ناباروری؛ یک چالش اجتماعی و روانی
 فلوشیپ ناباروری IVF و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ناباروری یک چالش مهم در سلامت باروری است که تأثیرات آن تنها به فرد یا زوج محدود نمی‌شود، بلکه ابعاد اجتماعی و روانی گسترده‌ای دارد.

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر ملیحه عافیت درخصوص ناباروری، اظهار کرد: حدود ۱۵ درصد از زوج‌ها در جهان و تقریباً همین میزان در ایران با ناباروری دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

وی افزود: خوشبختانه پیشرفت‌های علمی در کشور ما قابل توجه است و در زمینه درمان ناباروری، ایران جزء کشورهای پیشرو در منطقه محسوب می‌شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با بیان اینکه عوامل مختلفی موجب ناباروری می‌شود و باید گفت که ناباروری مسئله‌ای مشترک بین زنان و مردان است، خاطرنشان کرد: مشکلات هورمونی، انسداد لوله‌های رحمی و اختلال عملکرد تخمدان مانند تخمدان پلی‌کیستیک و کاهش ذخایر تخمدانی به دنبال افزایش سن و عوامل زمینه‌ای از علل شایع در زنان هستند.

وی ادامه داد: در مردان، کاهش کیفیت و تعداد اسپرم نقش مهمی دارد، بنابراین، سبک زندگی و عوامل محیطی نیز بر هر دو جنس تأثیرگذار است.

نقش وسیع مراکز ناباروری در ارتقاء دانش

عافیت با اشاره به پیشرفت‌های علمی در درمان ناباروری، ادامه داد: درمان‌های پیشرفته‌ای مانند لقاح مصنوعی (IVF)، تزریق اسپرم داخل تخمک (ICSI) و انجماد تخمک، اسپرم یا جنین در کشور ما با کیفیت بسیار بالا انجام می‌شود. مراکز ناباروری نقش بزرگی در ارتقاء دانش و ارائه خدمات درمانی ایفا کرده‌اند.

معاون آموزشی بخش زنان بیمارستان امام رضا(ع)، به تأثیرات اجتماعی و فرهنگی ناباروری اشاره و اظهار کرد: در بسیاری از فرهنگ‌ها، ناباروری همچنان یک تابو محسوب می‌شود که فشار روانی زیادی بر زوج‌ها وارد می‌کند. احساس ناامیدی، اضطراب و حتی افسردگی در این مسیر رایج است.

وی افزود: در بسیاری از فرهنگ‌ها، ناباروری می‌تواند فشارهای اجتماعی زیادی به همراه داشته باشد؛ چراکه باروری اغلب به عنوان معیاری از موفقیت در زندگی زناشویی در نظر گرفته می‌شود، بنابراین آموزش عمومی و حمایت اجتماعی برای کاهش این فشارها ضروری است.

این متخصص زنان، زایمان و نازایی با توجه به نقش سبک زندگی در باروری، عنوان کرد: تغذیه سالم، ورزش منظم، کنترل وزن، ترک سیگار و مدیریت استرس تأثیر مثبتی بر باروری دارد؛ به زوج‌ها توصیه می‌شود که پیش از تصمیم به بارداری، سبک زندگی سالمی را دنبال کنند.

آگاهی‌بخشی و پیشگیری، راهکار مقابله با ناباروری

عافیت اضافه کرد: یکی از بهترین راه‌های مقابله با ناباروری، آگاهی‌بخشی و پیشگیری است. همچنین مراجعه زودهنگام به پزشک فوق تخصص ناباروری و IVF در صورت وجود مشکلات، می‌تواند از پیچیده‌تر شدن شرایط جلوگیری کند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، درخصوص اینکه یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر باروری، سن زنان است، گفت: کیفیت و تعداد تخمک‌ها با افزایش سن کاهش می‌یابد؛ پس از ۳۵ سالگی، کاهش باروری در زنان شتاب می‌گیرد و پس از ۴۰ سالگی احتمال بارداری طبیعی به شدت کاهش پیدا می‌کند، افزایش خطر سقط جنین و اختلالات کروموزومی نیز با افزایش سن مرتبط است.

وی ادامه داد: همچنین اگرچه مردان ممکن است تا سنین بالاتر توانایی تولید اسپرم را داشته باشند، کیفیت اسپرم با افزایش سن کاهش می‌یابد، این موضوع می‌تواند بر میزان موفقیت بارداری و همچنین سلامت جنین تأثیرگذار باشد.

عافیت در رابطه با بیان اینکه زوج‌ها بهتر است بارداری را به زمان‌های دور موکول نکنند، مگر در موارد خاص، یادآور شد: افرادی که به دلایل شغلی یا شخصی نمی‌توانند در سنین پایین ازدواج کنند و یا باردار شوند، استفاده از روش‌هایی مانند انجماد تخمک یا جنین برای حفظ باروری پیشنهاد می‌شود و در صورت تأخیر در بارداری، مشورت با یک متخصص باروری در اسرع وقت می‌تواند شانس موفقیت درمان را افزایش دهد.