به گزارش اقتصاد آنلاین؛ مهم نیست از مرگ فرزند چه زمانی اتفاق بیفتد یا شرایط چه باشد.
چه نوزاد پس از تولد فوت کند و چه زمانی دیگر، در هر صورت این اتفاق ویرانکننده است.
اما زمان درمانکننده است. به خودتان اجازه سوگواری دهید و این اتفاق را بپذیرید و بعد به فکر آینده باشید.
درک فرآیند سوگواری از دست دادن فرزند
ممکن است بعد از از مرگ فرزند دچار طیف گستردهای از احساسات شامل موارد زیر شوید:
انکار: ابتدا درک واقعیت غیر ممکن به نظر میرسد. احساس شوک و ناباوری وجودتان را فرا میگیرد.
احساس گناه: با خود فکر میکنید آیا کاری از دستتان برمیآمد که برای جلوگیری از این اتفاق انجام دهید یا نه.
خشم: صرفنظر از دلیل این اتفاق، از خود، شریک یا همسر، پزشک یا خدا عصبانی میشوید. همچنین ممکن است از این بیعدالتی به تنگ آیید.
در این زمینه بخوانید؛
افسردگی: ممکن است دچار علائم افسردگی مانند بیمیلی به انجام فعالیتهای عادی، تغییر در عادات خواب و غذایی و اختلال در تمرکز و تصمیمگیری شوید.
حسادت: ممکن است شدیدا به زنان باردار حسادت کنید. ناگهان به نظر میرسد به هر طرف که نگاه میکنید نوزاد و زن باردار میبینید.
اشتیاق: عمیقا احساس میکنید دلتان میخواهد کنار فرزندتان باشید. با خود در مورد کارهایی که قرار بود با نوزادتان انجام دهید خیالپردازی میکنید.
سایر نزدیکان، از جمله پدربزرگ و مادربزرگ نوزاد نیز ممکن است دچار همین احساسات اضطراب ، تلخی و ناامیدی شوند. سوگواری زمان میبرد. طی این فرآیند، بعضی از احساسات سریع و بعضی دیگر دیرتر میگذرد. ممکن است بعضی از عواطف را اصلا تجربه نکنید.
همچنین ممکن است بعد از اینکه فکر کردید کاملا این واقعه را از یاد بردهاید، دوباره دچار احساس خشم و عذاب وجدان شوید. روبهرو شدن با بعضی موقعیتها- مانند دیدن نوزاد یا شرکت در مهمانی تولد بچه- ممکن است برایتان دشوار باشد. اشکالی ندارد. تا وقتی که آمادگی روبهرو شدن با این شرایط را ندارید، عذرخواهی و از شرکت در این مجالس خودداری کنید.
اگر بعد گذشت مدت قابل توجهی (مثلا ۶ ماه) همچنان احساس غم شدیدی دارید، بهتر است تست افسردگی بدهید.
حرکت به سمت درمان
در ادامه به نکاتی اشاره میکنیم که ممکن است روند درمان را برایتان آسانتر کند. مواردی را که فکر میکنید برایتان مفید است انتخاب کنید و انجام دهید.
خودتان تصمیم بگیرید: ممکن است دوستان و عزیزان دلسوز پیشنهاد دهند تمام چیزهایی که شما را یاد بچه میاندازد، مانند لباسهای بارداری یا وسایل بچه را، دور از چشم بگذارید اما تصمیم با شماست. اگر آماده کنار گذاشتن وسایل نیستید، عجله نکنید.
خاطرات فرزندتان را زنده نگه دارید: شاید دلتان بخواهد روی بچه اسم بگذارید. میتوانید با برگزاری مراسم ختم، درست کردن یک تکه جواهر، کاشتن درخت یا درست کردن نوعی یادبود احساس آرامش پیدا کنید. همچنین میتوانید از کادر بیمارستان بخواهید اثر انگشت یا پای نوزاد را ثبت کنند یا نوزاد را غسل تعمید دهند. حتی میتوانید نوزاد را قنداق کنید یا با او عکس بگیرید. بعضی از عکاسان حرفهای در زمینه همکاری با خانوادههای داغدیده تخصص دارند.
آرام پیش بروید: بعضی روزها بهتر از بقیه است. اگر از فکر به آینده خسته شدهاید، تمرکزتان را روی لحظه و پشت سر گذاشتن هر روز بگذارید. در صورت امکان، برای تصمیمات بزرگ، مانند خرید خانه یا تغییر شغل، صبر کنید.
از خودتان مراقبت کنید: استراحت کافی، رژیم غذایی سالم و ورزش را فراموش نکنید. برای تسکین درد به سراغ تنباکو یا الکل نروید. فقط تحت نظر پزشک از دارو استفاده کنید.
با شریکتان صحبت کنید: انتظار نداشته باشید که همسر یا شریکتان مثل شما با این غم کنار بیاید. ممکن است یکی از شما دوست داشته باشد درمورد بچه حرف بزند و احساساتش را بروز دهد، درحالیکه دیگری انزوا را ترجیح میدهد. برای کنار آمدن با این عواطف با یکدیگر صادق باشید.
دفترچه خاطرات: نوشتن افکار و احساسات راه خوبی برای بیرون ریختن درد است. همچنین میتوانید برای بچه یا درمورد او نامه، داستان یا شعر بنویسید.
از دیگران کمک بخواهید: ممکن است دوستان و عزیزان بلد نباشند باید در این موقعیت چه بگویند یا چطور کمک کنند. اگر از آنها کمک میخواهید، بگویید. اگر میخواهید راجعبه بچه حرف بزنید یا خاطراتش را زنده نگه دارید، به دوستان و عزیزان خود بگویید چه احساسی دارید.
در گروههای حمایتی عضو شوید: به اشتراک گذاشتن احساس خود با افراد دیگری که همین تجربه را پشت سر گذاشتهاند، چه بهصورت حضوری چه آنلاین، میتواند آرامشدهنده باشد. فردی مذهبی یا روحانی هم میتواند منبع خوبی برای دریافت نصیحت و مشاوره باشد. پدربزرگ و مادربزرگ نوزاد یا سایر عزیزان نیز میتوانند از مزایای گروههای حمایتی مشابه استفاده کنند.
مشاوره روانی پس از از دست دادن فرزند
اگر احساس افسردگی طولانی شده دارید یا در تکمیل فعالیتهای عادی روزمره دچار مشکل شدهاید، با پزشک، متخصص یا مشاور صحبت و کمک حرفهای دریافت کنید.
امید به آینده
بسیاری از زنانی که سقط جنین یا از دست دادن فرزند را تجربه میکنند، در اقدام بعد حاملگی سالمی را پشت سر میگذارند. بعد از فروکش کردن درد ناشی از فقدان و اندوه، شما و شریکتان میتوانید برای تصمیم به اقدام مجدد صحبت کنید و اگر قصد این کار را دارید، زمان آن را مشخص کنید. ممکن است حاملگی بعدی احساس اندوه ناشی از سقط را زنده کند اما همچنان میتواند نویدبخش آیندهای روشن باشد.