گاهی اوقات شرایطی پیش میآید که بانوان تمایل دارند عادت ماهانه را به تاخیر بیاندازند. شاید شما نیز در آستانه یک مراسم مهم یا قبل از یک مسابقه ورزشی سرنوشتساز قرار دارید و نمیخواهید شادی و موفقیتتان را به خاطر شروع شدن عادت ماهانه به خطر بیاندازید. اگر اینطور است با ما همراه باشید تا با علت عقب افتادن پریود و روشهای عقب انداختن قاعدگی آشنا شوید.
اکثر بانوان میتوانند بدون روبرو شدن با هیچ خطری عادت ماهانه خود را عقب بیاندازند، اما در هر حال بهتر است قبل از هر اقدامی با متخصص زنان و زایمان مشورت کرد، به خصوص این که آسانترین و بهترین روش برای به تاخیر انداختن قاعدگی مصرف قرص ضدبارداری یا دیگر داروهای تجویزی است.
راههای عقب انداختن پریود
مصرف قرص ضدبارداری و داروهای هورمونی
تاریخی را که نمیخواهید پریود شوید روی تقویم علامت بزنید و ببینید که آیا همزمان با عادت ماهانهتان است یا خیر. بانوانی که عادت ماهانه منظم دارند یا در حال حاضر قرص مصرف میکنند، میتوانند با دقت بالایی تاریخ پریودهای بعدی را مشخص کنند. اگر زمانی که نمیخواهید پریود باشید با زمان احتمالی عادت ماهانهتان تداخل دارد، نگران نشوید، چون روشهای متعددی برای عقب انداختن قاعدگی وجود دارد، البته به شرطی که با برنامهریزی پیش بروید. هر چند بانوان با قاعدگی نامنظم همیشه نمیتوانند برآورد دقیقی از زمان پریودهای آتی داشته باشند.
برای عقب انداختن پریود قرص ضدبارداری مصرف کنید:
اکثر قرصهای ضدبارداری در بستهبندیهایی به فروش میرسد که حاوی بیست و یک عدد قرص هورمونی و هفت قرص غیرفعال کننده (قرص تلقینی یا قرص "شکر") است. علت این نوع بستهبندی این است که بانوان به خاطر داشته باشند که باید روزی یک قرص مصرف کنند و در زمان خونریزی عادت ماهانه نیز قرص غیرفعال مصرف کنند. این چرخه هر ماه تکرار میشود، یعنی 21 روز قرص فعال و پس از آن 7 روز قرص غیرفعال مصرف میشود. با این حال اگر به هر دلیلی مانند شرکت در رقابتهای ورزشی میخواهید قاعدگی را عقب بیاندازید، میتوانید از قرص ضدبارداری استفاده کنید. برای این کار لازم نیست که دقیقاً 21 روز قرص فعال و پس از آن 7 روز قرص غیرفعال مصرف کنید. نسبت 21 به 7 اختیاری است و به دلیل شباهت به سیکل ماهانه بانوان که حدود 28 روز است، اتخاذ شده است. بنابراین ضرورتی ندارد که دقیقاً این نسبت را رعایت کنید.
بیش از 21 روز قرص فعال مصرف کنید:
تا زمانی که قرص فعال مصرف میکنید، نباید خونریزی ماهانه داشته باشید. اکثر بانوان با توجه به همین قاعده ساده موفق میشوند که عادت ماهانه را عقب بیاندازند. با این حال موفقیت این روش صد در صد نیست، چون بدن برخی بانوان به تغییر ناگهانی ناشی از مصرف قرص ضدبارداری واکنش نشان نمیدهد. اگر در آخرین لحظات متوجه شدید که باید قاعدگی را به تاخیر بیاندازید، بهتر است قرصهای فعال را تا زمان موعود مصرف کنید. پس از آن مصرف قرصهای فعال را متوقف کنید و مصرف هفت قرص غیرفعال را شروع کنید تا خونریزی ماهانه نیز شروع شود. در این شرایط اکثر پزشکان توصیه میکنند که بسته قرص نصفه یعنی بستهای را دور بیاندازید که قرصهای فعال اضافی بیش از 21 عدد را از آن برداشتهاید. به این ترتیب در ماههای بعدی تعداد روزهایی را که باید قرص ضدبارداری مصرف کنید، گم نمیکنید. روش بستهبندی قرصها (21 قرص فعال و 7 قرص غیرفعال) نکتهای است که اکثر بانوان با توجه به آن تعداد قرصهای مصرف شده و روزهای باقیمانده تا قاعدگی بعدی را حساب میکنند.
نحوه مصرف قرص ضدبارداری را از قبل برنامهریزی کنید:
روش مطمئنتر به تاخیر انداختن عادت ماهانه زنان این است که شیوه مصرف قرص ضدبارداری را از قبل، برای مثال از چند ماه پیش از رویداد مورد نظر، برنامهریزی کنید. اگر تغییر شیوه مصرف را زودتر شروع کنید، یعنی از یک ماه قبل قرصهای فعال بیشتری را مصرف کنید و بعد عادت ماهانه شوید، بدن زمان بیشتری دارد تا خود را با این تغییر وفق دهد. برای این کار به تقویم خود نگاه کنید. اگر لازم میدانید که چهار ماه بعد عادت ماهانه را ده روز عقب بیاندازید، مدت زمان مصرف قرصهای فعال را از همین الان ده روز طولانیتر کنید و تغییر روش قرص ضدبارداری را به ماه آخر موکول نکنید. پس از این مدت هفت قرص غیرفعال را مصرف کنید. اگر زمان رویداد مهم، برای مثال مسابقه ورزشی استانی یا کشوری، را میدانید، تغییر برنامهریزی شده را از چند ماه قبل شروع کنید تا کاملاً آماده باشید.
قرص ضدبارداری طولانی کننده سیکل ماهانه را امتحان کنید:
اگر میخواهید عادت ماهانه را برای مدتی بیشتر از یک هفته یا یک ماه به تاخیر بیاندازید، میتوانید از قرصهای ضدبارداری مخصوصی استفاده کنید که زمان بین دو قاعدگی را طولانیتر میکنند. اکثر این قرصها باعث میشوند که به جای ماهی یکبار هر سه ماه یک دفعه خونریزی ماهانه داشته باشید. از این روشها با اصطلاح مصرف مستمر یا طولانی کردن سیکل یاد میشود. این نوع قرص ضدبارداری باید چند هفته به طور مستمر مصرف شود. دوره مصرف اکثر قرصها 12 هفته است. چون این مقدار دارو تعادل هورمونی را دستکاری میکند و باعث هر سه ماه یکبار شدن عادت ماهانه میشود، این داروها فقط باید با تایید پزشک مصرف شود. در حالت کلی اگر هیچ مشکلی وجود نداشته باشد، متخصص زنان و زایمان قرص طولانی کننده سیکل ماهانه را تجویز میکند.
از متخصص زنان و زایمان بخواهید نورتیسترون تجویز کند:
اگر فکر میکنید ممکن است قرص ضدبارداری موثر نباشد یا نمیتوانید این قرص را مصرف کنید، با متخصص درباره تجویز قرصی هورمونی به نام نورتیسترون مشورت کنید. این قرص باید در روزهای قبل از پریود سه بار در روز مصرف شود.نورتیسترون در اصل هورمون پروژسترون است. میزان هورمون پروژسترون در روزهای قبل از قاعدگی کاهش مییابد، کاهش این هورمون باعث جدا شدن لایه پوششی رحم و در نتیجه آغاز خونریزی میشود. در نتیجه با بالا نگه داشتن میزان پروژسترون میتوانید عادت ماهانه را به تاخیر بیاندازید یا متوقف کنید. نفخ، دلپیچه، درد و ناراحتی پستان و کاهش میل جنسی از عوارض جانبی نورتیسترون محسوب میشود.
از وسایل ضدبارداری داخل رحمی پروژستینی (IUD) استفاده کنید:
اگر زمان به عقب انداختن پریود را میدانید، با متخصص زنان و زایمان درباره استفاده از آی یو دی مشورت کنید. متخصص دستگاه آی یو دی، وسیلهی کوچک و Tشکل پلاستیکی، را در رحم قرار میدهد. این وسیله پروژستین آزاد میکند تا قاعدگی خفیفتر شود یا کاملاً متوقف گردد. دستگاه آی یو دی را میتوان 5 تا 10 سال در رحم نگه داشت.
روشهای طبیعی و استفاده از داروهای گیاهی: به تاخیر انداختن قاعدگی با مواد غذایی و داروهای گیاهی ممکن است اما تضمینی نخواهد داشت و به هیچ وجه دقتی در آن وجود ندارد.
احتیاطهای لازم
-هر گونه تغییر در سبک زندگیتان را با پزشک در میان بگذارید. اگر در نظر دارید شیوه مصرف قرص ضدبارداری یا برنامه تمرینی فعلی خود را تغییر دهید، قبل از هر چیز با پزشک معالج خود مشورت کنید. برای مثال تغییر شیوه مصرف قرص ضدبارداری برای به تاخیر انداختن قاعدگی معمولاً اشکالی ندارد و ایمن است. با این حال بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنید تا پزشک ایمنی این تغییر را با توجه به سابقه پزشکی و وضعیت کنونی شما تایید کند.
-رابطه جنسی ایمن و محافظت شده داشته باشید تا به بیماریهای عفونی مقاربتی (STDs) مبتلا نشوید. مصرف نکردن قرصهای غیرفعال موجود در بستههای 28 عددی قرص ضدبارداری کارآمدی روش فعلی پیشگیری از بارداری را کاهش نمیدهد. درهر حال قرص ضدبارداری از شما در برابر بیماریهای منتقله جنسی محافظت نمیکند، بنابراین تا زمانی که هم شما و هم همسرتان آزمایش ندادهاید، از کاندوم استفاده کنید.
-از کارآمدی روشهای ضدبارداری مورد استفاده خود مطمئن شوید: به تاخیر انداختن قاعدگی به معنای پیشگیری از بارداری نیست. بنابراین اگر از قرص ضدبارداری یا وسایلی مانند IUD استفاده نمیکنید، احتمال باردار شدنتان وجود دارد و مدیریت زمان پریود به معنای جلوگیری از آبستنی نیست. حتماً از وسایل پیشگیری مانند کاندوم استفاده کنید و علائم بارداری را بشناسید.
ازآنجایی که دیر شدن عادت ماهانه معمولاً یکی از نخستین نشانههای حاملگی محسوب میشود، اگر خودخواسته پریود را به تاخیر بیاندازید، تشخیص اولیه بارداری دشوارتر میشود. درد و ناراحتی سینه، خستگی و حالت تهوع نیز از علائم بارداری محسوب میشود. نشانههای بارداری را بشناسید و در صورت مواجهه با آنها تست حاملگی بدهید.