فهرست مطالب
دل درد نوزادان در سال اول تولد بسیار شایع است. در حالی که کودک نمیتواند درباره درد خود با شما صحبت کند اما شما با شناخت علائم این مشکل و آشنایی حدودی با آن میتوانید درد کودک را به خوبی تشخیص دهید. با تشخیص به موقع، مراجعه به پزشک و شروع روند درمان هم در بهترین زمان اتفاق خواهد افتاد. شلوغی و بیقراری نوزاد، عدم تمایل به شیر خوردن، تب و استفراغ اون نشانههای جدی این مشکل هستند که باید در اسرع وقت بررسی شوند. اگر در مورد سلامت نوزاد خود نگرانی دارید، حتماً از پزشک اطفال مشاوره بگیرید. با این حال که شکم درد یک مشکل رایج برای کودکان زیر ۵ سال است. اما با این حال باید جلوی درد کشیدن نوزاد را در زمان درست گرفت. پیشنهاد میکنیم پس از خواندن این مطلب و آشنایی با دل درد نوزادان، از طریق وبسایت دکترتو نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری برای کودکتان دریافت کنید. پزشک بهترین تشخیص را خواهد داد و مناسبترین درمان را برای کودک در نظر خواهد گرفت.
دل درد نوزادان چیست؟
احساس دل درد یکی از شایعترین دلایلی است که والدین نوزاد خود را نزد پزشک یا بخش اورژانس بیمارستان میبرند. تشخیص علت دل درد نوزادان ممکن است سخت باشد. در چنین شرایطی پزشک از والدین سوالاتی میپرسد و سپس کودک را معاینه میکند. گاهی اوقات ممکن است یک مشکل کاملاً واضح باشد و نیازی به آزمایش نداشته باشد. بسیاری از نوزادان مبتلا به دل درد در طی چند ساعت یا چند روز بدون درمان خاصی بهبود مییابند و اغلب هیچ مشکل خاصی وجود ندارد. اما در مقابل هم گاهی اوقات علت خاصی وجود دارد که نیاز به بررسی بیشتر و درمان خاص خواهد داشت. در چنین شرایطی باید والدین با آگاهی کافی نسبت به علائم عکسالعمل نشان دهند و در سریعترین زمان ممکن به مراکز درمانی یا مطب پزشک اطفال مراجعه کنند.
علائم دل درد نوزادان
نوزاد به طور ناگهانی شروع به گریههای بلند و طولانی میکند که با هیچ چیز آرام نمیشود. همچنین پاهای خود را به سمت شکم جمع کرده و بدن خود را خم میکند. اگر به دنبال مشاهده علائم دل درد نوزادان هستید این را در نظر داشته باشد که درد شکم ممکن است:
- سریع یا آهسته بیاید.
- ثابت بماند یا بدتر شود.
- در طول زمان تغییر یا حرکت کند.
- قطع شود و مجددا آغاز شود.
- خفیف یا شدید باشد.
توجه به الگو و محل درد هم میتواند به پزشک در تشخیص بهتر کمک کند. نوزادان مبتلا به شکم درد ممکن است علائم دیگری مانند استفراغ، اسهال، یبوست و تب هم داشته باشند. همچنین ممکن است گریه کند، تمایل به بیحرکت ماندن داشته باشد، بازی نکند، از غذا خوردن امتناع کند، بداخلاق و بیقرار باشد.
علت دل درد نوزادان
دل درد در نوزادان به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. در ادامه برخی از رایجترین و اصلی ترین علل دل درد نوزادان را نام برده و هرکدام را توضیح دادهایم.
علت | توضیح |
---|---|
قولنج | قولنج از هر پنج نوزاد یک نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهد. ایناتفاق با افزایش بی قراری یا گریه که حداقل سه بار در هفته به مدت سه ساعت طول میکشد، رخ میدهد. قولنج معمولاً چند هفته پس از تولد نوزادان شروع شده و تا سه ماهگی از بین میرود. |
گاز اضافی رودهها | همه انسانها حتی نوزادان گاز تولید میکنند. گاز میتواند به ویژه برای نوزادان ناخوشایند باشد، زیرا هنوز به احساس آن و نحوه دفع آن آشنا نیستند. تجمع گاز باعث ناراحتی میشود، اما خطرناک نیست. درد گاز معمولاً در ۶-۸ هفته زندگی به اوج خود رسیده و تا ۳ ماهگی بهبود مییابد. |
آلرژی به پروتئین شیر | عدم تحمل پروتئین شیر گاو (که به آن آلرژی پروتئین شیر نیز گفته میشود)، پاسخ غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن به پروتئین موجود در شیر گاو است. حساسیت به پروتئین شیر در نوزادان بسیار شایع است. نوزادان مبتلا به این بیماری ممکن است نسبت به سایر پروتئینهای رژیم غذایی از جمله سویا نیز حساسیت داشته باشند. |
یبوست نوزاد | اگر کودک شما مدفوع سفت و دردناک دارد، ممکن است مبتلا به یبوست باشد. علائم یبوست در کنار درد شکم میتواندشامل استفراغ یا وجود خون قرمز روشن در مدفوع یا هنگام خشک کردن بدن باشد. |
تنگی پیلور | تنگی پیلور زمانی است که عضله بین معده و روده کوچک (پیلور) ضخیم شده و باعث انسداد میشود. در چنین شرایطی غذا به راحتی از معده خارج نمیشود. علائم رایج تنگی پیلور شامل استفراغ شدید و پرتابی بلافاصله پس از تغذیه، کم آبی بدن و کاهش میزان مدفوع است. ممکن است کودک شما حتی بعد از غذا خوردن نیز گرسنه به نظر برسد. تنگی پیلور بیشتر در نوزادان پسر بین ۲ تا ۸ هفته زندگی دیده میشود؛ اگرچه که ممکن است در نوزادان دختر نیز رخ دهد. |
انواژیناسیون | اگرچه این بیماری نادر است، اما شایعترین بیماری اورژانس شکمی در کودکان زیر ۲ سال بوده و معمولاً بین ۶ تا ۱۲ ماهگی رخ میدهد. علائم این بیماری شامل دورههایی از درد شدید شکم است که در آن کودک ناگهان گریه میکند و پاهای خود را به قفسه سینه میکشد. همچنین ممکن است استفراغ کند یا تورم شکم و مدفوع خونی تیره و پر از مخاط داشته باشد. |
عفونتهای دستگاه گوارش (GI) | بسیاری از انواع عفونتها می توانند باعث درد شکم در نوزادان شوند. این عفونتها باعث استفراغ، اسهال، تب و حتی خون در مدفوع میشوند. عفونت معده معمولاً توسط یک ویروس ایجاد میشود، اما علت باکتریایی هم میتواند داشته باشد. |
رفلاکس | در حقیقت رفلاکس حرکت محتویات معده به مری و گاهی اوقات دهان است. علائم رفلاکس در نوزادان بیشتر از بزرگسالان مشخص میشود زیرا عضله بین معده و مری (اسفنکتر تحتانی مری) در این سن هنوز به طور کامل تشکیل نشده است. این عضله برای کمک به نگه داشتن غذا در معده و جلوگیری از حرکت معکوس در مری منقبض میشود. عضله در دوران شیرخوارگی قویتر شده و تا ۲ سالگی به طور کامل رشد میکند. |
دل درد شبانه نوزاد (علت دل درد نوزادان در شب)
در شب به دلیل کمتر بودن حرکت نوزاد کار بیشتری به دام افتاده و در رودهها جمع میشود. علاوهبراین، نوزادان تمایل دارند نزدیک به زمان خواب غذا بخورند و هوای وارد شده در طول غذا خوردن به دام میافتد. همچنین دستگاه گوارش در شب بسیار فعال است و گاز بیشتری در مسیر رودهها باقی خواهد ماند.
فرزندت دل درد شبانه داره و علش رو نمیدونی
از متخصص کمک بگیر.
راه های تشخیص دل درد نوزادان
پزشک اطفال در مورد گریه و نحوه عملکرد کودک سوالاتی از والدین میپرسد. همچنین یک معاینه انجام میدهد تا مطمئن شود که دلیل دیگری برای گریه نوزاد وجود ندارد. با بررسی هر یک از علائم زیر ممکن است پزشک احتمال ابتلا به دل درد را برای نوزاد شما بدهد:
- گریه شدید
- صدای بلند شکم
- تغییر در خوابیدن
- تغییر در میزان تنفس
- مشتهای گره کرده
- مصرف شیر کمتر از حد معمول
- گریه شدید برای چندین ساعت
- استفراغ یا حالت تهوع
- وجود خون در استفراغ یا مدفوع نوزاد
- نتیجه تصویربرداری اشعه ایکس از شکم
- اسهال
- تب
- آزمایش ادرار
- بیدار شدن نوزاد در زمان خواب
راه های درمان دل درد نوزادان
اگر چه که درمان مناسب دل درد نوزادان از سمت پزشک اعلام میشود و نباید هیچ درمانی به صورت خودسرانه و توسط والدین تجویز شود، اما با این حال در این قسمت توصیههای کلی برای کاهش دل درد نوزادان را بیان کردهایم. این روشهای درمانی عبارتند از:
- اطمینان حاصل کنید که کودک شما به اندازه کافی استراحت میکند.
- مصرف مایعات کودک را افزایش دهید.
- اگر فرزندتان احساس ناراحتی از خود بروز داد او را مجبور به خوردن نکنید.
- یک بطری آب گرم را روی شکم فرزندتان بگذارید یا او را به حمام آب گرم ببرید. مراقب باشید که بدن خود یا فرزندتان با آب داغ نسوزد.
- اگر کودکتان درد دارد، زیرنظر پزشک به او داروهای ضد درد بدهید. دوز مصرفی دارو را هم با پزشک کودک بررسی کنید و در زمان مصرف کمتر یا بیشتر از مقدار توصیه شده به کودک دارو ندهید.
۱. بهترین داروی دل درد نوزادان
انتخاب بهترین و مناسب ترین داروی رفع دل درد نوزاد باید با مشورت و تشخیص پزشک انتخاب شود. شربت گریپ میکسچر، شربت کولیکز و قطره پدی لاکت از جمله بهترین داروهای دل درد نوزادان هستند.
اسم شربت دل درد نوزادان
شربت های رفع دل درد نوزاد که در حال حاضر در داروخانهها موجود است شامل شربت گریپ میکسچر، شربت گریپ واتر و شربت کولیکز است. تمامی این داروها باید با تشخیص و دستور پزشک مصرف شوند.
بهترین قطره برای دل درد نوزادان
قطره کولیک اید ویتابیوتیکس، قطره کولیکز ویتان و قطره پدی لاکت از جمله بهترین قطرهها برای رفع دل درد نوزادان است. این داروها نباید به صورت خودسرانه مصرف شوند و لازمه مصرف آنها تجویز پزشک متخصص اطفال است.
گریپ میکسچر برای نوزاد
شربت گریپ میکسچر یک محلول گیاهی خوراکی برای برطرف کردن علائم نفخ و دل درد، کاهش اسپاسم و گرفتگی روده و معده در نوزادان است. این دارو حاوی بی کربنات سدیم بوده و اگر کودک به بی کربنات سدیم یا هر جزء موجود در این دارو آلرژی دارد باید از مصرف آن خودداری کنید.
۲. درمان خانگی دل درد نوزاد
بیشتر دل دردها بیش از یک یا دو ساعت طول نکشیده و اغلب با استفاده از روشهای خانگی به کودک برای احساسی بهتر کمک خواهد کرد. روشهای درمان خانگی زیر در شرایطی که درد تشدید پیدا نکند کمک کننده خواهند بود.
- نوزاد را دراز کنید تا استراحت کند.
- یک کمپرس گرم یا پد گرم کننده روی شکم نوزاد قرار دهید.
- به آرامی شکم نوزاد خود را ماساژ دهید.
- به او مایعات بیشتری دهید.
- برخی داروهای بدوننشخه مخصوص اطفال شرایط نوزاد را بهتر خواهد کرد. البته لازم است قبل از دادن هرگونه داروی بدون نسخه با پزشک اطفال مشورت کنید.
برای دل درد نوزادت دنبال درمان خانگی هستی؟ از متخصص مشاوره بگیر.
۳. درمان دل درد نوزاد در طب سنتی
روشهای زیادی هم در طب سنتی وجود دارد که افراد مختلفی برای درمان دل درد نوزاد خود انجام میدهند. این روشها عبارتند از:
- ماساژ شکم نوزاد با روغنهای گیاهی چون اسطوخودوس یا روغن زیتون
- حمام کودک در آب گرم و ماساژ شکم
- مصرف عرق نعناع، عرق زنیان و ترنجبین شیرین
- مصرف روزانه یک لیوان جوشانده رازیانه و زیره همراه با عسل توسط مادر شیرده
طرز تهیه نبات داغ برای دل درد نوزادان
مصرف نبات داغ به تنهایی و همراه با سایر نوشیدنیها به هیچ عنوان برای نوزادان زیر شش ماه توصیه نمیشود و بسیار خطرناک است. نبات برای نوزاد بسیار خطرناک است و تمامی مادران باید از این موضوع آگاه باشند. متاسفانه باور غلط بسیاری از والدین و به خصوص افراد مسنتر، مصرف نبات داغ برای بهبود دل درد نوزادان است که باید آنها را از خطرات این ماده برای نوزادان آگاه کرد.
عوارض دل درد نوزادان
بسیاری از انواع عفونتها می توانند باعث درد شکم در نوزادان شوند. این عفونتها باعث استفراغ، اسهال نوزاد، تب و حتی خون در مدفوع میشوند. عفونت معده معمولاً توسط یک ویروس ایجاد میشود. البته که ممکن است توسط باکتری هم ایجاد شود.
راه های پیشگیری دل درد نوزادان
برای جلوگیری از دل درد نوزادان از غذا دادن به نوزاد در زمانی که بیش از حد گرسنه است خودداری کنید. نوزادان ممکن است هوای بیشتری را در این شرایط ببلعند. اگر نوزاد شما از شیشه شیر استفاده میکند، برای کاهش هوای اضافی از شیشه ضد کولیک استفاده کنید. توجه کنید که نوزاد بعد از غذا، حتما آروغ بزند. عمودی نگه داشتن نوزاد پس از تغذیه میتواند به تخلیه معده کمک کند. حرکت پاها با حرکت دوچرخه و ماساژ شکم هم کمک کننده خواهد بود.
شما میتوانند درباره روشهای پیشگیری از دل درد نوزاد خود از پزشک او سوال بپرسید. پزشک بهترین راهها را با توجه به شرایط نوزادتان به شما پیشنهاد خواهد داد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اکثر دردهای شکمی در کودکان جدی نیستند و بدون درمان بهتر میشود. با این حال علل شایع شکم درد در کودکان شامل یبوست و گاستروانتریت است. تشخیص علت دل درد نوزادان و کودکان میتواند دشوار باشد اما علائمی برای تشخیص این درد وجود دارد. شما فرزندتان را بهتر میشناسید و اگر نوزادتان درد شکمی دارد که چندین بار در روز بیش از سه روز متوالی بروز مییابد، درد شکمی او به مرور بدتر میشود یا بیدلیل دچار استفراغ، اسهال یا تب شده احتمالا دل درد هم دارد و باید کاری کرد.
یک پزشک کودکان با تجربه باید نوزادتان را ویزیت کند و بهترین درمان را پیشنهاد دهد. به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه به درمان نوزادتان بپردازید. به همین خاطر خیلی زود از یک پزشک نوبت ویزیت بگیرید و نوزادتان را برای بررسی بیشتر نزد پزشک ببرید. وبسایت دکترتو پلتفرم دریافت نوبت ویزیت آنلاین و حضوری بوده که به شما کمک میکند ایدهآلترین نوبت در ساعت مدنظرتان را ثبت و دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شمست!