چگونه خودمان را دوست داشته باشیم؟
ژیلا فرخی روانشناس و مشاور خانواده در یادداشتی اختصاصی برای میگنا رسانه سلامت روان کشور نوشت :همه ما دوست داریم وقتی باکسی ملاقات می کنیم از آن فرد حس و حال خوب دریافت کنیم و هیچکس دوست ندارد با انسانی...

چگونه خودمان را دوست داشته باشیم؟
ژیلا فرخی روانشناس و مشاور خانواده در یادداشتی اختصاصی برای میگنا رسانه سلامت روان کشور نوشت :همه ما دوست داریم وقتی باکسی ملاقات می کنیم از آن فرد حس و حال خوب دریافت کنیم و هیچکس دوست ندارد با انسانی که مدام نق میزند و دائم با افکار منفی دست و پنجه نرم می کند ارتباط داشته باشد.
هرقدر حالمان با خودمان بهتر باشد به مراتب نتایجی که در زندگی می گیریم بهتر خواهند بود و ارتباط های زیباتری هم با دیگران خواهیم داشت؛ بنابراین درصورتی که می خواهید دیگران شما را دوست داشته باشند و به شما توجه کنند اول باید خودتان را دوست داشته باشید.

نگاه اشتباه رایج در مورد دوست داشتن خود
برخی از افراد هستند که از موضوع خود دوستی تصور منفی دارند و فکر می کنند که اگر انسانی خودش را دوست داشته باشد یعنی یک فرد خودشیفته و مغرور است در صورتی این حرف کاملا اشتباه است و این یک باور نادرست است. از کودکی به اغلب ما گفته شده است که خودت را در مقابل دیگران کمتر نشان بده و همیشه طوری رفتار کنید که به فرد مقابل نشان دهید که او از تو بالاتر است. درصورتی که این رفتار کاملا اشتباه بوده که متاسفانه در بسیاری از افراد به یک عادت تبدیل شده و همیشه در مقابل دیگران خود را خار و ذلیل نشان می دهند. در صورتی که می توانیم در حین این که به دیگران ارزش می دهیم و آنها را گرامی می داریم خودمان را هم ارزشمند بدانیم و برای خودمان هم ارزش قائل باشیم.
فرد خودشیفته چه کسی هست؟
دکتر ژیلا فرخی اظهار داشت: فرد خودشیفته کسی هست که تنها و تنها به خودش اهمیت می دهد و ارزشی برای دیگران قائل نیست. معمولا این افراد احساس می کنند از هر جهت بر دیگران برتری دارند و معمولا این افراد دوستان و روابط کمی دارند. اما موضوع ما افرادی هست که نه تنها غرور ندارند بلکه همان طور که خود را دوست دارند دیگران را هم دوست دارند و برای آنها ارزش قائل هستند و همیشه سعی می کنند به دیگران احساس مهم و ارزشمند بودن بدهند.
معمولا افرادی که به دیگران توجه می کنند و به آنها حس ارزشمندی می دهند وقتی در جمع ها قرارمی گیرند به عنوان یک انسان جذاب و دوست داشتنی از آنها یاد می شود. هرچقدر شما حس حال خوب نسبت به خودتان داشته باشید به همان میزان هم می توانید به دیگران این حس و حال خوب را منتقل کنید و هرچه قدر هم که این حس بیشتر و قوی تر باشد ازنظر آن فرد دریافت کننده شما فرد تأثیرگذارتری خواهید بود. البته لازم به ذکر است که برخی از افراد از دیگران تعریف می کنند و به آنها حس ارزشمندی می دهند اما واقعی نیست و برای اینکه این حس تأثیر بیشتری داشته باشد باید از درون خود شما باشد و هرچه این حس درونی و عمیق تر باشد اثرگذاری بیشتری خواهد داشت. یادتان باشد شما هیچ وقت نمی توانید چیزی را ببخشید که خودتان ندارید بنابراین اگر می خواهید دوست داشتن و حس های خوب را به دیگران منتقل کنید ابتدا باید آنها را در خودتان پرورش دهید و حالتان با خودتان خوب باشد.



دوست داشتن خود در عمل چگونه است؟
اگر در یک کلام بخواهم خیلی راحت و خودمانی این قسمت را توضیح بدهم باید بگویم که : وقتی خودت را دوست داری و بدون توجه به شرایطی که در آن قرار داری حالت با خودت خوب هست و از درون یک احساس آرامش عمیق داری به طوری که با تمام وجود می توانی روح زندگی را در خودت احساس کنی و عشق به خود را در تمام وجودت تجربه کنی. برخی از این رفتارهای افرادی که خودشان را دوست دارند به شرح زیر است :
· نگران هیچ چیز نیستند (اجازه نمی دهند مسائل منفی ذهن آنها را درگیر کند)
·از رفتار دیگران تا آنجا که بتوانند ناراحت نمی شوند.
·کسی که هستند را دوست دارند.
·درصدد این نیستند که خودشان را به دیگران ثابت کنند.
· علاقه ای به رقابت به دیگران در خصوص زندگی خود ندارند.
·خودشان را با دیگران مقایسه نمی کنند.
· نسبت به خودشان احساس ارزشمندی دارند.
·دیگران را دوست دارند و به آنها احترام می گذارند.
یک جورایی انگار برای خودشان هستند و همه چیز را زیباتر می بینند و احساس پرانرژی بودن می کنند و از هرلحظه زندگی شان هم لذت می برند.
چگونه خود را باید دوست داشته باشیم؟
این روانشناس خانواده گفت: برای این کار لازم نیست کارهای عجیب وغریبی انجام دهید، فقط با ترک یک سری از عادت های مخرب و با انجام دادن چند کار کوچک می توانید این حس را در وجود خود بیدار کنید. یکی از عادت های مخرب که به شدت حال انسان با خودش خراب می کند، انتقاد از خود و خود تخریبی هست و کسانی هستند که به همین خاطر دائم حالشان با خودشان بد است. معمولا این افراد دائما خود را با الفاظ منفی مانند من اصلا زیبا نیستم، من آدم بی عرضه ای هستم و من بدبخت هستم ... تغذیه می کنند. درصورتی که موارد این چنینی نه تنها هیچ کمکی نمی کند بلکه اوضاع و حال شخص را هم بدتر می کند.
راه های عملی برای دوست داشتن خود؟
یک تصویر دوست داشتنی از خودتان بسازید
اغلب ما تصویری که از خودمان در ذهن داریم یک تصویر انسان ضعیف، دوست نداشتنی و شکست خورده است و به واسطه همین تصویر هم داریم زندگی می کنیم. اگر می خواهید آن را تغییر دهید یکی از راه های آن تصویرساز ی ذهنی است. به این صورت که ببیند اگر فردی که می خواستید بودید و خودتان را خیلی دوست داشتید چطور به نظر می رسیدید یعنی چه رفتارهایی می کردید و چطور زندگی خود را پیش می بردید در ذهن خود آن فرد را ببیند و احساسش کنید و بعد یک مدت می توانید رفتارهای خودتان بر معیار تصویر ذهنی که دارد بازآفرینی کنید. به زبان ساده تر و با تغییر الگوهای ذهنی و زندگی می توانیم نوع برداشتی که از خودمان وزندگی مان داریم را تغییر دهیم.
دست از مقایسه خودت با دیگران بردار
وقتی خودتان را دیگران مقایسه می کنید یعنی باور دارید به اندازه کافی خوب نیستید و دیگران از شما بهتر هستند درصورتی که اینطور نیست و همه ما نقاط مثبت و توانایی هایی داریم که ما را منحصر به فرد می کند و فقط ممکن است که تا به حال آن ها را کشف نکرده باشید. از امروز به هیچ عنوان خودتان را با دیگران مقایسه نکنید حتی اگر در شرایطی هستید که ازنظر روحی ضعیف شده اید.
به خودت احترام بگذارید
خیلی از افراد، اصلا به خودشان احترام نمی گذارند و فقط کافی است یک اشتباه کوچکی انجام دهند چنان خودشان را به باد انتقاد می گیرند که اغلب افراد تصور می کنند که این فرد حتما یک کار بسیار وحشتناکی انجام داده است که به این صورت با خودش رفتار می کند.
به ظاهر خودتان اهمیت دهید
منظور از ظاهر خوب این نیست که خودتان را به اشکال عجیب وغریب دربیاورید یا به دنبال پوشش های خیلی خاص باشید همین که ظاهر مرتبی داشته باشید و در پوشش خود احساس راحتی کنید کفایت می کند. دقت کنید لازم نیست کاری کنید که بخواهید رضایت دیگران را جلب کنید فقط خودتان مهم هستید و مهم این هست که خودتان از ظاهرتان لذت ببرید و هر کار ی می کنید برای دل خودتان باشد این خود شما هستید که در ابتدا مهم هستید.
مراقبت از ذهن
ذهن نیز مانند جسم نیاز به مراقبت و ورزش دارد. کسی که خود را دوست داشته باشد، برای تقویت ذهن خود تلاش می‌کند، دائم در حال مطالعه است، مطالب جدید را دنبال می‌کند، حافظه خود را تقویت کرده و مغز خود را سالم نگاه می‌دارد.
کلام آخر
فراموش نکنید که اگر تحت فشار بیرونی بسیاری قرار داشته باشید یا ذهنتان درگیر مشکلات روانی باشد، به کار گرفتن راهکارهای دوست داشتن خود نمی‌تواند آن طور که باید بر شما تأثیر بگذارد چراکه دوست نداشتن خود ریشه‌های عمیقی در شما دوانده است که با راهکارهای ساده درمان نشده و به جلسات روان درمانی نیاز دارد. برای مثال درمانگران شناختی رفتاری با به چالش کشیدن افکار و احساسات شما در مورد خود، کمک می‌کنند تا دریابید چه عواملی این نگرش منفی را در شما شکل داده و چگونه می‌توانید آن را تغییر دهید.