وی در خصوص علت و چرایی شکلگیری این نوع روابط خارج از عرف و شرع افزود:
هر انسانی دارای 4 سطح است.
سطح اول ژنتیک و هورمونها به معنی اینکه این افراد از نظر ابعاد روانی و جسمانی در چه سطحی قرار دارند؛
سطح دوم شناختی است؛ به این معنیکه فرد چه سطحی از باورها و تفکرات و عقاید دارد؛
سطح سوم اجتماعی است و بستگی به موقعیت جغرافیانی از لحاظ فرهنگ و خلقوخو و آداب و رسوم آن منطقه دارد.
سطح چهارم به مسائل شغلی و بحث درآمدی افراد میپردازد که منجر به ایجاد تغییرات سبک زندگی میشود.
بیشتر بخوانید:
بحرانهای اقتصادی موجب رشد آسیبهای اجتماعی میشود/ بیتفاوتی مسئولان اقتصادی نسبت به بنیاد خانواده!
به گفته لطفی یکی از مهمترین دلایل ایجاد روابط موازی فارغ از بیتفاوتی مسئولان اقتصادی نسبت به بنیاد خانواده به مبحث تغییر در سبک گفتمانها مربوط است که از سالها پیش در جامعه تغییر پیدا کرده و منجر به تغییر در گفتمانهای دینی و اجتماعی و اخلاقی شد، که همگی ریشه در نگاه از بالا به پایینی داشت که دستگاه ایدئولوژیک در میان مردم رواج داده بود و امروز مردم به سمت ساختارشکنی رفتهاند.
روابطی که به دلیل سرایتپذیری در میان افراد شکل میگیرد، یکی دیگر از مواردی است که در ایجاد روابط فرا زناشویی نقش دارد. لطفی معتقد است: افراد با مشاهده شرایطی اجتماعی رایج در جامعه که براساس چنین ارتباطاتی است، به سمت این رفتار میل پیدا میکنند. چراکه افراد غرق شده در این فضا از لحاظ روانی تمایل دارند دیگران را هم درگیر آن فضا کنند.
این روانشناس با اشاره به اهمیت و نقش محتوای شبکههای اجتماعی و رسانهها در این مورد ادامه داد: متاسفانه در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی روابط آزاد جنسی و بدون حریم به دلیل تکرار در میان مردم جامعه عادیانگاری شده است.
وی به بحرانهای اقتصادی که موجب رشد آسیبهای اجتماعی میشود، اشاره کرد و گفت : ضعفهای قانون، طبقات اجتماعی شکلگرفته ناشی از قشربندیها و پدیده نوکیسهگی به عنوان علل شکلگیری روابط فرازناشویی نیز مطرح است.