نتایج یک مطالعه ۲۰ ساله نشان داد: رویدادهای استرس زا و واکنش پذیری در سنین جوانی در بالاترین میزان خود است.
از سوی دیگر به نظر می رسد استرس با افزایش سن بهبود می یابد.
مدت هاست که می دانیم استرس، از جمله اضطراب های معمولی و روزانه ناشی از ضرب الاجل های کاری یا مشاجره با همسر، می تواند بر سلامت روانی و جسمی تأثیر منفی بگذارد. استرس در بسیاری از شرایط، از بی خوابی گرفته تا بیماری های قلبی عروقی، دخیل است و بیشتر بزرگسالان سطوح بالایی از استرس را در زندگی خود گزارش می دهند.
گروهی از محققان بر آن شدند تا کشف کنند که آیا افراد در سنین و مراحل مختلف زندگی درجات مختلفی از استرس را تجربه می کنند یا خیر.
در طول یک دوره ۲۰ ساله، تیمی مشترک از محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، دانشگاه ایالتی کالیفرنیا، دانشگاه آریزونا شمالی و دانشگاه کالیفرنیا نمونه بسیار بزرگی از ۳ هزار فرد ۲۰ تا ۹۰ ساله را مطالعه کرده و سطح استرس های معمولی روزانه و واکنشهای عاطفی آنها را مورد بررسی قرار دادند.
تعجب آور نیست که بدانیم افراد زیر ۳۰ سال بیشترین میزان استرس را گزارش کردند.
این دوره سنی بیشترین تعداد عوامل استرس زا و هم شدیدترین واکنش های استرس را با خود به همراه دارد. به گفته محققان، جوانی معمولاً زمان تغییرات زیادی در زندگی است که با آشفتگی همراه است.
خوشبختانه، سطح استرس با افزایش سن بهبود می یابد و تجزیه تحلیل های فوق نشان داد با گذشت زمان هم تعداد عوامل استرس زای روزانه گزارش شده کاهش می یابد و هم نوع رفتار افراد در واکنش به استرس تغییر می کند. به نظر می رسد که با افزایش سن، افراد نظم عاطفی بهتری را آموخته و با مشکلات به گونه دیگری مواجه می شوند.
نکته جالب توجه این است که بهبود سطح استرس تا دوره پیری ادامه دارد. به گفته محققین، نسبت روزهای استرس زای گزارش شده توسط افراد مسن ۲۵ درصد کمتر از بزرگسالان میانسال و ۳۸ درصد کمتر از جوانان است.
برخی از این تغییرات ممکن است منعکس کننده مزایای بازنشستگی و مرحله بعد از تربیت فرزند و آرامش زندگی خانوادگی باشد. با این وجود، توجه به این نکته مهم است که سطح کاهش یافته واکنش استرس در میانسالی (اواسط دهه ۵۰) تا سنین بالا ادامه دارد.