فهرست مطالب
کورتاژ تشخیصی را اگر تا حدودی با کورتاژ و علت انجام آن آشنا باشید درک خواهید کرد. هدف از انجام کورتاژ تشخیصی همانطور که از اسمش پیداست، بررسی و تشخیص رحم و بیماریهای احتمالی است که به آن مبتلا هستید. اگر میخواهید با این روش تشخیصی بیشتر آشنا شوید و یا انجام آن برای شما توصیه شده بهتر است در این باره با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. همچنین اگر تصمیم به دریافت نوبت ویزیت حضوری با آنلاین از متخصصان در این زمینه دارید، وبسایت دکترتو راهی ایمن و کاربردی برای شما به شمار میرود. شما میتوانند نوبت دلخواه خود در هر یک از شهرهای ایران را بدون نیاز به هیچگونه مراجعه حضوری به مراکز درمانی تنها با چند کلیک و از طریق سایت دکترتو دریافت کنید.
کورتاژ تشخیصی چیست؟
کورتاژ عملی است که برای خراش دادن پوشش داخلی رحم (رحم) روی زنان انجام میشود. در این روش دهانه رحم با استفاده از ابزاری به نام دیلاتور گشاد میشود. آندومتر (پوشش داخلی رحم) یا سایر محتویات رحم برحسب تشخیص پزشک برداشته شده و در صورت نیاز برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده میشود. نتیجه این آزمایش به پزشک برای تشخیص بیماری هر فرد کمک زیادی میکند.
کاربرد کورتاژ تشخیصی
کورتاژ تشخیصی در موارد مختلف و با اهداف گوناگونی توسط پزشک تجویز و انجام میشود. در ادامه برخی از رایجترین کاربردهای کورتاژ تشخیصی را نام برده و هر کدام را توضیح دادهایم.
موارد انجام کورتاژ تشخیصی | مزایا | معایب |
---|---|---|
تشخیص خونریزی غیر طبیعی رحم (خونریزی شدید، طولانی مدت، بین دورههای قاعدگی، یا خونریزی پس از یائسگی) | تشخیص دقیق علت خونریزی امکان درمان برخی علل خونریزی در حین عمل | خطر عفونت خطر خونریزی |
تشخیص درد لگن (درد مزمن لگن، درد هنگام رابطه جنسی) | تشخیص علت درد امکان درمان برخی علل درد در حین عمل | خطر آسیب به اندام های داخلی درد بعد از عمل |
تشخیص رشد غیر طبیعی بافتهای رحمی (پولیپ، فیبروم، آندومتریوز) | تشخیص دقیق نوع و اندازه ضایعه امکان برداشتن ضایعات کوچک در حین عمل | خطر عود ضایعه نیاز به بیهوشی |
بررسی علل ناباروری | ارزیابی وضعیت داخلی رحم تشخیص برخی علل ناباروری مانند چسبندگیهای رحمی | خطر آسیب به رحم هزینه بالا |
بررسی علل سقط مکرر | بررسی وجود اختلالات ساختاری یا عفونت در رحم | امکان تشخیص و درمان برخی علل سقط مکرر |
۱. تشخیص علت خونریزی های غیرطبیعی
ممکن است از کورتاژ به عنوان یک روش تشخیصی یا درمانی برای خونریزی غیرطبیعی استفاده شود. D C ممکن است برای تعیین علت خونریزی غیرطبیعی یا بیش از حد رحم، تشخیص سرطان، یا به عنوان بخشی از تحقیقات و بررسیهای علل ناباروری در زنان انجام شود. علل خونریزی غیرطبیعی شامل وجود بافتهای غیرطبیعی مانند تومورهای فیبروئید (تومورهای خوش خیم که در رحم ایجاد شده و میوم نیز نامیده میشوند.)، پولیپ یا سرطان آندومتر یا رحم است.
بافتهای به دست آمده به کمک کورتاژ تشخیصی را میتوان زیر میکروسکوپ بررسی کرد. خونریزی غیرطبیعی رحم ممکن است به دلیل عدم تعادل یا اختلال هورمونی (به ویژه استروژن و پروژسترون) به خصوص در زنانی که به یائسگی نزدیک میشوند یا بعد از یائسگی هستند هم اتفاق افتد. علاوهبراین گاهی اوقات پس از زایمان، قطعات کوچک جفت به آندومتر چسبیده باقی میمانند و عبور نمیکنند. این مورد هم میتواند باعث خونریزی یا عفونت شود. در چنین شرایطی ممکن است از کورتاژ برای برداشتن این قطعات استفاده شود تا آندومتر به درستی بهبود یابد.
۲. کورتاژ تشخیصی برای ضخامت رحم
پزشک شما ممکن است این روش را در شرایط مختلفی که تصمیم به بررسی بیشتر رحم، دهانه رحم و همچنین دریافت نمونه برای ارسال به آزمایشگاه دارد اتفاقا کند. در کورتاژ، از ابزارهای کوچک یا یک دارو برای باز کردن (گشادی) قسمت باریک و تحتانی رحم (دهانه رحم) استفاده میشود. سپس از یک ابزار جراحی دیگر به نام کورت که یک ابزار تیز یا دستگاه مکش است برای برداشتن بافت رحم استفاده میشود. نتایج تحقیقات مختلف نشان داده که میتوان از روش کورتاژ برای کاهش ضخامت رحم هم استفاده کرد.
۳. نمونه برداری از رحم در کورتاژ تشخیصی
در کورتاژ تشخیصی برای نمونه برداری از رحم، ابزاری به آرامی از دهانه رحم به داخل رحم عبور داده میشود تا نمونه بافت جمعآوری گردد. بافت یا پولیپهایی که برداشته میشوند برای بررسی وجود سلولهای سرطانی به آزمایشگاه فرستاده شده و پس از بررسی زیر میکروسکوپ نتیجهها بدست میآیند. در نتیجه هم این آزمایشات برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص تحویل داده میشوند.
۴. از بین بردن پولیپ های رحم
یکی از کاربردهای نسبتا متداول کورتاژ تشخیصی، کمک به از بین بردن و درمان پولیپ رحم است. البته این روش برای همه پولیپها موثر نبوده و باید تشخیص آن را به پزشک متخصص خود بسپارید.
پولیپ داری و قراره کورتاژ بشی؟
برای مشاوره نوبت بگیر.
۵. تشخیص برخی بیماری های رحمی
کورتاژ تشخیصی میتواند به عنوان یک آزمایش تشخیصی برای برخی بیماریهای رحمی انجام شود. به عنوان مثال میتوان موارد زیر را نام برد:
- سابقه خونریزی غیرطبیعی قاعدگی، مانند خونریزی شدید (منوراژی)، خونریزی بین قاعدگی یا خونریزی بعد از یائسگی
- بررسی عفونت رحم
- سقط ناقص جنین
- سقط جراحی زمانی که با ساکشن همراه باشد.
- سقط دارویی ناقص
- بررسی ناباروری زنان
۶. کورتاژ تشخیصی در زنان یائسه
در برخی موارد ممکن است پزشک کورتاژ تشخیصی را برای تعیین علت خونریزی واژینال در زمان یائسگی انجام دهد. زنان یائسه به طور طبیعی دیگر قاعدگی ندارند. بنابراین، هرگونه خونریزی پس از یائسگی (Postmenopausal Bleeding یا PMB) یک علامت هشداردهنده است و نیاز به بررسی دقیق دارد. کورتاژ تشخیصی یکی از روشهای رایج برای تشخیص علت این خونریزیها است.
موارد منع کورتاژ تشخیصی
با وجود تمامی معایبی که کشورهای تشخیصی دارد، انجام آن در برخی شرایط و برای بعضی بیماران توصیه نمیشود. در همین راستا تمامی افرادی که در هر یکاز حالات زیر قرار دارند نباید این روش را انجام دهند:
- تنگی شدید دهانه رحم
- ناهنجاریهای دهانه رحم
- ابلیشن قبلی آندومتر
- اختلال خونریزی
- عفونت حاد لگن
- انسداد ضایعه دهانه رحم
نحوه انجام کورتاژ تشخیصی
در اتساع و کورتاژ، از ابزارهای کوچک یا یک دارو برای باز کردن (گشادی) قسمت باریک و تحتانی رحم (دهانه رحم) استفاده میشود. سپس از یک ابزار جراحی به نام کورت که یک ابزار تیز یا دستگاه مکش است، برای برداشتن بافت رحم استفاده میش۰ود.
۱. کورتاژ تشخیصی در مطب
متخصص زنان یا متخصص زنان و زایمان این جراحی را در مطب، بیمارستان یا مرکز جراحی خصوصی انجام میدهد. کورتاژ تشخیصی معمولا یک روش سرپایی است و به همین دلیل در اکثر موارد بیمار همان روز به خانه بازگشته و نیاز به بستری نخواهد داشت.
۲. کورتاژ تشخیصی در بیمارستان
ممکن است پزشکی تصمیم به انجام کورتاژ تشخیصی در بیمارستان بگیرد. روش و انتخاب محل انجام کورتاژ بسته به شرایط بیمار و شیوههای پزشک متفاوت خواهد بود.
اقدامات لازم قبل از کورتاژ تشخیصی
رعایت برخی نکات قبل از انجام کورتاژ تشخیصی به بیمار کمک میکند تا خیلی راحتتر دوران عمل و نقاهت خود را پشت سر بگذارد. با رعایت موارد زیر به خود کمک کنید:
- دستورالعملهای تیم پزشکی خود را در مورد محدود کردن غذا و نوشیدنی دنبال کنید.
- توصیه میشود پس از عمل شخصی دیگر بیمار را به خانه برساند زیرا ممکن است بعد از از بین رفتن بیهوشی، احساس خواب آلودگی وجود داشته باشد.
- برای انجام عمل و چند ساعت بهبودی پس از آن زمان بگذارید.
- ممکن است پزشک دارویی به نام میزوپروستول (Cytotec) که به صورت خوراکی یا واژینال استفاده میشود را برای نرم کردن دهانه رحم تجویز کند. دارو را در زمان مشخص مصرف کنید.
مراقبت های بعد از کورتاژ تشخیصی
اگر چه که هر بیمار توسط پزشک یا جراح خود راهنمایی میشود اما شاید بد نباشد ما هم نکات مراقبتی پس از کورتاژ را یادآور شویم. این پیشنهادات کلی عبارتند از:
- کمی گرفتگی یا ناراحتی خفیف شکمی پس از کورتاژ معمول بوده و جای نگرانی نیست. با این حال اگر نگران هستید یا درد دارید به پزشک مراجعه کنید.
- شما باید هر دارویی را طبق توصیه پزشک مصرف کنید.
- در صورت مصرف آنتی بیوتیک حتما کل دوره را طی کنید؛ حتی اگر احساس بهبودی دارید.
دو هفته پس از عمل یا چند روز پس از قطع خونریزی:
- به جای حمام دوش بگیرید.
- از رابطه جنسی خودداری کنید.
- به جای تامپون از نوار بهداشتی استفاده کنید.
- از رفتن به استخر خودداری کنید.
- در صورت مشاهده هر گونه علائم عفونت (مانند تب، درد یا ترشح)، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
۱. اولین پریود بعد از کورتاژ تشخیصی
بعد از کورتاژ تشخیصی، سیکل قاعدگی بعدی ممکن است زود یا دیر باشد. ممکن است متوجه شوید که در طول یک یا دو سیکل اول پس از کورتاژ تشخیصی، خونریزی شما شدیدتر از حد معمول، با کمی لخته شدن بیشتر است. در چنین شرایط نگرانی را کنار بگذارید و برای خونریزی از پد و نه تامپون استفاده کنید.
۲. زمان نزدیکی بعد از کورتاژ تشخیصی
تا زمانی که پزشک درباره بیخطر بودن انجام این کار حرفی نزده (معمولاً حدود یک هفته پس از عمل) رابطه جنسی را دوباره شروع نکنید. تا زمانی که دهانه رحم بسته شود و به اندازه طبیعی خود بازگردد، در معرض خطر ورود باکتری به واژن و ایجاد عفونت هستید. پزشک با شما درباره امکان شروع دوباره رابطه جنسی و استفاده از تامپون صحبت خواهد کرد. با این حال به طور معمول پس از چند روز میتوانید فعالیتهای معمول خود را از سر بگیرید.
بعد از کورتاژ تشخیصی چند روز استراحت لازم است؟
اکثر افراد بدون هیچ مراقبت خاصی پس از کورتاژ تشخیصی به سرعت بهبود مییابند. به این نکته توجه داشته باشید که قبل از بازگشت به فعالیتهای معمولی خود باید یک یا دو روز استراحت کرده و از قرار دادن هر چیزی در واژن خود خودداری کنید.
مراقبتهای بعد از کورتاژ رو نمیدونی؟ کلیک کن و مشاوره بگیر.
عوارض کورتاژ تشخیصی
مانند هر عمل جراحی، کورتاژ تشخیصی هم ممکن است با عوارضی همراه باشد. برخی از عوارض احتمالی D C ممکن است شامل موارد زیر باشد، اما عوارض تنها محدود به این موارد نیست:
- خونریزی شدید
- عفونت
- سوراخ شدن دیواره رحم یا روده
- چسبندگی (بافت اسکار) گخ ممکن است در داخل رحم ایجاد شود.
- ترشحات بدبو
- تب
- درد
- پارگی دهانه رحم
- گرفتگی عضلات
- عوارض بیهوشی
خونریزی بعد از کورتاژ تشخیصی چقدر طول میکشد؟
مقدار کمی خونریزی (مانند یک دوره خفیف) ممکن است ۱۰ تا ۱۴ روز پس از کورتازژ تشخیصی طول بکشد. خونریزی ممکن است با افزایش فعالیتهایی مانند بلند کردن، شدیدتر هم شود. در چنین شرایطی میتوانید از نوار بهداشتی استفاده کنید.
علت دل درد بعد از کورتاژ تشخیصی
دل درد بعد از کورتاژ تشخیصی ممکن است از عوارض عادی یا نشانهای از عفونت یا مشکل جدیتر باشد. باید در صورت ادامه و یا تشدید دل درد خود خیلی زود به پزشک مراجعه کنید.
تفاوت کورتاژ تشخیصی و کورتاژ درمانی
کورتاژ درمانی برای خارج کردن جفت، سقط جنین و یا مواد اضافی داخل رحم بعد از سقط جنین انجام میشود. در مقابل هم کورتاژ تشخیصی به منظور نمونهبرداری از رحم، ترشحات دهانه رحم و… و با اهداف تشخیصی و درمانی مشکلاتی مانند خونریزیهای شدید رحم در زنان انجام میشود.
هزینه کورتاژ تشخیصی
هزینه کورتاژ تشخیصی را ترجیحا از پزشک متخصص خود، منشی پزشک یا قسمت پذیرش مرکز درمانی که تصمیم به انجام کورتاژ دارید، استعلام بگیرید. چرا که هزینه نهایی کورتاژ تشخیصی بسته به عوامل مختلفی در مراکز و شهرهای گوناگون کمی متفاوت خواهد بود.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
کورتاژ به خراشیدن یا برداشتن بافت پوشاننده حفره رحم (اندومتر) با نوعی ابزار جراحی به نام کورت اشاره دارد. کورتاژ تشخیصی ممکن است به دلایل مختلفی از جمله بررسی علت یک مشکل مانند خونریزی غیرطبیعی رحم تجویز و انجام شود. ضرورت انجام این روش به تشخیص پزشک تعیین میشود و اگر نیاز باشد به صورت فوری در مطب، بیمارستان یا کلینیکهای پزشکی مختلف قابل انجام است.
اگر هرگونه سوالی درباره انجام کورتاژ تشخیصی دارید از یک متخصص زنان و زایمان مشاوره بگیرید. یکی از سادهترین روشها برای دریافت نوبت ویزیت از پزشکان مختلف در سرتاسر کشور وبسایت دکترتو است. دکترتو وبسایتی جامع برای دریافت نوبت ویزیت آنلاین و حضوری از بهترین پزشکان است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!