مطالعات جدید تیمی از محققان مرکز پژوهشی موسسه علوم ویزمن نشان می دهد حس بویایی یک فرد بیشتر از آنچه تصور می شود، در زندگی کاربرد دارد.
در طبیعت بسیاری از جانوران همچون سگها معمولاً از فاصله دور می توانند تشخیص دهند که همتای در حال نزدیک شدن به ان ها دوست است یا دشمن. این موضوع تا حدی در مورد انسان ها نیز صدق می کند اما روش و ساختار این عملکرد مبتنی بر حس بویایی در انسان ها متفاوت است.
محققان می گویند این استفاده غالب از بویایی در تعاملات اجتماعی یک پدیده کاملاً مستند در میان همه پستانداران خشکی - به جز انسان ها - است.
موضوع فوق به این دلیل است که افراد در مجالس اجتماعی از بینی خود استفاده نمی کنند. اما نتایج مطالعات جدید نشان می دهد که ساختار شیمیایی بوهای مختلف در ذهن انسان و نوع تعامل وی با سایرین تاثیر گذار است. در این میان مشخص شد بسیاری از دوستان نزدیک، اغلب بوی یکسانی دارند.
مطالعات قبلی نشان داده است که مردم اغلب با افرادی دوست می شوند که از نظر ظاهری شبیه به هم بوده و دارای پژوهشگران این تیم مطالعاتی برای اینکه بفهمند بو چه نقشی در انتخاب دوست دارد، مشاهدات قبلی از رفتار انسان را آزمایش کردند. در این بررسی ها مشخص شد افراد به صورت مدام و هرچند ناخودآگاه، خود را بو می کنند و همچنین مردم ناخودآگاه اطرافیانشانرا هم بو می کشند.
محققان برای بررسی دقیق تر موضوع، افرادی که دوستی هایشان خیلی سریع شکل گرفت، انتخاب کردند. محققان معتقدند که این دوستی ها قبل از اینکه افراد واقعاً چیزهای زیادی در مورد یکدیگر بدانند شکل می گیرد و ارتباط آنها بیشتر بر ویژگی های فیزیولوژیکی مانند بوی بدن متکی است.
این تیم نمونه های بوی بدن را از هر دوست جمع آوری کرده و دو آزمایش روی آن ها انجام داده و نمونه ها را با بوی بدن گروهی از افراد غریبه که به طور تصادفی جفت شده بودند، مقایسه کردند. در یک آزمایش دیگر، محققان از فناوری eNose استفاده کردند، دستگاهی که علائم شیمیایی بوها را بررسی می کند.
در مرحله بعد، پژوهشگران از داوطلبان خواستند نمونه های بو را استشمام کنند تا ببینند کدام یک شبیه به هم هستند در هر دو آزمایش، افراد به طور جالب توجهی نمونه های بوی بدنی را انتخاب کردند که به خودشان شباهت داشت.