف آزلائیک اسید روی زخم‌های باز یا سوختگی خودداری کنید.
  • مصرف آزلائیک اسید برای کودکان توصیه نمی‌شود، چون هیچ تحقیقی برای بررسی تاثیرات این دارو در کودکان زیر ۱۲ سال انجام نشده است.
  • اگر به عفونت‌های ویروسی مانند تبخال و آبله‌مرغان مبتلا هستید یا به هر چیزی آلرژی دارید با پزشک در میان بگذارید.
  • مصرف این دارو به افرادی که مبتلا به آسم هستند توصیه نمی‌شود.
  • در طول مصرف آزلادرم محل استعمال دارو را وکس نکنید.

متن انگلیسی:
Avoid eating spicy foods, thermally hot foods and drinks (eg, hot coffee, tea), and alcoholic beverages while you are using the gel.
ترجمه متن:
در حین استفاده از ژل، از خوردن غذاهای تند، نوشیدنی‌ها و غذاهای بسیار گرم (مثل قهوه داغ و چای) و نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید.

mayoclinic
پماد آزلادرم برای درمان روزاسه موثر است.آزلادرم دارویی موثر برای درمان روزاسه است.

مصرف داروی آزلائیک اسید در بارداری و شیردهی

مطالعات کافی روی انسان‌ها برای بررسی دقیق تأثیرات آزلائیک اسید در بارداری و شیردهی انجام نشده است. با توجه به کاربرد موضعی و جذب سیستمیک پایین آزلائیک اسید، مصرف آن معمولا بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود. مصرف این دارو در بارداری و شیردهی باید تحت نظارت پزشک باشد، به خصوص اگر پوست حساس یا تحریک‌پذیری دارید یا در دوران بارداری پوست شما دچار تغییرات شده است.

تداخلات دارویی آزلادرم

آزلائیک اسید به طور کلی تداخلات دارویی کمی دارد، اما مصرف همزمان آن با برخی داروها و محصولات مراقبت از پوستی ممکن است منجر به تحریک یا خشکی پوست شود. در ادامه به چند مورد از تداخلات احتمالی که در صورت مصرف همزمان نیاز به احتیاط دارند، اشاره می‌کنیم:

  • محصولاتی مانند تونر یا شوینده‌های صورت که حاوی الکل هستند.
  • رتینوئیدها مانند ترتینوئین.
  • لایه‌بردارهای قوی مانند گلیکولیک اسید و سالیسیلیک اسید.
  • ضدجوش‌هایی مانند بنزوئیل پراکساید.
  • آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند کلیندامایسین یا اریترومایسین.

برای اطمینان از عدم تداخل دارویی می‌توانید با مشاوران دارویی دکترتو در ارتباط باشید.

آزلائیک اسید برای درمان ملاسما و لکه‌های پوستی استفاده می شود. درمان لکه‌های پوستی با آزلائیک اسید امکان‌پذیر است.

اطلاعات دارویی آزلائیک اسید

آزلائیک اسید، یک ترکیب طبیعی است که به دلیل خواص درمانی شگفت‌انگیزش برای پوست، به یکی از پرکاربردترین مواد در محصولات مراقبت از پوست تبدیل شده است. این ماده با دارا بودن خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی، می‌تواند به درمان و پیشگیری از طیف وسیعی از مشکلات پوستی کمک کند.

اسامی رایجعوارض داروییتداخلات دارویی (احتیاط در مصرف)
کرم آزلادرم ۲۰% ۳۰ گرمپوسته‌ریزیمحصولات حاوی الکل
کرم آزلائیک اسید ایران دارو ۲۰%خارشترتینوئین
کرم اسکینورن %۲۰خشکی لایه‌بردارهای قوی مانند سالسیلیک اسید
کرم ضدجوش آزلکسالتهاب و قرمزی پوستضدجوش‌های قوی
سرم آزلائیک اسیدسوزش یا گزگز کردنبرخی از آنتی‌بیوتیک‌ها
اطلاعات دارویی آزلائیک اسید

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

آزلائیک اسید یا آزلادرم دارویی از دسته دی‌کربوکسیلیک اسیدها است، که برای بهبود مشکلات پوستی، به خصوص برای افرادی که پوست حساسی دارند، تجویز می‌شود. این دارو به علت خواص آنتی‌باکتریال و ضدالتهاب خود نقش مهمی در درمان مشکلات پوستی مانند جوش، روزاسه، لکه‌های پوستی، ملاسما، فولیکولیت و کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی دارد. آزلائیک اسید به شکل کرم یا پماد، فوم و سرم هم به صورت تجویزی هم بدون نسخه یافت می‌شود.

برای اینکه بهترین نتیجه را از آزلائیک اسید بگیرید، بسیار مهم است که دارو را به طور منظم و در زمان‌های مشخص مصرف کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزلائیک اسید می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین دکتر پوست در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره با دکتر پوست آنلاین و مشاوره دارویی وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!