سرطان رحم و نکاتی مربوط به آن
سرطان رحم یک سرطان رایج در بین خانم هاست
سرطان رحم چیست؟
سرطان رحم در واقع یک تومور سرطانی است که در رحم بروز می کند. اکثر خانم ها در غشا رحم یعنی اندومتریوم endometrium دچار این تومور می شوند، اما این تومور در عضلات رحم نیز ممکن است بروز کند. در امریکا سالانه ۵۰ هزار خانم به این سرطان دچار می شوند. اگر دوره یائسگی را پشت سر گذاشته باشید، احتمال ابتلای شما به این سرطان بیشتر خواهد بود.
سرطان رحم و ژنتیک
ژن ها نقش مهمی در بروز سرطان رحم دارند. به عنوان مثال سندروم لینچ Lynch syndrome یک اختلال ژنتیکی است که احتمال بروز برخی سرطان ها را در شما افزایش می دهد و خانم های مبتلا به سندروم لینچ بیشتر در معرض ابتلا به سرطان رحم هستند. اما وجود ژن های مشکل دار به معنای ابتلا به سرطان رحم نیست، بلکه باید بیشتر مراقب نشانه های این بیماری باشید و در صورت بروز در مراحل اولیه آن را درمان کنید.
علائم سرطان رحم
اگر وارد دوران یائسگی نشده اید و در بین پریودهای خود خونریزی یا لکه بینی قرمز یا صورتی یا ترشحات سفید مشاهده می کنید، به پزشک مراجعه کنید. به علاوه در صورت مشاهده این علائم در دوران یائسگی هم لازم است به پزشک مراجعه کنید. خونریزی ممکن است نشانه سرطان رحم باشد، اما خونریزی می تواند نشانه برخی مشکلات دیگر هم باشد. خونریزی در برخی خانم ها طبیعی است. به هرحال پزشک می تواند علت این خونریزی را تعیین کند.
دیگر علائم سرطان رحم
اگر دچار هر یک از این مشکلات هستید، به پزشک اطلاع دهید، ممکن است نشانه سرطان رحم باشند:
درد در لگن (منطقه بین ران ها)
کاهش وزن بدون تلاش
درد در زمان رابطه جنسی
مشکل یا درد در زمان دفع ادرار
شناسایی سرطان رحم قبل از رشد یا انتشار آن خیلی بهتر است. بنابراین معاینات پزشکی را به تعویق نیندازید و هیچ یک از نشانه ها را نادیده نگیرید.
تشخیص سرطان رحم
ممکن است سونوگرافی انجام دهید و از این طریق پزشک می تواند داخل رحم را مشاهده کند. به علاوه پزشک یک تلسکوپ کوچک به داخل واژن می فرستد تا از نزدیک بررسی کند. اما نمونه برداری بهترین روش برای شناسایی سلول های سرطانی است. در این روش پزشک مقدار کوچکی از بافت داخلی رحم را برداشته و وجود سلول های سرطانی را در آن مورد بررسی قرار می دهد.
سرطان رحم در واقع یک تومور سرطانی است که در رحم بروز می کند
گسترش سرطان رحم
اگر به سرطان رحم مبتلا باشید، پزشک با استفاده از یک یا چند مورد از روش های زیر بافت های اطراف را مورد بررسی قرار می دهد تا از گسترش یافتن سرطان به دیگر بخش ها، مانند لگن یا غدد لنفاوی اطمینان حاصل کند. این روش ها عبارتند از:
– سونوگرافی
– اسکن MRI که با استفاده از مغناطیس های قوی و امواج رادیویی عکس های دقیق از داخل بدن ارائه می دهد
– سی تی اسکن که عکس هایی با اشعه ایکس از زوایای مختلف گرفته و آنها را با هم ترکیب می کند تا تصویر کاملتری را به نمایش بگذارد.
سرطان رحم و جراحی
پزشک احتمالا توصیه می کند که رحم برداشته شود. این کار با چند برش کوچک روی شکم انجام می شود (سپس رحم از طریق واژن خارج می شود). این فرایند هیسترکتومی hysterectomy نامیده می شود و تخمدان ها و لوله های فالوپی نیز احتمالا برداشته می شوند. اگر سرطان گسترش یافته باشد، پزشک گره های لنفاوی مجاور را نیز برمی دارد.
سرطان رحم و پرتودرمانی
پزشک بعد از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی که ممکن است در محل باقی مانده باشند، پرتودرمانی را پیشهاد می دهد. به علاوه اگر جراحی روش درمانی مناسبی برای شما نباشد، پرتو درمانی می تواند جایگزین خوبی باشد. پزشک دانه های کوچک رادیو اکتیو را در نزدیکی تومور قرار می دهد یا پرتوهایی را به رحم می تاباند تا سلول های مضر را از بین ببرد. روش های جدید پرتودرمانی پرتوهای سه بعدی تولید می کنند که درست به شکل تومور هستند.
سرطان رحم و هورمون درمانی
استروژن و دیگر هورمون ها در بدن می توانند باعث شوند سرطان رحم سریعتر رشد کرده و منتشر شود. برخی داروها تولید این هورمون ها را مسدود می کنند تا رشد تومور آهسته تر شود. کاهش تولید هورمون ها ممکن است منجر به بروز علائمی شبیه به یائسگی شود، از جمله گرگرفتگی، افزایش وزن یا خشکی واژن.
تاثیر سرطان رحم بر روی رابطه جنسی
عوارض جانبی مربوط به درمان سرطان رحم ممکن است بر روی تمایلات جنسی فرد تاثیر بگذارند. خشکی واژن یا تغییرات خلقی ناشی از هورمون درمانی باعث رابطه جنسی دردناک و کاهش تمایلات جنسی می شود. اگر برای برداشتن رحم و تخمدان جراحی کرده اید، ممکن است دچار همین مشکل شوید. برای رفع خشکی واژن می توانید از لوبریکانت استفاده کنید. برخی خانم ها نیز معتقدند روابط جنسی آنها بعد از جراحی بهتر شده است، چرا که درد و نشانه های دیگر آنها کمتر شده است.
سرطان رحم و بارداری
گرچه بسیاری از خانم هایی که به سرطان رحم مبتلا می شوند، یائسگی را پشت سر گذاشته اند، اما زنان جوان نیز ممکن است دچار این عارضه شوند. اگر امید به بچه دار شدن دارید، در مورد روش های درمانی با پزشک مشورت کنید.
پیشگیری از سرطان رحم
به طور منظم به پزشک زنان مراجعه کنید تا به این ترتیب پزشک سریعتر علائم اولیه بروز سرطان را تشخیص دهد. سن و سال، ژنتیک و سابقه خانوادگی عواملی هستند که شانس ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهند، اما می توانید برای پیشگیری از آن نیز اقداماتی انجام دهید از جمله حفظ وزن مناسب و ورزش زیاد. همچنین اگر به دیابت یا فشار خون بالا مبتلا هستید، برای کنترل آن به طور منظم به پزشک مراجعه کنید.
منبع: seemorgh.com