به گزارش بهداشت نیوز، اضطراب پاسخ طبیعی بدن شما به استرس است. این یک احساس ترس یا ترس از آنچه در آینده خواهد آمد است. روز اول مدرسه، رفتن به مصاحبه شغلی یا سخنرانی ممکن است باعث شود بیشتر افراد احساس ترس کند و ریسک بروز این حالت عصبی را افزایش دهد.
اما اگر احساس اضطراب شدید است، بیش از شش ماه طول میکشد و زندگی شما را مختل میکند، ممکن است دچار این اختلال باشید.در این گزارش تلاش کردیم تا شما را با نشانههای اضطراب و اختلالات اضطرابی و نیز راهکارهای مقابله با آن آشنا کنیم.
در بروز اضطراب زیاد ترکیبی از عوامل نقش دارند. اینها شامل عوامل ژنتیکی،محیطی و شیمی مغز است. همچنین ممکن است مناطقی از مغز که مسئول کنترل ترس هستند تحت تأثیر قرار بگیرند.
علائم اضطراب چیست؟
علائم اضطراب شما ممکن است کاملاً با علائم دیگری متفاوت باشد. به همین دلیل شناختن همه راههایی که این حالت روحی میتواند خود را نشان دهد مهم است.
افزایش ضربان قلب،تنفس سریع و پی در پی، بی قراری، مشکل در تمرکز و مشکل خوابیدن از جمله علائم اضطراب است.
حمله اضطرابی چیست؟
حمله اضطرابی احساسی از دلهره، نگرانی، پریشانی یا ترس است. برای بسیاری از افراد، حمله اضطراب به آرامی ایجاد میشود و با نزدیک شدن به یک واقعه استرس زا ممکن است بدتر شود.
حملات اضطرابی میتواند بسیار متفاوت باشد و علائم ممکن است در افراد متفاوت باشد؛ به این دلیل که بسیاری از علائم اضطراب برای همه اتفاق نمیافتد و آنها میتوانند با گذشت زمان تغییر کنند.
علائم رایج حمله اضطرابی عبارتند از:
احساس ضعف یا سرگیجه، تنگی نفس، خشکی دهان، تعریق،لرز یا گرگرفتگی، دلهره و نگرانی، بی قراری، پریشانی، ترس،بی حسی یا سوزن سوزن شدن اندامهاست.
اختلالات اضطرابی چه زمانی میتواند ما را درگیر خود کند؟
همه ما در طول دوران زندگی خود با موانع استرس زا و اضطرابی مواجه شدهایم، اما پس از برطرف شدن آن مانع به خصوص، اضطراب نیز از حال و هوای ما کنده میشود و کم کم احساس آرامش خواهیم کرد.
اما هستند افرادی که مبتلا به اختلالات اضطرابی میشوند؛ این افراد اضطراب را چاشنی روزمره زندگی خود کردهاند و در همه مواقع زندگی خود استرس دارند. این افراد چه در موقعیتهایی که در طولانی مدت تجربه میکنند و چه در موقعیتهای جدید مضطرب میشوند و نمیتوانند استرس خود را کنترل کنند.
در اصطلاح روانشناسی این افراد به «اختلالات اضطرابی» مبتلا هستند؛اختلالی که ممکن است در دراز مدت آسیب جدی به سلامت روحی و جسمی آنها وارد کند. اگر در اکثر مواقع احساس اضطراب میکنید و نگران این هستید که مبادا به اختلالات اضطرابی مبتلا شدهاید میتوانید علائم مهم اختلالات اضطرابی را به خوبی بشناسید.
اختلالات اضطرابی چیست؟
احساس اضطراب در مورد انتقال به مکان جدید، شروع کار جدید یا شرکت در امتحان امری طبیعی است. این نوع حالت ناخوشایند است، اما ممکن است انگیزه شما را برای کار بیشتر و انجام کار بهتر فراهم کند. این حالت در شرایط معمولی احساسی است که میآید و میرود، اما در زندگی روزمره شما تداخلی ایجاد نمیکند.در مورد اختلال اضطرابی،احساس ترس ممکن است همیشه با شما باشد. شدید و گاهی اوقات ناتوان کننده است.
این نوع اضطراب ممکن است باعث شود دیگر از کارهایی که لذت میبرید دست بکشید.اختلالات اضطرابی شایع ترین شکل اختلال عاطفی است و در هر سنی میتواند هر کسی را درگیر کند.
علائم اختلالات اضطرابی
شما همیشه نگرانید
اختلالات اضطرابی میتواند در هر سنی خود را نشان دهد.اختلالات اضطرابی معمولا در سنین جوانی شروع میشوند و به طور معمول در کودکان و نوجوانان کم سن دیده میشوند. افرادی که دچار اختلال اضطراب کامل هستند خود را فردی همیشه نگران توصیف میکنند.
افراد دیگر به خوبی میتوانند با اضطراب خود مبارزه کنند و هرگز تا زمانی که زندگیشان دچار تغییر اساسی نشود و یا در شرایط حساس و در معرض حوادث بزرگ و ناگهانی قرار نگیرند دچار اضطراب نخواهند شد. برخی افراد نیز بعد از هر اتفاق بزرگ در زندگی مانند بچه دار شدن و خرید خانه، دچار اضطراب خواهند شد.
شما اخیراً در یک شرایط آسیب زا زندگی کردهاید
در حالی که بسیاری از روانشناسان، استرس پس از حادثه را یک اختلال اضطرابی نمیدانند، ولی یک حادثه منفی یا ترس آور میتواند تأثیر قابل توجهی در افزایش اضطراب هرکسی داشته باشد.
بسیاری از مردم مبتلا به اختلالات اضطرابی بدون آنکه متوجه شوند، کارهای خود را به خوبی انجام میدهند؛ زیرا آنها از مواجهه با آنچه آنها را میترساند و نگرانشان میکند اجتناب میکنند.
حتی اگر شخص سطحی از استرس پس از حادثه را نداشته باشد، نگرانی و اضطراب بعد از هر واقعه آسیب زننده در او بروز مییابد؛ برای مثال برخی از مردم پس از تجربه یک تصادف، همیشه یک نگرانی خاص در هنگام رانندگی دارند.
اضطراب شما را از فعالیتهای اجتماعی که به آن علاقه دارید دور نگه میدارد
عصبی شدن، استرس و اضطراب در هنگام روبرو شدن با یک جمعیت بسیار طبیعی است و ممکن است شما قبل از سخنرانی به طور طبیعی دچار ترس شوید، اما اگر به راحتی در برابر افراد عادی دور و برتان دچار اضطراب میشوید، شما دچار اضطراب اجتماعی هستید.
اگر متوجه شدید که هر وقت افرادی در اطرافتان هستند دچار ضربان قلب سریع، حالت برافروختگی و حالت تهوع و یا چیزی شبیه به اینها میشوید، بدانید که مشکل فراتر از یک اضطراب طبیعی است.
شما زندگیتان را در حاشیه ترسهایتان جای دادهاید
بسیاری از مردم مبتلا به اختلالات اضطرابی بدون آنکه متوجه شوند کارهای خود را به خوبی انجام میدهند، زیرا آنها از مواجهه با آنچه آنها را میترساند و نگرانشان میکند اجتناب میکنند. برخی افراد هم زندگی خودشان را میکنند و تلاشی برای خارج شدن از این اوضاع و یا اجتناب از آن ندارند، اما ظاهرا مشکل خاصی نیز وجود ندارد.
لزوما این افراد تداخلی در زندگی خود احساس نمیکنند تا اینکه در یک شرایط خاص قرار میگیرند و به خاطر ترس شان قادر به تصمیم گیری نیستند. زمانی که اضطراب آغاز میشود، توانایی و آمادگی فرد برای ادامه زندگی کاهش مییابد؛ در این صورت است که درمان میتواند زندگی فرد را نجات دهد و آن را پربارتر سازد.
شما همچنین تجربه علائم جسمی را نیز دارید
بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی به ویژه آنهایی که دچار نوع کامل و پیشرفته آن هستند، از دردهای جسمی مانند سردرد، دل درد و پشت درد شکایت دارند. مردم معمولا این علائم را با مشکلات دیگر اشتباه میگیرند و پزشکان نیز نمیتوانند به راحتی متوجه شوند که مشکل از کجاست. پس اگر شما تجربه نگرانیهای دائمی و این علائم جسمی را دارید، دچار اختلال اضطرابی هستید.
مشکلات خواب از دیگر علائم اختلالات اضطرابی است
بسیاری از ما حداقل یک بار بی خوابی ناشی از اضطراب یک اتفاق بزرگ را تجربه کردهایم؛ اما اگر این بی خوابیها به یک عادت منظم تبدیل شود، نمیتوان آن را نادیده گرفت. اگر شما شب قبل از امتحان دچار بی خوابی شوید امری طبیعی است، اما اگر شما هفتهها برای یک رویداد یا مسابقه نمیخوابید، حتی اگر واقعا موضوع استرس زایی باشد، این یک نشانه واضح از اختلال اضطرابی است.
اضطراب شما باعث ناراحتیهای قابل توجه میشود
اختلالات روانی ممکن است در طول زندگی همه افراد بروز پیدا کند، با این تفاوت که زمان آن برای هر کسی متفاوت است و ممکن است برای برخی حتی همیشگی شود. اضطراب میتواند بخشی از فرآیندهای زندگی را مختل کند و مشکلات قابل توجهی را به وجود بیاورد.
این سئوالات را از خود بپرسید که آیا به خاطر اضطراب از کلاس درس فاصله میگیرید؟ آیا یک روز کاری را به این دلیل از دست میدهید؟
آیا از فعالیتهای اجتماعی به خاطر اضطراب دور میشوید؟ اگر پاسخ شما به این سوالات مثبت است، پیشنهاد میکنیم که در اسرع وقت به یک روانشناس مراجعه کنید و به فکر درمان خود باشید. اینکه به خاطر اضطراب بخواهید از جامعه کنار بکشید آسیب جدی به شما وارد خواهد کرد.
منبع: خبرگزاری فارس