اختلال بدشکی بدن یا بادی دیسمورفیک چیست؟
یکی از اختلالات شایع در ایران اختلال بدشکلی بدن است که به انگلیسی( body dysmorphic )نام دارد.این اختلال با وسواس فکری توام است و فرد فکر وسواسی دارد که فرم و شکل قسمتهایی از بدنش نا موزون یا زشت است و فکر خود را جدی میگیرد..این بیماری در افرادی...

یکی از اختلالات شایع در ایران اختلال بدشکلی بدن است که به انگلیسی( body dysmorphic )نام دارد.این اختلال با وسواس فکری توام است و فرد فکر وسواسی دارد که فرم و شکل قسمتهایی از بدنش نا موزون یا زشت است و فکر خود را جدی میگیرد..این بیماری در افرادی که زمینه ارثی وسواس را دارند بیشتر دیده میشود(بر اساس تجربیات بالینی خودم).

درمان این اختلال همان درمان وسواس فکری است که شامل رواندرمانی شناختی،هیپنوتراپی یا هیپنوتیزم درمانی و اگر بیماری شدید باشد در درجه اول دارو درمانی با روانپزشک است..است.حتما برای درمان روانشناس خوبی را انتخاب کنید و دنبال روانشناس با دستمزد ارزان نگردید چون درمان این اختلال بسیار دشوار است و بیمار به درمان شدیدا مقاوم است.

ادامه مطلب از سایت مشاوت نقل میشود..

خانم ملیکا باقری.کارشناس روانشناسی

از خانم ملیکا باقری است که از اختلال بدشکلی بدن (BDD) یک بیماری بهداشت روانی است، که با یک مشغله ناسالم و بیش از حد با ظاهر فیزیکی فرد مشخص می شود.

در جایی که کسی با تصویر بد بدن دچار تمایل به شکل یا اندازه کلی جسمی شود. فرد مبتلا به اختلال بدشکلی بدن تمرکز زیادی را روی یک قسمت خاص بدن یا ویژگی بدن خود قرار می دهد. افکار نقص خاص آن ها به طور مکرر ظاهر می شود و می تواند طاقت فرسا شود. غالباً افکار آن ها را در فشار شدید قرار میدهند و مانعی بر سر راه رفاه عمومی و عملکرد روزمره آن هاست.

تفاوت BDD با نگرانی های کلی تصویر بدن در این است که افکار مداوم و سرزده هستند. عامل مهم دیگر این است که، با BDD، فرد غالباً دچار یک نقص یا صفت می شود که به سختی قابل مشاهده است، حتی وجود ندارد. ویژگی هایی که دیگران ممکن است به عنوان یک نقص یا ناراحتی جزئی (یا اصلاً مشاهده نکنند) برایشان غیر قابل تحمل هست، تا حدی که کیفیت زندگی آن ها را تهدید می کند.

شیوع

پیشنهاد می شود BDD تقریباً از هر ۵۰ نفر ۱ نفر را در جمعیت عمومی تحت تأثیر قرار دهد. که تقریباً ۵ تا ۷٫۵ میلیون نفر فقط در ایالات متحده برابر است. به نظر می رسد BDD به طور مساوی بر مردان و زنان تأثیر می گذارد. به طور تقریبی ۲٫۵٪ از زنان و ۲٫۲٪ از مردان دارای این اختلال هستند.

اگرچه BDD می تواند در افراد در هر سنی نشان داده شود، بسیاری از آن ها علائم و رفتارهای این اختلال را از حدود ۱۲ یا ۱۳ سالگی نشان می دهند.

انواع اختلال بدشکلی بدن

اگر چه تمرکز و توجه بیش از حد می تواند بر روی انواع مختلف بدن، صفات یا ویژگی ها باشد. اما برخی از موارد رایج این موارد عبارتند از:

  • سینه
  • مو
  • دستگاه تناسلی
  • عضله بودن یا اندازه یک قسمت از بدن
  • بینی یا سایر قسمت های صورت
  • تقارن (مو، قسمت های صورت، اعضای بدن)

علائم اختلال بدشکلی بدن

اگر شما با BDD سر و کار دارید، ممکن است غالباً با افکار سرزده و مداوم مرتبط با یک ویژگی در بدن خود، مانند یک علامت، یک صفت یا یک نقص جسمی قابل درک باشید. افکار می توانند در هر زمان بدون هشدار ظاهر شوند و هر چقدر تلاش کنید، احتمالاً در توقف یا تغییر افکار خود در مورد نگرانی جسمی مشکل دارید.

به دلیل ماندگاری این افکار، ممکن است شما اختلال قابل توجهی در کیفیت زندگی خود احساس کنید. اگر فکر می کنید یکی از عزیزان شما ممکن است با BDD سر و کار داشته باشد. برخی از رفتارهایی که ممکن است نشان دهد شامل موارد زیر است:

  • تغییر وضعیت بدن به طور مکرر
  • استفاده از لباس برای مخفی کردن برخی از اعضای بدن یا ویژگی ها
  • نظافت بیش از حد
  • استفاده بیش از حد از آرایش
  • تأکید بیش از حد بر سایر اعضای بدن یا صفات جسمی
  • به طور مکرر ظاهر را در آینه ها بررسی کردن
  • به دنبال جراحی زیبایی یا سایر اقدامات
  • به دنبال اطمینان بیش از حد از دیگران در مورد آن صفت یا قسمت بدن بودن
  • کندن پوست
  • پوشیدن لوازم جانبی مانند کلاه، روسری و دستکش

افراد مبتلا به BDD در تلاش برای رفع این نگرانی های جسمی اغلب رفتارهای تکراری دارند. حتی اگر بتوانند روزانه سه تا هشت ساعت یا بیشتر وقت خود را صرف این رفتارها می کنند. هرگونه تسکین اغلب کوتاه مدت است.

میزان پریشانی افراد مبتلا به BDD می تواند آنقدر شدید باشد که انجام تعاملات اجتماعی، انجام مسئولیت هایی مانند مدرسه یا کار و در موارد شدید، ترک خانه دشوار شود.

علل اختلال بدشکلی بدن

هیچ یک از علل BDD مشخص نشده است. این اختلال تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله:

  • سابقه سواستفاده
  • یک رویداد محرک
  • ناهنجاری های مغز
  • قلدری
  • استعداد ژنتیکی
  • تعاملات اجتماعی و بین فردی
  • اختلالات مرتبط و همزمان

ثابت شده است که همپوشانی بین BDD و سایر اختلالات بهداشت روان ، به ویژه اختلالات اضطرابی مانند GAD OCD و SAD وجود دارد. در DSM-5 BDD در گروه اختلالات وسواس فکری و عملی است.

تحقیقات نشان داده است که بیش از ۶۰٪ از افراد مبتلا به BDD در طول زندگی دچار اختلال اضطراب هستند. ۳۸٪ از آن ها هراس اجتماعی را شناسایی کرده اند. مشغله با یک نقص جسمی قابل درک می تواند افراد را از هرگونه تعامل اجتماعی منزوی و دلسرد کند و منجر به احساس ناامیدی و افسردگی شود.

اگرچه تصویر ناسالم از بدن غالباً با اختلالات خوردن همراه است. اما باید توجه داشت که بدشکلی بدن لزوماً به کاهش وزن یا افزایش وزن مربوط نیست. برای بسیاری از افراد مبتلا به BDD، تمرکز بر روی بخشی از بدن مانند بینی، مو، یا جای زخم است مواردی که رفتارهای نامناسب در غذا خوردن تغییری در آن ها ایجاد نمی کند.

هنگامی که تمرکز وسواسی برای کسی به طور خاص به اندازه یک قسمت از بدن مانند ران یا قسمت میانی آن مرتبط باشد، ممکن است رفتار بی نظمی در خوردن غذا در تلاش برای رفع این نقص درک شده باشد. تخمین زده می شود که حدود ۱۲٪ از مبتلایان به BDD از معیارهای اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی و پرخوری نیز برخوردار باشند.

تشخیص اختلال بدشکلی بدن

برای جلوگیری از بیهوده به نظر رسیدن یا جدی نگرفتن توسط ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی خود، افراد مبتلا به BDD ممکن است قبل از مراجعه و جستجوی کمک برای مدتی تلاش کنند. حتی در این صورت، آن ها اغلب به جای روانپزشک یا سایر ارائه دهندگان بهداشت روان، نگرانی های خود را برای یک متخصص مراقبت های بهداشتی مانند متخصص پوست، جراح ترمیمی یا دندانپزشک اعلام می کنند.

افراد مبتلا به BDD معمولاً از قضاوت دیگران می ترسند. حتی اگر سطح پریشانی آن ها به قدری بالا باشد که کیفیت زندگی و روابط آنها را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.

معیارهای لازم برای تشخیص BDD

مشغله ظاهر نه تنها فرد باید از نظر ظاهری مشغول باشد، بلکه توجه به این نکته نیز مهم است که تمرکز توجه وی روی یک نقص جزئی است، چیزی که توسط دیگران به سختی قابل مشاهده است یا وجود ندارد. به منظور اینکه “مشغول” نقص درک شده باشد، فرد ساعت ها در روز مشغول افکار وسواسی در مورد نقص خود خواهد بود.

فرد باید در تلاش برای “رفع” نقص درک شده، یک رفتار تکراری داشته باشد. رفتارهای تکراری در تلاش برای پنهان کردن، تعمیر یا پاسخ به مرکز توجه افکار وسواسی نشان داده می شود. به عنوان مثال، کسی ممکن است به طور مکرر به آینه نگاه کند. لباس خود را تغییر دهد، دوباره آرایش کند، بیش از حد از دیگران اطمینان بخواهد، و غیره…

افکار وسواسی و رفتارهای تکراری باید از نظر بالینی قابل توجه باشد. به عبارت دیگر، پریشانی که فرد تجربه می کند باید تا حدی باشد که کیفیت زندگی وی به طور قابل توجهی کاهش یابد. در نتیجه این افکار و رفتارها، زندگی اجتماعی، شغل (مدرسه یا کار) و دیگر زمینه های مهم زندگی وی باید تحت تأثیر جدی قرار گیرد.

اختلال بدشکلی بدن به راحتی می تواند به عنوان یکی دیگر از اختلالات بهداشت روان تشخیص داده نشود، بنابراین برای یک پزشک کلینیک آموزش دیده مهم است که یک ارزیابی دقیق تشخیصی انجام دهد تا از تشخیص اشتباه بالقوه جلوگیری کند. برخی از علائم BDD با شرایط دیگر همپوشانی دارند، مانند:

  • آگورافوبیا
  • اختلالات اشتها
  • اختلال دفع (کندن پوست)
  • اختلال اضطراب عمومی (GAD)
  • اختلال افسردگی اساسی (MDD)
  • اختلال وسواس-اجباری (OCD)
  • اختلال اضطراب اجتماعی (SAD)
  • تریکوتیلومانیا (کشیدن مو)

درمان اختلال بدشکلی بدن

اگر شما یا یکی از عزیزانتان با BDD سر و کار دارید. ممکن است تمایلی برای شروع درمان یا مشاوره نداشته باشید. بسیار رایج است حتی در افرادی که BDD ندارند، اعتقاد دارند که درمان روانشناختی راه حل مناسبی برای نگرانی های شما نیست.

در واقع، به احتمال زیاد شما از قبل به روش های دیگری از جمله آرایش، مشاوران مو و لباس، جراحان پلاستیک، زیبایی شناسان، متخصصان پوست و دندانپزشک (بسته به ویژگی بدن مورد نظر) کمک گرفته اید. مبتلایان به BDD می خواهند “مشکل” جسمی آن ها برطرف شود. آن ها می خواهند نقص درک شده برطرف شود، تغییر شکل داده یا برطرف شود.

ممکن است احساس دلهره آور باشد، اما درمان روانشناختی می تواند بسیار سودمند باشد، و به فکرها و احساسات پیرامون این نگرانی های جسمی می پردازد.

روان درمانی

روشی که نشان داده است در درمان BDD موثر است، رفتار درمانی شناختی (CBT) است. در واقع، CBT یک روش خط اول برای BDD است. این شامل تغییر افکار و باورهای ناسازگار موجود در این اختلال است. همچنین می تواند شامل تکنیک های مواجهه با هدف کاهش رفتارها و افکار تکراری پیرامون مشغله های بدنی باشد.

مهم است که کسانی که دارای اختلال بدشکلی در بدن هستند به خود زمان کافی برای موثر بودن روان درمانی را بدهند.

دارودرمانی

به علاوه، نشان داده شده است که استفاده از داروها، بخصوص مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) در کاهش برخی از علائم BDD موثر است. این داروها اغلب به طور موثر در ترکیب با درمان شناختی رفتاری استفاده می شوند.

جمع بندی

همچنین مواردی وجود دارد که می توانید برای کنترل بیشتر علائم بیماری انجام دهید. این استراتژی ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

اجتناب از مقایسه: مقایسه اجتماعی برای بسیاری از ما یک چالش بزرگ است و حتی اگر با BDD زندگی می کنید حتی بیشتر از آن. به دلیل ناامنی های پیرامون خصوصیات جسمی و تمایل به قضاوت بسیار شدید درباره خود، بودن در کنار دیگران می تواند چالش برانگیز باشد.

اطمینان از ایمنی شما: ایمنی جسمی در درمان BDD کلیدی است. در زمانی که فرد مشاوره یا درمان را آغاز کرده است. به عنوان مثال، او قبلاً برخی رفتارهای ناسالم از نظر جسمی مانند برداشتن بیش از حد پوست یا کشیدن مو را نشان داده است. این رفتارها باعث می شود شما و عزیزانتان هیچ امیدی به تغییر وضعیت نداشته باشید. مهم است که این رفتار نه تنها برای رفاه فرد مضر است بلکه در تحقق هدف “رفع” نقص درک شده نیز بی تأثیر است.

تمرکز بر پذیرش خود: پس از صرف این همه وقت بر روی نقص های شخصی، ایده پذیرش از خود احساس خارجی می کند و حتی گاهی اوقات غیرممکن است اما با کمک درمان می توان افکار ناتوان کننده و رفتارهای ناسالم را به چالش کشید، با خود گفتگو کنید، و به جایی برسید که پذیرش و خود شفقت بیشتری داشته باشید.

نقل از مقاله ملیکا باقری از سایت مشاوت دات کام.

بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.بدشکلی بدن،اختلال بدشکلی بدن،درمان بادی دیسمورفیک،درمان اختلال بدشکلی بدن،درمان وسواس فکری،اختلال وسواس فکری،دکتر خوب برای درمان وسواس فکری،درمان مشکل وسواس فکری،بهترین دکتر برای درمان وسواس فکری.