تشخیص زودهنگام اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی
افسردگی دوقطبی و اسکیزوفرنی را شاید بتوان چندین سال قبل از بروز علائم آن‌ها تشخیص داد. براساس تحقیقی که اخیراً انجام شده ۵۰ درصد بیمارانِ مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی در دوران کودکی به مراکز خدمات...

تشخیص زودهنگام اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی
افسردگی دوقطبی و اسکیزوفرنی را شاید بتوان چندین سال قبل از بروز علائم آن‌ها تشخیص داد. براساس تحقیقی که اخیراً انجام شده ۵۰ درصد بیمارانِ مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی در دوران کودکی به مراکز خدمات بهداشتِ روان کودک و نوجوان مراجعه کردند.

خطر ابتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی شاید سال‌ها قبل از شروع بیماری قابل‌تشخیص باشد. محققان در مطالعه‌ای به رهبری دانشگاه کالج دوبلین دریافتند ۵۰ درصد کسانی که دچار این اختلال‌های روانی می‌شوند در کودکی به CAMHS یا خدمات بهداشت روان کودک و نوجوان مراجعه کردند.
یافته‌های این تحقیق که در مجله‌ی World Psychiatry منتشر شده به نقل از پروفسور ایان کِلِهِر از دانشکده‌ی پزشکی UCD خبر از احتمالِ مداخله و حتی پیشگیریِ زودهنگام این بیماری‌ها را می‌دهد.


پروفسور کِلِهِر می‌گوید: «اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی معمولاً در اوایل بزرگسالی بوجود می‌آیند و می‌توانند اثرات مخربی روی افرادِ مبتلا و همین‌طور خانواده‌های آن‌ها بگذارند. یافته‌های ما نشان داد نیمی از افرادی که به این بیماری‌ها مبتلا هستند در برهه‌هایی از کودکی‌شان به خدمات بهداشت روان کودک و نوجوان مراجعه کردند، یعنی سال‌های زیادی قبل از ابتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی. می‌دانیم اقداماتِ زودهنگام در بهبودِ عواقب برای کسانی که بیماری روانیِ جدی دارند بسیار مهم است. این یافته‌ها ثابت می‌کند که فرصت‌های فوق‌العاد‌ه‌ای برای انجام اقدامات زودهنگام حتی در کودکی وجود دارد، مثلاً با ایجاد بخش خدمات تخصصیِ مداخله‌ی زودهنگام در مراکز خدمات بهداشت روان کودک و نوجوان.»

اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی بیماری‌های روانی جدی هستند که حدود ۶۵ میلیون نفر در سراسر جهان به آن‌ها دچار هستند. هر دوی این اختلال‌ها معمولاً در بزرگسالی تشخیص داده می‌شوند و معمولاً با سطوح بالایِ ناتوانی، هزینه‌های فردی و اجتماعی همراه هستند. با این حال، مداخله‌ی زودهنگام برای افراد مبتلا نتایج بهتری در برخواهد شد.

محققانِ این مطالعه‌ی جدید از دفاتر ثبتِ مراکز کنترل سلامتِ فنلاند برای ردیابیِ تمام افرادِ متولدِ سال ۱۹۸۷ استفاده کردند تا ببینند آیا این افراد بین زمان تولد تا ۱۷ سالگی به مراکز خدمات بهداشت روان مراجعه کرده‌اند یا نه. محققان با بهر‌گیری از شناسه‌های منحصربفردِ بیمار قادر به پی‌گیری داده‌های تمامی این افراد تا سن ۲۸ سالگی شدند و توانستند افرادی را شناسایی کنند که اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی در آن‌ها تشخیص داده شده است.

آن‌ها دریافتند خطرِ روان‌پریشی یا اختلال دوقطبی در سن ۲۸ سالگی در سه گروه به شرح زیر است:
- افرادی که به CAMHS مراجعه نکرده بودند: ۱.۸ درصد
- افرادی که به صورت سرپایی به CAMHS مراجعه کرده بودند: ۱۵ درصد
- افرادی که در بیمارستان CAMHS بزرگسالان بستری شدند: ۳۷ درصد
پروفسور میکا گیسلِر می‌گوید: «این تحقیق قدرتِ دفاتر ثبت الکترونیکیِ مراکز کنترل سلامت را در پاسخگویی به پرسش‌های مهم درباره‌ی سلامت و بیماری انسان نشان می‌دهد و ثابت می‌کند که از داده‌های دفاتر ثبت این مراکز چگونه می‌توان برای درک بهترِ خط‌سیر بیماری‌های روانی جدی از کودکی تا بزرگسالی و شناسایی فرصت‌های مداخله‌ی زودهنگام استفاده کرد.»

پروفسور ایان کِلِهِر با تاکید بر اهمیت مداخله‌ی زودهنگام می‌گوید: «ما می‌دانیم برای پیشگیری از برخی از بدترین عواقب این بیماری‌ها، مداخله‌ی زودهنگام تا جای ممکن حیاتی است. اما اگر ایده‌آل فکر کنیم، دوست داریم مداخله را حتی قبل از شروع بیماری برای پیشگیری کامل آن انجام دهیم.»