به گزارش ایران اکونومیست؛ پژوهشی جدید نشان میدهد مصرف یک لیوان شیر در روز میتواند سلامت روده را بهبود بخشد. این یافتهها نتایج سایر مطالعات مشاهدهای را تایید میکند که نشان میدهند لبنیات خصوصا انواع غنی از کلسیم، ممکن است نقش محافظتی در روده داشته باشند. این امر بهطور خاص در میان زنانی که کلسیم کمتری مصرف میکنند و درمعرض خطر کمبود کلسیم قرار دارند، صادق است.
پژوهش حاضر تحت سرپرستی پژوهشگران دانشگاه آکسفورد انجام شد و اطلاعات مربوط به سلامت بلندمدت زنان میانسال و مسن اروپایی که پرسشنامه رژیم غذایی را نیز پر کرده بودند، مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
از بین ۹۷ نوع غذای بررسیشده در مطالعه، مواد غذایی مرتبط با لبنیات مثل ماست و شیر، قویترین همبستگی منفی را با بروز سرطان روده بزرگ داشتند؛ بدین معنی که مصرف بیشتر این مواد غذایی با کاهش احتمال بروز سرطان روده بزرگ همراه بود. مصرف روزانه ۳۰۰ میلیگرم کلسیم از سایر منابع غذایی بهجز شیر میتواند خطر سرطان را ۱۷ درصد کاهش دهد که سه درصد موثرتر از شیر (با کاهش ۱۴ درصدی خطر) است.
نتیجهگیری مطالعه قطعی نیست
پژوهشها نشان میدهد اثر شیر در جلوگیری از سرطان روده بزرگ بیشتر به خاطر کلسیم موجود در آن است. بنابراین، غذاهای غنی از کلسیم (حتی اگر لبنی نباشند مانند سویا) ممکن است از مشکلات گوارشی در درازمدت محافظت کنند.
با وجود آنکه پژوهش جدید دقیق و جامع بوده است، تنها میتواند به صورت غیرقطعی به علل و راههای پیشگیری از سرطان اشاره کند و نمیتواند نتیجهگیری قطعی درباره آنها داشته باشد.
در بسیاری از نقاط جهان سرطان روده بزرگ درحال گسترش است و محققان معتقدند که تغذیه ناسالم ممکن است یکی از عوامل اصلی این افزایش باشد. بهعنوان مثال، الکل و گوشتهای فرآوریشده یا قرمز با افزایش خطر سرطان روده بزرگ مرتبط دانسته میشوند و در تحقیق کنونی، هر سه عامل مذکور با افزایش خطر ارتباط داشتند.
مصرف دو نوشیدنی الکلی استاندارد (حاوی ۱۰ گرم الکل) در روز با افزایش ۱۵ درصدی خطر ابتلا به سرطان روده همراه بود. مصرف ۳۰ گرم گوشت قرمز و فرآوریشده در روز نیز با افزایش ۸ درصدی خطر سرطان روده بزرگ همراه بود.
کارآزماییهای تصادفیشده کنترلدار تا حد زیادی ارتباط میان مصرف گوشت و الکل و ابتلا به سرطان روده را تایید کردهاند اما نقش کلسیم کمتر مشخص است. درحالیکه مطالعات مشاهدهای پیوسته به این ارتباط اشاره دارند، برخی از کارآزماییهای تصادفیشده کنترلدار که به بررسی ارتباط مکملهای کلسیم با سرطان روده پرداختهاند، تاثیری گزارش نکردهاند.
دیوید نونان که در دانشگاه آکسفورد در زمینهی پزشکی مبتنی بر شواهد مطالعه میکند و در پژوهش جدید مشارکتی نداشت، درمورد نتایج هشدار میدهد و میگوید نتایج این مطالعه ممکن است ناشی از روشهای خاصی باشد که استفاده شده است. برای درک این موضوع که آیا واقعا مصرف مکمل کلسیم موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان روده میشود، به آزمایشهای دقیقتری مانند کارآزماییهای تصادفیشده کنترلدار نیاز است.
دانشمندان بر این باورند که ممکن است نیمی از سرطانهای روده با سبک زندگی سالم و تغییر رژیم غذایی قابل پیشگیری باشد. تجزیهوتحلیل فعلی محدودیتهایی دارد، اما بهطور کلی نشان میدهد مصرف بیشازحد گوشت قرمز و الکل میتواند سلامت رودهها را به خطر بیندازد.
برخی از منابع کلسیم، چه از محصولات لبنی (مثل شیر و ماست) و چه از منابع غیرلبنی (مثل سبزیجات یا مکملها)، میتوانند برای سلامت روده مفید باشند. البته بستنی و پنیر ممکن است اثرات مشابهی نداشته باشند. در مطالعهی اخیر، مصرف قهوه مورد بررسی قرار نگرفت؛ اما پژوهشهای گذشته نشان دادهاند نوشیدن قهوه میتواند با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده همراه باشد.