هپاتیت نوعی التهاب در کبد است که از مصرف پیوسته الکل یا مصرف برخی از انواع داروها ایجاد میشود.
در برخی مواقع هپاتیت نشات گرفته از بیماریهای خود ایمنی خواهد بود و گاهی اوقات قرار گرفتن در معرض سموم میتواند منجر به ایجاد هپاتیت شود.
با این حال میتوان گفت که شایعترین علت ابتلا به هپاتیت عفونتهای ویروسی خطرناکی هستند که ممکن است افراد آنها را عواملی کم خطر بدانند.
باید بدانید که مهمترین و اصلیترین علت ایجاد التهاب کبدی، بیماری هپاتیت است این بیماری دسته بندی میشود و از آنجایی که کبد عملکرد مهمی در متابولیسم بدن دارد ایجاد این بیماری سلامت فرد را به خطر خواهد انداخت.
اگر بخواهیم در مورد عملکرد کبد کمی صحبت کنیم باید بدانید که این عضو مهم و کاربردی در سمت راست شکم قرار میگیرد و با تولید صفرا علاوه بر هضم غذا به فیلتر کردن سموم، دفع کلسترول، هورمونها و عوارض دارو کمک میکند.
کبد عملکردی مهم در تجزیه کربوهیدرات ها، چربیها و پروتئینها دارد و با فعال سازی آنزیمهای ضروری ضمن ذخیره سازی گلیکوژن به جذب بهتر مواد معدنی و ویتامینها کمک زیادی میکند.
زمانی که بیماری هپاتیت مزمن B و هپاتیت C در بدن اتفاق میافتد شرایط از حالت نرمال خارج شده و وضعیت سلامت بیماران به طور جدی به خطر خواهد افتاد.
از مهمترین علائم هپاتیت B و C باید به مواردی مثل خستگی، درد شکم، ادرار تیره، مدفوع رنگ پریده و از دست دادن اشتها اشاره کرد.
علت افزایش بیماران مبتلا به هپاتیت
با توجه به آمارهای به دست آمده محققان به این نتیجه دست یافتند که حدوداً ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به هپاتیت مبتلا هستند.
این نگرانی وجود دارد که چرا شمار مبتلایان به هپاتیت هر لحظه رو به افزایش است، متخصصان مهمترین علت ابتلا به این بیماری را مصرف بیش از حد الکل دانسته و معتقدند زیاده روی در مصرف نوشیدنیهای الکلی تاثیر منفی بر سلولهای کبدی دارد که در نهایت در مدت طولانی منجر به ضخیم شدن کبد یا ایجاد زخم بر روی این عضو حساس خواهد شد.
یکی دیگر از دلایل افزایش تعداد بیماران مبتلا به هپاتیت داشتن رابطه جنسی با فرد آلوده است، این بیماری میتواند از طریق رابطه جنسی به دیگر افراد منتقل شود به ویژه زمانی که فرد سالم واکسینه نشده باشد.
امکان انتقال هپاتیت در بین افراد با وجود استفاده از سرنگ مشترک نیز وجود دارد کسانی که از مواد مخدر به صورت تزریقی استفاده میکنند بیش از دیگران در معرض این عارضه قرار میگیرند.
یکی دیگر از دلایل افزایش تعداد مبتلایان به هپاتیت انتقال این بیماری از مادر به فرزند است، معمولاً هنگام زایمان اگر مادر روند زایمان را به صورت طبیعی انجام دهد امکان انتقال آن به نوزاد نیز وجود دارد.
چگونه از ابتلا به هپاتیت جلوگیری کنیم؟
زمانی که افراد در مورد بیماری هپاتیت مطالعه میکنند با نگرانی بسیار زیادی مواجه میشوند و متوجه خواهند شد که راه انتقال به این بیماری بسیار آسان است، به همین دلیل از متخصصان میخواهند تا با ارائه راهکارهای مختلف به آنها آموزش دهند که چطور از ایجاد این بیماری جلوگیری نمایند.
از نظر متخصصان اولین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت واکسیناسیون است، این واکسن برای کودکان در ۱۲ تا ۱۸ ماهگی تزریق میگردد.
کسانی که به واسطه شغل خود بیش از دیگران در معرض هپاتیت قرار میگیرند نیاز است که واکسیناسیون را به طور دقیق انجام دهند، این مسئله برای کادر درمان و پزشکی نیز ضرورت دارد.
انواع واکسنهایی که برای پیشگیری از هپاتیت تزریق میشوند جهت جلوگیری انتقال هپاتیت A میباشد تاکنون برای هپاتیت C و E واکسنی ساخته نشده است.
برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت D تزریق واکسن HBV نیز مناسب است، رعایت بهداشت راهکاری دیگر برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت میباشد.
درمان هپاتیت
در دنیای امروز ابتلا به بیماریهایی مثل هپاتیت کاملاً شایع است، آمارها نشان میدهد که هر لحظه به تعداد مبتلایان به هپاتیت رو به افزایش است.
نگرانیها در این مورد کاملاً طبیعی است و این مسئله وجود دارد که اگر به هپاتیت مبتلا شوید راه حلی برای کنترل و درمان آن وجود دارد یا خیر.
قبل از هر چیز این نکته را در نظر داشته باشید که اگر شاهد علائم خاصی از ابتلا به هپاتیت هستید به پزشک مراجعه کنید. سادهترین و مطمئنترین راه برای اطلاع از اینکه به هپاتیت مبتلا هستید یا خیر انجام آزمایش هپاتیت است.
در آزمایش و نمونه برداری از خون فاکتورهایی ارزیابی میشوند که میتوان به طور قطعی به افراد اعلام کرد که به هپاتیت مبتلا هستند یا خیر و در صورت ایجاد این بیماری نوع هپاتیت نیز مشخص خواهد شد.
در صورتی که متخصصان اطلاعات جامعی از شدت و نوع بیماری کسب کنند قطعاً مراحل درمان و کنترل این عارضه برای پزشک آسانتر خواهد شد.
به طور کلی باید بدانید که هپاتیت نوع B هیچگونه درمان قطعی ندارد، اما متخصصان از داروهای ضد ویروس استفاده میکنند تا شرایط را تحت کنترل درآورند.
این بیماران موظفند در کنار مصرف دارو، رژیم غذایی سالمی را دنبال کرده و با تغییرات مثبت در سبک زندگی به بهبود وضعیت جسمانی خود کمک کنند.
پروسه درمان هپاتیت نوع C برای بیماران متفاوت است، شرایط درمان به شدت بیماری و وضعیت فرد بستگی دارد، معمولاً زمان درمان این نوع هپاتیت ۱۲ هفته طول میکشد و داروهای ضد ویروس یکی از مهمترین قسمتهای درمان است.
اساساً تمامی انواع هپاتیت تا حدودی قابلیت کنترل دارد، اما اینکه این عارضه به طور قطعی درمان شود یا خیر بستگی به نظر پزشک دارد.
متخصصان شرایط بیماران و شدت آسیب و تمامی عوارض بر جای مانده از این اختلال را مورد بررسی قرار داده و با شفاف سازی برای بیماران روند درمان را آغاز میکنند.