فهرست مطالب
شاید ندانید که ممکن است استرس و التهاب روده با یکدیگر در ارتباط باشند. بیماری التهابی روده (IBD) شامل بیماری کرون و کولیت اولسراتیو میشود. در حالی که علت دقیق IBD ناشناخته باقی مانده است، برخی از محققان بر این باورند که استرس شدید ممکن است به طور بالقوه باعث شروع بیماری در افراد مستعد آن شود. علاوهبراین، استرس میتواند علائم را تشدید کند و در افرادی که قبلاً مبتلا به بیماری التهابی روده تشخیص داده شدهاند، تشدید یابد. ماهیت غیرقابل پیشبینی بیماری التهابی روده و نگرانیهایی مانند نیاز فوری به حمام بر استرس شما میافزاید. اما یک خبر خوب وجود دارد؛ با درک محرکهای خود و استفاده از تکنیکهای مقابلهای موثر، میتوانید استرس را کاهش دهید. شما در وبسایت دکترتو میتوانید نوبت ویزیت آنلاین متخصص گوارش یا مراجعه حضوری خود از پزشک متخصص گوارش را دریافت کنید و درباره ارتباط استرس و التهاب روده از متخصصان مشورت بگیرید.
استرس و التهاب روده
رابطه بین استرس و التهاب روده پیچیده است و شامل یک ارتباط دوطرفه بین مغز و روده است. استرس میتواند علائم التهاب روده را از راههای مختلفی تشدید کند. مثلا التهاب روده را افزایش داده و تعادل باکتریهای خوب و بد را مختل میکند. وقتی استرس دارید، بدنتان هورمونهایی ترشح میکند که روده حساس شما را بیشتر ملتهب خواهد کرد. این موضوع میتواند منجر به علائم مکرر و شدیدتر شود. ارتباط مغز و روده به این معنی است که استرس روانی به طور مستقیم بر سلامت گوارش شما تأثیر میگذارد. این موضوع میتواند چرخهای ایجاد کند که در آن استرس علائم التهاب روده را بدتر کند. علاوهبراین، استرس مزمن میتواند نحوه پردازش سیگنالهای درد از روده را در مغز تغییر دهد و به طور بالقوه بیمار را نسبت به ناراحتی حساستر کند.
موضوع | توضیحات |
---|---|
رابطه استرس و التهاب روده | استرس میتواند با افزایش هورمونهای استرس و تحریک تولید مواد پیشالتهابی، به تشدید التهاب روده منجر شود. |
اثرات کوتاهمدت استرس | تغییر در تحرک و حساسیت روده، تغییر ترکیب میکروبهای روده و تشدید علائم التهاب. |
اثرات بلندمدت استرس | استرس مزمن باعث عود بیماری التهاب روده، زوال سلامت گوارش و افزایش خطر اضطراب و افسردگی در بیماران میشود. |
روشهای درمان و مدیریت استرس | تکنیکهایی مانند ورزش، مدیتیشن، ذهنآگاهی، تنفس عمیق، خواب کافی و رژیم غذایی سالم. در صورت نیاز، مراجعه به مشاور یا روانشناس توصیه میشود. |
پیشگیری از اثرات استرس | استفاده از روشهایی مثل تنفس عمیق، آرامش عضلانی، تغییر افکار منفی و بهبود عادات خواب برای پیشگیری از اثرات استرس و التهاب روده. |
عوارض استرس بر گوارش | استرس میتواند منجر به درد شکم، نفخ، کاهش اشتها، اسهال یا یبوست شود و چرخهای از تشدید علائم التهاب و استرس ایجاد کند. |
ارتباط مغز و روده | ارتباط دوطرفه مغز و روده باعث میشود که استرس روانی مستقیماً بر التهاب و عملکرد گوارش اثر بگذارد و این تأثیر از طریق تحریک پاسخ استرس و افزایش حساسیت به سیگنالهای درد در روده تشدید شود. |
۱. استرس کوتاه مدت و التهاب روده
گفته شده که استرس روانی کوتاهمدت میتواند بهطور قابل توجهی بر نفوذپذیری، تحرک، حساسیت و ترشح روده تأثیر بگذارد و حتی ترکیب میکروبهای روده را تغییر دهد. این تغییرات میتوانند زمینهساز بروز مشکلاتی مانند کاهش تعادل میکروبی، ضعف سیستم ایمنی و تشدید علائم گوارشی باشند. علاوه بر این، استرس روانی ممکن است وقوع مجدد التهاب روده را تحریک کرده و درمان را دشوارتر کند. مدیریت استرس در چنین شرایطی میتواند نقش مهمی در بهبود عملکرد روده و جلوگیری از بروز دوباره التهاب ایفا کند.
همیشه استرس داری و رودهات ملتهبه؟
از متخصص نوبت بگیر.
۲. استرس بلند مدت و مزمن و تاثیر آن روی التهاب روده
سیستمهای انتقال استرس بدن تهدیدات موجود را به کل ارگانیسم منتقل میکنند و به این ترتیب مکانیسمهای التهابی را نیز تحریک خواهند کرد. شواهد متعددی نشان داده که استرس روانی مزمن باعث زوال و عود بیماری التهاب روده میشود. علاوهبراین، مطالعات نشان داده است که بیماران مبتلا به التهاب روده نسبت به افراد سالم در معرض خطر بیشتری برای ایجاد علائم اضطراب و افسردگی هستند.
علت تاثیر استرس روی التهاب روده
مغز مستقیماً بر معده تاثیر میگذارد. روده بالاترین ناحیه اعصاب خارج از مغز است و گاهی اوقات «مغز دوم» نامیده میشود. مغز با مهار پاسخ استرس بر سیستم گوارش، پاسخ آرامش را فعال میکند. ترشح طولانی مدت هورمونهای استرس میتواند منجر به التهاب شود. علت آن است که این هورمونها تولید مواد پیش التهابی مانند سیتوکینها را تحریک و به تشدید التهاب کمک میکنند.
تشخیص استرس روده
علائم گوارشی ناشی از استرس بیشتر از آن چیزی است که فکر میکنید. این علائم شامل درد شکم، اسهال، یبوست، باد روده، نفخ و حالت تهوع است. آزمایشات تشخیصی برای بیماران مبتلا به التهاب روده شامل آزمایش خون معمول، آزمایش مدفوع، سرولوژی بیماری سلیاک، سونوگرافی شکم، آزمایش تنفس برای رد عدم تحمل کربوهیدرات (لاکتوز، فروکتوز و..) و رشد بیش از حد باکتری روده کوچک است.
درمان التهاب روده ناشی از استرس
استفاده از تکنیکهای آرامشبخش و اصلاح عادات روزانه میتواند تأثیر بسزایی در کاهش علائم این عارضه داشته باشد. برای درمان التهاب روده ناشی از استرس باید از تکنیکهای عملی مدیریت استرس استفاده شود. در ادامه بسیاری از پرکاربردترین این روشها را نام بردهایم.
- ورزش کردن
- ذهن آگاهی
- خواب کافی
- تنفس درست و عمیق
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم
- مدیتیشن
- از بین بردن یا دوری از عوامل استرسزا
- ارتباط با دیگران
- پرهیز از اهمال کاری
- گوش دادن به موسیقی
- تمرین مراقبت از خود
- امتحان تکنیکهای تمدد اعصاب
- یوگا
التهاب روده داری و دنبال روشهای مناسب درمانی؟ مشاوره بگیر.
عوارض التهاب روده ناشی از استرس
برخی از محققان معتقدند که استرس میتواند علائمی مانند درد، نفخ، ناراحتی و کاهش اشتها را افزایش دهد. استرس همچنین میتواند بر حرکت روده و جابجایی محتویات درون آن هم تأثیر بگذارد. این تاثیرات در نهایت منجر به افزایش اسهال یا یبوست در فرد خواهد شد.
پیشگیری از استرس و التهاب روده
برای جلوگیری از تشدید التهاب روده باید به فکر پیشگیری از بروز استرس و همچنین تشدید آن بود. در اینجا چند تکنیک عملی مدیریت استرس وجود دارد که برای افراد مبتلا به التهاب روده و سایر بیماریهای مزمن مفید خواهد بود:
- تنفس عمیق با شکم: این تکنیک ساده را میتوان در هر جایی انجام داد؛ حتی پشت میز کار. نفسهای آهسته و عمیق بکشید که باعث بالا و پایین رفتن شکم میشود. این فعالیت به آرامش اعصاب کمک کرده و حتی میتواند روده را آرام کند. توصیه میشود زمان استرس یا ناراحتی این تمرین را امتحان کنید.
- آرامش عضلانی: قسمتهای مختلف بدن خود را یکی یکی منقبض و سپس به آرامی آنها را شل کنید. از انگشتان پا شروع کنید و به سمت بالا بروید. این کار میتواند به رهایی از تنش درونی کمک کند.
- ذهن آگاهی و مدیتیشن: هر روز چند دقیقه را به آرامی بنشینید و روی لحظه حال تمرکز کنید. بدون قضاوت به افکار و احساسات خود توجه کنید. این کار به شما کمک میکند که تعادل بیشتر و استرس کمتری داشته باشید.
- داشتن تحرک: ورزش هم برای بدن و هم برای ذهن عالی است. لزومی ندارد که شدید باشد. یک پیادهروی ملایم یا یوگای آسان میتواند معجزه کند. فعالیتی را پیدا کنید که از آن لذت میبرید و متناسب با سلامت فعلی شما باشد.
- افکار منفی را به چالش بکشید: هنگامی که خود را در حال فکر منفی میبینید، مکث کنید و از خود بپرسید که آیا این فکر به من کمکی میکند؟ آیا راه دیگری برای نگاه کردن به این موضوع وجود دارد؟ این روش به شما کمک میکند مسائل را به روشی سادهتر ببینید.
- عادات خواب بهتر: خواب خوب برای مدیریت استرس بسیار مهم است. سعی کنید هر روز در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. قبل از خواب از مصرف کافئین و تماشای صفحه نمایش موبایل، تبلت، تلویزیون، لپتاپ و… پرهیز کنید.
- کمک گرفتن از مشاور: گاهی اوقات صحبت با یک متخصص، تفاوت بزرگی در زندگی ایجاد میکند. یک روانشناس به شما کمک میکند تکنیکهای مدیریت استرسی را که برای شما و موقعیت خاصتان بهتر است را بیاید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
طرز فکر شما در مورد بیماری التهاب روده تاثیر واقعی بر آرامش روان شما خواهد داشت. وقتی بیش از حد نگران هستید یا در مورد وضعیت خود منفی فکر میکنید، استرس بدن شما را تحریک میکند. این اتفاق باعث ترشح هورمونهایی مانند کورتیزول و آدرنالین میشود که بر سیستم گوارش تاثیر داشته و آن را مختل میکند. هورمونهای استرس رودهها را حساستر کرده، نحوه حرکت غذا در سیستم گوارش را تغییر داده و منجر به التهاب خواهند شد. این اتفاق یک چرخه معیوب ایجاد خواهد کرد. استرس بخشی اجتنابناپذیر از زندگی است اما با استراتژیهای صحیح، میتوان تأثیر آن را کاهش داد و به افراد فرصت یک زندگی عادی و با آرامش را بخشید.
ما در این مقاله از تاثیرات استرس و التهاب روده صحبت کردهایم. به شما توصیه کرده و مجددا هم توصیه میکنیم که خیلی سریع از یک فوق تخصص گوارش و دکتر داخلی در این زمینه کمک بگیرید. شما با مدیریت استرس خود میتوانید سلامتتان را تضمین کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!