رژیم غذایی تیروئید پرکار و توصیه های تغذیه ای برای کنترل بیماری
آنچه در این مقاله می‌خوانید رژیم غذایی تیروئید پرکار باید شامل غذاهای کم‌ید، غنی از آنتی‌اکسیدان و مواد معدنی باشد. مصرف سبزیجات، میوه‌ها و غذاهای سرشار از کلسیم می‌تواند به کنترل علائم کمک کند. از غذاهای پرنمک و محرک باید پرهیز شود تا عملکرد تیروئید تحت کنترل باشد. تنظیم رژیم غذایی نقش کلیدی در درمان و پیشگیری از عوارض بیماری دارد.

پرکاری تیروئید یک بیماری جدی است که در اثر اختلال در عملکرد غده تیروئید و افزایش تولید هورمون تیروئید به وجود می‌آید. به صورت معمول این بیماری با کمک داروهای ضد تیروئید و در صورت نیاز جراحی درمان می‌شود. با این حال یک رژیم غذایی سالم نیز می‌تواند روی بهبود سلامت بیماران و وضعیت آنها اثر مثبتی داشته باشد. به همین دلیل معمولا متخصصان به بیمارانی که تیروئید پرکار دارند توصیه می‌کنند تا در کنار سایر گزینه‌های درمانی، از یک رژیم غذایی مناسب برای پرکاری تیروئید هم پیروی کنند. در این مقاله به صورت کامل در مورد این که رژیم غذایی تیروئید پرکار باید چگونه باشد و چه گزینه‌هایی باید در آن وجود داشته باشد، صحبت می‌کنیم. اگر تیروئید پرکار زندگی‌تان را از مسیر خود منحرف کرده، با مراجعه به دکتر متخصص غدد و ویزیت آنلاین دکتر غدد به کمک دکترتو برای درمان اقدام کنید.

رژیم غذایی تیروئید پرکار چگونه باید باشد؟

قبل از هر چیزی باید در نظر داشت که هیچ رژیم غذایی خاصی برای پرکاری تیروئید وجود ندارد که بتوان از آن برای درمان اختلال تیروئید یا درمان پرکاری تیروئید استفاده کرد. پزشکان مصرف یک رژیم غذایی متعادل همراه با انواع غذاهای سالم را به افرادی که تیروئید پرکار دارند، توصیه می‌کنند. به‌طورکلی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل و مصرف منابع غنی از مواد مغذی، از عملکرد سالم غده تیروئید حمایت می‌کند. با این حال، برخی غذاها و مکمل‌های غذایی می‌توانند بر میزان هورمون تولید شده توسط غده تیروئید تأثیر بگذارند و آن را بدتر کنند.

دسته‌بندیمواد غذایی مفید
غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان‌هاتوت‌فرنگی، زغال‌اخته، تمشک، کیوی، گوجه‌فرنگی، مرکبات، اسفناج، کلم‌پیچ، فلفل دلمه‌ای، کدو تنبل، کلم‌بروکلی
مواد معدنی و مکمل‌هاسلنیوم، روی، آهن، منیزیم (از طریق غذاهایی مانند بادام‌زمینی، مغزها، ماهی، تخم‌مرغ)
ویتامین‌هاویتامین D (از طریق شیر، لبنیات)، ویتامین C (میوه‌ها و سبزیجات)، ویتامین B1 (از طریق غلات و مکمل‌ها)
غذاهای خاصشیر و لبنیات (برای تأمین ویتامین D و کلسیم)، زنجبیل (برای کاهش التهاب)، زعفران (برای بهبود خلق و خو)
غذاهای غنی از امگا ۳ماهی چرب، گردو، تخم کتان، مکمل‌های امگا ۳
مایعات و هیدراتاسیونمصرف مایعات کافی برای جلوگیری از گرمازدگی و کم‌آبی
دمنوش‌های گیاهیدمنوش زنجبیل، چای سبز، دمنوش گوجی، دمنوش گزنه، دمنوش بابونه
مواد غذایی مفید در رژیم غذایی تیروئید پرکار

کسانی که پرکاری تیروئید دارند می‌توانند با داشتن رژیم مناسب غذایی در کنار ورزش کردن، وضعیت جسمانی خود را بهتر کنترل کنند و علائم خود را تسکین دهند. علاوه بر این بیماران می‌توانند با پرهیز از مصرف غذاهایی که تولید هورمون تیروئید را افزایش می‌دهند، از بدتر شدن علائم خود جلوگیری کنند. یک رژیم غذایی مناسب برای افرادی که تیروئید پرکار دارند، شامل موارد زیر است:

  • انواع آنتی‌اکسیدان‌ها
  • مواد معدنی و مکمل‌ها
  • مواد مغذی
  • انواع ویتامین‌ها

در نظر داشته باشید که هدف از رژیم غذایی پرکاری تیروئید، مصرف بیش از حد منابع توصیه شده نیست. بلکه باید با دریافت مقادیر کافی و مناسب در رژیم غذایی، جلوی کمبود این منابع و مشکلات مربوط به آن را گرفت.

متن انگلیسی:
There is no specific hyperthyroidism diet. However, there are numerous minerals, vitamins, and nutrients you can eat to help you balance your thyroid hormones.
ترجمه متن:
رژیم غذایی خاصی برای پرکاری تیروئید وجود ندارد. با این حال، مواد معدنی، ویتامین‌ها و مواد مغذی متعددی هستند که می‌توانید با مصرف آنها به تعادل هورمون‌های تیروئید کمک کنید.

medicalnewstoday

۱. غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی مفید

آنتی‌اکسیدان‌ها بخش مهمی از رژیم غذایی تیروئید پرکار هستند که می‌توان آنها را در سبزیجات و میوه‌ها یافت. اکسیدان‌ها نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن و حمایت از تعادل هورمون تیروئید دارند. میوه‌ها و سبزیجات غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • توت‌فرنگی
  • زغال‌اخته
  • تمشک
  • کیوی
  • گوجه فرنگی
  • مرکبات
  • اسفناج
  • کلم‌پیچ
  • فلفل‌دلمه‌ای
  • کدوتنبل
  • کلم‌بروکلی
  • گل‌کلم
غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی مفید کدامند؟مصرف میوه‌ها و سبزیجات در رژیم غذایی تیروئید پرکار به کنترل علائم کمک می‌کند.

سبزیجاتی مانند انواع کلم‌ها، نقش زیادی در کاهش ترشح هورمون تیروئید دارند. به همین دلیل هم می‌توان با جای‌دادن آنها در رژیم غذایی تیروئید پرکار، از تاثیر بالای این منابع در کنترل علائم استفاده کرد.

برخی از مواد معدنی هم می‌توانند به عنوان بخشی از رژیم غذایی تیروئید پرکار، به بهبود علائم بیماران کمک زیادی کنند. عملکرد تیروئید در درجه اول توسط مواد معدنی از جمله ید و سلنیوم با حمایت ویتامین‌های A، E، D و B تنظیم می‌شود. سایر ریزمغذی‌ها از جمله روی، مس و آهن نیز برای عملکرد سالم تیروئید ضروری هستند. اما باید در نظر داشت که در مصرف تمامی این منابع باید تعادل را رعایت کرد.

۲. سیاه دانه برای پرکاری تیروئید

بررسی و مطالعات زیادی روی اثر مصرف سیاه دانه در بهبود عملکرد غده تیروئید انجام شده است. سیاه دانه یک ترکیب جادویی طبیعی است که برای طیف وسیعی از اختلالات و بیماری‌ها موثر است. داده‌ها نشان می‌دهد که مصرف سیاه دانه به میزان مناسب، می‌تواند سطح هورمون TSH، T3 و T4 را متعادل کند و به این طریق شاید بتوان از آن برای درمان و بهبود پرکاری تیروئید کمک گرفت.

۳. شیر برای پرکاری تیروئید

بسیاری از افرادی که پرکاری تیروئید دارند، از کمبود ویتامین D رنج می‌برند. یکی از بهترین منابع غذایی برای تامین میزان کافی این ویتامین، شیر یا فراورده‌های لبنی است. علاوه بر این، شیر می‌تواند کمبود کلسیم را نیز جبران کند و برای جلوگیری از ضعف عضلانی و پوکی‌استخوان مفید است. همان‌طور که می‌دانید پرکاری تیروئید می‌تواند باعث اختلال در متابولیسم کلسیم شود؛ بنابراین ریسک پوکی‌استخوان در افرادی که تیروئید آنها پرکار است بیشتر است. مصرف شیر و سایر فراورده‌های لبنی می‌تواند این کمبود کلسیم را تا حدودی جبران کند.

نمی‌دونی شیر برای پرکاری تیروئید مفیده یا مضر؟

از متخصص سوال کن.

۴. زعفران برای پرکاری تیروئید

یکی از موادی که می‌توان آن را به رژیم غذایی تیروئید پرکار اضافه کرد، زعفران است. زعفران مستقیما روی عملکرد غده تیروئید و سطح هورمون‌ها تاثیری ندارد. اما مصرف آن می‌تواند اثرات منفی پرکاری تیروئید روی بدن را کم کند. برای مثال شاید مصرف زعفران در رژیم غذایی بتواند خلق‌وخوی پایین و بی‌حالی اول صبح را بهبود ببخشد و روی نوسانات خلقی بیماران تاثیر داشته باشد.

۵. بادام زمینی برای پرکاری تیروئید

انواع مغزها و آجیل‌ها خصوصا بادام‌زمینی، یکی از مواد مفید و مغذی برای افرادی است که پرکاری تیروئید دارند. بادام‌زمینی غنی از روی و سلنیوم است که برای پرکاری تیروئید بسیار ضروری است؛ بنابراین می‌توان در رژیم غذایی تیروئید پرکار مصرف بادام‌زمینی یا کره بادام‌زمینی را لحاظ کرد. با این حال مصرف زیاد بادام‌زمینی می‌تواند تاثیر معکوس داشته باشد و پرکاری تیروئید را بدتر کند.

۶. هندوانه برای پرکاری تیروئید

هندوانه یکی دیگر از میوه‌های مفید برای پرکاری تیروئید است. کسانی که تیروئید پرکار دارند می‌توانند با اضافه کردن هندوانه به رژیم غذایی‌شان، از فواید متعدد آن برای بهبود سلامتی بهره ببرند. مصرف هندوانه می‌تواند اثر گرگرفتگی و گرمای بیش از حد ناشی از پرکاری تیروئید را نیز کاهش دهد.

۷. زنجبیل برای پرکاری تیروئید

یکی از مفیدترین منابعی که می‌توان آن را به رژیم غذایی تیروئید پرکار اضافه کرد، زنجبیل است. زنجبیل خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی زیادی دارد و می‌تواند به کنترل متابولیسم بدن کمک زیادی کند. همچنین نقش زیادی در کاهش التهاب ناشی از پرکاری تیروئید دارد. در پرکاری تیروئید معمولا واکنش‌های التهابی بدن افزایش می‌یابد. اضافه کردن زنجبیل به رژیم غذایی می‌تواند با اثر ضدالتهابی که دارد، میزان التهاب در بدن را کاهش دهد. علاوه بر این، منیزیم و پتاسیم موجود در زنجبیل نیز می‌تواند به کاهش التهاب کمک زیادی کند. در کنار تمام مزیت‌های زنجبیل باید این نکته را در نظر داشت که یکی دیگر از اثرات زنجبیل، افزایش متابولیسم و افزایش تولید گرماست؛ بنابراین نباید بیش از حد مجاز آن را مصرف کرد.

متن انگلیسی:
In a condition like hyperthyroidism, where your body may be creating more inflammation, ginger can help reduce that inflammatory response.
ترجمه متن:
در شرایطی مانند پرکاری تیروئید که میزان التهاب بدن افزایش می‌یابد، مصرف زنجبیل می‌تواند میزان پاسخ التهابی بدن را کاهش دهد.

nesaz

۸. نقش ید در تیروئید پرکار

برای کسانی که تیروئید پرکار دارند، دریافت منابع بیشتر ید می‌تواند علائم و شدت بیماری را بدتر کند. غذاهای غنی از ید مانند ماهی‌های دریایی یا صدف‌ها، باعث افزایش تولید هورمون تیروئید می‌شوند. به همین دلیل هم معمولا در رژیم غذایی تیروئید پرکار به بیماران توصیه می‌شود که مصرف مکمل‌های ید یا منابع غذایی حاوی ید را کم کنند.

۹. دمنوش برای پرکاری تیروئید

اگر تیروئید شما پرکار است می‌توانید مصرف برخی دم‌نوش‌ها را به برنامه روزانه‌تان اضافه کنید. یک سری دم‌نوش‌ها هستند که طب سنتی تاثیر مثبت آنها برای پرکاری تیروئید را تایید کرده است. بهترین دم‌نوش‌ها در رژیم غذایی تیروئید پرکار شامل موارد زیر است:

  • دمنوش گوجی
  • دمنوش زنجبیل
  • دمنوش گزنه
  • دمنوش چای سبز
  • دمنوش بابونه

این دم‌نوش‌ها خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و آرامش‌بخش دارند و می‌توانند به بهبود سلامت کلی بیماران کمک زیادی کنند.

دنبال دمنوش مناسب برای پرکاری تیروئیدی؟ از متخصص مشاوره بگیر.

۱۰. عرقیات گیاهی برای پرکاری تیروئید

عرقیات گیاهی هم می‌توانند برای پرکاری تیروئید مفید باشند. آنها با تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و خواص آنتی‌اکسیدانی که دارند، به بهبود علائم پرکاری تیروئید کمک زیادی می‌کنند. برخی از این عرقیات گیاهی مفید برای رژیم غذایی تیروئید پرکار شامل موارد زیر است:

  • عرق بادرنجبویه
  • عرق کلپ
  • عرق نعناع

۱۱. غذاهای حاوی گواتروژن و تاثیر آن ها بر عملکرد تیروئید

گواتروژن‌ها موادی هستند که در برخی غذاها یافت می‌شوند. وقتی بیش از حد مصرف شوند، می‌توانند در عملکرد غده تیروئید اختلال ایجاد کنند و عامل ایجاد گواتر در برخی از افراد باشند. برای افرادی که با اختلالات تیروئید مواجه هستند، مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی گواتروژن‌ها می‌تواند عملکرد تیروئید را بدتر کند. با اختلال در عملکرد تیروئید، هورمون‌های تنظیم‌کننده متابولیسم بدن نیز دچار مشکل می‌شوند و این می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند افزایش دمای بدن، ضربان قلب بالا و سایر مشکلات سلامتی شود. سویا، توفو، انواع کلم‌ها و بادام‌زمینی از جمله مواد غذایی حاوی گواتروژن هستند.

۱۲. اهمیت هیدراتاسیون و مصرف مایعات

با پرکاری تیروئید میزان تعریق افزایش می‌یابد و اکثر افراد بیش از حد احساس گرما می‌کنند. گرمازدگی و گرگرفتگی از علائم شایع پرکاری تیروئید است. به همین دلیل بهتر است در رژیم غذایی تیروئید پرکار مصرف مایعات را افزایش داد تا به این ترتیب کم‌آبی و گرمازدگی ناشی از پرکاری تیروئید جبران شود.

مکمل های غذایی و نقش آن ها در کنترل تیروئید پرکار را بشناسید.تنظیم رژیم غذایی تیروئید پرکار و مصرف منابع سلنیوم و آهن و ویتامین B به بهبود سریع‌تر بیماری و پیشگیری از عوارض کمک می‌کند.

۱۳. مکمل های غذایی و نقش آن ها در کنترل تیروئید پرکار

مکمل‌های غذایی مختلف هم می‌توانند تاثیر زیادی در بهبود علائم پرکاری تیروئید داشته باشند. یکی از مکمل های مفید برای تیروئید پرکار، مکمل‌های امگا ۳ هستند. غذاها یا مکمل‌های حاوی امگا ۳ می‌توانند عملکرد غده تیروئید را کنترل کرده و سلامت بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید را افزایش دهند.

ویتامین D و مکمل‌های کلسیم از دیگر منابع مفید در رژیم غذایی تیروئید پرکار هستند که می‌توانند با بهبود جذب کلسیم، از پوکی‌استخوان جلوگیری کنند. ویتامین‌های B، سلنیوم و آهن از دیگر منابع مفیدی هستند که برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید مفیدند.

مکمل‌های حاوی ویتامین‌های گروه B، از دیگر منابع مفید برای پرکاری تیروئید هستند. برای مثال، مکمل‌های حاوی ویتامین B1 (تیامین) برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید حیاتی است، زیرا مقادیر بالای هورمون‌های تیروئید در خون باعث می‌شود ذخایر تیامین سریع‌تر تخلیه شوند.

خوراکی های مضر برای پرکاری تیروئید

علاوه بر مواد غذایی که باید در رژیم غذایی تیروئید پرکار آنها را جای داد، یک سری مواد غذایی نیز وجود دارند که در صورت پرکاری تیروئید نباید آنها را مصرف کرد. این ترکیبات غذایی ممنوعه شامل موارد زیر می‌شود:

  • مواد غذایی حاوی ید اضافه مانند جلبک دریایی یا ماهی دریا
  • زرده تخم‌مرغ
  • منابع حاوی گلوتن مانند جو، گندم و سویا
  • شیر سویا و سس سویا
  • غذاها و نوشیدنی‌های حاوی کافئین مانند قهوه، چای، نوشابه و شکلات

رژیم غذایی پرکاری تیروئید در بارداری

در رژیم غذایی تیروئید پرکار در بارداری باید حتما برخی منابع غذایی را در نظر گرفت. این منابع شامل موارد زیر است:

  • افزایش منابع حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها مانند میوه‌ها و سبزیجات تازه و سالم
  • امگا ۳
  • منابع حاوی ویتامین D و کلسیم
  • مصرف متعادل شیر و لبنیات
  • مصرف آجیل‌ها
  • مصرف منابع حاوی آهن و سلنیوم
برنامه غذایی پیشنهادی برای افراد مبتلا به تیروئید پرکار کدام است؟رژیم غذایی مناسب تیروئید پرکار باید شامل محدودیت مصرف غذاهای پرنمک و محرک باشد و حتما از زیتون و روغن زیتون استفاده شود.

برنامه غذایی پیشنهادی برای افراد مبتلا به تیروئید پرکار

بسیاری از وب‌سایت‌ها و منابع، توصیه‌هایی در مورد اینکه چه غذاهایی را با بیماری تیروئید بخوریم یا نخوریم ارائه می‌دهند. با این حال هیچ برنامه غذایی مشخصی به عنوان رژیم غذایی تیروئید پرکار وجود ندارد. در کل داشتن یک رژیم غذایی متعادل بهترین راه برای دریافت تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن است. به عنوان یک برنامه غذایی پیشنهادی برای پرکاری تیروئید می‌توان موارد زیر را در نظر گرفت:

  • هر روز حداقل پنج وعده از انواع میوه و سبزیجات تازه را مصرف کنید
  • وعده‌های غذایی نشاسته‌ای با فیبر بالا مانند سیب‌زمینی، نان، برنج یا ماکارونی را مصرف کنید
  • مقدار کمی لبنیات در روز استفاده کنید
  • مقدار کمی لوبیا، حبوبات، ماهی، تخم‌مرغ، گوشت و سایر پروتئین‌ها را روزانه بخورید
  • از روغن زیتون استفاده کنید
  • روزانه حداقل ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید
  • مصرف شکر یا غذاهای فراوری شده را کاهش دهید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اگرچه نمی‌توانید پرکاری تیروئید را تنها با رژیم غذایی درمان کنید، اما افزودن یا حذف برخی مواد غذایی از رژیم غذایی می‌تواند به تعادل هورمون‌های تیروئید و مدیریت علائم پرکاری تیروئید کمک کند. با این حال، مانند هر درمان دیگری، قبل از ایجاد تغییرات اساسی برای رژیم غذایی تیروئید پرکار یا افزودن هر گونه مکملی به برنامه روزانه خود، حتما با یک دکتر غدد و پزشک تغذیه در این زمینه مشورت کنید. متخصص غدد با نظر یک متخصص تغذیه می‌تواند یک رژیم غذایی متعادل برای پرکاری تیروئید را به شما توصیه کند. ویزیت آنلاین متخصص غدد و متخصص تغذیه آنلاین هم مسیر مشاوره را برایتان راحت‌تر می‌کند.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!