یائسگی معمولا در سنین بین 40 و 58 سالگی در خانم ها اتفاق می افتد و به معنای توقف چرخه تخمک گذاری خانم هاست. هنگامی که یک خانم وارد مرحله یائسگی می شود، علائم مختلفی مانند گرفتگی، سردرد، اختلالات خلقی، اضطراب، درد مفاصل، اختلالات خواب و … را تجربه می کند.
سردرد از جمله مسائل مهمی است که برخی از خانم ها در این مرحله از زندگی آن را تجربه می کنند. در تحقیقات جدید مشخص شده که بروز سردردهای بدون سابقه در سنین نزدیک به یائسگی می تواند نشانه ای از شروع این مرحله باشد. در صورت تداوم سردرد یا افزایش شدت آن، باید به پزشک مراجعه شود.
یائسگی و سردردها
درست است که این مورد از اولین علائم نیست ولی در بین زنان شایع است. تحقیقات افزایش نرخ سردردهای میگرنی را در ارتباط با هورمونها نیز در این دوره نشان دادهاند. اگرچه سردرد عوامل مختلفی دارد اما در مراحل اولیه یائسگی، سردردها بیشتر و شدیدتر است و علت اصلی آن کاهش استروژن است.
این سردردها معمولاً از دوران پیش از یائسگی شروع میشود و بسته به افراد، با ورود به مرحلهی یائسگی میتواند ملایمتر گشته یا افزایش یابد. بر اساس تحقیقاتی که اخیراً در این زمینه انجام شده است شاید سردردها نشانهی شروع یائسگی باشند ولی چون فقط ۱۰% دلایل شروع سردردها مشخص است، سخت به نظر میرسد تا بتوان از این نشانه استفادهای کرد.
زمان مراجعه به پزشک
بیشتر سردردها قابل تسکین با مسکنهای بدون نیاز به نسخه میباشد؛ اگر درد متوقف نشد یا بدتر هم گشت، به نظر میرسد وقت دیدن دکتر است! اگر سردردها به حدی برسد که فعالیتهای روزانه مختل شود مراجعه به متخصص ضروری به نظر میرسد.
در صورت مشاهدهی هر یک از علائم زیر باید به پزشک مراجعه شود:
– سردردهایی که پس از آسیب به سر شروع میشوند.
– انواعی از سردردها همراه با قرمز شدن چشم
– سردردهایی با سرفه یا حرکت کردن بدتر میشوند.
– سردردهایی که با تب، سرگیجه و یا کاهش حافظه همراه اند.
– سردردهایی که علائم عصبی دیگری نیز با آنها همراه میشوند؛ اختلال در بینایی و تکلم، ضعف، بیحسی و…
– سردرد بعد از هورمون درمانی
پیشگیری و درمان
1- استامینوفن، آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن داروهای رایجی هستند که نیاز به نسخه نداشته و به صورت معمول برای درمان سردرد استفاده می شوند.
2- فعالیت های کاهنده استرس مانند یوگا و مدیتیشن نیز در رفع سردرد مؤثرند.
3- استفاده از کیسه یخ باعث تسکین درد می شود.
4- در برخی موارد نیز از درمان های هورمونی برای رفع این مشکل استفاده می شود.
5- برای برخی افراد نیز غذاهای کافی و حفظ آب بدن ضروری است.
میگرن در یائسگی
سردرد های میگرنی به صورت درد های ضربه ای و تپش دار در نقطه ای از سر توصیف می شود و معمولا نیمی از مغز را در بر می گیرد. مدت زمان این درد بین 4 تا 72 ساعت است و زندگی فرد را مختل می کند.
اکثر بانوان مبتلا به میگرن ادعا می کردند که شدت و میزان سردرد ها در در دوران پیش از یائسگی و یائسگی افزایش پیدا می کند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که این گفته صحت دارد و میزان افزایش بین 50 تا 60 درصد است. محققان بر این باورند که کاهش سطح هورمون استروژن علت اصلی این موضوع است.
عوامل افزایش دهنده میگرن
افراد مبتلا به میگرن نسبت به صدا و نور حساس می شوند و بیماری آنان با این دو عامل افزایش می یابد. رژیم غذایی، استرس و تغییرات هورمونی در میزان و شدت این بیماری نقش مهمی دارد.
کاهش درد میگرن
معمولا به این افراد توصیه می شود که برای کاهش این اثرات، از کارهای زیر استفاده کنند:
– ورزش منظم
– برنامه غذایی سالم
– کاهش تنش های روحی
– استفاده از مکمل های کلسیم و ویتامین D
با توجه به تحقیقات انجام شده در مؤسسه سلامت هاروارد، حدود 95 درصد از سردردها به دلیل مسائل روزمره ای مانند استرس، خستگی، تغییرات آب و هوا و … رخ می دهند. با توجه به علت سردرد، علائم، شدت و عوارض آن متفاوت است. برخی از سردردها را می توان با تغییر در شیوه زندگی یا مصرف دارو درمان کرد و در برخی موارد نیز درمان سردرد بسیار دشوار است.
هرگونه کپی برداری با لینک دهی مستقیم به سایت دکتر سلام مجاز است.
بیشتر بخوانید:
چگونه علت سر دردهایمان را تشخیص دهیم؟
درمان سر درد های میگرنی
راه حل رفع سر درد در خانه