فهرست مطالب
اختلالات خواب عارضهای شایع هستند که بیشتر زنان و افراد مسنتر را تحت تاثیر قرار میدهند. به علت گسترده بودن این اختلالات، پزشکان داروهایی را درست کردهاند که به شما کمک میکنند راحتتر به خواب بروید و با داشتن خواب شبانه باکیفیت، روزتان را پرانرژی شروع کنید. با این حال نباید خودسرانه از این داروها استفاده کنید زیرا بسیاری از آنها، تنها اثرات کوتاهمدتی دارند و با خطر بروز عوارض جانبی و وابستگی همراه هستند؛ بنابراین بیایید با بهترین دارو برای بی خوابی شبانه آشنا شویم که پزشکان مصرف آنها را تایید کردهاند. اما بهتر است قبل از اقدام به مصرف خودسرانه با یک متخصص روانپزشک در این باره مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه دکترتو نسبت به دریافت نوبت حضوری یا مشاوره آنلاین استفاده کنید.
بهترین دارو برای بی خوابی شبانه چیست؟
بیخوابی میتواند عملکرد فرد در اجتماع را مختل کند و مانع از شکوفایی استعدادهای او شود. در حقیقت تمامی اندامهای بدن، به خوابی سالم و منظم وابسته هستند و بیخوابی، اثرات مخرب زیادی روی آنها میگذارد.
مصرف دارو یک راه حل موثر برای تنظیم مجدد چرخه خواب است. با این حال، یافتن بهترین دارو برای بیخوابی شبانه، به عوامل مختلفی بستگی دارد و بدن هر شخصی به طور متفاوتی به داروها پاسخ میدهد. پس با آشنایی با داروهای مختلف و مشورت با پزشک، میتوانید داروی مناسب برای شرایطتان را پیدا کنید.
دسته دارو | نمونه داروها | مکانیسم اثر | عوارض جانبی رایج | موارد منع مصرف |
---|---|---|---|---|
بنزودیازپینها | دیازپام، لورازپام، آلپرازولام | تقویت اثر GABA (یک انتقالدهنده عصبی مهارکننده) | خوابآلودگی در روز، سرگیجه، اختلال در حافظه، وابستگی و اعتیاد | بیماریهای کبدی، کلیوی، تنفسی، برخی بیماریهای قلبی |
غیربنزودیازپینها | زولپیدم، زالپلون | تقویت اثر GABA | خوابآلودگی در روز، سرگیجه، طعم فلزی در دهان | بیماریهای کبدی، کلیوی |
ضدافسردگیها | دوکسپین، ترازودون | افزایش سطح سروتونین و نور اپینفرین | خوابآلودگی، خشکی دهان، افزایش وزن | افزایش فشار خون، گلوکوم |
ملاتونین | ملاتونین | تنظیم چرخه خواب و بیداری | سردرد، سرگیجه، خوابآلودگی در روز | در برخی افراد ممکن است باعث خوابآلودگی بیش از حد شود. |
انواع بهترین دارو برای بی خوابی شبانه
با پیشرفت علم داروهای مختلفی به وجود آمدهاند که اثرگذاری قابل توجهی در بهبود علت بی خوابی و اختلالات خواب دارند. اما از آنجایی که این داروها تنوع گستردهای دارند، ما در اینجا به برخی از پرکاربردترین داروهای خواب که اثرگذاری آنها بارها به اثبات رسیده است اشاره کردهایم:
بی خوابی کلافهات کرده و دنبال قرص مناسبی؟
نوبت بگیر تا بررسی بشه.
۱. زولپیدم
زولپیدم یک داروی خواب با اثرگذاری سریع است که جزو داروهای گروه Z در نظر گرفته میشود. این دارو با کند کردن فعالیت مغز عمل میکند و در نتیجه به رفتن خواب را آسان میکند.
پزشکان اغلب داروهای زولپیدم را با کمترین دوز ممکن تجویز میکنند و در صورت لزوم، دوز آن را به حداکثر ۱۰ میلیگرم در روز افزایش میدهند. پزشکان همچنین به زنان باردار نیز توصیه میکنند که از مصرف این دارو بپرهیزند. به یاد داشته باشید که این دارو تجویزی است و مصرف آن بدون تایید پزشک میتواند عوارض شدیدی را در پی داشته باشد.
۲. زوپیکلون
اگر به دنبال بهترین دارو برای بی خوابی شبانه هستید، بدون شک زوپیکلون یکی از بهترین گزینهها برای شماست. این دارو با تاثیر بر یک ماده شیمیایی آرامبخش در مغز به نام گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) عمل میکند. GABA نقشی اساسی در چرخه خواب و بیداری ایفا میکند و کمبود آن منجر به اختلالات خواب خواهد شد؛ بنابراین با کمک این دارو میتوانید سطح GABA را تعدیل کنید.
به یاد داشته باشید که پس از مصرف زوپیکلون، حدود ۱ ساعت طول میکشد تا این دارو عمل کند و زوپیکلون اغلب برای ۲ تا ۴ هفته تجویز میشود، زیرا احتمال وابستگی به آن بالاست.
۳. اسزوپیکلون
اسزوپیکلون یک داروی قوی و موثر برای بیماران مبتلا به بی خوابی یا سایر اختلالات خواب است. این دارو متعلق به گروهی از داروها به نام داروهای سرکوب کننده سیستم عصبی مرکزی (CNS) است که با کاهش سرعت سیستم عصبی، امکان خوابی سریعتر و راحتتر را برای بیماران فراهم میکند. برای این که دچار عوارض مرتبط با اسزوپیکلون نشوید، بهتر است این دارو را بیش از ۱ الی ۲ هفته مصرف نکنید.
۴. ترازودون
ترازودون یک داروی ضدافسردگی است و با بهبود سطح انتقالدهنده عصبی سروتونین، باعث بهبود خلقوخو میشود. با این حال، از آنجایی که یکی از اثرات ترازودون خوابآلودگی است، ممکن است پزشکان آن را برای کمک به خوابیدن فرد نیز تجویز کنند.
معمولا برای اختلالات خواب، دوز کمتری از این دارو تجویز میشود و دوز ۲۵ تا ۱۰۰ میلیگرمی از این دارو، به فرد کمک میکند تا خواب راحتی داشته باشد و عوارض جانبی کمتری را نسبت به سایر داروهای خواب تجربه کند.
۵. دوکساپین
دوکسپین یک داروی خواب است که ممکن است پزشکان آن را به مدت ۳ ماه برای افراد مبتلا به بی خوابی مزمن تجویز کنند. این دارو به فرد کمک میکند که راحت بخوابد و در طول شب مکررا از خواب بیدار نشود. دوز تجویزی دوکسپین نیز به شدت بیخوابیتان بستگی دارد.
لازم به ذکر است که مصرف دوکسپین به کسانی که از مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (نوعی داروی ضدافسردگی) استفاده میکنند یا به گلوکوم یا احتباس ادرار مبتلا هستند، توصیه نمیشود. در دوران شیردهی و بارداری نیز، دوکسپین باید با تایید پزشک مصرف شود.
۶. راملتیون
راملتئون یک آگونیست گیرنده ملاتونین است. ملاتونین باعث خواب راحت میشود و این دارو نیز با تاثیر روی گیرندههای ملاتونین و شبیهسازی اثرات این ماده، باعث تنظیم چرخه خواب میشود.
احتمال وابستگی به راملتئون بسیار پایین است و این دارو عوارض جانبی بسیار محدودی (همچون بیحالی، خستگی و سرگیجه) را به همراه دارد. به همین خاطر بسیاری از پزشکان، آن را بهترین قرص برای بی خوابی شبانه میدانند و آن را برای استفاده طولانیمدت تجویز میکنند.
البته زنان باردار، بیماران مبتلا به نارسایی کلیه و افرادی که داروی فلووکسامین مصرف میکنند باید در استفاده از این دارو احتیاط کنند.
۷. قرص ملاتونین برای بی خوابی
ملاتونین هورمونی طبیعی در بدن است که تولید آن در شب زیاد میشود و نقشی اساسی در به خواب رفتن ایفا میکند. حال زمانی که در روند تولید طبیعی این هورمون اختلال ایجاد شود، پزشکان مکملهای ملاتونین را تجویز میکنند. این مکملها خطرات و عوارض بسیار کمتری نسبت به داروهای خواب دارند اما اثربخشی پایینتری نیز دارند.
۸. دیفن هیدرامین
دیفن هیدرامین که معمولا به صورت شربت در دسترس است نوعی آنتیهیستامین در نظر گرفته میشود که کاربرد اصلی آن، درمان انواع آلرژیها است. با این حال به خاطر اثرات خوابآوری که این دارو دارد، گاهی میتوان از آن برای درمان اختلالات خواب نیز استفاده کرد.
۹. کلونازپام برای بی خوابی
کلونازپام در واقع یک قرص خواب آور نیست، بلکه یک بنزودیازپین (داروی ضداضطراب) و داروی ضدتشنج است. استفاده از کلونازپام برای درمان بیخوابی مورد تایید FDA نیست. با این حال، به دلیل اثرات آرامبخش و خوابآور این دارو، گاهی اوقات پزشکان مصرف آن را برای درمان اختلالات خواب توصیه میکنند.
۱۰. قرص آلپرازولام برای بی خوابی
آلپرازولام نیز یک داروی خواب نیست بلکه برای درمان اختلالات اضطرابی نظیر حمله پانیک مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال این دارو اثرات خوابآور قویای دارد و میتواند خواب طولانی و راحتی را برای شما به ارمغان بیاورد؛ بنابراین با تایید پزشک میتوانید از آلپرازولام برای درمان بیخوابی استفاده کنید.
برای رفع بی خوابی مدام دارو مصرف میکنی؟ همین حالا راهنمایی بگیر.
۱۱. قرص منیزیم برای بی خوابی
بسیاری از بزرگسالان و کودکان، مقدار منیزیم کافی و مورد نیاز بدن خود را از طریق رژیم غذایی دریافت نمیکنند. تحقیقات نشان دادهاند که منیزیم در داشتن یک الگوی خواب سالم نقش مهمی ایفا میکند و سطوح پایین این ماده معدنی ممکن است منجر به مشکلات خواب شود؛ بنابراین باید از طریق مصرف مکملها و قرصهای منیزیم، این کمبود را جبران کنید و چرخه خوابتان را به حالت طبیعی خود بازگردانید.
۱۲. قرص گلوریا و بی خوابی
گلوریا یک قرص لاغری است که اخیرا مورد توجه افرادی که اضافهوزن دارند قرار گرفته است. برخی از افراد گمان میکنند که یکی از کاربردهای قرص گلوریا درمان مشکلات خواب است اما این تفکر کاملا غلط است. در واقع، برخی از تحقیقات نشان دادهاند که این قرص، حاوی مواد تشکیلدهندهای است که میتوانند روند خواب را تغییر دهند و دچار اختلال کنند. به همین خاطر مصرف آن برای بی خوابی گاهی حتی باعث افزایش بی خوابی میشود.
۱۳. قرص جوشان برای بی خوابی
همانطور که گفتیم کمبود منیزیم منجر به اختلالات خواب میشود. به همین خاطر برای افرادی که از کمبود منیزیم رنج میبرند، مصرف قرص جوشان منیزیم میتواند بهترین دارو برای بی خوابی شبانه باشد. این دارو نهتنها هیچ عوارض جانبی خاصی به همراه ندارد بلکه با بهبود عملکرد سیستم عصبی، رفع اضطراب و استرس و بهبود عملکرد رگها و قلب، میتواند تمامی علل زمینهای بی خوابی را در کمترین زمان ممکن درمان کند.
۱۴. شربت برای بی خوابی کودکان
داروهایی که به طور اختصاصی برای تنظیم چرخه خواب درست شدهاند اغلب با عوارض زیادی همراهاند و معمولا کودکان نباید آنها را مصرف کنند. به همین خاطر برای درمان بی خوابی کودکان باید دنبال داروهایی با اثرات ملایم باشید.
اگر فرزند شما هم اخیرا دچار بیخوابی شده است، معمولا پزشکان شربتهای بیخطری همچون شربت بایوکل کیدز ان او سی، شربت سیموسد و شربت اهورا اسلیپ را برای او تجویز میکنند.
۱۵. بهترین قرص ویتامین برای بی خوابی
گاهی بیخوابی ناشی از مشکل جدیای نیست و تنها به خاطر کمبود ویتامین، فرد نمیتواند خوابی آسوده داشته باشد. در حقیقت کمبود ویتامین B6 در بدن، در روند تولید هورمونهای خواب (همچون سروتونین و ملاتونین) اختلال ایجاد میکند و باعث بیخوابیهای مکرر میشود. در این شرایط، اگر پزشک بعد از انجام آزمایش متوجه کمبود این ویتامین در بدنتان شود، مصرف یک دوره مکملهای B6 را برای شما تجویز میکند.
قرص برای افسردگی و بی خوابی
برخی از داروهایی که برای درمان افسردگی تجویز میشوند اثرات خوابآور نیز دارند. کلونازپام و آلپرازولام از جمله این داروها هستند که خوابی عمیق و بدون وقفه را برای شما فراهم میکنند. با این حال به خاطر داشته باشید که این داروها علاوه بر احتمال بروز عوارض جانبی، ممکن است با سایر داروها نیز تداخل داشته باشند. پس آنها را تنها زیر نظر پزشک مصرف کنید.
بهترین داروی گیاهی برای بی خوابی شبانه
بسیاری از افراد به خاطر ترس از خطراتی که داروهای شیمیایی به همراه دارند، ترجیح میدهند با روشهای گیاهی، بی خوابی خود را درمان کنند. این داروهای گیاهی، اثرات مطلوب و تسکیندهندهای دارند و میتوانند کیفیت خواب شما را افزایش دهند. شما هم میتوانید با نوشیدن دمنوشهای بابونه، گلگاوزبان، عناب، بادرنجبویه، بهارنارنج و اسطوخودوس قبل از خواب، خوابی بهتر، آرامتر و عمیقتر را تجربه کنید.
عوارض استفاده از داروی برای بی خوابی شبانه
بسیاری از افراد، یک روز پس از مصرف داروی خواب دچار کسل بودن، بیحالی و خستگی میشوند. این افراد سرگیجه یا مشکلات تعادل را نیز تجربه میکنند. این اثرات در طول روز میتوانند بر توانایی فرد برای رانندگی، کار، رفتن به محل تحصیل و انجام کارهای روزانه تاثیر منفی بگذارند. سایر عوارض کوتاه مدت این قرصها نیز شامل این مواردند:
- یبوست یا اسهال
- خشکی دهان
- سردرد
- ضعف عضلانی
- مشکلات گوارشی (از جمله نفخ، سوزش سر دل و حالت تهوع)
- تشدید خروپف و آپنه خواب
از طرف دیگر، اگر این داروها را بیشتر از مدت توصیه شده مصرف کنید، عملکرد مغز و الگوی خواب تحت تاثیر قرار میگیرد و ممکن است این عوارض را تجربه کنید:
- خطر ابتلا به زوال عقل، به خصوص در میان افراد مسن
- ضعیف شدن حافظه، تحلیل رفتن مغز، بیماری آلزایمر
- احساس افسردگی یا افکار خودکشی
- اختلال در عملکرد جنسی
- خطر سقوط ناگهانی
- افسردگی تنفسی در هنگام خواب که ممکن است منجر به مرگ شود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
بیخوابی باعث میشود که از نظر روحی و جسمی در وضعیت آسیبپذیری قرار بگیرید و شور و نشاط سابق را نداشته باشید. به همین خاطر نیاز است که این عارضه را هر چه زودتر پیگیری و درمان کنید. اگر پس از مدتی، بیخوابی شما خود به خود برطرف نشد، حتما باید که با یک متخصص اعصاب و روان مشورت کنید. این متخصصان با تجویز بهترین دارو برای بی خوابی شبانه، به شما کمک میکنند که دوباره الگوی خواب سالمی داشته باشید. شما میتوانید از خدمات مشاوره آنلاین برای صحبت با پزشکان استفاده کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!