سرطان تخمدان – بخش اول
مطالعات نشان می دهند که این سرطان از لوله های فالوپ شروع شده و سپس به سوی تخمدانها، این اندام دو قلو که منبع اصلی هورمون های زنانگی یعنی استروژن و پروژسترون است، رفته و آنها را مبتلا میکند. درمان های موثری برای این سرطان در دهه های اخیر یافت شده است ، که بهترین […]

document.write(panab[r]);document.write(panab[p]);

مطالعات نشان می دهند که این سرطان از لوله های فالوپ شروع شده و سپس به سوی تخمدانها، این اندام دو قلو که منبع اصلی هورمون های زنانگی یعنی استروژن و پروژسترون است، رفته و آنها را مبتلا میکند. درمان های موثری برای این سرطان در دهه های اخیر یافت شده است ، که بهترین نتایج را وقتی که زود تشخیص داده شود، خواهد داشت.

1- نشانه های سرطان تخمدان

– نفخ و یا فشار در معده

– درد در شکم و یا لگن خاصره

– احساس سیری بسیار زود

– تکرر ادرار

این نشانه ها می توانند در بعضی شرایط که سرطانی نیستند نیز، مشاهده شود. چنانچه این نشانه ها را بیشتر از چند هفته داشتید، به متخصص مراقبت های بهداشتی خود گزارش دهید.

2- عوامل خطرساز: تاریخچه فامیلی

چنانچه در فامیل نزدیک زنی ، سرطانهای تخمدان، پستان و کولون وجود داشته باشد، ریسک ابتلای وی برای سرطان تخمدان بالا می رود. محققان اعتقاد دارند که تغییرات ژنتیکی به ارث برده شده میتوانند ده درصد از شانس ابتلا به سرطان تخمدان را بالا ببرند. این تغییرات ژنتیکی شامل که با سرطان پستان مرتبط هستند، می باشد. BRCA و 1BRCA2 موتاسیون (جهش) ژن های زنانی که در خانواده خود یک تاریخچه فامیلی قوی دارند، باید با یک پزشک در این باره صحبت کنند ، تا بدانند کدام پیگیری های پزشکی برای وی مناسب تر است.

3- عوامل خطر ساز: سن

قویترین عامل خطرساز برای ابتلا به سرطان تخمدان، سن می باشد. این ابتلا در زنانی که دوران منوپوز را می گذرانند ، گسترده تر است. استفاده از هورمون درمانی ، بعد از منوپوز این ریسک را افزایش می دهد. این شانس برای زنانی که از هورمون استروژن تنها، بدون پروژسترون حداقل برای 10-5 سال استفاده میکنند، قویتر است. پزشکان درباره مصرف همزمان هر دو هورمون یعنی استروژن و پروژسترون برای بالا بردن ریسک ابتلا، مطمئن نیستند.

4- عوامل خطرساز: چاقی

زنان چاق، دارای ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان تخمدان هستند ؛ و میزان مرگ و میر در اثر سرطان تخمدان، برای زنان چاق بیشتر است. زنان سنگین وزن، شانس ابتلای بزرگتری دارند.

5- تست غربالگری سرطان تخمدان

اگر زنی هیچ نشانه ای نداشته باشد، این روش قابل اعتماد و ساده ای برای تشخیص سرطان تخمدان نیست. اگرچه دو راه برای غربال سرطان تخمدان ، در خلال تست های معمولی زنان و زایمان وجود دارد. یکی ، آزمایش خون ساده ای برای تشخیص سطح بالای پروتئینی به نام می باشد . دومین راه ، سونوگرافی از تخمدانهاست. متاسفانه هیچکدام از این CA-125 روشها، نمیتوانند زندگی زنی را که دارای شانس بالای ابتلاست، نجات دهد. بنا به این دلایل برای زنانی که دارای شانس بالاتری هستند، فقط تست غربالگری توصیه میشود.

6- تشخیص سرطان تخمدان

آزمایشات تصویربرداری مثل سی تی اسکن و یا سونوگرافی ، میتوانند وجود یک توده را در تخمدان آشکار کنند. البته این تصاویر، مشخص نمیکند که آیا این توده سرطانی است یا خیر. اگر مشکوک به سرطان بود، گام بعدی معمولا جراحی برای خارج کردن بافت مشکوک می باشد. یک نمونه از بافت توده را برای تشخیص قطعی به آزمایشگاه می فرستند. این کار ” بیوپسی ” نام دارد.

7- حالت های مختلف سرطان تخمدان

در جراحی اولیه برای سرطان تخمدان به منظور تشخیص اینکه سرطان در کدام مرحله است، مراحل زیر وجود دارد:

حالت اول

سرطان محدود به یک یا هردو تخمدان است

حالت دوم

سرطان به رحم و دیگر اندام های نزدیک انتشار پیدا کرده است

حالت سوم

سرطان به گره های لنفاوی و یا پوشش شکم انتشار پیدا کرده است

حالت چهارم

سرطان به اعضای دورتر مثل شش ها و کبد انتشار پیدا کرده است

8- انواع سرطان تخمدان

اکثریت قریب به اتفاق سرطان تخمدان، مخاط تخمدان را مبتلا می کند. اینها تومورهای بدخیمی هستند که سلول های سطح تخمدان درست کرده است. البته برخی از تومورهای مخاط تخمدان، می نامند. LMP بطور واضح سرطانی نیستند. آنها را به عنوان تومورهای بالقوه کم بدخیم یا این تومورها به آرامی رشد میکنند و نسبت به دیگر اشکال سرطان تخمدان، کمتر خطرناکند.

9- شانس زنده ماندن در سرطان تخمدان

سرطان تخمدان میتواند یک تشخیص ترسناک باشد. چنانچه سرطان زمانی که فقط مخاط را مبتلا کرده ، تشخیص داده شود، 90 – 17 درصد از مبتلایان برای 5 سال ، شانس زنده بودن دارند؛ البته بستگی به حالت سرطان در زمان تشخیص دارد. برای تومورهای کم بدخیم، این شانس 5 سال برای 97 – 89 درصد از مبتلایان خواهد بود.

بخش بعدی این مقاله: سرطان تخمدان – بخش دوم

برگردان: سیما آزادفلاح

بازنویسی: فرزانه پاشایی

هر گونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است