آشنایی با انواع ترشحات واژن + علت و درمان ترشحات واژن
انواع ترشحات واژن شامل: ترشحات سفید واژن، ترشحات پنیری واژن، ترشحات زرد رنگ می‌باشد. با علت ترشحات واژن و روش های درمان ترشحات واژن آشناشوید



دیواره‌های واژن و گردن رحم زنان دارای غددی است که به طور طبیعی برای حفظ تمیزی و سلامت واژن از سن بلوغ تا زمان یائسگی مقدار کمی مایع روشن یا سفید شیری رنگ و بدون بو، بدون خارش و بدون سوزش تولید می‌کند. حال اگر ویژگی های بیان شده برای ترشحات واژن دچار تغییر شود، نشانه‌ی بروز یک بیماری می‌باشد. این تغییرات می‌تواند شامل هر یک از موارد زیر باشد:

تغییر در رنگ تغییر در بو تغییر در حالت (حالت طبیعی ترشحات واژن به صورت روان می‌باشد؛ حال اگر ترشحات شما تکه پنیری، کفی و حباب دار باشد، ترشحات شما غیر طبیعی است.) تغییر در قوام ترشحات تغییر در میزان ترشحات درد، سوزش یا خارش در ناحیه واژن

زمان ترشحات طبیعی واژن

ترشحات طبیعی واژن در خانم‌ها معمولا از یک برنامه زمانی مشخصی به شرح زیر پیروی می‌کند:

بعد از پایان زمان پریود (از روز هفتم سیکل قاعدگی) ترشحات آبکیِ بی رنگ و گاهی متمایل به سفید در واژن شروع می‌شوند که بوی زننده‌ای به همراه نخواهد داشت. این ترشحات تا روز چهاردهم سیکل قاعدگی ادامه‌دار خواهند بود به گونه‌ای که حتی گاهی باعث خیس شدن کامل شورت شما می‌شوند. در حدود روزهای دوازدهم تا چهاردهم سیکل قاعدگی (زمان تخمک‌گذاری) حجم تولید این ترشحات به اوج خود رسیده و حتی می‌توانند به حالت کش‌دار در آیند که این حالت نیز طبیعی است. پس از زمان تخمک‌گذاری، به علت افزایش هورمون پروژسترون در بدن، حجم این ترشحات کم شده و رفته رفته رنگ ترشحات رو به لیمویی رفته و پس از روز 24، 25 سیکل، ممکن است حالتی چسبناک داشته باشند و کمی بوی ترش بدهد. با وجود این تغییرات کم، ترشحات شما نباید در حالت طبیعی باعث سوزش، خارش و بوی تعفن گردد. در نظر داشته باشید که خارش خفیف و گاه گاه مشکلی ندارد و این مقدار از خارش طبیعی محسوب می‌شود.



نکته: ترشحات واژن علاوه بر زمان تخمک‌گذاری، در زمان شیردهی و برانگیختگی جنسی افزایش می‌یابد. در ادامه به مشخصات و انواع ترشحات غیر طبیعی واژن خواهیم پرداخت

ترشحات خاکستری مایل به سفید

این نوع از ترشحات واژن که به شکل نازک می‌باشند می‌توانند نشانه‌ای از عفونت باکتریایی واژن باشد که معمولا با بوی ماهی همراه می‌باشد.

ترشحات زرد مایل به سبز واژن با همراه با کف و بوی زیاد

این نوع از ترشحات واژن می‌تواند در اثر نوعی عفونت به نام عفونت تریکوموناس ایجاد شود. (تریکوموناس واژینالیس نوعی جاندار تک سلولی تاژک‌دار و بی‌هوازی است که می‌تواند موجب بروز عفونتی شود که از طریق رابطه جنسی قابل انتقال است.) در این وضعیت فرد احساس می‌کند که به طور مدام حباب از واژنش خارج می‌شود. در صورت بروز این ترشحات حتما به پزشک مراجعه کنید؛‌ چرا که عدم درمان می‌تواند به ناباروری و آبسه های لگنی منجر گردد.

ترشحات زرد واژن

سوزاک یکی از بیماری‌هایی است که می‌تواند در بروز این نوع از ترشحات واژن خود را بروز دهد؛ علاوه بر این سوزاک می‌تواند باعث سوزش ادرار، تکرر ادرار، قرمزی و تورم ناحیه تناسلی و همچنین سوزش و خارش در ناحیه واژن گردد. در مورد این نوع از ترشحات همسر شما نیز باید حتما تحت درمان قرار گیرد؛ چرا که باکتری‌های ایجاد کننده این عفونت می‌تواند از طریق رابطه جنسی به همسر شما نیز منتقل شده و اگر او درمان نشود، این باکتری‌ها در پروستات او باقی مانده و دوباره به شما منتقل شود. در واقع بسیاری از خانم‌ها پس از مراجعه به پزشک و دریافت دارو درمان می‌شوند اما بعد از اولین نزدیکی دوباره این عفونت به آنها منتقل می‌شود و دوباره علائم بیماری در آنها ایجاد می‌شود. در مورد عفونت زردرنگ و بودار باید زن و شوهر هر دو تحت درمان کافی و مناسب قرار بگیرند.

ترشحات سفید رنگ پنیری واژن (ترشحات سفید واژن + ترشحات پنیری واژن)

عفونت قارچی واژن یکی دیگر از عفونت‌های زنانه است که عامل این نوع از ترشحات واژن به شمار می‌آید. به طور کلی این گونه از ترشحات بی‌بو می‌باشد. عفونت قارچی نوعی عفونت زنانه می‌باشد که در اثر رشد بیش از حد نوعی قارچ به نام کاندیدا آلبیکنس در واژن به وجود می‌آید. حاملگی، مصرف بعضی از آنتی بیوتیک‌ها، مصرف قرص‌های جلوگیری از حاملگی، بیماری قند، استفاده از کورتون، زمان سیکل ماهیانه و روابط جنسی از عواملی هستند که باعث تغییر محیط طبیعی واژن و افزایش رشد قارچ‌ها و در نتیجه باعث عفونت در واژن می‌شوند.

ترشحات خاکستری همراه با بوی تعفن

این ترشحات در اثر به هم خوردن تعادل نوعی باکتری به نام گاردنرلا در واژن بوجود می‌آید. در واقع زمانی که واژن در اثر عوامل بیرونی قلیایی شود این باکتری‌ بیش از حد در واژن رشد کرده و باعث این ترشحات می‌گردد. رابطه جنسی مکرر با تخلیه منی در واژن باعث به هم خوردن اسیدیته‌ی واژن شده و این عفونت بروز می‌‌کند.


تقسیم بندی ترشحات واژن بر اساس نوع عفونت واژن

عفونت باکتریایی واژن:
این عفونت باعث بوجود آمدن ترشحات زرد، خاکستری، یا سبزرنگ می‌شود. این ترشحات معمولا با بوی متعفن ماهی همراه است.

عفونت قارچی واژن:
نرشحات پنیری سفید رنگ از علائم عفونت قارچی واژن می‌باشد. در این نوع عفونت فرد معمولا در ناحیه واژن احساس خارش و تورم دارد.

راه های پیشگیری از عفونت های واژن و به طبع آن ترشحات واژن

برای پیشگیری از عفونت های واژنی بهتر است که عوامل بروز آن‌ها را بشناسید. استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها، پوشیدن لباس‌های غیر پنبه‌ای، پوشیدن شورت تنگ به هنگام ورزش کردن، استفاده از محصولات معطری که مخاط واژن را تحریک می‌کند و استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری همه در بروز عفونت‌های واژن موثر می‌باشند.

انتخاب روش مناسب برای درمان ترشحات واژن

به هنگام مراجعه نزد پزشک یا کارشناس بهداشتی، وی از شما سوالات متفاوتی همچون اینکه "آیا اخیرا آنتی‌بیوتیک مصرف کرده‌اید؟، آیا متاهل هستید یا شریک جنسی دارید؟ آیا از روش‌های جلوگیری از بارداری استفاده می‌کنید؟، آیا به دیابت مبتلا هستید؟ و... خواهد پرسید. هدف از این سوالات کمک به تشخیص و تعیین دقیق علت ترشحات می‌باشد. سپس با استفاده از ابزاری به نام اسپوکلوم به انجام معاینات لگنی خواهد پرداخت تا بتواند مستقیما دهانه رحم شما را مشاهده نماید. گاهی اوقات در حین معاینه نمونه‌ای از ترشحات شما برای انجام آزمایش برداشته می‌شود. با بررسی این ترشحات عفونت مخمری، التهاب باکتریایی مهبل یا عفونت تریکومونایی تشخیص داده می‌شود و درمان شما شروع می‌شود. درحقیقت درمان هر ترشحی برحسب عامل پاتولوژیکش متفاوت است.

همواره راه‌های سریع‌تر و ایمن‌تری برای درمان اینگونه از بیماری‌ها وجود دارد. استفاده از لیزر یکی از این روش‌هاست که می‌تواند با انتخاب پزشک متخصص مجرب و محلی با امکانات پیشرفته در درمان هر چه سریع تر و بهتر بیمار تاثیر گذار باشد. لیزر مونالیزا در اصفهان یکی از پیشرفته‌ترین نوع تجهیزات پزشکی است که بیمار با مراجعه به این مراکز می‌تواند زمان بهبودی خود را کاهش دهد.

درمان ترشحات واژن

در ادامه به روش‌های درمانی ترشحات غیرطبیعی واژن خواهیم پرداخت؛ ولی این نکته را در نظر داشته باشید که روش‌های مذکور صرفا در جهت آشنایی شما با آن‌ها می‌باشد و هرگز سر از خود به انجام آن‌ها نپردازید، چراکه ممکن است تشخیص شما در نوع بیماری‌تان اشتباه باشد و زمانی به پزشک مراجعه کرده‌اید که بیماری شما حاد شده و درمان سخت می‌گردد.

داروها به صورت خوراکی، تزریقی و موضعی (قرص یا کرم واژینال) برای درمان ترشحات واژن، بسته به نوع عفونت استفاده می‌شود.

تعدادی از داروها ممکن است در درمان واژینوز باکتریایی، از جمله مترونیدازول (Flagyl)، تینیدازول (Tindamax) و کرم کلیندامایسین (Cleocin) باشد. این داروها همچنین در درمان عفونت تریکومونایی موثر است.

تریکوموناس با مترونیدازول (Flagyl) و یا تینیدازول (Tindamax) درمان می‌شود که از راه دهان در دوز واحد داده می‌شود. مهم این است که برای جلوگیری از عفونت مجدد شرکای جنسی همان زمان درمان شوند.

در گذشته پنی‌سیلین داروی انتخابی برای درمان سوزاک بدون عارضه بود. با این حال، گونه‌های جدیدی از سوزاک به آنتی بیوتیک‌های مختلف، از جمله پنی‌سیلین مقاوم شده‌اند و در نتیجه درمان سخت‌تر شده است. سوزاک ممکن است با تزریق سفتریاکسون (Rocephin) به صورت داخل عضلانی یا با سفیکسیم خوراکی (Suprax) درمان شود. آنتی بیوتیک‌های دیگر نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.

گروه سلامت ستاره