به گفته محققان این سطح عمیق کسالت با سطوح اولیه و سطحی کسالتی که هنگام انتظار در ایستگاه اتوبوس یا انتظار برای شروع یک برنامه تلویزیونی تجربه می کنیم، متفاوت است. با این حال این کسالت اولیه در یکنواختی را می توان فوراً با دیدن صفحات مجازی برطرف کرد، به این معنی که سطح کسالت ما هرگز پیشرفت نمی کند.
تیموتی هیل (Timothy Hill) جامعه شناس دانشگاه باث در بریتانیا و پژوهشگر این مطالعات می گوید: خستگی عمیق ممکن است مفهومی کاملاً منفی به نظر برسد، اما در واقع اگر به افراد فرصت تفکر و رشد بدون حواسپرتی داده شود، می تواند به شدت مثبت باشد.
او می افزاید: ما باید بدانیم که همه گیری جهانی کرونا یک تجربه غم انگیز و مخرب برای هزاران نفر از افراد بود، اما همه ما با داستانهای کسانی که در قرنطینه توانستند سرگرمیها، مشاغل یا مسیرهای جدیدی در زندگی پیدا کردند، آشنا هستیم.
هیل و همکارانش زندگی ۱۵ نفر را بررسی کردند که یا به آنها مرخصی با حقوق داده شده بود یا از آنها خواسته شد در طول همه گیری ویروس کرونا از خانه کار کنند. گفتنی است که سن، مشاغل و سوابق تحصیلی بین شرکت کنندگان، متفاوت بود.
در ادامه آن دسته از افرادی که در این مطالعه شرکت داشتند و کسالت عمیقتری را تجربه کردند، دریافتند: این حس باعث ایجاد احساس بیقراری و پوچی می شود. با این حال، یک عامل دوباره برای پر کردن این خلأ وجود داشت که شامل فعالیت هایی مانند نجاری، پخت و پز و دوچرخه سواری بود.
محققان می گویند: بسیاری از مردم این گزینه را ندارند که برای مدت طولانی فقط دور هم بنشینند و هیچ کاری انجام ندهند. با این حال، آنها می گویند در مورد اینکه چگونه رسانه های اجتماعی بر تفکر ما تأثیر می گذارد، باید به یک نکته مهم اشاره کرد.
هیل می گوید: مشکلی که ما مشاهده کردیم این بود که رسانه های اجتماعی می توانند خستگی سطحی را کاهش دهند، اما باعث حواس پرتی شده و زمان و انرژی را از بین می برند و ممکن است از پیشرفت افراد به حالت کسالت عمیق جلوگیری کند.
هیل در ادامه توضیح می دهد: جالب این است که ما راه های بیشتری را برای جلوگیری از کسالت طراحی کرده ایم. اکنون به لطف رسانه های اجتماعی و هر چیز دیگری که توسط تلفنهای هوشمند، تبلتها و رایانهها ارائه می شود، ذهن ما می تواند شبانه روز پرت شود.
به گفته محققان، مطالعات دیگر همچنین نشان داده اند: بیحوصلگی و سرگردانی ذهن آزاد، پایه ای حیاتی برای خلاقیت است، به همین دلیل است که بسیاری از ایده های خوب زیر دوش به سراغ ما می آیند.
هیل در پایان می گوید: این تحقیق به ما فرصتی داده تا بفهمیم چگونه فضاهای مجازی، استفاده دائمی از تلفن همراه و دستگاه هایی که نوید فراوانی اطلاعات و سرگرمی را می دهند، ممکن است خستگی سطحی ما را برطرف کنند، اما در واقع مانع از یافتن چیزهای معنی دارتر در زندگی می شوند.
شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Marketing Theory منتشر شده است.