
فشار خون بالا، که به آن پرفشاری خون نیز گفته میشود، معمولاً میتواند با دارو، تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی مدیریت شود. برخی از گیاهان و ادویهها نیز ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند. در ادامه ۱۰ گیاه و ادویه نام برده میشوند که ممکن است به کاهش فشار خون کمک ک
قبل از استفاده از ادویهها و گیاهان، حتماً با پزشک خود مشورت کنید، زیرا فشار خون همواره به عنوان یک مشکل جدی سلامت مورد توجه علم پزشکی قرار داشته و به هیچ عنوان نباید در رابطه با آن به خوددرمانی پرداخت.
ادویهها
دارچین
دارچین قرن هاست که در طب سنتی برای درمان مشکلات قلبی از جمله فشار خون بالا استفاده میشود.
اگرچه مکانیسم دقیق کاهش فشار خون توسط دارچین هنوز به طور کامل درک نشده است، تحقیقات روی حیوانات نشان میدهد که دارچین میتواند به گشاد شدن و شل شدن رگهای خونی کمک کند.
یک بررسی از ۹ مطالعه با ۶۴۱ شرکتکننده نشان داد که مصرف دارچین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را بهطور متوسط ۶.۲ میلیمتر جیوه و ۳.۹ میلیمتر جیوه کاهش میدهد. این اثر زمانی که افراد بهطور مداوم به مدت ۱۲ هفته دارچین مصرف کردند، قویتر بود.
دارچین به راحتی میتواند به وعدههای غذایی اضافه شود. مکملهای دارچین نیز یک گزینه دیگر هستند.
دانه کرفس
تخم کرفس یکی دیگر از گزینههای درخشان در رابطه با فشار خون است. این ادویه حاوی مواد مغذی مختلفی مانند:
- آهن
- منیزیم
- منگنز
- کلسیم
- فیبر
برخی از تحقیقات نشان میدهند که دانههای کرفس ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند.
در یک مطالعه کوچک با ۵۲ شرکت کننده، اثرات عصاره تخم کرفس بر فشار خون بررسی شد. در این مطالعه ۴ هفتهای، نیمی از شرکت کنندگان روزانه ۱.۳۴ گرم عصاره تخم کرفس دریافت کردند و نیمه دیگر کپسولهای دارونما مصرف کردند.
محققان کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را در گروه کرفس مشاهده کردند. هیچ تغییری در گروه دارونما مشاهده نشد.
همچنین محققان پیشنهاد کردهاند که ترکیبات موجود در عصاره تخم کرفس ممکن است با عمل به عنوان مسدودکننده کانال کلسیم طبیعی، به کاهش فشار خون کمک کنند.
به علاوه، تخم کرفس منبعی از فیبر غذایی است که با کاهش فشار خون مرتبط است.
هل
هل سرشار از آنتی اکسیدانهایی است که ممکن است به کاهش فشار خون کمک کرده و به درمان سایر علائم سندرم متابولیک کمک کند.
همچنین ممکن است اثرات مثبتی بر:
- چاقی
- سطح تری گلیسیرید
- سطح کلسترول
- حساسیت به انسولین
هل بهراحتی میتواند در پخت و پز یا شیرینی پزی استفاده شود. همچنین میتوانید تحت نظر پزشک خود از مکمل یا عصاره هل استفاده کنید.
گیاهان
سیر
سیر غنی از آلیسین است، ترکیبی که ممکن است برای قلب مفید باشد و اثرات محافظتی داشته باشد.
یک مرور از ۱۲ مطالعه روی بیش از ۵۵۰ نفر با فشار خون بالا نشان داد که مصرف سیر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به طور متوسط ۸.۳ میلیمتر جیوه و ۵.۵ میلیمتر جیوه کاهش میدهد.
این کاهش مشابه اثرات داروهای فشار خون است.
ریحان
ریحان در طب جایگزین به دلیل غنای آن از ترکیبات قدرتمند محبوب است.
مطالعات حیوانی نشان میدهند که ریحان ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. در سال ۲۰۲۳، مطالعهای روی موشها با فشار خون بالا انجام شد که آنها را به ترکیبات ضد فشار خون موجود در برگهای سبز ریحان تغذیه کردند. نتایج نشان داد که ترکیبات گیاهی اثر مثبتی بر فشار خون موشها داشتند.
نیاز به تحقیقات بیشتری است تا بررسی شود آیا ریحان به کاهش فشار خون در انسانها کمک میکند.
ریحان به راحتی میتواند به انواع غذاها مانند تخممرغ همزده، سالادها، سسها و ... اضافه شود. همچنین میتوان آن را به عنوان گیاهی گلدانی در داخل خانه پرورش داد.
جعفری
جعفری حاوی ترکیبات مختلفی مانند ویتامین C و کاروتنوئیدهای غذایی است که ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند.
در یک مرور از ۱۹ مطالعه تصادفی کنترل شده، محققان دریافتند که مکملهای کاروتنوئید با کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک مرتبط است. این مزایا در بزرگسالانی که روزانه ۰ تا ۲۵ میلیگرم و ۰ تا ۲۰ میلیگرم کاروتنوئید مصرف کردند، مشاهده شد.
مطالعات حیوانی نشان دادهاند که جعفری فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را با عمل مشابه مسدودکننده کانال کلسیم کاهش میدهد.
با این حال، تحقیقات انسانی در مورد جعفری و فشار خون محدود است. نیاز به تحقیقات بیشتری برای درک بهتر اثرات آن وجود دارد.
آویشن
آویشن حاوی ترکیبات سالم زیادی از جمله اسید رزمارینیک است.
نتایج یک مطالعه حیوانی نشان داده است که مصرف اسید رزمارینیک به کاهش فشار خون سیستولیک کمک میکند. این ترکیب آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین (ACE) را مهار میکند، مولکولی که رگها را تنگ کرده و فشار خون را افزایش میدهد، بنابراین مهار ACE میتواند فشار خون را کاهش دهد.
تحقیقات انسانی در مورد آویشن و فشار خون محدود است. نیاز به تحقیقات بیشتری برای بررسی این اثرات در انسانها است.
زنجبیل
زنجبیل یک ماده اصلی در طب جایگزین است. مردم قرنها از آن برای بهبود جنبههای مختلف سلامت قلب از جمله: گردش خون، سطح کلسترول، فشار خون و... استفاده کردهاند. زنجبیل ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. یک مرور نشان داد که علاوه بر خواص ضد فشار خون، زنجبیل ممکن است خواص ضد زخم، ضد التهاب، ضد تهوع، تقویتکننده جریان خون و ضد میکروبی داشته باشد.
به راحتی میتواند به رژیم غذایی شما افزوده شود. همچنین میتوانید مکملهای زنجبیل را مصرف کنید.
پنجه گربه چینی
پنجه گربه در طب سنتی چینی برای درمان انواع بیماریها از جمله فشار خون بالا استفاده میشود.
این گیاه دارای ترکیباتی مانند هیرسوتین و رینکوفیلین است که ممکن است موجب تولید نیتریک اکسید (NO) توسط رگها شده و اثرات ضد پرفشاری خون داشته باشند. NO ترکیبی است که به رگها کمک میکند تا شل شوند.
مصرف عصاره پنجه گربه چینی یا ترکیبات آن ممکن است به کاهش فشار خون و کمک به جریان خون کمک کند. با این حال، مطالعات انسانی هنوز محدود است.
باکوپا مونیری
باکوپا در طب آیورودا برای درمان شرایط مختلف از جمله فشار خون بالا استفاده میشود. در مطالعات حیوانی، باکوپا به گشاد شدن رگهای خونی و آزادسازی NO کمک کرد.
اگرچه نتایج مطالعات حیوانی امیدوارکننده است، اثرات باکوپا مونیری بر فشار خون در انسانها هنوز مشخص نیست. نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه وجود دارد.
چه چیزی سریعتر فشار خون را کاهش میدهد؟
در حالی که درمانهای گیاهی میتوانند به کاهش فشار خون بالا کمک کنند، داروها تأثیر سریع تری دارند. این شامل دیورتیکها و مسدودکنندههای کانال کلسیم است.
چه چیزی برای کاهش سریع فشار خون بنوشم؟
آب چغندر، آب گوجه فرنگی، چای و شیر بدون چربی نوشیدنیهایی هستند که ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند.
بهترین روش برای مدیریت فشار خون بالا ترکیب داروهای مناسب، رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و سبک سالم زندگی است.